jom follow

Thursday, December 1, 2011

Sharp Plasmacluster


salam semua
lama sungguh aku x update yer ...dah nk update camnenyer ...laptop aku hazab, gi balik antar repair x ok gak ...last2 aku sakit ati, aku bungkus dia elok2 pastu simpan kemas dlm kotak balik ...nk buang sayang plak, byk jasanyer kat aku ...dah tamat riwayatnyer ...huhuhu
so skang nih update ngan laptop mini baru bau kedai yer ...aku carik yg paling murah selagi ada dlm market ...duit pon ala2 je kann ...so yg mana mampu je lah yer ...janji bole online ...hehehe
aku sbnrnyer dah lama sgt nk update pasal plasmacluster yg aku dpt masa bulan puasa hari tu ...x sabar2 sbnrnyer nk citer sbb bg aku sgt bagussssss ...tp tulah kan, baru ni lah dpt nk buat pon ...laptop lama tu hazab x boleh upload pic hape pon ...x tau ler aku apa masalahnyer ...nyampah!!!
ok, straight to the point ...kita citer pasal Sharp Plasmacluster Air Purifier yg aku dpt tu eh ...masa mula2 dpt tu, balik rumah terus on ...mmg on the spot bole nmpak keberkesanannyer ...masa tu hubby aku yg beriya2 suka kat benda alah tu ...aku cam biasalah, suka tunggu & lihat dulu before apa2 pon ...
anw, selepas seminggu aku pasang Air Purifier tu dlm bilik ...yg paling ketara skali ialah ...habuk kat dlm bilik agak kurang ...rumah aku tu hari2 disapu, tp tetap habuknyer mcm 2-3 hari x sapu ...tp sejak ada Sharp Air Purifier dlm bilik nih ...kurang sket arr habuk bila menyapu tu ...
hubby aku plak mmg awal2 dah bg komen yg baik coz dia nih ada resdung ...so bila ada habuk sket je mulalah dia bersin ...and since ada Air Purifier dlm bilik nih, kurang sgt dah dia bersin ...kurang lah kadar terperanjat aku kat umah tu dek bersin en hubby ...hik hik hik
satu lagi, Air Purifier nih sgt berkesan utk menghilangkan bau ...contohnyer bila kita pakai deodoran ...lepas spray je immediately Air Purifier nih activate kan sensor nyer dan menyerap bau tu ...(yg bagusnyer boleh je nk buat setting lain, kot2 ada yg suka bau aromatherapy ke hape ...so idak ler dia serap dan hilangkan bau tu) ...mcm aku, hubby x bape sker sgt bau2 tu sume, so dlm bilik mmg aku x pasang ambipur ke hape ...
tp yg buat aku rasa sgt puas ati dgn Air Purifier ialah lately nih Ammar jarang sangat x sihat ...al maklum sejak2 ammar operate buang tonsil dia nih, lagi ler nk kena jaga ...kalau dulu, slalu gak arr selsema/demam ...kejap2 selsema, kejap2 kang demam ...skang nih dah kurang sgt, yelah kan ...udara bersih badan pon sihat ...Alhamdulillah .... pastu bila tido malam rasa sgt menyenangkan ...x tau nk describe camne ...tp tido mmg best arr ...mmg cukup puas ati ...
yelah kan, kalau x takkan lah hospital sg buloh (wad H1N1) pon guna Sharp Plasmacluster Air Purifier nih ...btol nih, x tipu ...sape yg dah biasa kat wad tu mesti perasan ...
and sejak aku guna air purifier nih, aku prasan ada gak kengkawan yg rapat ngan aku pon beli produk nih ...ada skali tu, aku gi umah kwn aku yg ada kucing ...kalau dulu, masa dia blom guna air purifier nih, kadang ada gak arr bau kucing tu ...walaupon aku tau kwn aku nih mmg pembersih dan sentiasa memandikan kucing dia ...tp tetap ada sket bau kucing tu ...but then lepas dia guna air purifier nih, bau xde langsung! aku saje je tanya dia, nape dia beli air purifier nih ...dia kata "sebab ko kata bagus, pasal tu aku beli ...tp mmg bagus pon, mak aku x bising lagi pasal bau kucing aku .." itu jawapan dia sambil gelak ...hehehe
my point is, bkn aku buat2 citer lah yer ...mmg kejadian ni btol2 berlaku ...jawapan honest dr seorang kawan kepada kawan yg lain ... ;)

Friday, August 26, 2011

SHARP Plasmaclusters ...coooooooolllll!!!


salam semua

akhirnyer ...dpt gak aku update blog aku nih ...disbbkan masalah teknikal laptop aku yg hazab nih (nk upload pic x boleh) ...x tau apa sbbnyer pon ...jadi tertangguh ler entry aku nih ...huhuhu

btw, nk citer pasal pengalaman aku ke kilang Sharp baru2 nih ...citer minggu lepas nih sbnrnyer ...aku mmg sgt teruja coz ni ler 1st time as blogger aku dijemput utk product briefing ...pulak tu product yg aku mmg ada cita2 utk memilikinyer ...hehehe




bertempat di kilang Sharp di shah alam, kami para blogger (x ramai mana pon) telah diberi taklimat pasal produk barangan jenama Sharp khususnyer pembersih udara (air purifiers) ...antara byk2 tu, ada yg kecik, yg comel, yg cantik ...x sangka rupa2nyer very handy ...senang di bawak ke mana2 ...tp ada satu yg paling menarik perhatian aku ....agak besar diantara yg lain ...honestly masa wakil Sharp, En. Faizal Chew bg taklimat ...aku berckp sendiri dlm hati ...bestnyer kalau dpt yg besar gedabak nih (sambil membayangkan, kata mana aku patut letak benda nih kat umah, kat bilik ke, kat hall ke) ....hehehee ...dan2 rasa x tau malu btol aku nih ... :p

anw, kenapa yg besar tu?? lepas aku dgr penerangan dari En. Faizal ...aku rasa sbb yg sgt kukuh (bg aku ler) ...sbbnyer aku ada anak yg boleh dikategorikan sbg sensitif dan alah pada habuk ...sape lagi kalau bukan kesayangan aku sorang tu, ammar ....

ammar nih, spt yg kebanyakan dari korang (para follower blog aku yg x seberapa nih), tau kisah kesihatan ammar ...keluar masuk spital bkn asing bg kami ...dgn keadaan jantung serta paru2 yg sensitif dan juga penggunaan tiub utk mkn ...menjaga & membesarkan ammar bkn perkara yg mudah ...namun Alhamdulillah, kekuatan yg Allah bg pada aku/kami sekeluarga digunakan sebaik mungkin dan amat kami hargai, syukur ...macam2 cara dilakukan untuk memastikan kesihatan ammar di tahap yg baik ... tp kadang2 bila dah nk kena (sakit) tu ...kena gak ... tp dengan adanyer pembersih udara Sharp plasmacluster nih aku yakin dpt membantu memastikan kesihatan ammar di tahap yg baik ...


wakil Sharp yg bersungguh memberi taklimat ...oooooo, rupanyer ada byk benda yg aku x paham pasal teknologi plasmacluster nih ...hehehe

di antara produk2 barangan pembersih udara plasmacluster dari Sharp ...aku sker btol yg kaler pink tu ...comel jek ...dari kejauhan mcm hp ler plak kannn ... tp yg bestnyer, yg aku idam2kan tu menjadi hak milik ku jua ...muahahaaa :p

di hujung2 taklimat tu, En Faizal but sket demonstration yg sgt membuat ku kagum ... dituangnyer ammonia (yg mmg sgt busuk baunyer) di atas sekeping tisu ...then dia kibas2kan sket je atas pembersih udara tu ...x sampai seminit, bau ammonia yg kuat tu hilang!! aku rasa sgt wahhhhhh!!! hehehe :p

para bloggers yg hadir ambil gambar kenang2an ngan En. Faizal ....1st time aku jumpa dorang ni sume, they are all friendly ... manis muka masing2 ...al maklum, masing2 dah dpt 'hadiah' ...ehehee

sebelum balik tu, sempat aku masuk dlm showroom barangan keluaran Sharp ...byknyer yg berkenan dihati nih ...cam nk bawak balik satu2 ...hehehe


so on the next entry, aku akan update lagi pasal pembersih udara Sharp nih ...dah hampir 2 minggu kami gunakan ...aku letak dlm bilik ...mmg dah nampak kesannyer ...tunggu yer ... ;))


Wednesday, August 3, 2011

Salam Ramadhan Al Mubarak ...jom beli kuih raya & hamper raya!!! ;))



Salam Ramadhan

sedar x sedar, dah masuk bulan puasa yer ...maaf, lama x update pasal ammar ...aku sgt2 sebok lately nih ...ada je yg nk dibuat ...

kesempatan ini aku ucapkan selamat berpuasa pada semua family, rakan2 serta kenalan dan reader blog aku yg x seberapa nih ...moga dipermudahkan perjalanan hidup kita terutama dlm bulan ramadhan nih dan moga ibadah kita diterima & diberkati olehNya ...amin ...

bila dah puasa, mestilah nk raya kann ....so nk promo sket sebenarnyer nih ...heheheee ...sempena bulan puasa ni aku jual kuih raya ...sebenarnyer, tahun ni dah masuk tahun ke 3 aku jual kuih raya bila tiba bulan puasa ...tp disebabkan, inilah tahun pertama aku x bekerja jadi aku manfaatkan masa aku dengan menjual kuih2 raya serta hamper ....niat nk carik duit poket buat beli tiub ammar ...sian kat hubby, sejak aku x keje nih parah gak dia ...huhuhu

anw, sape2 yg ada akaun facebook ...sudi2kanlah like page cookies aku nih yer... Kookies & Krumbs ...kat dalam tu ada dua album khas ...satu album utk kuih2 raya ...dan satu lagi utk hamper raya ...cuci2 mata ...kot2 ada yg berkenan ... Insyaallah sedap (bkn aku yg kata, tp ramai customer yg dah penah beli atau yg sempat rasa tester sebelum puasa yg bg feedback kata sume cookies sedap) ...dan yg paling penting HALAL ... :)

di antara kuih raya yg paling laku ialah semperit, dahlia, choc chips, almond sticks, tart nenas and few others ...tp yg paling meletop skali kuih semperit lah ...blom pon start puasa last week, aku dah jual lebih 500pcs ... Alhamdulillah ....


kuih semperit yg menjadi pujaan ramai (RM22/box)

kuih dahlia ...ala2 semperit gak, pon ramai peminat (RM22/box)

choc almond sticks (RM22/box)

almond london (RM24/box)


choc chips cookies (RM23 / box)


*** ada banyak lagi jenis cookies/kuih raya dalam album Kookies & Krumbs ...boleh jenguk2, kerepek pisang, ubi, kuih sipot, kuih gunting pon ada gak tp xde pic ...x sempat nk amik pic sume ...maaf yer ...huhuhu



disamping kuih raya, aku jual hamper kuih raya gak ...range harga dari RM45 ke atas ...discounts on volume (beli banyak) ...maknanyer kalau beli lebih dari 3 hamper aku boleh bg harga special ...sume tu boleh dirunding ...bgtau je brp bajet korang, Insyaallah aku akan cuba penuhi ... :))

kat bawah nih di antara contoh2 hamper yg disediakan ... fyi, cookies yg nk letak dlm hamper tu boleh ikut citarasa korang ...maknanyer boleh pilih nk biskut mana letak dlm tu tapi ...ada tapinyer, mungkin harga akan berubah sket lebih kurang ...


Green Polka Hamper Set


White Suci Hamper Set


Gold Package Gift


ada a few lagi hamper set tu ...boleh tgk hamper2 yg lain kat page facebook Kookies & Krumbs ....so apa lagi kwn2, cubalah beli ...pada yg berminat boleh pm aku aszkamal@gmail.com atau call je @ 012-2455215 ...



p/s : delivery/penghantaran hanya sekitar pusat bandar Kuala Lumpur, Ampang, Shah Alam & Klang ... only certain areas ...self collect amat dialu2kan coz setiap penghantaran dikenakan delivery charges...


Thursday, June 23, 2011

Info stemcell enhancer supplement ..



Salam

lately nih, ramai yg call dan bertanya pasal produk stemcell enhancer nih ...x sangka ramai juga yg berminat nk mencuba ...to be honest, before aku try produk nih on ammar dan juga diri aku sendiri aku byk carik info and read about it ...

during my research, aku jumpa satu video nih ...it is about a blind girl who regain her sight after 5 months of adult stemcell transplant (nk tgk video tu, click sini) ...so aku fikir, no harm trying ... kalau diizinkan olehNya, adalah rezeki ammar ....Alhamdulillah, aku amat bersyukur ngan pencapaian ammar skang ... syukur!!!

anw, just to share some basic info mengenai stemcell enhancer nih


- consists of patented natural concentrate of an edible aquatic botanical known as Aphanizomenon Flos-aquae (AFA for short) that contains Mobilin





**WHAT STEMTECH AFA EXTRACT DOES?

As shown in a double-blind placebo controlled crossover study published in the highly respected peer-reviewed journal, Cardiovascular Revascularization Medicine (Aug-Sep 2007), taking just 3 capsules of Stemtech AFA Extract supports an average 25% increase in the number of naturally released adult stem cells in circulation.

That's equivalent to about 3 to 4 million new stem cells in circulation - making Stemtech AFA Extract on of the greatest wellness discoveries of our time!



Why enhance your stem cell Physiology?

Your adult stem cells are your body's "master" cells - they have the ability to become virtually any type of cell in the body . Recent studies have found that stem cells can become heart cells, liver cells, pancreatic cells, muscle cells, brain cells ...even cells in the eyes, the joints and more!



Who should take Stemtech AFA extract?

Anyone wanting to enjoy optimal health ...
Anyone wanting optimal fitness and performance ...
But there's only one way to understand the true benefits of this amazing product ...
TRY IT FOR YOURSELF!!!


*info kat atas nih sume aku cedok dari pamphlet ... bukan aku memandai2 buat citer ... hehehe


i love doing this, esp bila dpt feedback yg memberangsangkan ....ada satu rasa kepuasan yg x boleh digambarkan bila tau that someone/somebody lead a better/happier life and u r part of the process .....

contohnyer, 2 hari lepas one happy & excited mom call aku ...beriyer2 dia citer kat aku apa yg anak dia dah boleh buat, sampai meremang bulu roma aku sume ...she decided to try this produk utk her lil dotter yg juga syndrome down (setelah terdengar perbualan aku ngan teacher ammar kat skool, masa tu teacher ammar tgh bercerita pasal ammar byk sgt nmpak improvement) ...

dipendekkan citer, she is so happy wth her lil dotter improvement and now spreading words, encouraging her family and frens utk mkn produk nih juga ...Alhamdulillah :))

so, kalau ada yg berminat dan ada pertanyaan serta kemusykilan, sila tinggalkan kan contact no atau email (contact no & email aku ada kat column belah kanan tu) ... i am more than happy to help ... :))






Wednesday, June 15, 2011

Super Ammar ...




Salam

Lama sgt dah terbiar blog nih ...kebizian melanda ...giler padat aktiviti aku, nak2 masa cuti sekolah yg 2 minggu baru2 nih ...sampai ke kelantan ku angkut ammar ...perjalanan paling jauh utk ammar ...yg penting ammar sihat sepanjang perjalanan pergi balik ...dah 'kuat' anak mommy skang ...hehehehe ;)

ammar wth his fav bro masa kat kelantan ...

Sedar x sedar dah 2 bulan aku bg Ammar stemcell enhancer supplement tu ...and the result are superb ...Alhamdulillah sgt2 ...so far xde masalah, mungkin supplement nih sesuai ngan ammar so hasilnyer makin terserlah skang nih ...

Just nk share a few good news pasal perkembangan ammar ....

- Hari khamis lepas 09/06/2011 aku bwk ammar pegi occupational therapy (terapi cara kerja) kat hukm ...suprisingly, dlm masa 1 jam terapi tu ammar managed to finish 3 aktiviti wthout buat any scene (menangis, lari kluar bilik terapi & mengamuk) ...honestly, ini adalah satu kejayaan yg besar utk ammar ...sebelum nih punyalah hazab nk soh dia duduk ngadap aktiviti or tools yg therapist bg ...kalau dulu paling champion dia bole tahan dok diam pon 5 minit je ...and of coz in between bila dia dah habis buat satu2 aktiviti tu kita bg dia reward ...but not bad at all ...i am so proud of ammar ...even therapist tu pon ckp yg ammar byk improvement ...not just sbb dia boleh duduk lama and focus tp sbb ammar boleh sabar and habiskan sume aktiviti yg diberi ...


playing with tom the cat ...

- another thing for sure ...ammar dah hafal jalan ke skool dia ...the moment aku masuk jln ampang (lepas ampg point) dia dah start nanges ...x kiralah aku masuk simpang mana pon, tetap kantoi gak ...lg2 area jln raintree, desa pandan, jln madge, simpang perkeso ...mmg dah x bole nk trick ammar dah ...yg kelakar tu kadang bila hujung minggu ...dah sah2 ler x skolah kann ...so dr rumah aku nk ke pusat bandar mmg kami senang lalu jln ampang ...jadinyer bila ammar nmpak je kete menuju jln ampang dia dah start sebak ...mula lah dia merengek ...katalah kete kami masuk salah satu simpang yg boleh sampai ke skool dia ...mmg melalak x hengat coz ingt org nk hantar dia gi skool ... Puas lah pujuk tp ammar xkan diam sampailah dia nampak kete dah jauh tersasar dari jln nk ke skool dia ...cute! hehehe

- semalam aku sempat berborak2 ngan teacher ammar kat persatuan ...saje nk tanya pasal perkembangan ammar ...Alhamdulillah, teacher ammar kata sejak ammar balik dr cuti 2 minggu nih byk improvement ... senang sungguh nk ajar ammar ...apa yg teacher soh buat, ammar buat wthout any hassle ...yg pasti sampai teacher tu tanya aku "apa akak bg kat ammar?? Skang nih mulut dia ringan btol ...membebel je kejenyer ...apa kita sebut, dia ajuk ...kalau dulu bila saya ckp atau suruh buat apa2, ammar buat selamba je ...ikut mood dia..." ...masa teacher ammar ckp camtu, aku rasa aku dah tersengih sampai telinga kot ...happy teramat ...x sabar2 nk bgtau abah ammar pasal nih ...

another must do thing ... hari2 without fail mesti nak 'ride' red moose nih ...dah tergolek, menjunam pon x serik2 ...

- hari isnin baru nih ...kami stuck dlm jem kat jln ampang ...kebetulan plak stuck kat depan showroom jual keta (sebelah petronas) ...out of the blue ammar tiba2 tarik tgn aku (he wanted to show me something) and to my surprise tgn dia tunjuk ke arah susunan keta2 mewah tu sume dan ammar sebut "car" ...excited mcm x percaya aku tanya balik ..."say what?" ...then ammar wthout hesitation pointed at the cars again and sebut "car" ...ya Allah, aku punyalah happy mcm x percaya, aku peluk2 cium2 ammar ...then aku tanya hubby aku, btol ke aku x salah dengar ...hubby aku pon dah speechless ... Hehehe ...all this while, puaslah aku point sume kenderaan yg aku nmpak atas jalan sambil sebut satu2 motor, bicycle, lorry, car, truck ...u name it, apa2 kenderaan skali pon ...tp ammar x pernah nk amik port ...dia buat acuh x acuh je ...seriously i didnt expect this ...syukur ya Allah!

- vocabulary ammar dah makin bertambah ...mcm2 perkataan dia dah sebut ...curtain, ok, susu, mandi (his fav word ;)) no, betulx3 (style upin ipin as this is one of his must watch video everyday), fish, sleep, lamp, car, cat, remote, abang, atok, nenek and few others ...

- its easier for us to communicate ngan ammar skang nih berbanding dulu coz ammar faham apa yg kita ckp pada dia ...or in a worse case scenario ...ammar akan guna a few simple bahasa isyarat yg aku ajar pada ammar ...

- kalau dulu ammar aktif ...skang super aktif ... ada je keje yg nk dibuatnyer ...one after another ada je x putus2 ... bila dia tido je aman sket umah aku nih


tgk tu ... ada je yg nk dibuatnyer (sila abaikan brg2 yg bersepah tu ... tu sume keje ammar, mommy sebok packing, dia sebok unpacking!) ... hehehe

walau apa pon, aku bersyukur serta berdoa pada Allah & berharap that sume yg baik berlaku pada ammar skang nih x akan berakhir di sini ... moga ianya akan berterusan sampai bila2 ... Alhamdulillah, segala usaha penat lelah aku selama nih dah nmpak hasil ...

ok, time's up ... aku nk gi wat keje lain ... really2 got to go ... korang sume take care ok ... ;))



Thursday, May 12, 2011

Aku teruja ...'Mi'...


Salam

Bz btol aku lately nih ...sejak aku bercerita pasal stemcell ka sini last week, ramai yg call nk mencuba ...Alhamdulillah, happy aku dpt menolong org lain ...harap2 mereka yg mencuba dpt merasai kesan positif yg diharapkan tp yg penting kena ada doa & usaha ...Insyaallah, berkat doa & usaha aku yakin akan nampak kesan positif tu dlm masa yg singkat ...

Anw, just nk share citer pasal ammar ...buat pertama kalinyer (2 hari lepas (selasa) ammar sebut 'Mi' sambil dua2 belah tgn pegang muka aku 2 kali ammar sebut 'Mi' ...walaupon bukan sebutan penuh mommy tp aku tetap rasa teruja, terharu dan hampir menitiskan air mata ...dah terlalu lama rasanyer aku tunggu ammar sebut/panggil nama aku ...akhirnyer, finally saat itu tiba ...x terkata gembiranyer hatiku ini ...Hanya Dia yg tau ...syukran ya Allah!

Thursday, May 5, 2011

Ammar ... ammar ... where r u?!??


As Salam

saje nk citer pasal perangai ammar yg lately nih makin menjadi panjang akalnyer nk bergurau ... labour day baru2 nih kami gi carrefour kat klg ... mak aku soh beli barang dapor sket ..sampai sana sambil2 carik barang terjumpa plak ngan kawan lama masa dok spital dulu ... she is one of the first few ones yg aku kenal masa ammar sakit dulu (masa tu ammar still dlm pantang)...

sedang kami ralit bercerita, almaklum dah lama x jumpa ...kebetulan masa tu kat lane susu, pampers & barang2 bayi ... tiba2 aku terperasan ammar xde ... terus aku jerit situ gak ... "ammar! ammar! where r u??" ... pastu aku tgk adik aku yg take over kejap sementara aku berborak tu relax je ... cam xde apa jadik, then aku tanya adik aku mana ammar ... pastu adik aku ckp ..."xyah panik sgt ler long ... cuba tgk kat rack bawah skali tu ada apa ... "

haaaaa ... tu diaaa ... ammar dah main sorok2 kat situ ... pandai plak dia pilih tmpat yg kosong pastu nyorok kat situ ... ntah bila dia masuk dlm tu pon aku x perasan ... ammar ... ammar ... ada je akal dia skang nih ... panic jap mommy ... kalau ilang manalah nk carik yg sama camni ... mau giler mommy dibuatnyer ...



comel plak dia tercodot dlm tu ... elok plak diam sampai kena tarik dia kluar, kalau ikut dia xmo kluar dah ... hahahahaa




Wednesday, May 4, 2011

Stem cells ...new hopes for a better life ... InsyaAllah


As-Salam

Hari ni rasa terpanggil utk berkongsi cerita pasal ammar ...sejak kebelakangan ni nampak banyak perubahan positif pada ammar ...Alhamdulillah syukur sgt2 ...x terkata, no words can describe exactly betapa happynyer hati kami melihat keletah ammar sekarang ...mungkin bagi org lain apa yg bakal aku ceritakan nih hanyalah cerita biasa ataupon mungkin ada yg akan beranggapan xde apa yg nk dibanggakan sgt ...tp bg kami suami isteri, perubahan serta pencapaian ammar ni sesuatu yg amat bermakna buat kami sekeluarga ...

Semua ni bermula sejak aku bg ammar makan stemcell enhancer supplement baru2 nih (16/4/2011) ...aku mmg agak familiar ngan stem cell nih coz i did a lot of reading on this ...aku pon penah tanya pendapat beberapa doc pakar pasal kebaikan stem cell nih esp utk anak2 special ...kebetulan ada doc pernah approach dan offer aku good price kalau aku nk buat utk ammar ...tp good price dia xlah good sgt pon ...giler nak mampos mahalnyer ...rm32,000 for one course!!! (utk nmpak keberkesanan kurang2 after 3 sesi, somebody told me that coz dia buat utk anak dia) ...imagine rm32,000 x 3 = rm96,000 ...Sumpah aku x mampu!!! Dan sumbernyer, embryonic from rabbit/sheep ... anw, from my reading, byk kebaikan stem cellnih x kira dari mana sumbernyer, fungsi adalah sama ... it helps to cure chronic disease such as cancer, diabetes, stroke dan macam2 lagi ...org yg lumpuh pon boleh berjalan semula setelah mengamalkan stem cells as it helps the nerve system ...

Tapi itu citer 3 thn lepas, rupanyer dalam jangkamasa 3 thn byk perkembangan ttg stem cells nih ...more improved dan ada options yg lebih murah ...jauh lebih murah dari harga puluh2 ribu dulu tu ...skang ada dlm bentuk kapsul, no drugs, organic dan yg plg penting halal coz sumbernyer dari tumbuhan ...harga pon boleh tahan gak (bg aku yg pendapatan x menentu nih) ...sebotol rm260, 90 kapsul ...

Baru 3 minggu tp dah nampak kesan pada ammar ...

1. Ammar lebih fokus sekarang - sampaikan therapist kat hukm pon bg good remarks pasal ammar ...kalau dulu ammar bertahan buat aktiviti ngan therapist paling lama pon 2-3 minit je ...dah ler tu kalau suruh buat aktiviti langsung xmo bg kerjasama ...nk kena paksa barulah nk buat, itupon buat main2 je atau pon dia nanges ...Alhamdulillah minggu lepas ammar bertahan selama 5 minit dan menunjukkan minat utk buat aktiviti tu sume ... Kat umah plak dulu, utk buat ammar duduk diam walau seminit esp bila nk ajar ammar mmg sgt susah ...selalunyer bila bukak buku atau puzzle ammar awal2 dah angkat kaki dan buat benda lain ...mmg at times aku sendiri rasa sungguh tercabar ngan kelakuan ammar ...skang nih mau gak dia tgk pada buku, puzzle atau flashcard yg aku tunjuk pada dia ...

2. Dari segi speech pon byk kemajuan - doc penah bgtau aku tahun lepas yg speech ammar sgt ketinggalan, salah satu sebab utama adalah ammar's hearing loss adalah 50% utk kedua2 belah telinga ...so adalah sgt sukar utk ammar menyebut setiap perkataan yg diajar padanya dengan betol ...tp sejak 2 minggu kebelakangan nih ammar ringan mulut sgt2 ...kali pertama kami perasan masa beli brg dapur kat tesco 2 minggu lepas ...sudah menjadi kebiasaan bila beli brg basah kat tesco tu abah ammar akan bwk ammar tgk ikan2 hidup dlm aquarium kat situ sambil sebut fish ...without fail, tanpa jemu abah akan sebut fish dengan harapan satu hari nanti ammar akan mengajuk perkataan fish ...dengan izinNya ammar sebut 'ish' ....walaupon bunyik huruf f hilang tp yg penting kami tau ammar sbnrnyer nk sebut fish sbb berulang kali dia sebut 'ish' sambil tunjuk ke arah ikan2 yg berenang2 dlm aquarium tu sume ...sumpah masa tu aku rasa nk nanges kegembiraan, hubby pon nmpak sgt sebak terharu coz ammar ajuk perkataan fish dia ...masa tu Allah je yg tau betapa gembiranyer hati kami ...

3. Aku noticed memory ammar bertambah baik - kalau dulu amik masa sgt utk ajar ammar something coz dia bkn jenis yg fokus ...ammar dulu lebih dlm dunianyer sendiri ...since minggu lepas bila aku tanya dia pasal something dia akan cepat2 tunjuk ...contohnyer kalau dulu aku tanya mana mata, hidung, gigi sume ..suka2 dia je nk tunjuk mana ...sampai kadang aku yg confuse whether ammar ni btol2 faham tp saje menyakat aku (bila dia tunjuk suka2 dia) ataupon mmg ammar x tau dan x kenal mana mata, hidung dia sume ...anw, so far sejak minggu lepas, everytime aku tanya dia sume tu dia tunjuk bahagian yg btol ...dan yg paling buat aku terharu bila dia amik remote dan bagi kat adik aku sambil sebut 'mot' (remote) ...nk suruh tukar channel disney, dia nk tgk katun rupanyer ...happy happy happy sgt2 ... Hehehe

4. Dari segi kesihatan ammar pon nmpak ketara perubahan - bagi yg follow blog aku nih mesti ingt x lama dulu aku ada postkan video ammar tido x lena, mencungap x cukup nafas masa tido tiap2 malam wthout fail sejak november 2010 camtulah keadaannyer ... Alhamdulillah, dah seminggu lebih nih aku prasan ammar tido lena ...cuma sesekali dia bgn duduk (tp x mencungap) dan tido balik lena sampai pagi ...

Setakat ini, tulah sume perubahan pada ammar yg ketara kami dpt lihat ...oleh kerana stem cells ni boleh dikatakan boleh cure segala jenis penyakit, aku sendiri mencuba coz aku pon ada masalah kesihatan ...

Testimoni aku plak, Alhamdulillah dgn izinNya the last time aku pegi check up (last week), doc aku kata no surgery utk aku buat masa nih ..mmg aku lega, lapang dada rasa nyer ...pastu dah 10 thn aku nih astigmatism (rabun cahaya), last week aku gi check mata syukur sgt2 dua2 belah mata kiri dan kanan zero ...bkn tu je, suami, kwn2 & adik beradik dah tegur pasal complexion muka aku yg berbeza, nmpak lebih licin & anjal katanyer ...paling penting sugar level, bad cholesterol reading sume back to normal ...mmg Alhamdulillah sgt2 ... :))

Tapi aku dan ammar melalui healing crisis ...as for my part agak teruk, aku kena diarrhea yg bg aku paling teruk (seingt aku ler) yg membuatkan aku hilang 2 kg dlm masa 1 hari!! Ammar pon kena diarrhea, tp mild je ...setengah hari je pon ...pastu dah ok ...bak kata pepatah, no pain no gain ...but the results are superb!!



thank u to kak sariam yg memperkenalkan stemcell enhancer supplement nih pada kami


To be honest aku x sabar nk tgk perubahan seterusnyer pada ammar, walaupon baru hampir 3 minggu kami makan stemcell enhancer tu tp hasilnyer sgt memuaskan ... dan aku berharap sgt yg decision aku utk bg ammar cuba stemcell enhancer nih x sia2 ...so far nmpak sgt berbaloi setiap sen yg kulaburkan ...aku hope sgt2 lepas nih doc ckp ammar x payah surgery ...andai itu yg berlaku, aku dah bernazar utk bersedekah pada rumah ank2 yatim kat umah mak aku nun ...amin ya rabbalalamin


P/s : hari ni ammar sebut perkataan 'hanger' ...boleh kata setiap hari ammar akan sebut perkataan baru ...i am soooooooo very excited ...dan malam nih aku nk pegi dgr talk pasal stem cells ..luv this product and i want to know more about this product serta dgr testimoni2 dr pesakit2 kronik yg lain ... ;)



Tuesday, April 26, 2011

Bosannyer menunggu ...huhuhuhu



As-Salam ...

Bosannyer aku nih ...disaat ini aku kat APSH ...sedang melangut menunggu doc serta blood test result aku ... Ngan badan yg masih lemah akibat diarrhea sejak hari ahad, almaklum bila ngah diarrhea tu makan minum pon x guna ...sume kluar balik!!!

Sampai semalam selera makan masih blom ada ...tp dah kurang sgt part ulang alik ke bilik air tu ...cuma bahagian perut belah kiri tu kejap2 dtg cramp ...skali dtg tu berpeluh2 gak arr nk menahan sakit ...

Sepanjang aku x sihat hari ahad baru nih, aku tertanya2 diri sendiri ... Adakah sakit yg aku rasa dan alami skang nih adalah healing crisis (kesan dari mkn produk) atau sakit akibat masalah dalam perutku atau sekadar diarrhea biasa???

Berdebar gak sebenarnyer nk ngadap doc sensorang nih ...hubby smlm kata nk teman, tp aku kata xyah, soh dia jimat cuti sbb cuti hubby pon tinggal sikit je ...nanti bulan 7 ammar nk operate dah tentu2 nk kena amik cuti lagi kann ...

Oklah ...ntah apa yg aku dah merapu nih ...perut dah menjerit2 mintak makan ...dah ler sejak 2 hari lepas x makan ...asyik minum air je ...ditambah plak kena puasa sejak pkl 12 mlm tadi ...skang nih rasa cam nk pitam2 pon ada ...huhuhu

Sebelom aku melalut lagi baiklah aku sign off ...jap gi turn aku amik darah, pastu terus nk carik makan kat cafe bawah nih ... Bye2 ...sampai jumpa lagi ... Hv a great day semua ... Assalamualaikum ...;)

Monday, April 18, 2011

Ammar's big day @ hukm



‎As-salam

Berkat hari jumaat yg lepas (15/04) date utk surgery ammar dah finalised ... Pagi jumaaat tu aku dapat call from one of the doc giving me dates for ammar's appt & surgery...Alhamdulillah, cepat gak dorang buat keje ...walaupon tarikh yg dorang bg tu lagi 3 bulan nk menunggu tp aku redha, mungkin itu yg terbaik yg dorang boleh buat utk ammar ....

Aku difahamkan yg dorang terpaksa 'book' sorang pakar bius kanak2 khas utk ammar ...dah tu plak prof ni (iyer, pakar ni juga seorang profesor) is only on contract basis wth hukm ...and to get her is not easy coz she is very bz dan hanya available on thursday!

To be honest, aku btol2 berharap, penantian kali ni x sia2 ...dengan adanyer prof ni, aku harap dia xde masalah nk carik line ammar ...kalau dah namanyer paed anest kalau x dpt gak line ammar, x taulah nk ckp apa ...apa yg jadi ni sume kann kuasa Allah ...selagi Dia x izinkan, panggil lah sape je, pakar mana pon, terer camne pon, selagi Dia x izinkan selagi tulah xkan berjaya ...anw, aku akan cuba sedaya aku utk berfikiran positif ...

Ammar kena masuk wad on 05/07/2011 dan dgn izinNya InsyaAllah 07/07/2011 will be the big day ....moga xde aral yg menghalang bila tiba waktu tu nanti ...amin ...


Monday, April 11, 2011

Oh no!!! Not again ...huhuhu


As-Salam

Update mengenai ammar ... Setelah menunggu hampir 1 jam setengah ...tepat pkl 10.20 pg, nurse panggil aku masuk OT semula ... Aiikk!!! Terkejut gak sbb mcm cepat dari jangkaan sebenar (paling kurang 2 jam kata doc) ...bila tanya nurse yg panggil aku tu mcm acuh x acuh menjawab, maybe dia pon x bape sure ngan apa yg jadi ...mcm nk putus nyawa, sesak nafas pon ada bila memikirkan apa yg jadi sebenarnyer nih...






detik2 sebelum masuk OT hall ...


Sampai2 kat OT station tu, nmpak pakar2 serta nurses keliling ammar ...being emotional yg teramat aku try control suara dan cuba bertanya ...tp blom pon sempat one of them dah pegang tgn aku dan ckp "we r so sorry puan, we cant proceed wth the surgery today, we hv to postpone to another date ...lebih satu jam kami cuba, tp we couldnt find the line ..."

Secara otomatik aku ...phewwww!!! Lega sgt, ingtkan napenyer ...kot ada benda x elok jadi pada ammar ke hape ... Rupanyer sbb x dpt nk carik line ... Saspen btol!!!

Then, her colleagues came to me and they both explained the real situation ...berkali2 they apologise to me ...maybe rasa bersalah sbb cucuk ammar sana sini ...sampaikan pakai special gadget (ultrasound) machine tp tetap gagal ...xpe, i dun blame them ...aku akui, mmg susah nk dpt line ammar nih ...ada doc penah bgtau aku, urat ammar dah byk x boleh guna sebab terlampau kerap masuk spital dulu ...

Cuma aku kesian ngan ammar, terpaksa postpone lagi ...mcm nk ckp je kat doc2 tu sume ..."i told u so" ...tp what is the point kann ...xyahlah aku nk elaborate panjang2 pasal nih ...mmg ada sikit terkilan ...tp aku yakin, Allah pasti ada plan yg lebih baik utk kami ...

Kat ijn thn lepas pon sama gak kesnyer ...terpaksa postpone coz anest x jumpa line gak ... So, their next plan is to get another date for ammar's surgery and book sorang pakar bius nih ...from their explanation, she is the paed anest ...she must be good, coz susah nk dptkan dia nih ...once they got a date, they will call us ..and i really2 hope that ammar dun hv to wait for another few months ...kalau boleh biar dlm waktu terdekat nih ...

deep down in my heart i always believe, segala apa yg terjadi hari ni / selama ni ada hikmah disebaliknyer ...aku yakin Dia punya agenda yg lebih baik buat kami, especially buat ammar ... He knows best! Allahuakbar!!


P/s : surgery ammar dah delay, maknanyer surgery mommy pon kena delay gak lah ...huhuhuhu



Work in progress @ OT room 2, hukm



As-Salam

As i am posting this, ammar is in OT room 2 @ hukm ...pkl 8.30 dari wad turun ke OT hall ...gedebak gedebuk tepat pkl 9 tadi ammar masuk OT room ...yg nervous spt biasa mommy & abah ...tp abah nmpak cool, mommy yg panas punggung ...serba x kena ...blom apa2 kat wad pon dah nanges dulu ...huhuhu

Masa menunggu doc & staf dlm OT tu siapkan tube segala, aku ngan ammar duduk berpelukan ...ammar pon mcm tau yg dia bakal baring atas operating bed tu ...ammar peluk mommy sekuat hati ...mommy pon peluk ammar kuat2 sambil mulut x henti2 baca ayat kursi dan berdoa moga segalanyer dipermudahkan, selamat dan pembedahan berjaya ...

Sebelum aku kluar dr OT hantar ammar, sempat ku cium & kubisikkan pada ammar "mommy & abah sayang sgt pada ammar, ammar anak yg kuat ...be strong! Mommy tunggu ammar kat luar ok ..." (sambil air mata bergenang ....

Melangkah je kluar OT tu ...air mata dah x dpt nk tahan ...mengalir cam air paip ...walau camne aku try control tp tetap laju airmata nih mengalir ...

Kata doc the whole process will take 2 hours to complete ...nk menunggu 2 jam nih rasa terseksa sgt2 ...kepala otak x berenti pikir pasal ammar ...i hope everything will goes well sayang ...moga segalanyer selamat & dipermudahkan buat ammar sayang ... Sob sob sob ...:'((


Sunday, April 10, 2011

Tonsillectomy, Adenoidectomy & Insertion of Grommet tube ...



As Salam ...

akhirnyer tadi pakar bius datang tgk ammar ... sambil check ammar pakar tu bertanya mcm2 soklan utk memastikan ammar btol sihat utk pembedahan esok .... Insyaallah, pakar tu kata ammar sihat dan ammar akan jadi org yg pertama (1st case) utk masuk OT esok ...

anw, skrg aku adalah sgt nervous ... lagi2 selepas mendengar penerangan lebih lanjut ttg pembedahan nih termasuklah komplikasi2 yg mungkin berlaku semasa dan selepas surgery ... harap2 xdelah kann ... mintak jauh sgt2 ...

so pagi2 esok pkl 7.30 am dorang akan siapkan ammar di wad nih sblm di bawa masuk ke OT ... dan aku akan menemani ammar masuk ke dalam OT sampailah dorang tidurkan ammar ...(sambil menaip nih tetiba sebak plak ...) ...huhuhu :'((

ok ... xpe, jgn sedih2 mommy ... be positive, think positive ...Insyaallah, Allah sentiasa melindungi anak istimewa spt ammar ... oleh itu marilah tgk video clip ammar yg paling latest ... dirakamkan oleh my other half a.k.a. abah ammar ... boleh tgk ammar lari lintang pukang ... cute sgt!!


video



aktiviti bebas Ammar sementara menunggu BIG day monday nih ...



As-Salam

hari ni dah masuk hari ke-3 kami berkampung di hukm ... sejak hari jumaat pagi kami disini ... 'check in' utk kesekian kalinyer tp bkn di hospital yang sama ...

adalah agak bosan bagi mommy & ammar ... xde byk aktiviti yg boleh dibuat selain mommy bergumpal ngan ammar atas katil, tido sama2, ammar kacau mommy pastu mommy kacau ammar plak atau aktiviti yg paling ammar suka ialah aktiviti bebas di mana mommy biarkan je apa ammar nk buat ... selagi boleh mommy xkan kata 'no'! ....adalah amat sukar sbnrnyer coz ammar adalah seorang budak kecil yg sgt pandai provoke mommy ... hehehe

kat bawah ni adalah di antara aktiviti2 bebas yg slalu ammar buat dikala kebosanan ...



mendengar lagu dari hp mommy atau abah sambil menari ...

lipat selagi ada kain atas katil x kiralah apa pon .. selimut, uniform hospital ...sampai cadar pon dia nk bukak sbb nk lipat!!!

cubaan memakai seluar yg amatlah besar utk saiz badan ammar ... hasilnyer??!?

taraaaa!!! x berapa nk berjaya sbb pakai separuh je ... hahahahaa

ataupon kalau bosan sgt ammar gi tgk tv kat living room ward ... dekat sgt ngan katil ammar pon ... tu ngah dok relax ngan abah sambil tgk tv ... cam x percaya je boleh dok diam gitu ...cam baik sgt je kann ... padahal lasak x hengat!!!

ni ler salah satu citer fevret yg boleh bikin ammar dok diam satu tempat ...


sebenarnyer hati aku nih x bape nk ceria, berdebar, risau ... coz Insyaallah, kalau xde aral hari esok (Isnin 11/04/2011) ammar akan menjalani pembedahan ... pakar dari pelbagai bidang dah datang tgk ammar (cardio, lungs, paed) dan bg green light ... cuma pakar bius je blom view ammar lagi ... apa2 pon kata putus adalah dari anest team, sama ada boleh teruskan ke x pembedahan nih ... tp rasanyer boleh kot, coz ammar pon nmpak sihat je sejak dok spital nih ...

pastu nk mintak kalau boleh lah ... jasa baik kawan2 sume mendoakan kejayaan pembedahan ammar nnt dan moga segalanyer selamat & berjalan lancar ... amin ... :))



Thursday, April 7, 2011

Al-Fatihah


As-Salam ...

Dalam perjalanan pulang ke kl petang tadi ...to be exact as we reached the karak tunnel ...aku terima perkhabaran yg menyedihkan ...abah, iaitu ayahanda mertuaku atau nama penuhnyer Mohd Afandi Saariat, telah kembali ke rahmahtullah ...namun apakan daya, kami terpaksa meneruskan perjalanan ke kl ...

Walaupon begitu ...sebelum pulang tadi kami sempat melawat abah di hospital ...sempat kami anak beranak pegang tgn abah ...kecuali adam & ammar sbb dorang bawah umur 12 thn ...terima kasih pada nurse yg bertimbang rasa dengan memenuhi permintaan kami supaya adam dapat tgk tokki ...maka adam berpeluang juga tgk tokki dlm jarak 1 meter ...



inilah kali pertama ammar jumpa ngan tokki, bulan april 2010 ...cukup setahun pertemuan ammar & tokki, tokki telah pergi meninggalkan kami buat selama2nya ...


Tak tau apa lagi yg nk kucoretkan disini ... hati masih lagi sedih & sebak dengan pemergian abah ... namun kehidupan harus diteruskan juga ... harap2 apa yang bakal menanti aku hari esok adalah lebih baik dari hari ini, Insyaallah ...

Buat abah ... Al-Fatihah, moga rohnya ditempatkan dikalangan org2 yg beriman ....amin



Tawakal & redha ...

As-Salam ...

As i'm typing this, Ammar is not well ...really2 not well...mula ngan demam+running nose since pg smlm (Isnin) before appt kat ENT, HUKM ...bila jumpa doc x pasal2 plak kena admit 3 hari sblm opt day ....pkl 6 ptg tadi, temp badan Ammar tiba2 je naik sampai ke 39.4 ...mmg aku panik giler, dah ler kat hiway ..seb baik medication Ammar sume ada, aku dah standby awal2 ...

Pasal opt day, as i mentioned in my earlier post ...Ammar is due for a tonsillectomy and his adenoid lymph, insertion of grommet tube into both ears ..or dlm bahasa melayu yg simple ialah pembedahan buang tonsil dan kelenjar adenoid dan pada masa yg sama masukkan tube grommet ke dlm dua2 belah telinga Ammar ...

Dan kami sbnrnyer berada di kuantan, balik emergency petang tadi coz my FIL is in a critical condition ...aku & hubby gamble je balik bwk ammar yg tgh x sehat nih ...tawakkal je, demi abah yg still fighting for his life in ICU kuantan ...tp walau apapon terjadi, besok kami terpaksa balik semula ke kl coz Ammar hv to be admitted hari jumaat pagi for observation ...

To be honest, mmg hidup aku lately sgt kucar kacir ...dah lebih 2 minggu kami berulang alik kl-kuantan sbb abah, my father inlaw sakit teruk ...tambah ngan date opt Ammar makin hampir ...to make it worse, aku pon sakit sampai doc dah plan surgery on me ...tp demi org2 tersayang aku mintak tangguh dulu ...lgpon doc kata kalau takat delay sebulan should be no problem utk aku ...

Terima kasih pada yg sudi email aku tanya khabar Ammar, maaf x dpt nk update slalu skang nih ye dik ...byk sgt benda yg jadi, bertimpa2 ...tp xpelah, ini sume dugaan dari Allah ...sungguh pon adakalanyer amat perit namun aku redha ngan ketentuanNya ...cuma nk minta favor sket dr kengkawan ...mintak tolong kalau sudi doakan Ammar ...moga Ammar sehat secepat yg mungkin supaya dapat menjalani pembedahan pada hari isnin (10/04/2011) nanti ... Amin ....

Thnk u, xoxo

Tuesday, March 22, 2011

Apnea test (sleeping test)....

Salam semua ...

Mmg dah berzaman rasanyer aku x update blog aku nih ...xde masa sgt2 ...bz adjusting wth my new career ...career katanyer!!!...hehehehe

Anw, as i am posting this ... Ammar sedang lena dibuai mimpi indah di atas katil spital ... Iyer, Ammar masuk spital lagi ... Tp bkn disbbkan dia sakit ... Eh, mmg dia sakit lah kannn ...kalau x buat apa masuk spital ... A bit technical sbnrnyer, 'sakit' tp skang dia sehat ... X paham?? xpe ler ...korang buat2 paham je lah ..nnt dah baca seterusnyer baru korang paham kot apa maksud aku ... :p

Kali ni ammar 'check in' sbb doc nk buat further test on his apnea ...doc nk tgk sama ada masalah apnea yg ammar alami skang nih effect sampai ke otak atau pon x ...last week masa aku jumpa doc J, dia kata test nih overnight je ...so the very next day dah boleh balik ...but then, tadi bila aku tanya doc lain ...katanyer bergantung pada reading test tu nnt ...selagi doc x puas ati selagi tu lah x boleh balik ...aahhh sudahhhhhh!!!

Not that i am being selfish, tp aku harap2 sgt ammar boleh discharge esok ...1st, sbb ammar bosan dok sini, 2nd sbb ammar rimas pakai wire sana sini ... 3rd, kat spital ni x sediakan katil utk mak, 4th sbb aku ada appt ngan client hari khamis ...huuwaaaaa!!!

Moga2 result test ammar cemerlang ...lama dah dia x dok spital, sian ke dia ...huhuhu

P/s : lupa nk bgtau ...kali ni ammar check in kat spital lain plak ...bkn HKL yer ...

Friday, February 18, 2011

satu OK, yg satu lagi KO


assalamualaikum

kali ni aku nk share pasal result/findings/outcome check up ammar kat IJN & HUKM hari isnin & selasa minggu lepas ... aku tau lambat naa nk tunggu aku update, tp tulah nk wat camne, aku sebok sgt lately nih ... anw, ada good news & ada bad news at the same time ...

so aku bagi bad news lah dulu yer ... pastu kang baru good news ...

bad news is masalah tonsil ammar makin teruk ... aku perasan muka doc agak kecewa bila tgk tonsil ammar, bila ditanya baru dia ckp yg tonsil ammar sgt merah & besar ... sampaikan doc sendiri mencadangkan supaya surgery ammar dipercepatkan ... bila doc ckp gitu aku pon terus bgtau kat doc ... "the sooner the better ... he is suffering ... everynight without fail he wakes up and sit just to catch his breath ..."

unfortunately, slot yg lebih awal xde, sume dah penuh ... but doc dah janji ngan aku kalau kata ada patient yg tetiba cancel surgery, or not fit to go for surgery ... they will call us immediately and block that slot for ammar ... i might sound selfish, but seriously i pray supaya ada rezeki ammar kali ni ... selagi x settle hal tonsil ammar, slagi tulah hati aku ni xkan senang ... aku
sampai cam phobia nk tido and dah tentu2 le tido kami x akan lena coz doc pon dah pesan soh perati2kan masa ammar tido ... ok, tulah bad news pasal ammar ... :(


ni pic last friday, ammar kena cakar masa kat nursery ... :(

good news nyer plak masa kat IJN ... lepas doc check ammar, doc kata kalau ikut penilaian dia ... xyah nk buat apa2 pon pada jantung ammar tu buat masa nih ... Alhamdulillah ... tp.. ada tpnyer plak ... doc kat IJN kata, kalau lama2 sgt ammar ngan masalah sleep apnea nih .. takot jantung ammar bengkak ...

mmg risau gak bila doc ckp camtu but ... i want to stay positive this time ... biar Allah yg tentukan ... xmo pikir benda yg blom jadik lagi ... (azam thn baru nk berfikiran positive, buang yg negative jauh2) ... hehehe






Monday, February 7, 2011

hari ni kat IJN ... esok kat HUKM plak ... berdebar2 nih .. haishhh ...


assalamualaikum

pagi2 sawat nih, org ngah lena tido ... sedang enak di buai mimpi ... aku gak yg tercangak2 lagi nih ... mata x boleh lelap ... rasa x ngantuk ... serba x kena ... hati berdebar2 sungguh ... nk menunggu kan siang nih rasa lama lah sgt plak ...

pkl 9 pg nih, ammar ada appt kat IJN ... the last time we went for ammar's check up bulan 8 ari tu, doc x set kan date utk buat PDA ammar coz ada irregular heartbeat ... so doc kata nk monitor dulu ...

and now ngan masalah sleep apnea ammar (sampaikan nk operate buang tonsil) aku rasa doc kat IJN akan postpone lg utk buat PDA ammar ...

esoknyer (8hb) ada satu lagi appt penting utk ammar di HUKM ... doc nk check & test ammar skali lagi to confirm yg sememangnyer ammar memerlukan surgery buang tonsil, adenoid & masukkan tiub ke telinga ammar ....

agaknyer tu lah sebab aku x boleh tido lagi nih ... kerisauan yg teramat melanda jiwa ... haisshhh ... moga2 semuanyer dipermudahkan buat ammar ... mintak2 xdelah berita buruk yg keluar dari mulut para doc di IJN & di HUKM nanti ... doakan ammar ye aunty2 & kwn2 yg baik hati sekalian ...

Friday, January 28, 2011

membebel ke menyanyi?!? german? french? je ne sais pas!! ...

salam ...

sejak 2-3 menjak nih, kepala aku ting tong ... byk nau benda lam pale otak nk pikir ... serabut sgt!!! so bersempena ngan serabut & xde idea nk nulis nih ... aku nk share ngan korang video ammar nih ...


video

ni masa stuck lam jem mlm tadi ... aku pon x tau ammar nih ngah membebel ke?? ngah nyanyi ke?? ngah sakit dada ke?? ntah lah ... korang rasa dia ngah buat apa tu??

Thursday, January 13, 2011

ammar & his breathing problems ...


salam

sunyi je blog aku nih kann ... lama sgt x update, xde mood pon iyer gak ... maaf ada yg bertanya, sampai hantar email ... terima kasih atas perhatian kalian ... tp byk sgt yg jadi lately nih, problem plak dtg silih berganti .. lepas satu, satu lagi ... x perlu lah nk elaborate, kang dikatakan mintak simpati plak ...

dah masuk tahun baru pon ... sedar2 dah 2 minggu thn baru ... tp problem2 aku camtu gak ... xde gak kurangnyer ... dlm byk2 problem tu, hanya satu perkara yg amat2 merisaukan aku iaitu ammar ... tahap kesihatan ammar masih sama, on & off ... hari ni dia ok, esok dia dah cam x sehat ... kejap demam, kejap cam sehat ... seriously aku btol2 stress ngan keadaan camni ...

baru2 nih (x lah baru sgt, cuti krismas ari tu), kami suami isteri buat keje giler ... tekad bwk ammar gi bercuti ngan kwn2 rapat kami ... x lah lama mana pon, tp kami nk jugak bwk ammar ... walaupon perasaan berbelah bg sgt menebal dlm diri ... sekejap aku konfiden, kejap aku x konfiden ... risau kalau2 ammar buat stunt, apa aku nk buat ... dah le kat tmpt org, x tau selok belok tmpt tu kann ... tp syukur kwn2 rapat yg sudah ibarat adik beradik sendiri sentiasa ada disisi menemani & bg support ...


video

setiap mlm camnilah keadaan ammar ... byk kali akan bgn, then duduk sambil mendongak just to catch his breath ... sedih ... kesian ... i wish i could do more to help my lil angel ... :'((


sepanjang kami disana bercuti ammar masih begitu keadaannyer ... kejap ok, kejap x ok ...yg peliknyer eveytime kami bwk ammar berpiknik & bermain air di pantai serta merta ammar akan jadi sihat walafiat ... tp bila dah balik chalet mulalah dtg panas bdn nyer tu ... dedar cam nk demam ...

anw, terbaru (last week 4hb jan 2011) ... kami bwk ammar gi ENT appt ... masa pegi bln 10 ari tu, doc kata appt kali ni nk test tahap pendengaran ammar buat kesekian kalinyer dan menentukan sama ada ammar memerlukan pembedahan kecil utk masukkan tube dlm telinga bg membantu pendengarannyer ....

tp since ammar sedang mengalami masalah pernafasan ... maka appt hari tu lebih kepada permasalahan tersebut ... so, lepas doc check mcm2 (masukkan camera lam idung & check tonsil) ... hasil perbincangan bersama pakar2 lain ... they hv decided that ammar need an operation to remove his tonsils and adenoid lumps ... tentatively doc dah book tarikh April 11, 2011 utk pembedahan ammar ....

Ammar's admission note utk tonsillectomy on April 11, 2011


ini disbbkan, saiz tonsil ammar masih lagi di tahap yg sama (tahap 4) wlaupon setelah diberi antibiotik ... at the same time (masa operation tu) ... kemungkinan besar dorang akan masukkan tube dlm telinga ammar juga ... so bulan depan ada satu lagi ENT appt utk confirmkan balik sumenyer nih ... kiranyer ni 3 dalam 1 punyer keje lah .... buang tonsil, buang adenoid & masukkan tube dlm telinga ... "hebat btol ammar!!"...:((

yg agak merisaukan hati ini ialah bila doc explain pada kami ttg risiko2 yg mungkin akan di hadapi oleh ammar waktu pembedahan tu nanti (faktor kesihatan ammar yg lain2 juga diambil kira termasuklah jantung nyer) ... sampaikan, pakar ENT tu mintak aku bgtau pada doc kat IJN masa appt ammar bulan february nnt, mintak 'clearance' sama ada ammar fit atau tidak utk this procedure atau tidak ... katalah pakar kat IJN kata ammar x fit lagi, abis tu camno?!?? susah ati aku nih weiii ... bulan 4 tu lama lagi ... mcm2 boleh jadik ...

picture terbaru ammar hari ahad lepas ... ammar cepat penat, jalan sket pastu dah termengah ... terus duduk utk amik nafas ...


to be frank, almost 3 bulan aku jadik zombie ... sampaikan aku phobia nk tido coz takot apa2 jadik kat ammar ... esp bila doc dah pesan spy monitor ammar tido coz katanyer ammar is having sleep apnea ... lg menakutkan bila aku baca kat wikipedia ... "stroke is associated with obstructive sleep apnea" ... maunyer aku nk tido lena pas baca tu!!!

secara x langsung, rasanyer keadaan ammar ni dah effect kat aku gak ... aku serabut, emo x tentu pasal sampaikan benda2 kecik boleh buat aku menangis ... honestly, lepas jumpa doc ENT hari tu ... seharian aku menangis sampai bengkak2 mata ... sedih sgt2 ... napelah x putus2 dugaan utk kami ... yg menanggung sakitnyer ammar ... lagi le aku sedih .. huhuhu :'((

aku harap sgt2 on next appt miracle will happen ... manalah tau tetiba lepas doc check ammar doc kata ammar ok .. xyah nk bedah segala ... harapannnnn .... huhuhu