jom follow

Sunday, November 2, 2008

he's is 1 today .. yeayyy!!

syukur alhamdullillah, hari ni genap umur ammar 1 thn ... yeayy!!!! happy birthday sayang!!!

walaupun mcm2 dugaan & ujian diberikan, alhamdullillah ammar masih lagi bersama kami. sedar tak sedar setahun dah pun berlalu... pahit, manis, suka, duka membesarkan ammar byk mengajar aku ttg erti kehidupan dan kesabaran. kehadiran ammar mmg menjadikan aku lebih dewasa, tabah dan kuat utk menghadapi ujianNya ... insyaallah.


1st week of his life ... (masa ni he was very critical, doc predict chances to survive is 70/30)

2 mnths old, genap abis pantang dia discharge, 1st time balik umah (dari lahir tak pernah balik umah)

masa ni umur 3 bln, pix masa kat umah sihat & pix kat icu 1st time admission selepas balik umah sebulan

4 mnths, baru balik umah 3 hari admitted lagi ... tak sampai 2 jam kat wad terus transfer icu

betapa aku lebih menghargai org tersayang, to me life is short. always be grateful of what we have, ni suma rezeki dariNya. always appreciate apa yg kita ada skrg, yelah kan kadang2 kita ni selalu merungut tanpa kita sedar kita ni sebenarnya tak bersyukur ngan apa yg di anugerahkan kepada kita dan selalu kita hilang sabar ngan benda yg remeh temeh, sepatutnya kita lebih sabar, tabah dan redha ngan apa yg terjadi, ni suma from my perspective, lain org lain cara dia nilai sesuatu tu kan, but from my angle, this is what i hve learnt since ada ammar.


5 mnths old ... paling lama dia kat icu, dr umur 4 bln dok dlm tu .... masa ni le doktor decide nk buat gastrostomy utk selamatkan dia

almost 1 1/2 months kat icu, ammar jadi sgt kurus ... masa tu takut sgt nk pegang dia ... mmg tinggal tulang je, sampai boleh kira tulang kat dada tu...

6 mnths ... still keluar masuk icu

7 mnths old ... kat spital

sihat jap kat umah pastu ...

8 mths old, dah sihat admitted lg ....


9 mnths, icu lepas operation buat 'fundoplication'


10 mtnhs, lepas fundo ... kat umah

tapi sekejap je ... masuk balik spital bulan puasa ari tu


11 bln kat umah masa raya, discharged betul2 sehari before raya
latest pix taken last friday



secara ringkas, ini lah perjalanan hidup ammar ... most of his time spent kat spital .... paling lama kat umah sebulan je so far (jauhkan le ... taknak msuk spital lagi lepas ni, gi check up je takpe ). aku betul2 hope that ammar akan pulih sepenuhnya, walaupun aku tau it takes time, tapi aku yakin ammar akan sihat spt anak2 yg lain ... insyaallah.

anw, thanks a million to all my dear frens & family yg dr smlm lg dah start wish ammar .... we are so grateful & glad to hv u guys around us .... and of course for the strong support yg tak putus2 semenjak ammar lahir hinggalah skrg.

mmg aku sgt2 bersyukur ... teringat lak masa 1st week dia lahir, aku pernah tanya hubby aku "syg, agak2 dpt tak ammar sambut 1st birthday dia?" .... hari ni dah terjawab soalan aku tu .. ALHAMDULLILLAH!!!!

12 comments:

AinZa said...

alhamdullilah..semoga ammar cepat besar n diberikan sihat tubuh badan..aminnn..cepat besar ye ammar!

Asz said...

thnx nuyu ... mintak2 masinlah mulut ko dik ... tension lg ke?!? lek arr ... life mmg camtu, ada ups & down.

AQisH said...

alala..comelnyer ammar..alhamdulillah dah setahun..epi besday ammar..nnt boleh gembira² kan mama yer;-)

syukur byk² kan bleh jaga ammar lagi..nasib kwn i kehilangan Manja last saturday mmg agak memeranjatkan..sbbnya dia dah elok sket tu yg bleh discaj 2-3 days b4 she passed away..:( so far kwn i tu kuat semangat..sedih mmg lah sedih hilang anak..adalah hikmahnya kan..

Asz said...

terkejut gak i aqish bila tau manja dah takde ... bahagian masing2 suma dah tertulis ...

anw, thnks for the wish beb.

NaD said...

Happy Birthday Ammar dear.. semoga Ammar sentiasa sihat, cepat besar jadi good handsome boy,jadi anak yg soleh kepada kedua ibu bapanya. Hugs and kisses. XOXO.

sue cipot said...

happy birthday ammar..

muuaahhhh2

EraNaZeErA.. said...

salam asz..salam perkenalan. pertama skali..Happy Besday tuk Ammar.. semoga Ammar cepat sembuh dan akan lalui zaman kanak2 dengan penuh bahagia dan riang seperti kanak2 lain. awak dan suami mmg betul2 kuat dan tabah dlm hadapi semua ini.. untung Ammar dapat ibu bapa cam awak dan suami...semoga selamat semuanya...

Asz said...

nad & sue : thnks for the wishes ...

Asz said...

era : salam kenal era, thnks for da wish .. sya rasa sape2 pun yg punya ank mcm ammar otomatik akan jadi kuat & tabah, ini rezeki yg Allah beri pada kami, yg penting kami redha ... insyaalah kami akan jaga ammar ngan penuh kasih sayang & sebaik mungkin.

ita.itu said...

alahai asz..aku ngk pun sedih sbb bertiub bagai..insyallah dia sihat sepenuhnye ye..ko byk2 la doa ek

Asz said...

thnks ta ... aku ni dah takde airmata lagi dah ... mmg kesian kat ammar sbb takleh mkn ikut mulut, dah tertulis camtu bahagian aku. aku redha, camne pun idup perlu diteruskan gak.

Suliana said...

kesian saya tgk ammar..semoga ibu ammar tabah menghadapinya.. (menitik air mata tgk kedaan ammar berselirat ngan tube)