jom follow

Wednesday, January 20, 2010

Ammar oh Ammar!!!

salam semua ...

lama sungguh rasanyer aku x update blog aku nih ... adalah dalam 2-3 bulan kann ... jgn korang tanya pasal 99htn ... aku dah lama tinggalkan ... asek kantoi je ... lama2 aku fedup! kebetulan plak ujung2 tahun 2009 tu aku agak sebok ammar masuk wad bulan 11 ngan 12 ari tu ... so nk update blog pon xde mood ...

masa ammar masuk wad nov, 2009

x sampai sebulan ammar masuk wad lagi ... dec, 2009

mlm nih aku terpanggil nk update blog ... sbb aku nk luahkan perasaan aku yg risau gundah gulana kat sini ... mmg aku ngah serabut sgt2 .... aku ingt tahun 2010 nih kurang sket lah 'challenge' dlm idup aku ... rupa2nyer ...... :'((

awal2 tahun lagi dah mcm2 dugaan yg dtang ... ngan aku total lost ngan aku nyer investment, tambah lak ngan aku miscarriage sampai masuk spital ... dan yg paling merisaukan aku pasal ammar ... pada yg tau, ammar kan mmg slalu kluar masuk spital ... dan ammar mmg ada mcm2 appointment utk regular check up kat HKL nun ... termasuklah check up jantung dia ...

ni pic ammar lepas kluar spital ujung bln 12, 2009 ... bila tgk muka dia yg ceria nih x sampai ati mengenangkan nasib dia ... sian ammar, dia x tau yg dia akan 'digodek' lagi .... huhuhu

sejak dia lahir ammar mmg ada heart defect ... yg dipanggil PDA ... tp all dis while doc kata walaupon salur tu x tutop (PDA), ia x mengganggu kesihatan ammar ... so all da docs treat it as "silent PDA not in failure" .... dan aku secara jujur dah set dlm kepala otak aku nih yg PDA ammar nih tidak akan memberi masalah pada dia dan akan tutup ngan sendirinyer ...

al kisahnyer ... hari isnin yg lpas 11/01/2010 baru2 nih ... ammar ada routine checkup kat HKL ngan unit kardio ... aku pon ngan konfidennyer masuk sambil berborak2 ngan cardiologist2 kat situ (kebetulan mmg dorang dah kenal sgt ngan nama ammar danish) ... sambil sembang, sambil jugaklah dr pakar nih buat echo (scan) jantung ammar ... tetiba dr nih kata .. "aik!!" ... dan2 tu aku x sedap ati ... terus dia panggil bos dia dr H ... knowing dr H nyer reputation, aku saspek ada sumthing yg x kena ... (berdebar2 nih sambil tgk muka dua2 dr nih) ... dup dap dup dap ...

tetiba dr H bersuara ... "mommy, i think i'm gonna refer ammar to IJN lah ... we need to do sumthing about his PDA before it gives problem to him ... now he is already 2 yrs old ... and i strongly feel dat his PDA will not close by itself ... it is for his own good" ... gulpppp ... terus aku terkedu kat situ ... aku tau air muka aku dah berubah waktu tuh ... tp aku tetap concentrate apa yg doc2 tu bgtau kat aku ... lepas dapat reference letter ke IJN aku pon keluar dari situ ...

punyalah aku control perasaan aku ... sambildukung ammar kluar dari echo room tuh, aku tahan air mata ... tp bila nmpak je muka hubby aku yg tunggu kitaorg kat luar bilik tu ... automatic air mata aku jatuh berjurai ... aku x bley simpan lagi perasaan nih ... huuwaaaaa!!! :'((

after a week lepas gi IJN, kitaorg dpt mempercepatkan appt ammar .. terima kasih pada kengkawan yg byk membantu dlm proses ni ... dipendekkan citer ... pg tadi aku gi IJN ... jumpa specialist utk menentukan nasib ammar ... dari mlm sblm tu lgi aku cuba berfikiran positif ... xmo fikir yg bukan2 ... cuma berharap sgt yg doc akan ckp PDA ammar tu xyah nk dibuat apa2 ... biar tutup sendiri .... tp harapan, tinggal harapan ....

bila doc tu bgtau risiko2 yg bakal ammar hadapi kalau PDA tu dibiar tanpa buat apa2 .... dan setelah aku & hubby berpandangan sesama sendiri, kami setuju to proceed wth PDA occlusion ... kat situ gak arr doc setkan date nk buat prosedur tuh ... tarikh keramat utk ammar ... 22/02/2010 .... ammar akan dimasukkan ke wad utk tutup PDA tuh ...

then aku tanya doc ... "what is da cost like doc??" ... politely doc tu ckp "i know its a bit high, even if they ask me to come up wth such amount, i pon terkial2 ... fyi, roughly da cost around RM 15,000..." masa tu aku rasa cam nk pitam ... pening ... rasa nk muntah pon ade gak ... mana aku nk cekau byk camtuh ... ya Allahhhh!!!

lepas doc bg all da necessary documents kitaorg pon gi ke bahagian admission ... utk register ammar ... lepas aku bg document ammar pada mamat kat kaunter admission, dia terus bgtau aku .. "puan, utk PDA occlusion ni kita perlukan deposit sebanyak RM12,000 ... " ... gulpppp!! hah!!! ... bila dia tgk aku cam terkejut pastu baru dia tanya aku ada GL ke x ... hmmm ...

mmg lepas aku bgn dari seat kat kaunter admission tu tadi aku rasa cam berjalan atas angin .. kaki x jejak tanah rasanyer ... pasal kpala otak aku ligat berfikir mana aku nk carik duit byk tuh ... ya ALLAH!!! permudahkanlah jalan kami .... mmg aku buntu!!!

pic ammar paling latest .... 19/01/2010

honestly, mmg kami dah xde simpanan .... sumenyer habis utk ammar ... expenses utk ammar seorang bulanan dah RM1,400 (tube, susu, pampers, nursery, tape, gauze) ... tu yg basic ... blom lagi sampingan yg lain mcm vitamin2 dan medical fees ...

"saya pon nk mkn gak tau!!!"

ada gak yg berkata ... "alah ...laki bini keje xkan x ckup?? .... xkan x menyimpan langsung?" ... tp yg berckap tuh penah ke dorang pakai hotak bila bercakap?!?? pikir dulu sblom judge aku?? ... aku ngan hubby aku nih ada byk mulut nk dibagi mkan .... aku ada 5 org anak tau, termasuk ada satu wth special needs ... nk dibagi makan, disekolahkan ... blom lagi duit belanja skolah, duit groceries, duit bas skolah, duit tusyen, utility bills, duit bayar rumah, duit bayar keta, petrol lagi ... x kose nk layan org xde hotak camnih!

sampai entry ni abis ku taip, aku masih lagi serabut ... ingtkan bila aku dah luahkan adalah kurangnyer rasa serabut kpala aku nih rupanyer x ... dan aku juga masih lagi memikirkan apa yg aku nk buat seterusnyer lepas nih ... camne caranyer aku nk carik duit utk belanja ammar kat IJN ni nanti ... ya Allah!!! :((

95 comments:

Hezesuze said...

don worry beb! aku ada jalan yg bleh permudahkan or ringankan beban ko tu...insyaallah aku ikhlas nk membantu dengan kemampuan yg ada...

b strong ye...remember kau ade aku...cewahhh...huhu

Alicia said...

insyaallah ada jln tuhan permudahkan....

Tuty said...

Asz, don't worry, insyaAllah kita akan usahakan something.. just pray hard!

zacko said...

insyallah akan ramai yg sudi membantu

azalina said...

sabar k che asz.. mesti dpt selesai. InsyaALLAH <3

Mia-Ina said...

semoga dipermudahkan allah..berat bahu memikul, berat lg beban yg akak tanggung....semoga allah berikan keringanan & ketenangan utk akak cr jalan penyelsaian kala ni ye

aim_miey said...

cuba minta bantuan dekat puzat zakat..InsyaAllah diaorang boleh bantu...mudah2an ammar sembuh..

Ummi Lily... said...

As Salam Sis,

Your blog entry ni so the very the touching... Makes me go all teary... ='(...

Insya'allah, there's always a way... Akan ku doakan smoga Allah mempermudahkan segale urusan mu... Insya'allah, amin...

Beattey said...

Sedih sangat dengan cerita ammar ni...

InsyaAllah, Allah akan permudahkan..kuatkan semangat awak yer...

fiza said...

Salam singgah asz, sedih baca kisah ammar, dugaan untuk awak. Semoga segala urusan akan di permudahkan olehNYA. Banyakkan besabar yer.

mamanoa said...

Slam asz..hmm..dugaan kan..mcm² adeer..xper insyaALlah..Allah akan permudahkan jalan tuk u nnt..don wory..

Pah Zarihan said...

Salam awak,
anak saya pun ada heart problem since born....dan alhamdulillah lepas op dia sihat...skrg dah 6months...dia lg byk...PDA, ASD, VSD n COA...dan cost tu sgt la tinggi, alhamdulillah kitorg keja govt...kalo nak tahu lebih lanjut, leh baca kat my blog...

apa yg saya tau selama saya dok kat IJN (about 1 month) awak leh mintak from jab kebajikan masyarakat...maybe tak suma cost op diorg tanggung...tp still bleh tlng laa...for more info maybe awak leh tanya unit taksiran kat IJN tu....

lastly, saya sgt2 memahami perasaan awak...moga Allah permudahkan op tu....insya Allah saya akan tlng sedaya mampu....

semoga awak tabah ye...

sorry, terpanjang plak....if u need any info on the op ke, IJN ke feel free to contact me yaa...my baby will go to IJN for follow up check up on 12/2 ni...kalo awak ada kat situ time tu, leh kita jumpa (kalo tak mengganngu la)...TQ

Anonymous said...

salam kak, terbaca kisah akak kat redmummy facebook wall.

akak blh mintak tolong ngan jab kebajikan mcm pah zarihan suggest tu.then blh gak mintak bantuan kat baitumal atau mana2 yayasan/ngo yg boleh bantu.kalau anak pahang boleh tanya kat yayasan tun rahah.banyak tempat kita boleh mintak bantuan, cuam kena rajin cari n bertanya..

satu lagi akak blh wat personal loan ngan mana2 bank since akak dua org bekerja.rasa kalu RM15000 untuk personal loan x byk kot monthly dia.

or, paling mudah dan x membebankan akak..change ur lifestyle.tp ni maybe x membantu sgt sebab u need the money in a short time.

byk kan doa kak.insyALLAH ada jalan keluarnya.selalu solat sunat dhuha pagi or paling mudah baca surah al-waqiah hari after subuh/magrib.hatipon tenang...

Afne said...

salam asz,

.................... spechless. air mata saya berjujuran masa menaip ni. nak2 bila tgk pic amar yg last tu.

ya allah, permudahkan urusan mereka. semoga ammar dpt menjalani kehidupan spt anak2 lain.

Anonymous said...

hopefully my sumbangan thru one of ur friends will help a bit!be strong ye!

AQisH said...

asz..htrlah emel kasi no akaun ke..boleh war2kan..mintak kengkawan tlg..insyaAllah bleh ringankan bebanan u..

i doakan Allah permudahkan urusan u..

suked8787 said...

Salam ziarah...saya terpanggil utk komen di sini sbb simpati dgn nasib ammar. FYI anak no 3 saya pun ada masalah jantung berlubang n saluran sempit...umur baru 11 bln...kesian. Kitaorg pun slalu ulang alik pegi hospital serdang n IJN...bleh baca kisah Baby Afiq kt blog http://epoi8787.blogspot.com/
cari kt entry bln Mei 2009. Berat mata memandang...berat lg bahu memikul. Baby kitaorg pun nk kena operate jugak. Cost around 25 - 30K...Sabar bnyk n kitaorg doakan supaya Allah mempermudahkan urusan kalian.

yatie said...

hu3...mmg sedih baca kisah ammar ni. insyaALLAH mcm yg lenlain kata, masalah ni ada jln penyelesaiannyer. kita yg ada anak ni mmg paham sgt penderitaan yg asz lalui..moga selamat semuanya.

noradzlina.kamdani said...

akk kuatkan semangat yek..insyaallah beban akk akn berkurangan sket..sedih sy baca blog akk ni...bwk bersabar yek...

Anonymous said...

u should change ur life style sis...
simpanan lebih penting dari bergaya bagai...

NaD said...

kak Asz.. tatau nak cakap cemana tapi bersabarlah banyak2. InsyaAllah there's a way. Allah takkan menzalimi kita.. dia bagi kita dugaan dan dia akan sediakan jugak jalan penyelesaiannya. Hugs!

Asz said...

ze ... lucky me to hv fren like u ...

lis ... insyaallah, mintak2 dipermudahkan ..

tuty .. i am open to any suggestion & opinion now ... as long as i can raise fund for ammar ..

zacko, azalina, mia-ina ... Insyaallah, ada rezeki ammar ...

aim_miey ... sya dah risik2 pusat zakat, tp disuruh bincang ngan pihak IJN dulu sblm mintak bantuan ngan pusat zakat ...

ummi lily, beattey, fiza & mamanoa ... thnk u all, terima kasih sudi singgah blog saya ... i hope da same too ... minta Allah give me strength to get thru dis dugaan ...

Pah zarihan ... alaaa .. syiannyer dgn anak u ... byk nyer complication, kecik lagi plak tu, rasa x sampai ati nk imagine .. but alhamdulillah syukur dia dah ok kann ... lucky u coz govt staff ada GL ... dear, u ada fb x?? maybe i boleh add u kat fb ... nk tanya lanjut pasal prosedur kat IJN tuh ... or kalau x keberatan u boleh add i kat fb ... profile name Asz Kamal ... thnx again, take care!

anon #1 ... honestly saya dah serik berurusan ngan JKM ... padahal ammar entitle utk elaun OKU tp smpai skrg satu sen pon x penah merasa .. pernah gak saya mohon bantuan utk beli mesin susu ammar waktu dia sakit teruk masa kat wad dulu ... tp ditolak mentah2!

Asz said...

afne ... itulah realitinyer , seumur hidup saya x pernah tau ada anak keciil yg mkn ikut tiub kat perut, tp bila terkena pada anak sendiri ... saya redha .. x penah terpikir masalah jantung ammar sampai ke IJN coz slama ni doc kata xkan mendatangkan masalah pada ammar ...

anon #2 ... terima kasih byk2 atas sumbangan anda, may Allah bless u!

Aqish ... thnk u for ur support, i dah pon publishkan no acc i ... take care k!


suked8787 ... masyaallah! 25k-30k??? byk tu!! saya doakan yg terbaik juga utk anak awak ... Insyaallah, semoga semuanyer dipermudahkan utk anak2 kita ... Amin!

yatie ... terima kasih kerana memahami perasaan & situasi saya saat ini ..

noradzlinakamdani ... Insyaallah, saya cuba sedayanyer utk sabar menghadapi dugaan ini, jgn sedey2 ok ... thnks anw

anon #3 ... alhamdulillah syukur, thnk u for ur comment, easier said than done ..

cik nad ... mmg ngah bersabarlah nih, terima kasih eh ... cik nad pon jgn sedey2 tau, nnt baby dlm perut tu pon sedey .. u take care dear!

niza said...

semoga Allah akan mempermudahkan segala urusan akak n ammar....insya allah....n kami the bloggers...akan cuba sedaya upaya kami tuk bantu akak...

Asz said...

niza ... thnk u for ur support dik ... mmg risau sgt2 bila imagine ammar nk masuk OT lg .. rasa x sanggup dah tgk dia dicucuk sana sini ... hishhhh ... alhamdulillah, ramai yg prihatin & bg semangat ...

LYaFRINA said...

salam kenal.. harap terus tabah.. sy faham dgn apa y menimpa ni.. sy tau kpayahamnnya.. sy pon salah seorg pesakit jntung.. jd.. sy akn cuba mbantu ammar agar ammar dpt mnikmati hidup dgn sempurna skali..

zue @ annaleeya said...

salam tn umah... sedih saya baca ttg ammar ni.. saya jg seorg ibu dan saya faham mcm mane prasaan awak skrg.. saya hrap awak tabah ok.. Insyaallah saya akan bantu wlu pon sikit... semoga Allah permudahkan segalanya k...

Ir. hydir said...

Salam,

Saya dari Blogger We Care ingin membantu kesusahan pihak Puan sekeluarga.

Group ini akan membantu Puan sedaya yang mungkin.

Terima kasih.

LYaFRINA said...

Ye betul tu... En hydir akan membantu asz sekeluarga utk ringankn beban..

Asz said...

LYaFRINA & Ir. Hydir ..

from da bottom of my heart saya ucapkan terima kasih pada anda berdua atas usaha utk membantu anak saya, Ammar. saya amat2 terharu ... terima kasih skali lg ... semoga sentiasa dilindungi & dirahmati Allah ... Amin!

Asz said...

zue@analeeya .. Insyaallah, saya juga harap jalan utk Ammar dipermudahkan ... terima kasih atas sokongan anda ...

areepo said...

Saya bersimpati dengan nasib akak sekeluarga..
Berusaha la utk Ammar, dan berdoa dengan Allah..moga2 dipermudahkan segala urusan..

h4ni3 said...

salam asz.. insyaAllah, ramai yg akan membantu, ditambah lagi dgn usaha dari en khaidir. be strong, tawakkal.. my hugs n kisses to lil ammar

farysa said...

berdoalah kpd ALLAH
insyallah DIA xkn pernah busan mmbntu
sy doakan yg terbaik buat ammar
=)

RaMa2UnGU said...

Salam kak...

Tersentuh sy baca kisah ammar ni..harap akak kuatkan hati..n sentiasa bg support kat anak akak utk dia trus bertahan dan kuat...

Sy tau mcm mn perasaannya..Sy ada anak buah yg ada kes jantung jugak..kes dia 1 dlm sejuta..dimana saluran drah nyer tersumbat n dia bru umur 3 bln time dia kene operate tu..Dan akan dtg akan ada lagi mungkin2 procedure dia kene jlnkn..

So, harap akak tabah dlm menjalani ujian-nya ini..Insyaallah segala akan dipermudahkan..

misz Lina said...

Salam Sis,

Smoga Allah mempermudahkan segala urusan mu...

Insya'allah....

amin...


setia manusia Alah turunkan ujian masing2, sabar yaa..

ieQa sWetLuv said...

Tersentuh hati ika bila baca entry ini dengan kesusahan yang terpaksa ditanggung oleh akak dan sekeluarga.. ika x dapat nak bantu apa-apa insyaAllah ika harap dengan Blogger We care dapatlah sama2 bantu meringankan beban kak.. apa2pun kak kuatkan semangat k moga Allah bersama akak sentiasa dan melindungi anak kak.. Aminn~ =)

noor afzan said...

saya nak tolong..=)

fanadz said...

ala..sian si kecik nih.sabar ya.insyaAllah ada jalannya..:)

Kaseh NazLieza said...

insya Allah sye akn cube mbantu...tgk ammar teringat dgn ank sndri...tabahkan hati ea kak..

MISS CRYINGANGEL said...

semoga akak sekeluarga tabah dan sabar dengan ujian yang ALLAH beriakn dalam hidup akak
.banyak2x ber doa kepada nya...dan jangan cepat putus harapan....hidup kita dengan ujian....ALLAH mengasihi kita sebab tu DIA berikan ujian..dan ALLAH x akan membebankan hambanya dengan ujian yang kita tidak mampu harungi....iap dugaan ada hikmahnya yang mungkin tersembunyi...ALLAH lebih mengetahui di sebalik ujian yg di berikan...
yang pasti set

azieazah said...

Tumpang simpati dgn nasib Ammar, semoga segalanya akan dipermudahkan NYA..

nampaknya kena banyak berkorban lagi dan lagi..

(Teringat kes arwah abang.. sekeluarga berkorban, tak beli baju baru, no hiburan, cut Astro, jimat sana sini)

Memang perit, tapi saya harap anda sekeluarga bersabar...

mrkay said...

salam kak,

hampir menitis air mata saya baca kisah ammar ni. saya doakan Allah akan permudahkan segalanya. Amin

ibu 2AZ said...

menitik air mata bace entry nih..
moga u sentiasa tabah, kuatkan semangat dan moga sentiasa dipermudahkan segala urusan oleh Nya. amin..

Dj Epoi said...

Salam.....

Saya baru jerk terperasan hari ini...
Rupanya Isteri Gua dah ponk meninggalkan komen lebih awal disini
( Suked 8787 )

Ya....anak saya juga mengalami masaalah jantung..hingga kini kami masih lagi terus ulang alik ke IJN..

Insyaallah....lepas nih lebih banyak lagi kebaikkab yg anda perolehi melalui Blog ini....saya yakin!!

Insyaallah saya juga akan cuba sama2 membantu Baby Ammar

Moga Kalian Sabar & Tabah untuk melaluinya...Insyaallah..

Untuk anak saya ...( Baby Afiq ) dijangkaa akan melalui OPERATION Jantung nya pada tahun 2013

Sama2 kita berdoa untuk kesejahteraan , kebaiikan & kesihtan anak2 kita bersama..

Amin

Dj Epoi

Normi Ali said...

Salam Asz, moga tabah dan sabar dgn setiap dugaan dan ujian dr Allah....berat mata memandang, berat lg bahu yg memikul...

Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi said...

Semoga tabah menghadapinya.
kami bantu sekadar mampu.
byk kan berdoa kepada Yang Maha Berkuasa

♥Hernee Nazir♥ said...

sbr ye..ujian utk awk skluarge..doa byk2 ye..stiap yg pahit, akn ade kmanisn di akhir nye..b strong k..

Faarihin said...

semoga tabah hadapi dugaan ni.. semoga adik ammar cepat sembuh..

merahjamboo said...

semoga di permudahkan sis!

xoxo
pja

eazlye said...

bersabar ye akak....

Makmal Komputer SK Ceneh Baru ditubuhkan pada 2005 di sebuah blok khasnya sendiri. Terdapat lebih 40 buah komputer yang ditempatkan di 2 bilik berasingan. said...

sabar ye kak. Allah bersama orang yang sabar.

Baiti said...

salam...byk2 kan bersabar...tuhan sedang menguji kekuatan umat nya...insyaallh..berkat doa anda sbg ibu akan termakbul...kami semua yg mengetahui pun turut berdoa semoga adik ammar kembali sihat seperti sediakala...amin

Ain said...

sedihnya saya bila tengok keadaan ammar...

insyaallah akan membantu seberapa yang terdaya....

moga awak tabah dengan ujian Allah ini... banyakkan bersabar ya...

Eyriqazz said...

akak,sorry saya tak sempat lagi nak buat blog post pasal baby amar.but one thing for sure,next week gaji saya masuk saya akan kasi sumbangan peribadi

Normi Ali said...

saya dah post kisah ammar kat blog saya, harap dpt membantu Asz dan family yer......

maslinamansor said...

salam.... saya harap akak terima cubaan ini dengan tabah...

amy said...

hye. im so sad to hear about that. i will try to help u .. ! im try my best.
i will pray that everythin gonna b orait

Si Ibu said...

salam
sy adalah pembaca beautiful nara & saya ada menyumbang sedikit dalam akaun. harap anak awak ok2 aje ok? saba ye... Harap members dr BN yg 30K tu pun sama2 menyumbang. sy doakan yg terbaik utk anak awk

Kamariah said...

Ma iringkan doa semoga mendapat keberhasilan atas segala ikhtiar untuk Ammar....

Uda said...

"Semoga Allah memberikan ketabahan hati dalam mengharungi dugaan ini dan mempermudahkan jalan . Amin"

Mohd Fais said...

InsyaAllah, ada yang membantu..tabahkan hati cekalkan semangat..

Bitter Sweet said...

semoga tabah menghadapi dugaannya..insyaallah dengan NN Charity ads, dapat la membantu sedikit sebanyak..

Saya doakan yang terbaik utk anda sekeluarga..amin

Fathiha Zainal said...

Simpati ngn adik ammar and ur family. My pray will always be with baby ammar. Hope he'll be ok soon. InsyaAllah. Be strong ya!

denaihati said...

Insyallah Allah tak pernah zalim pada hambanya setiap kejadian pasti ada HIKMAHnya. Kami kehilangan anak sulong pada usia 5 bulan.

vidadarisakura said...

kak ammar comel.
sedih sangat. be strong. semoga Allah permudahkan segalanya. Amin

*gorjesmum* said...

just happen to read ur blog..my tears drop all around..my prayers will be with u n ur family.insyaallah saya doakan segala nya dipermudahkan :)

hatim a.r said...

harap akak sefamili bersabar.saya nk tolong banyak pun tak mampu sebab belajar lagi.but kitorg students oversea ni pun dh plan nk tolong akak sikit2.insya Allah.harap akak kuat and jgn putus berdoa.Allah sayang ammar and akak tu sebab Dia uji.yg penting akak kena kuat and positive always =)

nurKN said...

slm sis,

Sis kna byk bersabar. Only Allh knows the miracle of life.Akn saya cube sebarkan bout Ammar through my facebook, blogs and others. May Allah bless and stay with us..aamiiinnn.

n/b:asking ur permission as I've mde copy paste Ammar's pic from ur blog for some community project for Ammar.

Regards.

Hami Asraff said...

salam. saya baru sahaja post pasal adik ammar di blog saya. moga sedikit sebanyak dapat membantu. sama-samalah kita berdoa ya. insyaALLAH.

wawa said...

salam...sy turut bersimpati dgn nasib ammar..puan, sy nak maklumkn sbnrya ada cara nak mengatasi masalah kewangan untuk kos op ammar tu...actually kat ijn ada satu unit under goverment iaitu unit taksiran khas. unit nie akan bg subsidi kpd pt yg memerlukan bantuan terutamanya utk kos op. rm 12 000.00 sbnrnya jmlh yg kecil coz ada pesakit yg memerlukan kos smpi rm 40k.. tp keluarga kena keluarkan duit jugakla sket...kalo nk tau dgn lebih lanjut pn blh ke unit taksiran tue utk maklumat lanjut...

MiE MaeL said...

salam kak..
amat simpati dgn nasib ammar..
kecil lg tu..
akak tinggal di mana ae??
mcm mane nak contact akak?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

siannya
hati ibu mana tak luluh tgk anak camtu kan..

semoga dana dpt dikumpul dengan cepat
lagi lmbt takut bahayakan nyawa ur son..

semoga segalanya dipermudhkan olehNya ya..aminn

Hazzy Ishak said...

semoga ammar cepat sembuh...

DAN said...

hi kak...
sy baru jak nampak post kakak ..
tabahkan la hati kak....
rasanya kak boleh minta derma..
try post dekat bloh kakak ni...
sy nak tolong juga kak,tapi kalu sampai ribu2 tu x dapat la...stakat kecik-kecik boleh la..
kuatkan hati jak kak yee..

Yana, mama falisha said...

salamm.. hai.. just read ur post.. n cian si comel ammar... u kene kuat utk ammar.. k..

semoga segalanye dipermudahkan n ammar cepat sembuh...

liza said...

we're can help as what u hope :)

Asz said...

to all .. Alhamdulillah syukur, doa kita semua telah dimakbulkan ... sila click http://mylife-asz.blogspot.com/2010/02/pengumuman.html

siput_uda said...

salam kak,
saya rasa touching ngn entry akak nie, sy pernah terdengar satu produk susu yg saya rasa dapat membantu akak, nama susu tue Alpha Lipid, sy pernah diberitahu seorg kawan produk tue sesuai untuk semua penyakit.. cubala akak tgk kat blog rakan saya tgk khasiatnya (www.aliastore.blogspot.com), sbb dari testimoni yg diberitahu pada saya, alhamdulillah yg masuk icu pun boleh pulih...

manalah tau dengan usaha yang sedikit ini dapat membantu anak akak kembali sihat dan tak perlukan pembedahan..
Insyaallah, kita hanya berusaha, Tuhan yang menentukan..

harap akak tabah dan banyakkan bersabar menghadapi ujian Allah ini...

siput_uda said...

salam kak,
saya rasa touching ngn entry akak nie, sy pernah terdengar satu produk susu yg saya rasa dapat membantu akak, nama susu tue Alpha Lipid, sy pernah diberitahu seorg kawan produk tue sesuai untuk semua penyakit.. cubala akak tgk kat blog rakan saya tgk khasiatnya (www.aliastore.blogspot.com), sbb dari testimoni yg diberitahu pada saya, alhamdulillah yg masuk icu pun boleh pulih...

manalah tau dengan usaha yang sedikit ini dapat membantu anak akak kembali sihat dan tak perlukan pembedahan..
Insyaallah, kita hanya berusaha, Tuhan yang menentukan..

harap akak tabah dan banyakkan bersabar menghadapi ujian Allah ini...

Asz said...

siput_uda ... terima kasih kerana prihatin, utk pengetahuan adik, akak mmg tau ttg Alpha Lipid nih, kami amalkan susu ini pada Ammar sejak tahun lepas lagi, dan juga produk lain pada masa yg sama, Healin... Alhamdulillah, antibodi Ammar makin meningkat, tp sygnyer masih x membantu ttg hal jantung tuh .. xpelah, akak dah usaha mcm2 utk Ammar, cuma harap lepas buat kat IJN nih kesihatan Ammar makin bertambah baik ... Insyaallah

Atia Adina said...

Alahai..siannya tgk Ammar...dugaan dari Allah ni...Semoga tabah menghadapinya...saya doakan semua berjalan lancar dan dipermudahkan oleh Allah...semoga Ammar sihat walafiat seperti budak yang lain...Aminnnn

POSH76 said...

insyallah kita doakan Ammar selamat menjalani operation...

nizafauzi said...

salam kak, semoga dipermudahkan allah... sy doakan segalanya berjalan lancar untuk bb ammar yg comel ni..

moga baby ammar cepat sembuh.. insya allah...

NeenaAnuar said...

salam sis..

tabahlah hadapi ujian dari Allah S.W.T. ni.. sesungguhnyer Allah tidak menduga seseorang hambanyer sekirenyer hambanya itu lemah & tidak kuat... ingatlah setiap yg berlaku pasti ade hikmahnyer...

harap sis cekal hadapi dugaan ini.. jgnlah berhenti tuk terus berdoa & meminta padaNYA...

apapun saya akan terus doakan yg ammar akan kembali pulih sepenuhnyer nanti.. aminnn..

Asyraff Zulkifli said...

assalamualaikum..
saya baru je baca entry ni. saya cadangkan cuba hubungi pihak News Strait Times. Kawan saya dulu kena tumor kat kaki. NST ada tabung bantuan untuk pesakit2 so diorang la yang bantu. slalunya pihak hospital boleh tolong recommend (kalau xsilap).. cuba la try, mana tau dapat..

Delicious-Cuppies said...

salam... br baca kisah ammar nie.. sedih sbb anak buah pun nama ammar... comel pun sama...
sy doakan segalanya berjalan lancar... take care yer... sbg ibu klu benda sama yg terjadi sy pun tak tau nak watper... tapi, insyaAllah, setiap apa kejadian atau dugaan dari Allah itu ada hikmahnya... Allah takkan menduga umatnyer tanpa sbb.. DIA tahu kamu sekeluarga mampu menghadapinya... insyaAllah... :)

kk said...

Semoga Adik Ammar lekas sembuh.Amin.

Adib said...

Assalaamu'alaikum to the lovely couple and children.

Ini pertama kali saya visit blog dan rasa amat sedih sekali apabila baca post ni. RM15,000 is a huge amount of money and its only by Allah's will that you'll be getting that much. Boleh saya tanya, paling lambat untuk donate bila?

Fi amaan Allah
Your brother in Islam

mOLLie said...

salam kak...
molie baru tau kisah ni..
hrp akak tabah n kuat hadapi dugaan ni..
sama2 kita doakn yang terbaik!

amin~!

ibu emy efy eqy said...

asz, terharu akak membaca kisah ammar ni...

kak wa harap asz banyak2 bersabar. ini semua dugaan Allah. hanya dia yang maha mengetahui apa di sebalik ujian yang besar ini.

yang penting, walau apa keadaan sekalipun, asz dan suami kena kuat dan jangan sesekali tunjuk kepada ammar kesedihan di hati kalian.

acik wa doakan semoga ammar cepat sembuh ye...

intel_centrino88 said...

kak saya bg cadangan mintak bantuan kat pusat zakat selangor atau baitumal...tgk dorg prihatin ke x

tini said...

eh Pusat Zakat atau Baitulmal insyallah akan tolongnya kalo kena ngan prosedur diorang. Erm kalau dok area KL insyallah saya nleh bantu ke Baitulmal Wilayah. Saya boleh cuba suami saya bahagian perubatan di Baitulmal Wilyah. Dia insyallah boleh tolong sediakan proposal bantuan tu, cuma kelulusan Ketua Pengarah la. :)

krazee7 said...

hi ther. i read bout ur ammar danish (wat a nice name)journey but not thoroughly. PDA (if im not mistaken) is treatable. Send your ammar for operation.

zeyrulez said...

assalamualaikum..sy sgt2 simpati dengan nasib anak akak asz,ammar..Moga2 Ammar cepat sembuh dan dapat jalani kehidupan seperti kanak2 kecil yang lain.. semoga Allah menunjukkan jalan yang mudah buat akak dan suami tercinta..banyakkan sabar ya kak.. Allah itu tidak akan menguji diluar kemampuan kita.. dan juga.. ada hikmah Dia menguji kita..