jom follow

Thursday, March 4, 2010

ignorance & narrow minded people!!!

salam ...

entry ni sbnrnyer dah lama tersimpan dlm post box ... ni citer 3-4 bulan lepas ... asyik terlupa aku nk post kan ...

ni citer pasal org yg narrow minded ....


aku hapdate sbb nk meluahkan perasaan .... di samping berkongsi pengalaman dan juga as a reminder to myself ... supaya aku x buat benda yg sama.

actually, kejadian ni berlaku last friday nite ... masa kami gi dinner kat restoran tomyam sumwhere area umah parents aku ... citernyer camni ...

waktu kami sampai ada satu couple (suami isteri) n their 3 kids duduk kat satu table nih ... kebetulan meja sebelah dorang ni kosong, strategik coz kat bwah kipas, and table yg besar (kami ni ramai) so aku ngan hubby decide utk duduk kat meja tu ... ammar plak tetiba hangin kat situ, maybe coz dia rasa panas ... jadi kami mmg menjadi perhatian ramai ...

belom pon sempat aku duduk ... couple nih tetiba bangun ... dia soh anak2 dia pon cepat2 bangun dan beralih ke meja lain (selang satu meja ngan kami) ... masa tu xpe lagi ... maybe dia rasa x comfortable pasal dgr Ammar melalak kat situ ... tp bila aku ternampak dia pandang Ammar sambil wat muka ... ngan pandangan yg menjijikkan (mulut tercebek2) ... tetiba aku rasa menyirap!!!

bkn aku sorang je yg nyirap ... ayah aku lagilah, tp kami tahan kan dia ... (Ammar cucu kesayangan atok) ... adik2 aku yg lain pon sakit ati ... mak aku yg paling cool .. dia kata biarlah apa org nk ckp & pikir pon ... mak soh wat x tau je ...

x cukup ngan tu ... anak dorang yg paling besar ... lam 6-7 thn kejap2 dtg tgk Ammar ngan muka cukup pelik ... aku x salahkan anak dia tu ... maybe coz da parents ada ckp sumthing yg membuatkan dia rasa nk tau ... then, aku rasa x selesa ... coz everytime aku pandang dorang .. dorang ngah berckp sesama sendiri sambil pandang Ammar ... kejap2 pandang ... kejap2 pandang

bkn x penah strangers pandang Ammar ... mmg ramai ... slalunyer dorang pandang ngan muka hairan ... pelik .. nk tau nape Ammar ada mesin & tiub susu tu?? sambung kat mana?? ... i dun mind at all kalau org pandang ngan cara gitu ... maybe dorang x penah tgk ... aku sendiri pon x penah tau ada such thing sampailah terkena kat anak sendiri ...

tp kalau pandang Ammar as if ... Ammar nih ada penyakit berjangkit yg boleh membawa maut ... aku mmg sakit ati !!! kalau ikut rasa marah aku masa tu nk je aku gi 'sound' couple tuh ... nk ckp kat dia penyakit Ammar nih tidak berjangkit ... so xyah risau ...

tp aku bkn bodoh nk wat camtu ... tolonglah ... jgn pandang sinis ngan anak2 istimewa atau org2 kurang upaya (OKU) cam Ammar!! ... bkn dia mintak dilahirkan begitu ... bagi aku, kalau ko menghina anak2 istimewa atau org2 OKU ... sama gak ko menghina Dia yg satu ... sbb kita suma nih adalah ciptaanNya!

then, bila kami suma dah abis mkn, nk balik ... kebetulan dorang pon bangun nk beransur gak ... barulah aku perasan yg rupanyer wife dia tu pregnant ... sigh .... and i think i know y they acted like dat ... masih ada org yg percaya ngan 'kenan' or wat not ... so i guess dorang takot terkenan ngan Ammar ... sanggup pusing jalan tempat lain ... xmo jalan dekat ngan kitaorg ... nape?? hina sgt ke?? grrrrr .... aku mmg geramm ...

mmg hati aku terguris bila org pikir camtu ... bkn aku x redha Ammar lahir ngan Down Syndrome ... tp aku sedey bila org beranggapan yg Down Syndrome nih bley berjangkit ... bodoh hape?!?? Down syndrome bkn penyakit berjangkit ... hisshh ... susah nk ckp ngan org yg narrow minded camni ... tp aku rasa maybe dorang xde pengalaman ngan anak2 istimewa camni, pasal tu dorang wat kesimpulan tanpa memikirkan hati & perasaan org lain ... i really think org2 camni shud read more & educate themself ...

yg buat aku kesal, bangsa seagama aku sendiri yg wat gitu, aku berani ckp dia seagama ngan aku coz dia pakai tudung (ada gak org muka cam melayu tp sbnrnyer bangsa lain) .... aku bkn nk mendoakan ... tp kalau anak yg dia kandung tu dpt nasib yg sama spt Ammar camnelah agaknyer nasib baby tuh???

aku btol2 harap xde family, kwn2 atau kenalan yg wat pangai gitu ... kita sesama manusia, x kiralah apa rupa bentuk kita ... sempurna atau tidak ... itu bkn pilihan dan kehendak individu terbabit ... yg penting kita saling hormat dan sayang sesama kita ...


so ... gitulah citernyer ... sejak kejadian tu aku slalu ingtkan diri aku & anak2 ... jgn wat benda yg sama ... yg penting kita kena respect sume org x kira apa pon rupa & status org tu ... btol x?!??


32 comments:

ita cutevirus said...

sabar la asz...

same je cam ita... anak ita yang no.2 tu cleft lip.. so, b4 die wat surgery, ramai yang tanye ita...

"ko makan ape"

"ko ade gi mancing ke>"

"ko ade sembelih ayam ke??"

"Ko ade kutuk orang ke??"

dan macam² lagi pertanyaan yang tak masuk akal...

dah tertulis pon setiap orang kejadiannya lain²... bila diorang tanye pasal tu, seolah² diorang mempersoalkan kejadian-Nya...

Ekin said...

Salam akak.. I'm following yr blog dlm sebln dua ni.. really concern ttg progress ammar.. Hope he will be fine & healthy soon. Xpe akak, biar la org nak buat camtu.. Allah Maha Kaya.. Kalau dibuatnya dia pun dpt nasib yg sama, blm tentu dia mampu hadapi.. Saya kagum dgn kekuatan akak hadapi semua ni..

mamanoa said...

hmm..typical malay la kalu mcm ni..mmg susa..i biler bc entry u kali ni i trus tanyer memb opis..she said she do believe on it..hmm..pada i tu kuasa Allah,kalu kiter percaya takut jd murtad plak nnt..(benda-benda mcm ni la kna avoid..)
im so proud coz for me u r so taugh!! & im glad..i told my hubby, he also proud of u

Asz said...

ita ... saya setuju tu, semua dah tertulis, jadi bila org wat camtu seolah mempersoalkan kejadianNya ... wallahualam ...

ekin ... dah 3 kali akak try nk tgk blog ekin, tp katanyer profile not found ... akak pon teringin nk jengah blog ekin ... kasi arr url tu dik ... btw, thanx ehh ... coz concern pasal perkembangan ammar ... sebab utama akak ada blog pon pasal ammar gak arr ... take care!

Ekin said...

Hehe.. blog saya biasa2 je.. cite psl anak2 & life seharian.. ni url http://myekinblog.blogspot.com/
saya suka try resepi akak. ari tu buat mashed potato. .sedap gile. x sbr tgu akak post resepi baru... hihi

Asz said...

mamanoa ... tough ke?? hehehe (blushing).. terima kasih lah eh ... mmg ada yg still percaya benda2 camni ... saya pon cam awk gak .. kureng sket benda2 camni ..

mamaaerish : said...

nauzubillah......

manusia nih mmg la.... sabar yer.... ammar mmg istemewa cumer mereka yg x tahu.... (",)

AeMieZ EzZanY said...

salam... sebenarnya diaorang tak tau hikmah yg kita dapat bila dikurniakan anak2 istimewa ni.. kagum ngan asz n family coz takde rasa yg ammar tu menyusahkan..termasuk atuk n nanny dia.. sebab tu agakknya ammar kuat facing all this bcoz all of you that loves him!

NaD said...

kot ye pun takut kenan ke ape, yg pi cebik2 mulut tu buat ape. ciknad pun pregnant jugak, tapi tak penah terpikir pun camtu. just beringat yg kita ni pregnant dah la. teruk betol la. elok plak tu laki bini sama je. yg anak2 tu mmg la tatau ape2 kan. kecik2 dah ajar anak dorang camtu, dah besar sok anak dorang pun jd cam dorang gak, pastu ajar kat cucu dorang plak.

haihh.. pathetic lah org2 camni.

Hezesuze said...

wow! noks layout baru tu..huhu
uit sebak gak mak dengar citer mu noks...

alah biarlah dowang noks...b strong ok....

Along said...

Asz, kalau u tak tulis kat sini yang Ammar tu Down Sydrome, serius..Along takkan tau. Tengok gambar Ammar, langsung x terlintas di pikiran. Itu membuktikan Ammar seorang kanak2 yang tersangat comel..walaupun lahir dengan kekurangan tapi Allah sebenarnya lebihkan dia, bagi seri kat muka dia sampai orang geram tengokkan!!

Harap Asz bersabar ngan kerenah orang macam tu...maybe dia kurang pendidikan dalam hal macam ni. Tapi Along membaca pun dah panas je hati, apa lagi Asz yang terkena kan? Hope you and your family tak terkena incident macam ni lagi.

Salam peluk to both your heroes, especially Ammar yang comel.

Noina said...

huhu..Sian Ammar..nasib baik Ammar tak bangun..lempang makcik tu kan..lain kali klu org pandang Ammar camtuh..Ammar lempang muka dia tau..(Geram plak haku..emo nih!)

Dee said...

hmm..susah kan..mmg susah nk phmkan org tentang down syndrome..aritu dee tgk ada couple ni bwk anak dia..anak dia x pakai wayar..tp anak dia lumpuh..kaki tangan semua halus2..tinggal kulit ngan tulang je..ayahnya mendukung anaknya seperti baby..dee suruh org kedai tu carikan tempat duduk cepat2..kesian..

dee bangga ngan org yg ada anak oku..tp masih bawa anak mereka mengenali dunia luar..mengapa perlu diasingkan dan disorok? mereka tidak berdosa..merekalah paling istimewa..

sabar ye sis..

noradzlina.kamdani said...

akk, abaikan jek org yg xbertamadun tuh

amie said...

saba la..
manusie mmg banyak mcm tuh..
kami ade utk kamu..
:))

yasmine said...

i rasa org yang perangai g2 sebenarnya kurang pendidikan..sorry to say la...apa yang jd pada kita byk sgt hikmah...bertuah ammar lahir dalm family yang penyayang...

MamaCira said...

patutnya couple tu simpati dgn keadaan ammar
bukan buat muka 'tolol' diorang tu
geram lak aku baca n3 ko kali ni..
menyampah pun ada..errr

Wansteddy Tales said...

asz.. klu saya tulis ni bunyik cm nk barakan lg marah tu. tp inilah perkara yg sama dgn asz saya tempuh dlu. yg pndg2 2 saya xkisah. yg buat muka menghina yg hati terguris ni. siap klu nk mkn kat luar yg duduk2 sebelah meja snggup pindah meja cm kes asz. ramai lg yg mindanya paras bwh lutut. tgk org sakit bukan nk timbulkn rs prihatin tu sebaliknya hina2 pulak. tp kita kena percaya pd takdir. harini hr kita esok2 manatahu dorg pulak merasa. waktu 2 mesti menyesal sbb hina anak org.

Thara said...

asz, i have been following ur blog sejak nuffnang featured u as in their featured entry. mmg tak penah miss baca ur blog everyday. it is in my daily MUST READ blog. :) hari2 dok tunggu progress ammar mcm mana.

anyhow, i pon agree dgn Along yg comment dkt atas ni. betol ckp die. kalau u tak bitau ammar tu down syndrome, i pon takkan tau psl it doesnt show in ammar! ammar looks like a very cute & adorable baby to me! tapi bagi org yg pandang ammar mcm gitu skali, mmg tak patut. dah la percaya bukan2. bole mendtgkan kurafat pulak tu. haihs. kalau lah sumer org bfikiran kolot mcm tu, then, habeslah semua doctor2 pompuan dkt paeds yg handle special kids mcm ni eh - anak yang dikandungkan derang semua jadik mcm gitu juge lah eh? hish. i pon tak paham jugak la mcm mana sesetengah org kita ni berpikir.

anyhow, i wish for speedy recovery for ammar. keep us updated! :)

azura said...

salam kak asz.. sy tahu blog akak ni dr adik ipar sy. Dia ckp tgk ada baby lagi bam-bamm dari zara.. sgt comel. Sy pun sepantas kilat bukak blog akak. Sy di beritahu adik, yg ammar ada masalah jantung. Dr raut muka nya, sy tak tahu pun dia SD.. sumpah, mmg serius muka ammar cam baby2 sihat je (sbb sy sgt pasti n yakin n tahu camana muka baby yg SD).. muka ammar yg kiut miut tu mmg completely cover rupa dia dr rupa typical baby wit SD.. Sy kalau tak nangis/emo kalau baca entry akak.. mmg tak sah.. hari2 nangis dpn pc kat opis, siap lap2 air mata (psyco nya aku ni) depan office mate.. (mesti opis mate ingat aku ada masalah rumahtangga, retak menanti belah.. hahahaaa). Hari2 sy fikir ammar, citer kat hubby pasal ammar.. doa utk ammar lepas solat, ammar.. ammar.. ammar.. sumer ammar la.. (isk, mcm aku plak yg jd ibu ammar.. hikhik).. sy cuma takmo nangis n yg paling best, sy cuba wat2 lupa n tak tahu n takmo baca new entry akak.. (cehh.. konon taknak tahu cerita la..sbb kalau tau, sure emo) tp hati ni yg mronta2 nk tahu pkembangan ammar.. sori kak.. off topic.. apa yg sy nk ckp kat akak.. ammar mmg sgttttttt2 istimewa.. biarkan org nk ckp apa pun.. yg penting.. ammar ada byk sgt peminat kat luar sana.. n sumer sygkan ammar mcm anak sendiri..
P.S/ akak try tanya doc kalau ammar minum susu ibu, batuk/kahak dia akan ok tak.. sy penah tbaca yg susu ibu boleh redakan kanser n sakit2 yg kronik.. manalah tahu.. ammar minum susu ibu, antibodi dia ok, jantung dia ok balik.. (sy sanggup jd ibu susuan utk ammar, kalau akak tanya paed kata ok, sy akan bekalkan akak frozen EBM sy utk ammar - sy tak kaya kak tp sy nak bantu ammar dan dgn cara ni je yg sy mampu buat masa ni.. akak tanya paed k..

Farra Dhelina said...

so touching dgn komen "azura".. sgup jd ibu susuan.. kagum!

seriesly,klu awk tak tulis ammar DS,mmg sy pon tak tau jgk mcm pembaca yg lain..tak nmpk mcm DS...

ammar bb yang sgt istimewa!!

Asz said...

ekin ... akak link kan blog ekin ehh ... thank u dik ..

mamaerish ... nasib ammar x paham apa2 lagi ..

aemiezezzany ... mmg kami sume sayang ammar, kami sedar ammar anak istimewa yg sesungguhnyer sgt2 istimewa ...Alhamdulilallah

cik nad ... kecik ati tau org wat gitu, sian kat ammar ... harap2 anak2 dorang tuh x lah ngikut pangai parents dorang ..

Asz said...

ze ... mek terpadam layout lama tu weiii ... dah tu nk retrieve balik dah xde .. cantik ke?? hehehe

along ... sbnrnyer mmg ramai yg x caye ammar SD ... esp masa dia baby dulu, x bape nmpak ... skang nih makin ketara ... but wateva it is, i dun mind pon .. SD atau x, he is my son .. thank u dear ..

noina ... mmg masa tu rasa nyirap sungguh, merah2 telinga tahan marah ... tp seb baik mak ada menyejukkan keadaan ... huh!

dee .. a big hug to u!! hope ramai lagi yg prihatin cam dee kat luar tuh ... so far tu lah skali rasa terhina sbb org pandang ammar gitu .. and yes, ada sesetengah org malu, tp bg saya, kalau parents x bwk anak2 nih keluar, siape lagi?!?? dorang deserve to be treated cam anak2 lain yg ... SD ke, CP ke ... itu bukan pilihan ... let them see the world .. sian anak2 nih kalau kita simpan je kat umah ...

Asz said...

lina .. mmg lepas nih kalau ada lagi org yg camtu, mmg wat bolayan je ... x kose!!!

amie ... terima kasih wat org2 spt kamu sume yg prihatin & slalu beri kata2 semangat!! ;-))

yasmine .. true dear, things happen for a reason kann ... slalu ingtkan diri tentang itu ...

cira ... tu yg aku x paham tuh, bkn ke slalu kalau org ngandung hatinyer lebih lembut dari biasa, esp bila membabitkan baby @ anak kecik .. ntahlah, lain org lain pendptnyer kot eh ..

wan .. ada gak btolnyer tuh, hari nih hari kita, esok lusa sape tau ... Allah skang byar cash je ... dah byk sgt contoh dpn mata ...

Asz said...

thara dearie ... thnx coz sudi jengah blog saya nih .. n yes, like u said, kalau gitu lah gayanyer, susah le kalau jadik lady doc kat paed kann ... byk lak kes kenan ehh .. anw, thnx for ur prayers ... take care!!

azura ... akak amat2 terharu ngan apa yg zura (akak panggil zura je lah eh) dah buat utk ammar, rasa x terbalas budi baik zura pada ammar ... syukur alhamdulillah, ramai rakan2 rapat termasuk blogger2 sekalian x putus2 bg saya kata2 semangat dan mendoakan ammar ...

tp part ni mmg kelakar "mmg tak sah.. hari2 nangis dpn pc kat opis, siap lap2 air mata (psyco nya aku ni) depan office mate.. (mesti opis mate ingat aku ada masalah rumahtangga, retak menanti belah.. hahahaaa)" ... sampai akak tersengih sensorang dik ... nape sampai gitu skali??

yg buat akak lagi2 terharu & speechless ialah part nih "sy sanggup jd ibu susuan utk ammar, kalau akak tanya paed kata ok, sy akan bekalkan akak frozen EBM sy utk ammar - sy tak kaya kak tp sy nak bantu ammar dan dgn cara ni je yg sy mampu buat masa ni" ... zura, akak x tau nk ckp apa ... (sob sob) cuma mampu ucapkan terima kasih & doakan kesejahteraan zura sekeluarga .. btw, nnti bila ammar ada check up akak akan tanyakan pasal hal ni pada paed eh ... terima kasih byk2 zura .. take care k .. *hugs

Asz said...

farah ... kannn?!?? terharu sgt2 ... ada yg sanggup jadik ibu susuan ammar ... Alhamdulillah, ni rezeki ammar .. thnks to u too farah, slalu tinggal komen yg membina dlm entry2 saya ... ;-))

EraNaZeErA.. said...

Ya ALLAH... ada jugak manusia mcm tu kan...

takperlah Asz... biarkan... semua kuasa ALLAH... yg pasti anak2 kita.. sihat atau pun oku.. ttp anugerah yg tak ternilai...

yg pasti couple itu amatlah berfikiran cetek... dan belum kena kat diri dia sendiri.. tu yg tak tahu nak jaga perasaan org tu..

so... asz...jangan sedih2 sgt.. u kena kuat demi ammar... dan yg pasti u adalah ibu yg amat tabah dan very loving menjaga ammar...

Asz said...

thnk u era ... mmg lepas ni kalau kena camni lagi i nk ignore je org2 camtu ... lantak dorang lah nk pikir apa pon ...

~ain said...

semoga asz sabar dan tabah... Allah sayang at asz dan keluarga, sbb tu diberi dugaan sebegini....

eazlye said...

meLayu n kutuk mengutuk...keji..kepercayaan..mmg xleh dipisahkan...!!

bukan nk down kan bangsa sendiri...tp tgoK Lar....

melayu mmg rakus bab2 nk jatuhkan, mengeji org lain...bg dorg..dorg lar yg tentukan sumer nih...

dorg yg judge kehidupan org len....

kain sendiri tgok dulu r kak.....

ni budak kecik tau x???yg xberdaya nk idup normal...

xboleh ker kita as A MELAYU bantu...bukaN wang ringgit yg bole mengkayakan kita...

kesian sy tgok adik amar nih...bersabarlar kak...dengan melayu mulut longkang macam nih..

akuh mmg benci kaum sendiri yg selalu mengjudge org dr segi luaran..!!!


kalo kita xmampu bantu dr segi kewangan....kita perlu bantu dr segi tenaga atau sekurang-kurangnya doa....

AQisH said...

adoii ada lg org perangai camni..i baca pon sakit ati..

klu kitorg kuar dan terjumpa kanak² istimewa or OKU..mmg anak² i akan curious nak tau kenapa..dan bagaimana blabla..tapi as parent i akan terangkan semua kejadian Allah yg buat..dan kita x boleh pandang hina dgn org yg mcm tu..so far diorg faham..bila nampak je..diorg akan pandang jer tanpa apa² ekspresi..sbb i latih diorg anggap mereka pon manusia sama mcm kita..kita kena layan mcm biasa..

apa pun asz..didikan mak ayah plg penting..klu dah mak ayah perangai mcm u citer ni..esok bsr anak pon ikut lah..klu nak pk terkenan² tu..pesal nak percaya sgt..bila nampak anak spesel..doa je la dlm hati supaya x terjadi pada diri sendiri..bkn pi buat muka mencebek² jauhkan diri..buat camtulah kot² kena btg hidung sendiri..baru tauu..

aryna2 said...

Even post ni dah agak lama.. nak juga menyampuk sebab angin bila baca..Mak teh siap dukung cium2 ammar lagi masa pregnant Arissa... elok jek cik Arissa lahir.. takde kenan apa2 pun.. Selalunya lagi takut terkenan tu yg jadi kenan... tu kan semua ketentuan Allah. takde kena mengenanya dgn tengok tak tengok ni..