jom follow

Friday, April 17, 2009

roasted chicken with blackpepper mushroom gravy ...

"home cooked meal is always the best for your family!"


pejam celik pejam celik tau2 dah hari jumaat ... the best day of the week!!!

anw, dah lebih 2 wks aku tak wat entry resepi ... almaklum ngan ke'bz'an yg amat ngan mcam2 hal ... takde mood nk update resepi ... so hari ni aku wat entry spesel sket ... bak kata ada 'ayam satu badan' thanksgiving ... akibat byk sgt tgk tv, sampai ingat kita ni sambut gak thanksgiving ... kuat jugak pengaruh tv pada bebdk kan???

berbalik pada resepi hari ni ... roasted chicken wth blackpepper mushroom gravy atau nama melayunyer ayam panggang ngan kuah lada hitam cendawan ... kita terus jelah ke bahan2 & cara memasak k ...

roasted chicken

bahan2nyer

1 ekor ayam
1 labu bwng putih
brown sauce
serbuk thyme/rosemary
madu
olive oil
honey
garam


cara2nyer

1. lumurkan segala bahan2 di atas kecuali butter ... butter akan digunakan nanti

2. jika suka, letakkan 2-3 ulas bwg putih di dalam perut ayam tadi dan perapkan semalaman atau sekurang2nyer 3-4 jam sblm memanggang ayam supaya bahan2 tadi sebati dgn ayam



3. panaskan ketuhar 180 - 200 darjah celcius dan
tetapkan masa 1 jam 30 minit

# please take note jangkamasa memasak bergantung pada saiz ayam

4. letakkan ayam yg sudah diperap tadi dalam bekas yg sesuai dan tutup dgn aluminium foil dgn kemas .... buat lubang2 kecil (5-6 lubang kecil), ini untuk aliran panas masuk dalam aluminium foil

5. panggang dalam masa 30-40 minit (dalam keadaan ditutup ngan aluminium foil tadi)

# boleh juga letakkan ubi kentang, carrot & baby carrot yg digaul dengan olive oil & parsley di sekeliling ayam ... jika suka

6. selepas 30-40 minit, keluarkan ayam tadi dan bukak aluminium foil (waktu ini, korang akan nmpak air yg bertakung lam bekas ayam ni, tuangkan dlm bekas lain, air ayam ni akan digunakan utk kuah lada hitam nanti ...

7. sapukan butter di merata ayam yg separa masak


8. kemudian masukkan semula ke dalam ketuhar dan bakar selama 1 jam lagi (tanpa aluminium foil menutupi ayam

9. bila ayam sudah siap dipanggang biarkan seketika. sambil tu meh kita wat kuah dia lak ..

black pepper mushroom gravy

bahan2nyer

3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1 tin cendawan
1/2 botol sos lada hitam
1/2 botol brown sauce
air lebihan ayam yg di panggang
1 sudu tepung jagung/tepung ubi

caranyer

tumis bwg merah & putih yg ditumbuk hingga naik bau, kemudian masukkan sos lada hitam, brown sauce & air lebihan ayam serta cendawan ... kacau sehingga mendidih dan matikan api.

since ayam & kuah dan siap dimasak, segeralah potong2 ayam tu ... mkn panas2 ngan kuah lada hitam ... lagi sedap kalau ada side dish yg lain, cthnyer coleslaw, mash potato serta kentang & baby carrot yg dipanggang skali ngan ayam tadi ... hmmmm... rasa mcm nk buat lagi wkend ni ...

sape2 yg suka western food, boleh le cuba roasted chicken ni ... lagi pulak skang ayam ngah murah ... the best time nk cuba resepi ni .. ye tak?!? ... bajet pun tak le tinggi sangat ... cost utk resepi ni skali ngan side dish yg mcm2 tu tak sampai rm50 pun ...

selamat mencuba!!!

7 comments:

hezesuze said...

woiii meleleh air liuh aku asz tgok ayam ko ni...

nak cuba la tp ko gune oven yg camne ha????

aku ni bab2 mikrowave ke oven ke aku xbrapa reti ler...suggestion plez..hehehe (sah2 ler aku xpnah masak)huhuhuh

AinZa said...

sedapnye nampak hayam nih...
dan2 pewot ni rasa lapar...
nak try la bwat nnti ;)
tengkiu kak asz sebab berkongsi resepi..

Asz said...

ze, kalau nk wat ayam ni make sure mikro/oven tu boleh bake ... senang citer yg boleh bakar kek ... insyaallah boleh

nuyu ... tu le, masa k.az upload pic ni pun tetiba je rasa teringin nk mkn ayam tu ... teringat2 je ... cam nk wat lagi pun ada ... hehehe

tk baik kedekut ilmu ... sharing is caring!!!!

YoYo said...

sis.. telior ler!! org lapa tahap gaban dah nie.. nak2 tengok roasted chic tue.. adoiiii.. awatlah sis tak jadi kakak Yo.. boleh slalu pekene yg besh2 kaedahnyer..

perotku berdondang sayang nyanyi lagu roasted chic sis Asz.. hahaha..

len kali ajak org skali datang makan.. lebey afdal tau?!

Asz said...

hehehe ... sianlah adik sorang nih kelaparan!!! takpelah ... bila2 ada rezeki dtglah umah ... kita main masak2 ...

ada hikmahnyer k.asz tak jadik kakak yo ... kalau tak .. takleh imagine yo besar mane ...wakakaka!!! ooops jgn marah eh, gurau jek ... ;p

Lily.Lulu said...

adoiiiiiiiiii
dari kenyang jadi lapar balik tau !!

rajinnya asz dok memasak
suka laaa !!!

thanks for the recipe
nanti kalau rajin bolehlah lily cuba

best besttt !!!
:D

wansu said...

wahhhh...ayam tergolekk..nak cuba lah...nampak yummmyyy!!