jom follow

Monday, March 1, 2010

Ammar xmo makan!!! :((

salam

hmmm ... pejam celik pejam celik ... abis dah cuti aku ... setelah lebih 2 minggu aku cuti utk jaga ammar, hari ni kena keje ... walau sbnrnyer dah xde ati langsung nk keje ... rasa sgt2 malas nk bgn pagi tadi .. hati ni mmg dah xmo keje, nk dok umah jaga anak2 ... esp Ammar ...

Ammar lak dah sedap2 dok ngan aku dekat 3 minggu nih, pg tadi aku antar kat nursery dia melalak x hengat!!! lagi aku bye2 kan dia, lagi sedih muka dia ... sian btol ... aku kat opis nih pon asyik teringat kan Ammar ... sigh

anw, alang2 aku dah amik cuti khas utk jaga Ammar kat IJN tp x jadi ... aku teruskan gak cuti aku tu ... sbb aku nk train Ammar mkn ikut mulut

aku mmg dah nekad utk latih Ammar makan ikut mulut ... xde sbb lain melainkan aku sian kat Ammar ... pergerakan dia terbatas hanya kerana tiub gastro yg kat perut tu ... kalau korang nk tau, Ammar tu walaupon ada masalah kesihatan tp dia mmg anak yg aktif & lasak ...

Ammar skang ni dah 'furniture walk' ... dan tiap kali bila aku bg dia makan ikut tube gastro ... dia x bley gerak sesuka hati ... kena stay kat satu tmpt sampailah susu tu abis ... nk tunggu susu tu abis paling awal pon 2 jam, paling lama 3 jam .... selama itu lah Ammar kena dok dendiam ... manalah boleh soh budak yg tgh lasak camtu dok dendiam 2-3 jam ... kalau kita yg dah dewasa pon org soh dok dendiam x buat apa2 2-3 jam pon x sker ... kannnnn?!??

aku start train Ammar mkn ikut mulut sejak hari Rabu minggu lepas (24hb) ... setakat nih ada peningkatan sket sgt ... Ammar mmg x mau mkn or minum susu ikut mulut ... lagi le aku kesian tgk Ammar lembik sbb x mkn ... minum susu pon x nak gak, susah hati gak sebenarnyer ... takot dia jadi x sehat lak ..

masa 1st day tuh aku menahan emosi ... kuatkan semangat .... kejap2 kang aku rasa x sampai ati, dan2 tu rasa nk buat susu pastu bg ikut tube gastro .... pastu kang bila pikir2 balik, kalau aku x buat camni, sampai bila plak Ammar nk bergantung pada tube gastro utk mkn?!?? ... dia makin lasak, x lama lagi dah berjalan plak ... camne aku nk bg dia susu masa tuh (sambil imagine aku pon ikut Ammar berlari sambil pegang mesin susu Ammar) .... hishhhh .... x boleh ... x boleh jadi .....

pada yg x pernah tgk mesin feeding Ammar ... inilah rupanyer, nmpak je kecik berat dlm hampir 3 kg ... nama mesin ni ialah Patrol Pump ...

susu yg siap dibancuh di masukkan ke dlm beg khas, kemudian di pasang pada mesin feeding tu ..
time susu x bley gerak gi mana2 ... 2-3 jam lamanyer ... ko mampu?!??

Ammar plak masa 1st day tu mmg totally reject sume benda yg aku bg ikut mulut ... kecuali air kosong ... puaslah aku nih, bg mcm2 kat Ammar nk soh mkn ... aku bg nestum, aku bg telur rebus, aku bg nasi lembik, aku bagi biskut ... tp hampeh, satu pon dia xmo ...

tp akhirnyer dia ngalah gak ... pkl 10 mlm dia merengek2 ... aku rasa sbb dia lapar, kalau x Ammar ialah anak yg paling senang nk jaga, x byk songeh, bkn jenis merengek pon ... so aku amik kesempatan nih sumbat botol susu dlm mulut dia .. Alhamdulillah, dia hisap gak arr susu tu sampai abis ... tu pon aku x buat byk, buat dlm 3 auns je ...

lepas je dia abiskan susu tu terus dia zzzzzzzzzzzzz ... penat agaknyer coz seharian hari tu dok explore satu rumah non stop! maklumlah dah x terikat ngan tube susu lagi kann ... dan aku xlah kejam sgt pada Ammar ... bila mlm dia dah tido ... slalunyer by 12 tu Ammar dah doze off ... so time tulah kami (aku atau hubby) akan buat susu dan bg Ammar ikut tube gastro tuh ... takut kang anak aku gastrik lak x pasal2 ...

pastu sepanjang 5 hari aku train Ammar, aku notice Ammar sgt2 sukakan air kosong ... sampaikan dia dah kenal botol air Mineral tu ... tp x boleh lah asyik nk minum air kosong je kann ... kena gak mkn atau minum susu ... hasilnyer bdn Ammar sgt2 susut ... dah kurus ... dah xde dah peha KFC dia tu lagi ... jari yg dompot2 tu pon dah kecik ... huhuhu ... (sori xde pic Ammar yg latest, hp aku dah giler!!! org antar msg minggu lepas, ari nih baru aku dpt baca ...motif?!??)
so kalau korang ada apa2 petua atau cara nk stimulate Ammar supaya dia nk mkn atau minum susu ikut mulut silalah tinggalkan komen ... cadangan serta komen amat dialu2kan ... terima kasih banyak2 ...

17 comments:

himey said...

be strong.. saye doakan Ammar .. semoga Allah lindunginye

Jijahh @ f.k said...

mmm lelama nanti ammar biasa la .. teruskan aja ..

sue said...

betul tu. sabar & kuatkan semangat. bdk2 cpt belajar. mgkn blh ajak abangnya sekali tlg train ammar, bg sokongan pd ammar. mana tau dia rasa ada abg lbh menarik. bdk2 kan suka immitate org yg lbh dewasa

Asz said...

himey ... amin! terima kasih krn mendoakan ammar ...

jijah ... harap2 ammar boleh start mkn secepat mungkin ... risau tgk bdn dia yg makin susut ... huhuhu

sue ... yelah, btol gak kann .. x terpikir lak pasal tu ... kebetulan dia rapat ngan abg2nyer ... thnx eh ...

alQasam said...

Askum macam mana sy nak bantu sedikit dr sudut kewangan?

Terima kasih. Semoga ALLAH menguatkan keluarga anda. Mintalah pada DIA, dan berilah ketaatan melimpahi agar sayang ALLAH juga melimpahi.

I want to lose weight said...

Baru nak biasakan..
Nnt lama2 dia biasa boleh minum susu banyak-banyak

Mimi said...

Take ur time, jgn rush2 nnt u sendiri yg akan frustrated n stress.. Maybe u bole train Ammar makan time semua org makan? Say time dinner 1 family.. n bagi dia some soft food mcm biskut farley tu, suruh main-main sambil rasa2 sikit.. Just suggestion. Good luck!

Asz said...

zel ... mlm tadi nmpak makin bagus dia minum susu ... or maybe kat nursery dia x brp mau minum, bila balik umah lapar ... mlm tadi nmpak aku pegang botol susu dah x tentu arah ... nmpak cam cerah masa depan nih ...hehehe

mimi ... yup, honestly masa mula2 tu mmg i feel frustrated ... coz ammar tolak sume yg i suapkan ke mulut dia ... its a gud idea tu, dinner sama2 ... thnx a lot dear for ur suggestions ... ;-))

guLa.gETah ;) said...

akak btl2 org yg tabah..
smga allah permudah kan dea..

Ekin said...

Salam.. kak Asz, saya rasa betul idea Sue tu.. ajak abang dia join sekali time makan.. mesti Ammar excited.. Keep on trying..nati dia biasa ok la.. ;)

Hezesuze said...

ko kene kuatkan semangat tuk ajar ammar mkn melalui mulut asz...

mula2 mmg arr bdn tu susut sbb dia nk sesuai kan keadaan...insyaallah kalo ammar da tau n selesa mkn kt mulut...mesti badan dia akan naik

lgpun ok wat kalo jari jemari dia kurus ckit...mane tau dlm masa 6bln nnti doc da bleh carik urat dia...

aku suka ayat ko asz...ko mampu?? muhahahaha

Asz said...

gula getah ... kadang2 bila org ckp saya tabah, saya senyum je ... coz saya x pernah rasa saya tabah ... tp kalau mmg btol saya tabah Alhamdulillah ... saya amat berterima kasih buat org2 disekeliling saya termasuk warga bloggers yg sentiasa beri saya kata2 semangat & support saya ... juga terima kasih wat adik yg mendoakan utk ammar ...


ekin ... balik ni gak kang akak try ..

heze .. tulah, peluk2, gomol2 dah rasa tulang ... huhuhu ... ayat ko mampu tu aku teringat minggu lepas aku baca blog kak senduk ... terkekeh2 aku sensorang baca blog dia ...

Along said...

alal..siannya Ammar...makan ye Ammar, jangan x makan...

iman said...

as, kau jangan putus asa. at least amar tu tak mo makan bukan sebab dia tak boleh menelan tapi sebab dia dah lama tak guna mulut dia betul betul untuk makan dan minum macam orang lain.

untuk stimulate dia makan apa kata kau selang seli time makan dia guna mesin dan mulut tu.

pastu satu lagi idea. apa kata kau buka afc channel. letak ammar depan tv. bagi dia terliur tengok orang makan. bila dia dah pandai makan nanti mesti dia yang paling kuat makan dari anak anak kau yang lain. jangan terkejut tetiba ammar cakap. mummy amar nak makan spagetti dengan lasagne yang mummy buat sendiri. mummy pun kan pandai masak.

Asz said...

along ... mmg sian sgt ... lg2 tgk bdan dia dah kurus ... sigh ..


alia ... ko sempat lagi buat lawak kann ... mmg kat umah aku slalu bukak chanel tu pon .. hehehe

ammar tu bkn apa, selama ni dia tau kenyang je ...cukup masa aku up kan susu dia ... x penah rasa lapar, tu yg jadik camtu ...

btw, ubat batuk tu mmg amat mujarab dan sesuai utk aku, dah byk kurangnyer batuk aku nih ...tp malangnyer anak bujang aku bijak pandai sudah terpecahkan ... so agak2 ko ada stok lg x?? aku call ko dari td byk kali tp x dpt ... baik ko xyah pakai hp, nk call ko ngalahkan nk call si najib!!

zue @ annaleeya said...

kene slow2 la asz... lama2 ammar besela tuh.. smoga ammar cepat sembuh erk...

Asz said...

yelah zue ... mintak2 ammar x lah amik masa lama sgt ... risau gak takot dia jadik x sihat plak ... thks zue ..