jom follow

Friday, November 6, 2009

kantoiiii ....

ni secara jujurnyer nk bgtau aku kantoi 99HTN pada hari ke5 mkn nasi goreng cina ... siot betol ... ni suma pasal aku stress ... balik umah penat2 ank2 wat perangai ... hishhhh!!!

kebetulan neber aku merangkap kwn baik aku kat umah tuh dtg ajak aku gi lepak2 kat cafe bawah ... terus aku kata jom! .... bley?!?? aku mmg x bley dok dlm umah masa tu ... mmg kena kluar ... kalau x lagi aku naik antu tgk muka sorang2 ... mau aku ngap dorang sume nih...

elok je sampai bwh aku order teh o ais ngan nasi goreng cina pedas ... perghhhhh!!! nikmat abis mkn ... almaklum dah byk ari x jamah nasi kannn ...

gambar sebelum : nasi goreng cina pedas ... mmg sodap!!!!


gambar selepas : burrppp!! kenyang sudah ... abis dah separuh ... :p


tp lepas mkn aku rasa amat2 kesal ... dan walaupun aku mkn separuh je (belen en hubby tolong abiskan) ... patotnyer aku x bley ikotkan sgt perasaan marah aku hingga menjahanamkan diet aku nih .... tp xpe ... ni baru 1st time .... Insyaallah lepas nih aku akan lebih berhati2 ... kononnyer lah ... heheheheee

Wednesday, June 24, 2009

B.E. ... my own testimoni ...

salam ...

uiihh!!! dah lama btol aku x update blog aku nih ... mmg kompem2 dah bersawang ... huhuhu

tp nk wat camnekan, dah tuannyer sebok ... al maklum, akak kan career women yg dedikasi juga ibu yg penyayang kepada anak2 serta isteri mithali kepada seorg suami yg amat memahami.... gituuuuu .... statement berani mati aku kekdahnyer ... hik hik hik ... lek arr jgn korang nyampah lak ... saje je nk wat2 lawak ...

yg betulnyer sebok dari skool hols ari tu bawak sampai ke hari nih ... ari nih aku bz gak sebnornyer tp rimas le dok mikir blog aku yg dah lama x berupdate ... memandangkan vit 'R' aku mengatasi vit 'M' maka hari nih aku decide nk update blog.

tgk tu ... sebok nk mencapai hp mommy!

ni kesinambungan entry yg seblm nih ... 2-3 minggu lepas kot (ish ish ishhh ... x sangka lama btul x update blog!!). anw, aku nk share pasal Brilliante Extra (B.E.) nih kalau ari tu aku kata nmpak improvement pada Adam, pd Ammar x nmpak lg ... skang aku nk citer pasal Ammar lak selepas almost 3 minggu consumed B.E. nih ...

Alhamdullillah syukur, Ammar dah mula menampakkan perubahan positif sejak amik B.E. nih. As most of you know, my pride & joy, lil Ammar has Down Syndrome ... of which tahap pembelajaran & perkembangan agak lewat dari kanak2 normal. masa mula2 aku campurkan B.E. nih dlm susu Ammar, i didnt expect much from Ammar ... mmg 1st week tu i'm quite frustrated coz Ammar nmpak sama, no improvement at all .... am quite frustrated to be honest coz deep in my heart i wanted to see Ammar do more from wat he could do now ... but then dat was me being stupid & selfish i am!!! bila pikir balik ... i said to myself ... xpelah, kita cuba dulu... kena sabar ... maybe not so soon ... so i kept on mixing B.E. dlm susu Ammar ...


but then, bila masuk 2nd week ... aku noticed Ammar aktif lebih dari kebiasaannyer ... kebetulan lak minggu yg sama tuh Angah (penjaga Ammar kat centre DS) tu bgtau yg sama. Ammar lebih aktif pastu lak skng ni dia respond very well bila Angah or cikgu2 kat centre tu bg arahan. Ammar likes to hit himself wth his hand (ada gak yg suspect Ammar ni maybe Down Syndrome + Autistic) esp when he gets excited ... so when cikgu2 kat situ say "No Ammar" then he'll stop. i am sooo thrilled and happy when Angah bagitau pasal nih ... at least ada gak nmpak perubahannyer ... walaupun x byk but it means a lot to us.

Ammar skang nih dah kurang vit M .... kalau dulu nk soh bye2 org ... kita kena angkatkan tangan dia barulah nk melambai ... kalau x wat gitu jgn harap ... skang ni lain lak, kalau soh bye2 elok je dia angkat tgn dan melambai ...

Ammar skang lebih focus ... x mcm dulu, like in his own world ... x kesah ape yg ada kat sekeliling dia

satu lagi bila soh clap ... sampai sudah dia xmo buat .... tgk mood dia xpon org kena start tepuk kan tgn dia baru dia clap ... tp skang nih dia tgk kita clap cepat2 dia pon clap sama ... x ckup ngan tu ... mulut dia bising ... babbling all da way bila time dia jaga ... x tau dia membebel kat sape ... kat aku kot?!?? hehehe

Ammar ngah beriya2 bercerita ngan abangnyer, Adam ...

yg paling aku suka tgk bila dia ngan Adam ... x tau nape dia sgt2 geram ngan abangnyer ... membebel2 ngan Adam umpama ada paham stiap butir yg kluar dari mulut Ammar tuh ...

dan satu lagi yg paling ketara aku nmpak perubahan Ammar bila ada lagu or music (Ammar loves music & sounds sooo much) .... skang nih katalah kalau ada lagu or music ... Ammar bley synchronize his moves wth da beat ... kalau slow, slow gak lah dia gerakkan badan dia tuh ... kalau rancak, laju gak lah dia gerakkan badan dia ... yg penting ikut beat!

dis is how i let my big bro knows dat i luv him soooo much ... big smooch at da back of his head!!! hihihi

mmg teruja sgt ngan apa yg Ammar boleh wat skang ... am sooooo happy ... syukur Alhamdullillah ... maybe to some of you apa yg Ammar could do now is not a big deal ... but to me, to us, to both our families ... its a really really BIG deal!

Insyaallah selagi terdaya & termampu, aku & hubby akan berikan yg terbaik utk anak2 ... especially Ammar.

and as i mentioned dlm entry sblm nih, harga sebotol cuma RM20 utk 120tablets .... mkn skali sehari je (4tablets) ... sape2 yg interested utk mencuba produk nih bleh le YM aku .... jgn segan2 nk add aku shud korang need further info ... (amk_baby@yahoo.com) atau tinggalkan je komen, msg or jejak kat chat box tepi tu ... i'll be happy to assist u guys ...

Sunday, June 7, 2009

Brilliante Xtra ... tablet utk minda

salam semua ... entry aku kali ni pasal tablet utk minda ... sape2 yg ada anak rasenyer akan berminat ngan produk ni ... termasuk le aku ...

biaselah kan ... seboleh nyer as parents kita sume nk yg terbaik utk anak2 ... esp kalau membabitkan pasal pembelajaran dorang ... sape lak yg nk anak dia bodoh ... ye tak?? so aku just nk share da gudness of dis produk ... Brilliante Xtra ...

last 2 weeks a close fren of mine dtg umah, one of her kids ni ada masalah utk belajar ... kurang konsentrasi ... suka berkhayal ... bkn bodoh atau lembab tp bila cikgu ajar kat depan walau mata pandang papan hitam or tgk muka cikgu tp fikiran dia dok melayang merayau ntah mana2 .... baru darjah satu tapi masih x pandai baca sampailah my fren ni try Brilliante Xtra pada anak dia yg bermasalah tu ....

Brilliante Xtra ... RM20.00 per bottle (120 tablets)

anw, now after 1 month taking dis Brilliante Xtra, da child has made some progress ... Alhamdulillah, da child now dah boleh mengeja ... membaca agak merangkak but hey ... its a gud start ... its a gud sign ... ngan kuasa Allah, dis produk works wonder for her ... then aku pon rasa terpanggil nk try Brilliante Xtra ni pada anak2 aku ... esp Adam & Ammar ...

walaupun baru seminggu Adam amik Brilliant Xtra nih, aku dah nmpak kebaikannyer pada Adam, walaupun x byk but at least ada gak arr .... all dis while aku mmg bagi Adam Multiple Vit & Vit C ... tiap2 bulan mmg ada budget monthly utk vitamin anak2 ... kalau beli mmg suma flavor yg dia sker ... but then sedap camne pon i still have to call him and remind him everyday soh mkn vitamins, but since he's taking dis Brilliante Xtra ... dia lak yg remind kan aku hari2 ... "Mommy, hari ni Adam blom lagi mkn vit yg sedap tuh la!" ... bila dah jadik gitu, nmpak sgt aku pelupa, makanyer aku pon sudah mula mengamalkan Brilliant Xtra ni ... (aku baru start 3 hari lepas .... hihihi)

then, satu lagi aku notice ... Adam senang bangun pagi .... x le liat cam slalu .... Alhamdullilah, aku sgt2 sker part yg nih ... senang sket keje mak aku pagi2 nk kejutkan dia gi skool ....

as for Ammar blom lagi nmpak perubahan, one of da reason maybe bcoz Ammar has Down Syndrome ... so i guess the gudness will come much later ... x kesah le ... aku just try, manalah tau kot2 dpt membantu Ammar ... x banyak sket pon jadilah ...


flyers utk Program Khas Smart Learning 2009, Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan


yg menariknyer Brilliante Xtra nih bkn shj baik & elok utk anak2 kita malah org dewasa pon boleh makan Brilliant Xtra ... bila aku baca flyers pasal Brilliant Xtra nih, byk gak kelebihan nyer ...

Calcarea Phosporicum : merangsang otak & menguatkan ingtan dpt membetulkan jalan fikiran dari fikiran yg merayau2, kuat berangan, dpt mengatasi masalah spt pelupa, cepat marah, runsing atau panas marah (sesuwai btol utk aku nih ... hehehe)

Kalium Phosporicum :
sesuai utk org yg dilanda kesusahan & penderitaan spt sugul, susah hati , cemas & dukacita. juga utk org yg mengalami kepenatan yg keterlaluan & murung serta x bermaya. utk org yg gelisah, mudah marah, histeria & kerap melakukan aktiviti yg memenatkan otak dan juga sesuai utk org yg ada masalah mengigau, hilang ingatan, kecewa, putus asa, malu x bertmpat dan x gemar bercakap .... (pon sesuwai utk aku)


Magnesium Phosporicum :
utk org yg sentiasa mengeluh & x berupaya utk berfikir ngan jelas


Lecithin & Choline :
membantu menambahkan sel darah merah dan hemoglobin, berupaya mengurankan kepenatan otak, lemah badan, letih, pelupa, muram dan keliru. juga dpt mengelakkan strok ... (lg le sesuwai utk aku kan???? ... hihihi).


produk Brilliante Xtra ialah program khas Smart Learning 2009 oleh Kerajaan Selangor, dibawah anjuran Gerakan Pembangunan Belia & Wanita Ampang dan mendapat sokongan Parlimen Ampang serta badan2 lain ...

nampak tu ... rm20 je sebotol selepas disubsidikan ... rugi kalau x beli skang ... (promote nih!)


harga sbnr kat farmasi sblm disubsidikan ialah RM 59.90 sebotol (120 tablets) ... yg menariknyer, selepas disubsidikan .... harga sebotol cuma RM 20.00!!!!! fyi, stok adalah terhad dan harga subsidi diberikan sepanjang program ni dijalankan ... (sori, aku x tau bila promo ni abis)

so, kalau korang berminat ... bolehle YM aku .... jgn segan nk add aku shud korang need further info ... (amk_baby@yahoo.com) atau tinggalkan je msg or jejak kat chat box tepi tu ... i'll be happy to assist u guys ...

oooppsss .... terlupa lak ... paling penting skali, Brilliante Xtra nih mendpt kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.

"Ke Arah Anak-anak Selangor Yang Pintar" .... katanyer lam flyers Brilliant Xtra tu .... hehehe

Tuesday, June 2, 2009

xtau nk letak tajuk apa nyer entry ... entry brief kot!

salam ... it has been a while since my last update ... tu pon masa mother's day last 2 weeks kot ... actually, hari2 aku ada rasa nk update, tp bila bukak je new post terus blank ... x tau nk wat entry ape ... x tau nk tulis ape... tetiba suma hilang

so today its a start ... am trying tu update dis blog as often as i cud ... truth is rasa bersalah coz ada gak yg tanya apsal x update blog ... sungguhpon blog aku nih x semeriah blog2 yg lain tapi ada gak yg sudi bertanya ... thnks, u know who u r ... hehehe
lama x update pasal ammar kan ... alhamdullilah ammar sihat walafiat ... mkn lasak! penat jaga dia ... pantang lepa ada je yg nk dibuat ... last week mata ammar lebam ... jatuh from sofa kat nursery ... akibat dari lebam tuh, ammar dapat nama baru .... nenek panggil si mata ijau ... (pasal lebam tu mkn lama mkn ijau kalernye)

masa ni x brp nmpak lebam bwh mata tuh

yesss, ammar dah duduk nursery semula ... my sis rasa cam nk keje ... so skang sebok mencari & masih mencari ... anybody hiring???


aku lak mmg 2-3 minggu kebelakangan ni amat2 sebok ngan keje ... pagi2 dah kuar umah, dah nk gelap baru balik ... itu pun kena singgah pick up ammar dulu then baru balik umah .... siyes, aku mmg sgt2 penat!!!!

boleh kata tiap mlm kat umah pon still check email keje & wat email, x cukop ngan tu aku kena wat call sana sini ... bil tepon jgn citer le ... x tau le bape bulan nih ... x kira nk claim gak kat bos ... dia yg sebok soh aku follow up call sana sinun ... bkn dekat2 .. tu kat UK & Germany ... jgn bos kata dia xmo bayar sudah!


sib baik en hubby paham keje aku ... tp kengkadang dia bengang gak .. huhu

sampaikan aku bwk anak2 gi aquaria last wiken, saturday pon bos still nk kacau ... siap soh aku wat email bagai ... sedap2 dia kan ... aku ckp boleh no problem, tapi tunggu lagi 3-4 jam ... okeh x aku ckp ngan bos cenggitu???

esok aku cuti, pasal nk bwk ammar gi spital ... ada check up ... talking about check up ... just nk bgtau, ammar nyer paed, Dr J no longger attach ngan wad yg slalu ammar admitted dulu ... he is now officially jadik lecturer ... that is what he told my hubby last week ... kebetulan last day dia kat wad aku dtg ngan ammar ... anw, xlah rasa terkilan sgt, sempat gak arr say thank you for everything ... he is such a nice, understanding & cool doctor ... i really hope sesape yg replace Dr. J is as good as him or better ... hehehe

ni lebey kurang cam entry brief ... esok lusa kot2 kalu aku update xdelah korang blur sgt ngan apa yg aku ngarutkan lam nih ...

okeh ... need to go ...ngantuk arr .. nk zzzzzzz .... esok2 kalau ada time aku update lg ... tungguuuuuu!!! hiks

Monday, May 11, 2009

happy mother's day ...

last wiken kan mother's day ... so since my beloved mil ada kat umah (she came on friday from kuantan) ... we had a mother's day celebration ... celebration ker?!? hehehe

so ni ada lah sket2 pic masa mother's day ari tu ....

ni dari adam ... ada satu lagi, ukiran ros dari sabun, lupa nk snap ... tersentuh hati aku bila adam bagi nih ... teringat time2 aku marah dia ... sebak siottt!!!

cuppies for my mil ...

cuppies for my beloved mak ... malam baru sempat deliver kat mak ... i luv u mak!!!


ni lak from hubby utk aku ... thnx sayang ... (aku gak yg orderkan ... hehehe)


cuppies ni suma aku order from rakan blogger gak ... korang leh gi jenguk blog cuppies nih, pasti korang pun teruja cam aku ... http://cuppyliciouscupcake.blogspot.com/ ... mmg puas hati ... pasal sedap, mak aku sker, mil aku pun sker, aku pun sker ... dah le sedap, cantik le tu ...

sampai adam kata kat aku "mommy, adam sayang lah nk mkn cupcake nih ... penat2 buat butterfly pastu nk kena mkn!!" ... boleh gitu?!?? sayang nk mkn kekdahnyer, pasal cantik ... motif?!?? ko nk soh mommy frame hape?!??



aku tgk yg ni pun aku sayang nk mkn ... comey jek ... hiks! ;p

sblom kami mkn cuppies ni suma, aku spt biasalah ... masak yg spesel sket ... sket je speselnyer ... hehehe

since my mil x berapa nk mkn nasi ... aku decide wat home made burger utk lunch hari tu ... bukan tu je, aku wat baked pasta, mashed potatoes, blackpepper mushroom gravy & fav aku ... caesar salad with chic ....

the feast ... feast katanyer ... xlah hebat, but something diff esp for my mil

close up sket ... fav aku nih ... ;)

saje je nk tunjuk ... wat i had on dat day ... :)

so secara kesimpulannyer ... it was a great day, i think everybody had a great time enjoying all the food ... hopefully, i could do the same for my dearest mak pulak next year .... Insyaallah ..
Add Image

Tuesday, May 5, 2009

entry malas .... bole ke??

ni entry malas, kekdahnyer ... aku letak jelah video ammar bergurau ngan adam utk ttapan korang ... hehehe



video


ammar mmg geram sgt kat adam ... kalau adam dekat sket siap ... dia 'keje'kan abang nyer tu ...

Tuesday, April 28, 2009

reflection ...

lama btol aku tk update blog ni ... nmpak sgt aku bz dgn berbagai dugaan yg dtg ... lepas satu, satu lagi ... skang ni alhamdullillah, everything is under control ....

sbnrnyer, dr smlm nk update tp cam takde idea lak ... tetiba pagi tadi bru teringat pasal video ammar captured last saturday kat klcc ... sambil nk tunggu salesgirl tu amik kan kasut ikut size ammar (abah nk belikan kasut utk ammar) .... adik aku letakkan dia kat kerusi, kebetulan ada lak cermin kat situ ...

ammar skang ni pantang nmpak cermin ... mulalah dia wat mcm2 mimik muka ... dia bole leka tgk muka sendiri kat cermin tu ...


video video



kelakar lak bila tgk video ni balik ... adik aku ckp ammar cam kucing bila tgk cermin, kucing kan kalau tgk cermin dia leh gado ngan cermin tu ... padahal itu reflection diri sendiri ... :D

Friday, April 17, 2009

roasted chicken with blackpepper mushroom gravy ...

"home cooked meal is always the best for your family!"


pejam celik pejam celik tau2 dah hari jumaat ... the best day of the week!!!

anw, dah lebih 2 wks aku tak wat entry resepi ... almaklum ngan ke'bz'an yg amat ngan mcam2 hal ... takde mood nk update resepi ... so hari ni aku wat entry spesel sket ... bak kata ada 'ayam satu badan' thanksgiving ... akibat byk sgt tgk tv, sampai ingat kita ni sambut gak thanksgiving ... kuat jugak pengaruh tv pada bebdk kan???

berbalik pada resepi hari ni ... roasted chicken wth blackpepper mushroom gravy atau nama melayunyer ayam panggang ngan kuah lada hitam cendawan ... kita terus jelah ke bahan2 & cara memasak k ...

roasted chicken

bahan2nyer

1 ekor ayam
1 labu bwng putih
brown sauce
serbuk thyme/rosemary
madu
olive oil
honey
garam


cara2nyer

1. lumurkan segala bahan2 di atas kecuali butter ... butter akan digunakan nanti

2. jika suka, letakkan 2-3 ulas bwg putih di dalam perut ayam tadi dan perapkan semalaman atau sekurang2nyer 3-4 jam sblm memanggang ayam supaya bahan2 tadi sebati dgn ayam



3. panaskan ketuhar 180 - 200 darjah celcius dan
tetapkan masa 1 jam 30 minit

# please take note jangkamasa memasak bergantung pada saiz ayam

4. letakkan ayam yg sudah diperap tadi dalam bekas yg sesuai dan tutup dgn aluminium foil dgn kemas .... buat lubang2 kecil (5-6 lubang kecil), ini untuk aliran panas masuk dalam aluminium foil

5. panggang dalam masa 30-40 minit (dalam keadaan ditutup ngan aluminium foil tadi)

# boleh juga letakkan ubi kentang, carrot & baby carrot yg digaul dengan olive oil & parsley di sekeliling ayam ... jika suka

6. selepas 30-40 minit, keluarkan ayam tadi dan bukak aluminium foil (waktu ini, korang akan nmpak air yg bertakung lam bekas ayam ni, tuangkan dlm bekas lain, air ayam ni akan digunakan utk kuah lada hitam nanti ...

7. sapukan butter di merata ayam yg separa masak


8. kemudian masukkan semula ke dalam ketuhar dan bakar selama 1 jam lagi (tanpa aluminium foil menutupi ayam

9. bila ayam sudah siap dipanggang biarkan seketika. sambil tu meh kita wat kuah dia lak ..

black pepper mushroom gravy

bahan2nyer

3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1 tin cendawan
1/2 botol sos lada hitam
1/2 botol brown sauce
air lebihan ayam yg di panggang
1 sudu tepung jagung/tepung ubi

caranyer

tumis bwg merah & putih yg ditumbuk hingga naik bau, kemudian masukkan sos lada hitam, brown sauce & air lebihan ayam serta cendawan ... kacau sehingga mendidih dan matikan api.

since ayam & kuah dan siap dimasak, segeralah potong2 ayam tu ... mkn panas2 ngan kuah lada hitam ... lagi sedap kalau ada side dish yg lain, cthnyer coleslaw, mash potato serta kentang & baby carrot yg dipanggang skali ngan ayam tadi ... hmmmm... rasa mcm nk buat lagi wkend ni ...

sape2 yg suka western food, boleh le cuba roasted chicken ni ... lagi pulak skang ayam ngah murah ... the best time nk cuba resepi ni .. ye tak?!? ... bajet pun tak le tinggi sangat ... cost utk resepi ni skali ngan side dish yg mcm2 tu tak sampai rm50 pun ...

selamat mencuba!!!

Tuesday, April 14, 2009

syukur ... syukur ... syukur ...

dah lama aku tak update blog nih ... almaklum, ammar kurang sihat last week ... bila anak tak sihat ni mood pun kureng ... bila mood kureng, idea pun kureng ... kalau dah suma kureng nak update kejad@#nyer!

lama tak update pic ammar ... tgklah aksi2 ammar sehari sblm dia sakit dan sehari selepas dia sihat semula ... :-)

pic2 ammar sehari sebelum insiden mencemaskan

masa ni baru balik appt ngan cardiologist, blm sempat tukar baju dah posing sakan ...

alhamdullillah ... setelah lebih 4 hari aku jadik zombie ... akhirnyer smlm aku tido ngan agak lena walaupun tgh mlm masih berjaga pasal nk wat susu ammar ... huaargghhh!!! (nguap lagi ... ngantuk tak abis lagi nih)

since last saturday, ammar tetiba je sihat ... tetiba je dia cergas, ceria, ketawa, berguling, bergolek ... tetiba je ... aku terkejut gak arr, sket lagi nk sawan ... nape tetiba je ... tapi aku hepi sgt2 ... rasa beban batu yg amat besar kat kepala aku dah ilang ... sekelip mata je ... bagi aku ... itulah kebesaran ALLAH ...

hari ni mood aku ok ... bangun tido pagi tadi rasa bdn sakit2 (sket je) akibat gi wat full body massage mlm tadi ngan bff aku, mona .... yg sudi menghabiskan duit nyer utk kwn dia yg tersayang nih ... mekasih nok, i love u forever ... hehehe

pic2 ammar selepas sihat semula


kat jj bukit raja on sunday ... terpaksa bwk ammar pasal dah janji ngan adam


kesempatan ni, aku nk berterima kasih pada suma kengkawan yg sudi meninggalkan kata2 semangat utk aku supaya tak berputus asa, terus sabar & tabah dan segala bentuk encouragement utk aku menghadapi saat2 yg mencemaskan dan merisaukan waktu ammar sakit last week... semoga Allah membalas budi baik kalian suma ngan sebaik2 pembalasan ... amin!

harap2 this week takde lah insiden2 yg mencemaskan dari hero aku ... ammar ... atau apa2 saje insiden yg boleh bikin aku rasa nk pitam pasal sesungguhnyer aku amat memerlukan rehat, mentally & physically ...