jom follow

Friday, March 20, 2009

mashed potato ...

"home cooked meal is always the best for your family!"

salam semua ... setelah bbrpa hari aku tak update, bertemu kita lagi lam entry resepi minggu ni ... kali ni aku nk share wat mashed potato lak ... aku rasa ni cara yg paling simple & mudah nk buat, bahan2 pun tak byk sgt ... melainkan kalau korang nk mashed potato ala2 kat chili's tu ... campur ngan cream instead of fresh milk ... rasanyer pun mmg creamy jek ... sgt tak sesuai utk yg menjaga badan ...

maklumlah, potato pun dah terang2 salah satu sumber karbo tambah lak kalau di masak ngan cream ... kalau diamalkan mmg kompem lah cutting bdn tu pun akan jadik cam potato gak! lagi2 jenis bdn cam aku yg senang sgt2 nk naik ... aku ni kalau mkn nasi 1 kali sehari je pun dlm masa seminggu... kompem hasilnyer akak bertambah kurang2 2 kilo yea kwn2 ... ada gak org yg mkn bagai nk rak, tolak batu dan kayu pastu ko bagi je lah mknan apa je semua dia ngap ... tapi badan ttp maintain ... lucky them kan!

anw, berbalik pada resepi kita hari ni ... iaitu mashed potato, sila lihat bahan2 dan cara2 menyediakan seperti dibawah ... hmmm, nape tetiba2 aku rasa ayat aku skema sket dari selalu ... ke perasaan aku je ...


bhn2 nyer ialah ...

8 biji ubi kentang (direbus)
250g butter
1 cwn susu
garam secukup rasa
serbuk parsley (jika suka)

ubi kentang sedang direbus (boleh guna washed potatoes ... kentang biasa yg beli kat pasar malam pun orait gak ... kalau guna yg washed potatoes takyah kopek kulit, basuh je bersih2)

cara2nyer ialah ...

1. kentang yg sudah empuk di toskan dan di lenyek (panas2) ... sambil masukkan sedikit butter ...


2. kemudian tenggekkan atas api api yg perlahan, masukkan butter & susu sedikit demi sedikit ....
dan kacau rata
3. kalau rasa kurang lemak ... boleh tambah butter & susu lagi ... ikut suka korang ... sampailah dapat rasa yg sesuai ngan tekak korang yea ...
4. akhir skali ... taburkan sedikit parsley ... itupun jika suka, kalau taknak pun boleh gak ... korang yg nk makan kan ...


haaa ... senang dan simple je kan ... pastu kalau tak abis boleh disimpan lam fridge & tahan sampai seminggu tau (bila simpan lam fridge jadik keras) ... bila nk mkn reheat je lam micro then, mashed potato itu jadik le lembut semula.

happy cooking!


sedikit tips

* susu boleh digantikan ngan cream dan ditambah ngan parmesan atau cheddar cheese utk effect rasa creamy yg maksimum!

* penggunaan butter dan susu mungkin lebih dan mungkin juga kurang, bergantung ngan kesesuaian anak tekak masing2

3 comments:

hezesuze said...

asz..camne plak nak buat kuah dia yg cam kt KFC tu???huhuhuh

gigih nak blajo masak ngan ko ni

Asz said...

nk gak kuah nyer yea ... kena tunggu entry lepas ni la pulak ... next week, insyaallah coleslaw & gravy utk mashed tu oke ... tungguuuuu!!!

Lily.Lulu said...

alamak .. cam besh aje
simple and easy

nanti nak try !!
yeyyyyyyyyy
:D