jom follow

Friday, February 20, 2009

penang mee curry ....

dah lama tk buat entry resepi ... maklumlah ... aku very der bz ... superwoman ... mcm2 nk buat ... tambah lak ngan ammar yg kurang sihat ...

hari ni aku lega sket ... ammar pun nmpak cam dah ok ... back to himself ... ceria & happy ... playful as always ... kesempatan ni aku saje nk share resepi 'penang mee curry' ....

bkn nk ckp aku pandai masak ... atau aku masak sedap ... harap2 jgnlah ada yg pikir camtu, sekadar berkongsi ... honestly, aku part2 share resepi ni tak kedekut, insyaallah ... konsep ala2 'sharing is caring' gitu ... kot2 lah kan ada yg saje nk buat version lain sket ... boleh lah cuba resepi ni ...

dah lah ... sblm aku mengarut2 dgn panjang lebar kita terus tgk gambar mee curry ni serta bahan2 & cara membuatnyer ...



bahan2 utk kuah

6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
halia, lengkuas, kunyit (sebesar ibu jari, dihiris)
2 tangkai serai
1 sudu ketumbar
* semua bahan di atas dikisar
daun kari
4-5 sudu serbuk kari (ikut suka, boleh dikurang atau dilebihkan)
3-4 sudu cili kering (dikisar)
santan (1/2 biji kelapa)
1 cwn air rebusan ayam
fishball, udang, ayam, kerang, taufu pok

cara2 membuat:

1. mula2 tumis bahan2 yg dikisar tadi (bwg merah, putih, halia, lengkuas, kunyit, serai, buah keras & ketumbar) dan daun kari sampai naik bau
2. kemudian masukkan cili kering atau cili boh sampai naik minyak
3. masukkan pulak serbuk kari ... kacau rata lam 2-3 minit ... api jgn besar sgt ...
4. masukkan air rebusan ayam ... kacau ... masukkan pulak santan (ikut suka, nk pekat atau nk cair)
5. kacau sehingga dia hampir menggelegak ... masukkan suma rencah kesukaan anda ... fishball, udang, ayam, kerang, taufu pok ... apa2 je asal korang puas ati ...
6. jgn lupa letak garam & gula ... secukup rasa ....
7. agak2 kalau ikut tekak sendiri dah sedap ... cukup manis pedas segala ... boleh padam api.


bila kuah dah siap boleh le hidang ... ada yg suka celur mee dulu ... ada yg tak kisah ... terpulang ikut selera masing2 ... macam aku mmg wajib mee tu celur sekejap, kasi lembut sket ... pastu mesti ada telur rebus, isi ayam (yg direbus sebelum tu), bwg goreng sket & sambal ... nyummm!!!


pada sapa2 yg suka mkn ngan sambal cam aku ... kat bwh ni bahan2 nk buat sambalnyer k ...

bhn2 nyer ...
6 ulas bwg putih
2-3 sudu udang kering
(bwg putih & udang kering tu blend kasik lumat)
4-5 sudu cili kering atau cili boh atau cili paste
4-5 biji limau sambal atau asam jawa
garam & gula secukup rasa

cara2nyer ...
tumis bhan yg di blend tadi sampai naik bau ... terus masuk cili kering/ciliboh/ cili paste .... sampai naik minyak ... kemudian perahkan limau sambal (jgn lupa buang bijinyer dulu!!) atau masukkan air asam jawa ... then, garam & gula secukup rasa ...


ok ... rasanyer suma dah cukup, bhn2 & cara2 suma dah lengkap .... so, apa lagi ... wkend ni agak2 kalau mlas nk mkn nasik ... bolehlah tukar menu mkn mee pulak ...

selamat mencuba!!

4 comments:

sWeEtdARLinG said...

huhuhuhuhu toceeeyyy nanti free leh try buaat... penang mari wooo terkejut hubby nanti

Asz said...

laling ... try jgn tak try ... air tangan isteri tu yg buat sedap ;)

Alicia said...

sweetdarling..cuba le wat..jgn asik ko mkn western jer...

aku pun nak cuba esok2...

AinZa said...

sedapnye..
nak try gaklah camni...
meleleh!