jom follow

Wednesday, September 19, 2012

Ammar kembali lagi ...

Salam buat semua ...terutama teman2 blogger, followers yg  bersusah email aku semata2 bertanyakan khabar Ammar ...

lama sungguh aku x update blog ni kann ...setahun dah kot ...maybe ada dah yg lupa pada kami ...anw, ntah kenapa tetiba hari ni hati aku terpanggil utk update blog yg dah bersawang ni ...yg benarnyer rasa bersalah pada yg menunggu2 perkhabaran ammar ...maaf sgt2 yer ....

ok, straight to the point ...kita citer pasal ammar k ...ammar skang nih dah 4 thn 10 bulan ...lagi 2 bulan je lagi nk 5 thn ...pejam celik x sangka ammar dah besar  panjang ...iyerrr ...dah panjang ...besar nyer x lah sgt pon ...yg kompem besar mommy dia je ni haaa ...al maklum, sejak2 jadi full time hsewife nih, and sejak2 kebelakangan ni asyik memasak utk ammar badan pon semakin membesar bagai johan ...tp ai redho yuuu ...demi anak (katanyer ...cover line je nih) ...

sbnrnyer byk perubahan yg jadi sepanjang setahun lebih aku x update blog nih ...perubahan pada ammar, dan juga perubahan pada diriku sendiri ...

perubahan paling ketara skrg ialah ...jeng jeng jengggg ...sedia semua?!??? ok ...perubahan yg paling menggembirakan kami sekeluarga ialah ammar tidak lagi makan menggunakan mesin melalui gastro sejak 2 bulan yg lepas ...iyer ...Alhamdulillah syukur sgt2 ...inilah yg kami tunggu selama ini, untuk ammar makan seperti anak2 normal yg lain ...

but it was not an easy job though  ...3-4 kali cubaan ku gagal (cubaan utk stop guna mesin susu) ...end up ammar demam & x sihat ...and then kebetulan  plak pada waktu yg sama aku pon x berapa sihat ...so mcm2 dugaan jugaklah nk dptkan 'kejayaan' nih ...ececehhh ...kejayaan katanyer ...but seriously, it took us almost a year to train him ...dgn bantuan pakar2 dr HKL & HUKM (i got few useful tips from them) and went for feeding therapy ...paling penting skali dengan izinNya, maka dengan berkat usaha semua pihak, doa kami dimakbulkan ...

buat masa  ni, ammar still lagi choosy ...sgt memilih dengan makanan ...and i noticed, most of his fav food dari jenis yg cair ataupon soggy (yg lembik2) ...tp yg pasti, setakat ini ammar sgt sgt sgt suka desserts ...dan setakat ni juga tekak dia sgtlah western yer ...so as advised by his paeds and specialist, aku ikutkan je ...yg penting kata doktor, for a start biarlah kalau dia nk makan benda yg sama hari2 pon ...yg penting dia nk makan ...jgn sesekali discourage dia or bantah dia nk makan, always encourage him ...

due to that, aku byk memasak ...mcm2 jenis makanan ku masak ada yg aku x pernah buat langsung pon aku cuba gak buat, hanya utk menyesuaikan ngan tekak ammar ...soups (white only, sup org melayu xmo ...ngader btol), chowder, bread butter pudding, lasagna (white sauce), pasta, segala jenis cheesecake, carrot cake wth cream cheese topping ...these are all yg aku perhatikan ammar akan makan dan habiskan ...as for mushroom soups, chowder & bread butter pudding with vanilla sauce, ammar bleh makan hari2 tanpa jemu ...sampaikan aku nih dah kembang tekak masakkan utk dia ...(so, salah sape mommy gemok?!??) hehehe

ok now tetiba aku mcm xde idea ...camne tu??? stuck plak tiba2 ..apa kata kita layan gambar ammar dan makanan2 nyer ...aci x???

ammar suka bebas berlari, berjalan, duduk ...ikut suka dia ...freedom!!! ;)


 Ammar ni die hard fan upin & ipin ...konon2 je makan drumstick mcm ipin ...tp x telan pon ...but at least ada effort ...bravo Ammar!!!
 sungguh2 nk basuh tgn sendiri ...tp cute!!

Ammar tgh bz, gamba baju biru tu dia tgh sebok main ipad sambil tgn sebelah pegang psp abang adam ...sgt tamak, x cukup satu ...mcm pandai sgt main ...
:p



ni gaya budak nakal ...akal kemain panjang sejak dua menjak nih


gamba pakai baju melayu tu aku amik masa raya kedua baru ni ...ammar tgh seronok main hujan ...percaya x ammar main hujan ...aku tawakal masa tu, Alhamdulillah Ammar x apa2 ...
 

gambar Ammar ngan lesung batu tu aku amik sehari sblm raya, dia sgt suka 'tolong' aku kat dapur ...tiap kali aku menumbuk lesung dia mesti sebok tercodot kat depan nk menolong ...
 


ni semua di antara makanan faveret Ammar ...semua aku masak sendiri (kecuali froyo tutti frutti tu) ...demi ammar, mommy sanggup masak walaupon effect kat badan mommy sendiri (gemok!) hehehehe
 
 
ok, tulah sedikit citer pasal ammar ...lenkali bila aku ada free time, or dtg idea & semangat nk update blog nih ...aku akan update yer ...
 
takec care everyone ... ;)

8 comments:

-iLLa- said...

welcome back!!!

dh besar ammar....
semoga ammar sihat selalu!!

Zach's Momma said...

salam perkenalan..
Ammar nampak sihat dan ceria and hansome too! :D

yasmine said...

asz...pas nih leh share resepi kot...anyway u makin cantik bertudung....ammar lak dah besar lain muka dia kan...

fruitted said...

ohh! soooo rindu dengan ammar!! thanx for updating :)

noradzlina.kamdani said...

ammar dh big boy...alhamdulillah dpt tahu perkembangasn ammar

angah`izza said...

Alhamdu Lillah...
Tumpang hepi tgk Ammar dh makin sehat & membesar dgn ceria and makin ensem.jeles dgn rambut cantek Ammar! :)

YUS said...

Wahhhhhhh....
hepinya! ensem sudah dia!!!!
Aunty bangga utk ammar!!!!

mrs kayrul said...

haii kak as.lama betul tunggu update pasal ammar nie..rindu nak tahu perkembangan ammar...dan handsome ammar sekarang nie...