jom follow

Thursday, December 16, 2010

acute tonsil infection & adenoid


Assalamualaikum

ni update terbaru pasal nape ammar bernafas sebegitu rupa ... isnin yg lepas kami ke ENT appt ammar for futher examination ... dr. A, a very nice & warm doc telah memeriksa ammar ... lepas bgtau all my concerns pasal ammar tanpa berlengah dr. A check ammar ... mula2 check telinga ammar .... dan adalah amat seksa coz ammar meronta walaupon doc cuma tgk je x korek or anything, pastu check adenoid lumps (a tissue at the back of the nose above the tonsils) kalau2 ianya telah menggangu pernafasan ammar ... masa check ni mmg hazab sungguh ... sampai 3 org yg pegang ammar coz doc nk masukkan wayar camera melalui lubang hidung ammar ... the findings are ...

1. adenoid lumps - agak besar dari saiz biasa ttp tidak menutupi seluruh salur
2. tonsil - sgt besar dari saiz biasa dan kemerahan ... kata dr. A, kemungkinan besar tonsil ammar nih punca ammar susah bernafas sehingga tercungap2 ... katanyer bila baring, tonsil ammar yg bengkak tu telah menutupi hampir keseluruhan rongga pernafasan ammar ... which explains y ammar kerapkali bgn & duduk waktu tido ...

kesimpulannyer, ammar telah didiagnos with ACUTE TONSIL INFECTIONS ... so, doc prescribed antibiotics selama 7 hari .... tp awal2 doc bagitau ... aku still kena monitor ammar's breathing closely coz akan amik masa utk tonsil tu pulih ...

waktu tunggu turn ammar @ ent dpt ....


in fact, sehingga ke hari ini ... cara pernafasan ammar masih sama ... dan aku, hingga ke hari ini masih lagi risau ttg ammar .... (''_)



Thursday, December 9, 2010

this is what bothers me ....


Assalamualaikum ...

kami baru je balik dari bwk ammar ke klinik pakar di MD ... ammar x demam, mahupon selsema dan batuk, cuma ada tentang ammar yg merisaukan serta menghantui aku & suami ... tp sejak akhir2 nih, makin menjadi dan membuatkan aku x tido lena ... saban mlm aku menangis dan tertanya2, berfikir sambil memerhatikan ammar tido ... kesian, susah hati, sedih ... semua perasaan bercampur baur ...

3 minggu lepas ammar ada flu sket, so aku fikir mungkin disbbkan flu itu yg menggangu pernafasan ammar (slalu pon mmg camtu) ... dan almost tiap mlm, aku tersedar ammar akan duduk dari tido yg lena dan kemudian mencari tmpat yg selesa dan tido semula ... aku ingtkan ammar mengigau kot terbawak2 dari siang .... pastu pulak, benda nih jadi bila waktu tido je ... siang ammar ok je, pihak nursery pon xde inform apa2 pasal ammar .... sihat walafiat aktif dan makin ligat ... so aku diamkan dlm hati sampailah aku terlupa langsung ttg tu sume (coz ammar dah baik dr flu dan makin aktif, bagi aku tanda budak dah sihat) ...


bila siang/waktu ammar wide awake, he looks perfectly healthy ... x mcm org sakit/sesak nafas pon... (ni pic masa on the way gi jumpa paed tadi)



video

everytime ammar tido, camni lah gaya dia bernafas ... tp lately makin teruk sampai tercungap ...


but since minggu lepas, aku noticed makin ketara cara bernafas ammar yg satu nih .... menakutkan, merisaukan aku ... ammar susah nk bernafas sampai tercungap, dan tiap kali tercungap ammar akan tersentak ... 2-3 hari lepas nmpak lebih obvious ... bkn takat waktu tido je, malah waktu ammar jaga pon boleh nmpak yg ammar susah bernafas ... laju tp xlah sampai tercungap ...

dlm kepala otak aku nih constantly berfikir ttg nape ammar bernafas camtu skali ... ada masalah ngan jantung dia ke?? atau paru2 dia?? or mungkin gak pasal button ammar yg slalu leaking pastu dah effect lungs ammar??? seriously aku x lena tido ... susah ati ... kemuncak ialah pagi smlm ... smpaikan aku menangis sensorang dlm keta masa on da way gi keje ... kat traffic light ada yg memandang ngan muka pelik ... aku x kesah pon ... lantak le ... aku ngah susah hati, sedih pikir pasal ammar ...

hari yg sama (smlm) aku & suami amik keputusan utk bwk jumpa ngan dr pakar kat MD tu unfortunately klinik tutup plak, tu yg pegi balik keje tadi ... i think she is the best person i should consult wth pasal ammar ... and since dia pon mmg paed & pakar kardio at the same time ... i need to know what is going on with ammar ... nape dia bernafas camtu ... is the PDA starts giving him problem or is it his lungs?!??

lepas the paed check ammar, terus dia soh pegi buat ENT secepat mungkin ... kebetulan aku bgtau dia yg ammar nyer next check up due Jan 5, 2011 ... tp she said tu lama sgt, as she is so concerned about ammar's breathing, she made a call to somebody and request them (ENT) to see ammar secepat mungkin ...

this is briefly her findings & concern written in the referrence letter to (ENT) ....


"He was relatively well until about 1-2 weeks ago when his parents noticed that he had "heavy breathing" during sleep. His breathing was labored and rapid, culminating in a gasp and him waking up and sitting up. His parents have had to prop him with 3 pillows; however, his symptoms have persisted.

On examination, he was afebrile and mildly tachypnoeic. There was an increase in the anteroposterior diameter; however, there was no loss of cardiac or liver dullness. Breath sounds were vesicular in nature.

I am changing his flixotide to seretide 25/50 2 puffs bd, and adding singulair 4 mg daily to treat for hyperactive airway disease. In addition, he is also on avamys for allergic rhinitis.

I am concerned about his breathing. My differential diagnoses are upper airway obstruction secondary to adenoid hypertrophy or floppy larynx (though why it should happen only now is unclear to me). The other possibility is bronchospasm which why I am modifying his bronchodilator therapy."


so next monday we are going for ammar's ENT appt ... aku harap sgt2 moga xde berita yg kurang sedap didgr .... amin ya rabbal alamin ...


Monday, December 6, 2010

Ammar ... jln2 petang @ umah nenek ...


Assalamualaikum

this video was taken on dec 3, 2010 @ my mum's housing area ... Ammar excitedly berjalan menonong ikut suka dia ..

i consider this as part of ammar's therapy ... when we went for Ammar's physio appt last nov, the therapist told us that utk ammar berjalan dgn lebih stabil ... she encouraged us bwk ammar berjalan di atas permukaan yg x rata, berpasir, berumput supaya ammar dpt practice imbang badan waktu berjalan and at the same time menguatkan muscle Ammar ...



video

Tuesday, November 30, 2010

My ButtonBuddies


Assalamualaikum ...

entry ni adalah pendek & ringkas (iyer ke ringkas?!?) ... actually, i wish to get those cute buttonbuddies for ammar ... apa x nyer, setelah dibuat pengiraan, aku rasa jimat (utk jangka masa panjang) ... kos bulanan utk beli gauze & micropore (tape utk tampal gauze) ammar pon lebih kurang RM 60-70 sebulan (kalau leaking, kena tukar selalu) so cost pon bertambah ..

harga buttonbuddies nih plak lebih kurang RM15 sekeping ... mcm mahal, tp yg bagusnyer it is washable & reusable ... so for long term jimat bykkkk ... and worth it ... dah le cute plak tu ...


ni le rupa dressing ammar... sehari 2 kali tukar dressing,
tp kalau leaking selalunyer lebih dari 2 kali tukar dressing..



ni le rupa buttonbuddies tu ... selamat, mudah, washable, reusable ...
dah tentu lebih jimat!



masalahnyer, mende nih xde jual kat sini (m'sia) ... so sape2 yg tau kot2 ada jual kat negara jiran ke or kat sini (yg aku x tau), or ada sesape yg sudi tolong aku belikan utk ammar (tolong beli tp aku bayar) ... amatlah aku hargai ... please buzz me ok kalau ada info pasal nih ...

thanking all of u in advance ... have a great day everybody!! ;))

Sunday, November 28, 2010

UKMMC PAED GASTROSTOMY SUPPORT GROUP ... sharing my experience ... the story of Ammar


salam

lama dah aku x update blog nih ... aku xde mood ... xde idea nk update ... byk sgt dlm kepala otak aku lately, mcm2 masalah yg dtg ... x putus2 ... lepas satu2, satu lagi dugaan yg dtg ... tp aku redha, coz aku selalu ingtkan diri sendiri, selagi hidup mmg gitulah lumrahnyer ... xpelah, letak tepi dulu masalah tu sekejap, sementara aku ada bahan nk update nih ... eloklah aku update terus, tangguh2 kang mmg silap gaya xde le nk update ....

anw, just nk share experience aku smlm ... buat pertama kalinyer ... aku sebagai ibu Muhammad Ammar Danish, berckp di satu majlis, depan lebih krg 100 hadirin ... berkongsi citer & pengalaman mengenai Ammar ...

majlis berlangsung smlm, hari sabtu 27hb nov 2010 di tingkat 8, dept of surgery, HUKM ...



they wrongly spelled my name ... huhuhu

ni le budak yg jadik 'bahan' mommy smlm ...
mmg x reti dok diam seminit pon!!!

majlis ni sbnrnyer anjuran pihak HUKM dan juga Kimberly & Clark (company yg mengeluarkan button yg mcm ammar pakai tu ... ). dorang amik inisiatif, mengumpulkan parents yg mempunyai anak menggunakan G tube untuk mkan serta nurses dgn tujuan utk educate sume yg hadir betapa pentingnyer peranan parents & nurses/doc dlm semua aspek iaitu cara menjaga G tube, kenapa perlunyer G tube, jenis tube yg sesuai utk pesakit & pemakanan yg khusus utk anak2 ini ... mmg info yg sgt2 berguna pada kami.

aku dijemput utk menjadi one of the speakers oleh Dr Juriza, yg juga kalau x silap aku Head Of CDC (child development centre) di HUKM ....nebesnyer usah ckp le ... mmg x hengat!!! 2 mlm seblm tu aku x boleh tido ... constantly rasa cam ada rama2 dlm perut aku nih ...

Alhamdullillah, bila tiba time aku berckp kat depan tu rasa nebes tu slowly hilang ... agaknyer sbb adam dok kat sblh aku waktu tu ... thnk u adam ... hehehehe


aku kat depan tu ... getting ready with my things ... nebessss!!!

di antara slide yg aku prepare utk 'presentation' ttg ammar ...

bila aku tunjuk slide nih, sume org kata "wahhhhh!!!" .... pasal tgk
pic ammar masa gemuk dulu ... and bila aku kata "yes, i called him my pau kaya" ... sume org terus gelak ... masa tu nebes ilang terus ... hehehe

slide terakhir 'the story of Muhammad Ammar Danish'

Q & A session ... menjawab soklan panel dari Australia,
Miss Andrea Baldwin .... mcm poyo je eh .... :p

the four speakers ... myself, Rasyeeda (parent), Miss Rania (paed surgeon),
Miss Andrea Baldwin (Kimberly & Clark, Australia) ....

kesimpulannyer, mmg aku sgt2 nebes utk event nih ... but at the same time, aku sgt2 bersyukur kerana terlibat dgn event nih ... byk yg aku pelajari pasal button ... dan aku rasa knowledge yg dorang bagi dpt membantu ammar khasnyer ... itu yg sgt penting bg kami ...

lepas event tu, aku berpeluang berbincang dgn Miss Andrea dan teamnyer serta Miss Rania (paed surgeon) ttg masalah ammar dan cara terbaik utk bantu ammar ... kami sempat bertukar2 pendapat, dan aku dpt meluahkan rasa tidak puas ati aku pasal tube ammar yg boleh dikatakan sentiasa leaking ...

hasil dari perbincangan smlm, kami (aku & abah ammar) dah buat keputusan ... lepas ni kalau ammar masuk spital disebabkan button dia yg leaking ... definitely kami akan tukar pada button yg lain iaitu Mic-Key button keluaran Kimberly & Clark ...

next time, bila aku ada masa ... aku akan buat entry pasal perbezaan button yg ammar pakai skang (BARD button) ngan Mic-Key button ... and for those yg curious nk tau pasal Mic-Key button nih, boleh pegi kat facebook page ni ... My MIC-KEY ...

yg pastinyer, i am looking forward for this event next year... kalau boleh nk jumpa lebih ramai parents yg punya anak spt ammar (yg guna G tube / button) spy boleh berkongsi citer, pendapat dan juga tips pasal ni ... :))


Tuesday, November 16, 2010

Ammar's breathing ... :'((


salam

sejak friday last week ammar x berapa sihat ... bdn mcm dedar2 tp bila check temperature ok ... mulut merah je bak pakai lipstik ... private part & gastro area pon merah ... nafas ammar pon nmpak dlm & berat ... sedih aku tgk ammar ... :'((



video


btw, smlm dah bwk jumpa paed kat mutiara damansara, dr Y ... suspected steven johnsons syndrome ... x bley nk confirm coz ammar x demam ... so she didnt give us any antibiotics ... at the moment, she gave us areus for the reddish skin, lip balm & mouth gel to prevent from mouth infections ...

hope he gets well soon ... :'((

Friday, November 12, 2010

Ammar kena gigit lagik ... huuwaaaa :'((


salam

ni citer pasal ammar kena gigit kat nursery ... hari rabu lepas keje waktu amik ammar, sampai2 je pengasuh mintak maaf byk2 pada aku ... apahal plak ... rupa2nyer nk bgtau ammar kena gigit ngan sorang budak ni ...

sian ammar ... bkn sket2 dia kena gigit .. dah le tu ... tgn kiri kanan kena gigit ... masa aku tgk luka tu, rasa kesian sgt2 ngan ammar, sebak terus dada aku ... mentang2lah dia x pandai melawan, sedap je budak tu buli ammar ...


budak kena gigit ngah tido ... shiannnnn dia ... uhuk uhuk uhuk

tgn kanan ammar ...

tgn kiri ammar ...


aku pon x tau sejauh mana kebenarannyer ... tp kata pengasuh tu, luka kat tgn kiri ammar disbbkan kena gigit ngan budak tu waktu ketiadaannyer (dlm jagaan pengasuh lain) ... then, petang yg sama ammar kena gigit lagi oleh budak yg sama kat tgn kanan, tp kata pengasuh benda tu jadi depan bapak budak tu (yg kebetulan dtg nk amik anak dia) ... pengasuh tu kata dia tinggal kejap sbb nk amik beg budak tu coz dia pikir bapak budak tu ada situ so dia boleh tgk2kan ... tau2 ammar dah kena gigit ...

aku pon pelik gak arr ... kot ye pon bapak budak tu ada situ, xkan dia tgkkan je anak dia gigit ammar ?? korang rasa pelik x?? tp kalau btol lah citer tu ... aku mmg sgt marah pada bapak budak tu ... nk marah pada budak tu pon dia bkn tau apa (pengasuh tu ckp bila ammar dah kena gigit, bapak budak tu marah anak dia ... )

bila aku post pic2 nih kat fb aku, ada gak kengkawan yg komen kata luka ammar tu bkn mcm luka kena gigit coz xde kesan gigitan ... more to mcm guna barang/benda tajam cucuk ammar ... honestly, masa dlm keta lepas amik ammar tu aku pon terpikir benda yg sama ... coz aku dok telek dlm2 ... mmg x nmpak kesan gigitan ... tapi wallahualam ...nk ckp byk2 nnt org kata aku menuduh plak ... lgpon benda tu x jadi dpn mata aku ... susah nk ckp ...

nk salahkan pengasuh pon, susah gak ... coz mmg skang nih mmg dorang kekurangan tenaga pekerja ... selalunyer ammar dijaga oleh sorang pengasuh nih ... namanyer ida, muda lagi budak nih ... kebetulan ida ni on maternity leave ... aku suka cara dia jaga & layan ammar ... kalau dia rasa ada benda x kena ngan ammar, cepat2 dia call aku ... dia risau coz dia tau ammar fragile ...

so since ida ni xde lah ammar kena gigit ... last week skali ammar kena gigit .. not so bad, tp mmg nmpak kesan gigitan (separa bulat) ... minggu nih jadi lagi skali ... hadoiiii ... sianlah anak aku tuh!!!

sejak hari rabu tu aku rasa x tenang bila tinggalkan ammar kat nursery coz terbayangkan kot2lah sbnrnyer ammar bkn kena gigit ... tp sebaliknyer ... ishhh ... camne eh??

aku nk tanya pendapat korang ... korang tgk pic ammar nih, rasanyer cam kesan gigitan ke hape?? please ... tolong aku ... what shud i do?!??




Sunday, November 7, 2010

Ammar sudah sihat ... Alhamdulillah, syukur ya Allah!!


salam

lama sudah x bersiaran ye ... kali terakhir aku update blog, waktu Ammar duduk di wad baru2 ni ...sepanjang tahun 2010, kali ni paling teruk ammar sakit ... sedih, gundah gulana hati ku ini hanya tuhan yg tahu ... melihatkan keadaan ammar waktu tu, hati seperti dirobek pisau yg amat tajam ... sungguh2 ku menangis ... suami pon sedih dan risau tgk keadaan ammar ... lama ammar x kena attack camtu ...

waktu ammar di wad tempohari, pakar diagnose ammar ngan broncho pneumonia ... 8 hari kami dok di wad sebab ammar terpaksa diberi antibiotik yg paling kuat (IV line) x boleh bg oral, nebulizer 3 jam skali, prednisolone (utk buka rongga pernafasan) ... sian sgt aku tgk ammar waktu tu ... dia redha je ngan apa yg doktor & aku bagi kat dia ...

3 mlm pertama kami dlm wad, aku menangis ... sepanjang waktu tu aku mintak pada Allah supaya kurangkan atau paling bagus hilangkan rasa sakit ammar ... aku x tau cara mana lagi aku boleh tolong ammar ... kalau dulu masa ammar kecik, bila dia sakit dia x tau apa2 ... nanges je ... tp kali ni berbeza sgt2 sbb ammar dah besar, dia dah pandai bg signal utk bgtau aku something ...

tiap kali dia rasa sakit atau x selesa, ammar akan ambil tgn aku dan letakkan di bahagian bdn dia yg dia rasa sakit ... sambil tu juga air mata aku mengalir laju ... tp apakan dayaku ... aku x mampu nk tolong ammar ... ishhh ... apa lah lagi aku nk kenang benda2 nih sume ... buat aku jadik sedih plak x pasal2 ...


pic ammar paling latest :))

yang penting skang ammar dah sihat walafiat ... dan ammar baru je menyambut ulang tahun kelahiran yang ke 3 pada hari selasa lepas (2hb Nov) ... Alhamdulillah ... walau sekuat mana dugaan yg datang buat kami sekeluarga, Insyaallah akan kami harungi setabah mungkin ... demi utk anak yg paling istimewa ... Muhammad Ammar Danish ...

kesempatan ini, kami sekeluarga mengucapkan terima kasih yg tidak terhingga buat semua yg telah memberikan kami kata2 semangat serta mendoakan kesihatan ammar (di blog mahupon di fb)... maaf, aku x dpt nk balas satu2 komen kalian ... tp percayalah, aku amat hargai setiap satu komen tersebut ... moga Allah memberi ganjaran yg terbaik buat kalian ... amin ...


Friday, October 22, 2010

finally ... i surrender ...


salam

kali ni membawa perkhabaran terbaru ammar ... finally, i surrender ... after sleepless nights and 2 visits to paed specialist ... ammar warded, ammar skang nih di wad paed, hkl ...

ptg smlm, condition ammar makin teruk ... coughing non-stop, tachypnic (deep & rapid breathing), diarrhea, susu leaking from his gastro site & demam yg x kebah2 .... i know the drill, kami x boleh biarkan camtu je ... so, we rushed him to the hsptl ... as usual, when i told them (in charge kat triage emergency) symptom2 yg ammar ada, they will act immediately ... amik spo2, usher me to separa kritikal dept, x ray, admission dan seterusnyer di hantar ke wad naik ambulance ...

iklan sekejap ... nk meluahkan perasaan x puas ati :

bercerita mengenai ambulance, aku adalah sgt sakit hati & x puas hati ngan driver ambulance yg spttnyer bg aku x layak langsung utk bwk ambulance ... mmg aku sgt2 marah ... luckily ammar menangis mati2 xmo dok dlm stretcher masa nk dihantar ke wad tu, slalu aku akan pujuk ammar, tp smlm ntah kenapa aku mintak ngan MO bertugas spy biar aku dukung ammar je ... ada hikmah rupa2nyer ...

kebetulan smlm ada satu lagi patient yg ditemani ibunyer dlm ambulance tu ... so maknanyer ada 2 patient ... termasuk ammar, juga seorg nurse yg mengiringi kami ... driver ambulance & pembantunyer dok kat depan ... masa ambulance tu baru je bertolak dari emergency si driver yg sengal nih brek mengejut ... walaupon jelas, dia yg salah ... masa tu aku bersangka baik, pikir mungkin dia x perasan ada kereta lain kat tepi tu ... nk dijadikan citer, dorang hantar patient satu lagi tu dulu kat dept neuro ... sampai kat sana pembantu driver ambulance ni pon turun, bukak kan pintu ambulance (sliding) ... tp yg peliknyer dia x tutup pintu ambulance tu setelah patient tu turun ... ok fine lah ... kebetulan ada ambulance lain sampai, utk beri laluan, ambulance yg kami naik ni kena buat satu pusingan kecil utk membolehkan ambulance satu lagi nih turunkan patient ...

boleh x dgn pintu ambulance x tutup, dan aku dok kat tepi tu sambil dukung ammar, si driver yg aku rasa sgt bodoh & xde otak nih terus memandu ambulance ngan laju ... so kami yg kat belakang nih jadik takot, nurse yg mengiringi kami pon sound kat dia "bang, pintu x tutup lagi nih" ... dgn tindakan yg amat2 bodoh dia terus brek emergency dan secara otomatik pintu tu pon tertutup ngan sendirinyer ... laaa ... mangkuk btol, brek emergency semata2 nk tutup pintu ambulance!!!!

masa kejadian tu ammar menjerit ketakutan sambil peluk aku sekuat hati ... x penah ammar camni, takot sgt agaknyer dia ... nasib baik lepas insiden brek mengejut yg pertama aku dah amik langkah berjaga2 ... aku pegang sekuat hati railing kat dlm ambulance tu ... bayangkan kalau aku biarkan ammar baring kat atas stretcher tu ... mesti dah tercampak ammar ke luar ... paling tidak pon tersepit dek pintu ambulance tu ... dan x pasal jadik kes lain ...

nurse kat dlm tu terus, ckp kat aku ... "kurang ajar btol driver ni ... nnt dia, saya nk report kat incharge ... ni 1st time naik ngan dia nih " ... aku pon sambung "nasib baik saya x biar anak saya baring atas nih (stretcher), kalau x .... x pasal2 HKL ngan kementerian kesihatan kena saman ngan saya ... kalau ada org yg btol2 sakit atau nazak, silap gaya boleh mati kalau camnilah cara driver bwk ambulance ... langsung xde hati perut... x pikir ke yg dia ni bwk ambulance, ambulance kenderaan yg bwk org sakit ... "

sampai je kat paed unit, aku turun ambulance cepat2 ... rasa syukur sgt aku dah sampai kat paed unit ngan selamat, padahal bkn jauh pon ... tp seksa btol rasanyer ...

iklan dah abis ....


ammar & abah ... sambil menunggu MO tgk result x ray ...


berbalik pada citer ammar .... sampai je di wad, masih ada lagi muka2 lama ... sempat berborak sambil nurse yg lain prepare katil utk ammar ... nmpak sgt ammar letih ... letak je atas katil terus baring ... pastu mata layu je ...


sleepy and restless ... dah 4 mlm tido x lena, terganggu dek batuk ...


lepas sesi bercerita kronologi sakit ammar ngan doc pelatih, dtg plak pakar ... kali ni ammar is diagnose with pneumonia ... now on the strongest antibiotic, neb, PCM, prednisolone & flixotide ... also waiting for the surgical team to review ammar for his leaking gastrostomy ...


line utk drip & antibiotik ... utk dptkan line ni adalah amat seksa ... 8 kali cubaan baru dpt line nih ... syukur!!!

pic ammar paling latest, masih lagi x bermaya ... demam & batuk still ada ...



aku rasa maybe 4-5 hari gak kena dok wad nih ... slalunyer kalau ammar kena pneumonia, mmg agak lama sket coz nk kena complete antibiotik ... sumenyer bergantung pada ammar ... mintak2 xlah lama sgt, takot kena jangkitan lain plak ... al maklum, namanyer pon hospital kann ... tmpt org sakit ...

utk kwn2 serta family yg mendoakan kesihatan ammar serta bg kami kata2 semangat ... kami ucapkan terima kasih yg x terhingga ... sampai jumpa lagi, jaga diri k ...


Thursday, October 21, 2010

kami sedang diuji ...


salam ...

saat ini, waktu ini ... kami sedang diuji lagi ... sungguh pon ini bkn kali yg pertama tp perasaan itu masih sama ... perasaan sedih, sebak, risau, takut ... sama spt dulu, waktu ammar masih baby di NICU, di ICU, di wad mahu pon ketika ammar masih di rumah menahan kesakitan yg hanya dia tahu betapa sakitnya rasa itu ...

aku slalu fikir, kalau selalu sgt diuji mungkin aku bisa jadi lali, jadi lebih kuat, jadi lebih tabah, jadi lebih sabar .. jadi lebih segalanya ... namun hakikatnya, aku masih spt mula2 dulu ... aku masih lagi sedih dan menangis melihat ammar berkeadaan sebegitu ... aku masih lagi punya perasaan takut kehilangan ...




ni jelah yg mampu ammar lakukan buat masa ni ... tidur, tidur & tidur ...

sedang Ammar batuk, tetiba dia capai aerochamber ... to let me know that he needs his ventolin badly ... tp blom time lagi masa tu, sebak dada aku ...


hari ni sudah 5 mlm aku x lena tidur ... kalau dihitung2 waktu ku terlelap, kurang dari 4 jam sehari sejak mlm ahad ... demam ammar masih ada, walaupon ubat dah kuberikan tp bdan ammar masih panas ... nafas makin kuat, laju & berat hingga dadanya berombak ... bunyi batuk ammar pun sudah ku dgrkan lain, bkn spt batuk biasa (bunyi spt berat/x lepas) ... lama juga ammar x sakit camni ...

ammar makin lemah, langkah juga longlai ... aku rindu ammar yg aktif, ceria & bubbly ... mmg ku akui aku penat bila ammar ligat, tp aku sanggup dari melihat ammar hanya terbaring lemah dikatil ... hanya sesekali lepas mkn ubat ammar ceria, tp x lama ... x sampai 1 jam ammar akan kembali lemah ...

buat masa ini, aku mohon diberikan kekuatan serta kesabaran dariNya utk melalui ujian yg getir ini ... ya Allah, kasihanilah anakku ... sembuhkanlah ammar dari segala kesakitan ... amin .. :'((


Wednesday, October 13, 2010

orthopaedic shoes

salam

entry kali ni pasal orthopaedic shoes ... kasut khas utk anak2 yg ada masalah utk berjalan ... dah dekat seminggu gak lah aku dok simpan entry ni ... tp x berpeluang nk menaip isinyer ... pic2 ni sume awal2 aku dah upload ...

as u all know ... ammar kan only recently pandai berjalan ... tapi therapist kata cara jalan ammar blom mantap lagi ... x stabil ... dan kalau mahu dia berjalan dgn betol dlm waktu yg lebih singkat, ammar memerlukan kasut khas ...

sbnrnyer ada a few options yg kami ada ... yg 1st, beli kasut yg diimport khas dari luar negeri, harga dlm linkungan 3-4 ratus ... gulppp .... terus telan air liur kami mendengar harga tu ... hehehe

yg ke2 ... tempah kasut khas ni kat satu kedai di Jalan TAR ... famous gak kedai kasut nih ... coz masa aku bwk ammar gi fisio kat HKL dulu pon therapist kat sana soh buat kasut kat kedai yg sama ... harga lebih kurang rm150 bergantung pada saiz dan patern kasut ...

yg ke3 ... splint ... lebih jimat, no cost at all ... buat kat HUKM gak ... tp kena tunggu lama utk dpt appt utk buat & kalau kata dah buat tp x sesuai ngan kaki anak kita, dah satu hal plak ... kena buat lain ... so byk masa abis kat situ ...


ni le kedai yg famous tu di kalangan therapist ... Shanghai Shoes aka Choi Hoong Shoe Enterprise ....

aunty kedai kasut tu sedang amik ukuran kaki ammar ...

part ni paling seksa ... ammar xmo dok diam ... aunty tu nk lukis frame tapak kaki ammar

the materials .... kami pilih kaler brown/maroon with beige stripe ...

ni le aunty yg amik ukuran kaki ammar tu ... aku rasa dia pon tukang kasut gak ... nmpak dari percakapan & gayanyer, dia arif pasal kasut khas utk anak2 cam ammar ...


so, setelah diambil kira segala aspek ... kami pilih option yg ke 2 ... harga x terlalu mahal pastu kasut tu pon boleh siap dlm masa 3 minggu je ... hehehe

Alhamdulillah, masa kami ke Jalan TAR wiken lepas (2/10/2010) jalan amat2 clear ... kalau x, situ lah tmpat jam yg teramat ... dipermudahkan urusan utk ammar ...

oh ye ... nnt bila dah siap kasut ammar tu, aku akan update yer ... Insyaallah, minggu dpan kasut ammar siap ... x sabar rasanyer nk tgk ammar berjalan ngan kasut baru tu ... hik hik hik :))



Tuesday, October 5, 2010

HAPPY BIRTHDAY ADAM!!!


To my manja buchuk ... MUHAMMAD ADAM DANIAL ... 8 years ago Allah gave me a very precious gift, blessed me many years through ... years seem to pass so rapidly, as if it was yesterday i hold you in my arms ... my bundle of joy ... today you may have grown up a lot ... but in my heart you will always be my special tiny baby ...

Happy Birthday sayang ... wish the very best of you, may your life filled with joy, happiness, great health and countless dreams come true ... just want you to know that
MOMMY WILL ALWAYS LOVE YOU ... XOXO


p/s : moga jadi anak yg soleh and jangan notty2 k ... muahhhh!!!


muka yg ceria kat kedai cake mlm tadi sblm mommy balik ampang ..

his fav cake ... pandan layer cake ... walaupon ada cake yg gambar katun2 ... but still adam chose this ... bagus anak mommy nih ... hehehe

sedang ralit memilih present ... x tau nk pilih mana satu, byk sgt yg dia berkenan ...

finally he chose this ... dah berbulan2 dia nk kan lego nih ... tp kami tetap kata tunggu birthday adam (almaklum ... harga dia mahal) ... x mampu nk beli selalu ... huhuhu




Saturday, October 2, 2010

Ammar ... finally, he is walking!!!

salam

just want to share this happy news with everyone ... dalam 2-3 hari ni, Ammar bersemangat nk jalan ... and tiap kali Ammar berjalan, aku x penah berkesempatan utk capture saat2 itu ...

video kat bawah ni adik aku yg amik during physiotherapy Ammar kat HUKM pagi smlm ... walaupon therapist tu kata Ammar masih lagi x stabil and still need the special shoes to help him on that ...

and eventho byk kali jatuh tersungkur, terlungkup, terlentang bagai, Ammar x penah give up ... Ammar tetap bangun and he kept on trying ... kuat semangat btol anak mommy nih ... hehehe

after all the hardship, this is the moment we've been waiting for ... our pride n joy, Muhammad Ammar Danish is finally walking ... Alhamdulillah syukur ya Allah ... doaku selama ini dimakbulkan ...




video



Wednesday, September 22, 2010

lebaran 2010



salam lebaran

masih lagi dlm mood raya ... dan walaupon mood x bape nk bagus pasal dlm hati ada kerisauan (next post) ... tp tetap nk gak update blog yg dah bersawang nih coz ramai yg tertanya2 pasal ammar ...

Alhamdulillah, ammar ok ... sihat walaafiat ... last x sihat masa kena infection bulan pose ari tuh yg suspect kawasaki ... but after 10 days on antibiotics, simptom2 sume ilang ... legaaaaa

dan juga buat julung2 kalinyer kami dpt beraya di kuantan thn nih ... tp sekejap je, blom puas dah kena balik coz my hubby dah start keje raya ke 4 ... :((

anw, just nk share pic2 ammar masa raya ari tu ...



aksi ammar pakai songkok ... x sampai 5 min songkok tu dah dicampaknyer ...

pose hensem ngan abg adam ... hehehe

ni sebenarnyer muka sakit ati ... ammar ralit main langsir tp diganggu ngan flash camera ... so dia geram, marah kat org le tu ... :p





p/s : pagi tadi ammar jatuh katil ... hopefully xde apa2 .... huhuhu



Friday, September 10, 2010

salam aidilfitri ...

salam

pejam celik pejam celik tau2 dah raya ... cepat btol masa berlalu ... aku pon sedar x sedar almost 2 weeks x update blog ... sebok ngan ammar yg x sehat ... aku plak demam & sakit lain dlm seminggu dua nih ... dugaan ... dugaan ...

Alhamdulillah, lepas 10 hari bg ammar antibiotik, simptom2 kawasaki tu beransur hilang ... lega x terkata hati nih ... almaklum, kawasaki ni boleh effect jantung ... kebetulan plak ammar ada PDA ... jadi mmg aku sgt2 risau ...

anw, kesempatan ini ... kami sekeluarga ingin mengucapkan .... Selamat Hari Raya Aidilfitri buat family, sahabat2, rakan2 di alam maya serta semua yg sudi mendoakan yg baik2 buat ammar dan memberi kata2 semangat utk kami setiap kali kami diuji olehNya serta kepada yg sudi membaca blog aku yg jarang2 update nih ...

aku juga meminta ampun & maaf sekiranyer aku ada terlanjur kata serta perbuatan yg tanpa sengaja telah menyinggung korang semua ... harap dimaafkan ye ....

sekali lagi, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN .... drive safely & enjoy ur raya k ... XOXO ;)


Sunday, August 29, 2010

kawasaki disease ... hope its not .. :((


salam

sesungguhnyer dugaan di bulan ramadan kali nih x putus2 ... kami 3 beranak demam (mommy, adam & ammar) ... aku & adam sejak minggu lepas dah demam ... on & off, antibiotic dah habis pon still demam x hilang ... ammar plak sejak smlm demam ... padahal x sampai 3 minggu lepas dia dah demam ... ni demam balik ...

so smlm aku dah gi klinik, amik ubat & antibiotik for 2nd round ... then pagi tadi bwk adam & ammar pulak ... ingt adam yg teruk coz demam on & off dah masuk 2 minggu ... rupa2nyer doc kata ammar yg we should worry about coz ammar ada simptom kawasaki disease ... adam just a viral infection ...

simptom2 kawasaki disease

(A) Bilateral, non-exudative conjunctivitis with perilimbal sparing - "conjunctival injection".
(B) Strawberry tongue and bright red, swollen lips with vertical cracking and bleeding.
(C)Erythematous rash involving perineum.
(D) Erythema of the palms, which is often accompanied by painful, brawny edema of the dorsa of the hands.
(E) Erythema of the soles, and swelling dorsa of the feet.
(F) Desquamation of the fingers.
(G) Erythema and induration at the site of a previous vaccination with Bacille Calmette-Gurin (BCG).
(H) Perianal erythematous desquamation.


bila aku dgr doc kata hv to monitor ammar closely coz dia dah ada simptom kawasaki disease ... berderau darah aku ... coz aku tau kawasaki disease nih boleh effect jantung ...

out of 8 simptoms kat atas tu, ammar dah ada 4 of it, simptom B, C, E & F ... kulit x sekata & menggelupas, bibir & lidah merah, kulit pada jari kat kuku melelas, private part merah ... so by tuesday kalau demam ammar still x resolve doc nk amik blood test ... kalau positif then he has to be admitted immediately ...

blom pon kerisauan di hati pasal jantung & telinga ammar nih surut .. ditambah pulak ngan saspek kawasaki disease ... as bad as it sounds, aku berdoa yg apa yg hinggap kat ammar nih just an infection, mintak jauh sgt2 dari kawasaki disease ... cukuplah ngan apa yg ammar ada skarang nih, x perlu2 ditambah lagi ... :((



Tuesday, August 24, 2010

Ya Allah ... tabahkan hati ini ..


salam

maaf lama aku x update ... pada yg bertanya khabar, di chatbox & fb, terima kasih byk2 ... amat aku hargai perhatian kwn2 sekalian ... sejak minggu lepas hati aku x berapa tenang, sedih ... mixed feelings ... xtau apa yg patot aku rasa ... hebatnyer dugaan ini ...

ada 2 sebab nape aku rasa jiwa ku kacau ... result di IJN & result audio assessment kat HUKM ...

check up @ IJN, 18th August 2010


pagi tu masa nk gi IJN aku mmg berfikiran positif habis ... rasa sgt2 konfiden, ngan harapan doc akan bgtau aku PDA ammar makin mengecik & x payah nk buat apa2 pada ammar in the meantime ...

tp hakikatnyer ... bila doc buat echo ... PDA masih lagi saiz yg sama ... x mengecik pon ... tambah lak satu lagi keadaan yg merisaukan ... irregular heartbeat .... degupan jantungnyer x seirama ... masa doc ckp tu aku rasa cam bodo jap .. x tau nk pikir apa ... aku tgk tgn doc tu selak2 notes sblm nih ... ternyata masa buat ECG sblm nih, heartbeat ammar normal ... elok je sekata ...

so, just to make sure, doc tu soh buat ECG dulu ... so kluarlah kami dari consultation room, masuk ke bilik ECG plak ... and the result mmg sahih ... graf2 tu menunjukkan irregular heartbeat ... doc buat echo skali lagi, Alhamdulillah jantung ammar xde tanda2 menunjukkan yg ianya bengkak ... cuma doc soh aku monitor ammar closely ... kalau tetiba ammar cam susah nafas ke hape, cepat2 bwk gi spital yg berdekatan ...

jadinyer, PDA occlusions masih lagi tertangguh ... 6 bulan lagi doc nk review ammar skali lagi ... tp bg aku nk menunggu lagi 6 bulan adalah sgt seksa ... hanya Allah yg tahu camne rasa hati ini ...


ENT appts @ HUKM, audio assessment & ENT specialist, 23rd August, 2010


ok, yg nih plak jadik smlm ... ammar ada appt ngan audiology dept untuk buat audio test (utk make sure tahap pendengaran ammar) ... lepas appt ngan audiology, ada appt satu lagi ngan specialist ENT pulak ...

spt pic kat atas, masa nih ngah buat test ... nk tgk saraf pendengaran ammar berfungsi atau pon tidak ... lama gak arr... dlm masa 1 jam gak arr nk tunggu siap sume (sejam tu skali ngan time tidokan ammar) ... bg ubat tido pon ammar susah nk lena ...

ok, straight to the result ... audiologist bgtau aku, hearing loss ammar is 50% ... its not good ... aku rasa nk nanges sgt masa diberitahu pasal result ammar tu ... masa kat hkl 3-4 bulan lepas x plak dorang bgtau byk mana tahap pendengaran ammar ...

lepas jumpa audiologist, straight jumpa ENT team plak ... dorang bg tau result tu skali lagi ... aku jadik sangap je masa doc tu bgtau pasal hearing ammar ... sampai x terpikir nk tanya soalan apapon ... anw, dorang nk review sebulan lagi ... dunno what is their plan for ammar yet ....

secara jujur ... fikiran aku masih lagi berkecamuk ... x tau nk describe camne ... skang nih aku dah xde idea nk tulis apa lagi ... x boleh nk concentrate ...

biarlah aku tenangkan hati aku ni dulu ... esok2 bila dah ok, aku update lagi ye ...



Tuesday, August 17, 2010

ear infections again!


salam

smlm aku EL ... ammar tetiba demam panas ... out of the blue, so sudden ... aku pelik gak arr ... then bila badan dia ngah panas kulit dia akan ada cam ruam ... ala2 mcm demam campak ... then kulit jadik merah cam udang kena bakar ...


pagi smlm .. muka pucat, bibir merah ... badan panas up to 38.5 ...

bkn tu je ... pg smlm ammar start purging ... sampai melelas kulit punggung & bebird dia ... tu pon aku dah awal2 sapu zinc oxide, kalau x agaknyer lagi teruk kulit dia melelas ...

x cukup ngan tu, kulit kat area gastro ammar pon effect gak ... x pasal2 tumbuh cam ruam2 kaler merah ... pagi smlm x nmpak sgt ... tp pagi nih, nmpaknyer makin merah ... sampaikan bila aku cuci ngan kapas (utk tukar dressing) pada bahagian tuh ... kapas tu berdarah ... then everytime aku cuba nk cuci, ammar akan mengelak2 dari aku sambil merengek ... mesti sakit & pedih ... punggung ngan bebird dah le pedih ... perut pon sama ... x sampai ati aku nengok ammar ...
ni pic pagi smlm ... nmpak merah sket je ... keliling tu pon nmpak ok lagi ...

ni pic pagi tadi ... bertambah merah sampai ada satu part tu luka ... sekeliling tu tumbuh cam ruam kecik2 ...


seharian kat umah x sabar nk tunggu petang ... bkn sbb nk berbuka, tp sbb nk bwk ammar jumpa paed dia kat mutiara damansara tuh ... klinik tu bukak pkl 6 ptg onwards ... so nk menyampaikan ptg tuh aku gelisah je ... susah ati pon ye ... wondering pesal ammar gini plak ...

keluar umah pkl 4.30 sampai mutiara damansara pkl 7mlm ... punyalah teruk jam ... tp disbbkan ammar, kami tempuh gak ... Alhamdulillah, doc ada kat klinik, patient pon x ramai ... elok je kami sampai mmg dah turn kami ...

after aku bgtau ammar nyer condition ngan apa yg aku rasa x kena ngan ammar, doc pon check telinga, check perut ammar (gastro) & dengar bunyi paru2 ammar .... then, masa doc check telinga ammar belah kiri, she noticed there is some pus (nanah) kat dlm tu ... so dia kata most probably this ear infections trigger the fever and all ...

so she prescribed ammar augmentin (antibiotic), rhinatiol, prebiotix, pcm & ors ... hopefully all this meds will help ammar ... i really do ... coz rasa x sampai ati tgk ammar merengek tiap kali nk tukar pampers & tukar dressing ... i bet sure sgt2 pedih!!

Tuesday, August 10, 2010

ahlan wasahlan ramadhan al mubarak

Salam ....


Alhamdulillah sekali lagi Allah menemukan kita dengan Ramadhan Al-Mubarak, dikesempatan ini aku memohon ampun & maaf sekiranya tanpa sedar telah mengguris hati teman2 sekalian ... moga segala ibadah kita diberkati olehNya & segalanya dipermudahkan buat kita semua ... Selamat menggandakan ibadah buat semua sdra2 Islamku yang beriman...

"Ya Allah aku bersyukur kerna dilanjutkan usia bertemu kembali Ramadhan Al-Mubarak 1431H semoga Engkau memberi kekuatan kpd ku untuk melipat gandakan ibadah taat ku kpd Mu serta meringankan bibirku utk berselawat kpd KekasihMu Rasulullah SAW dibulan yang penuh barakah ini... Amin!!!"

Monday, August 9, 2010

rasa lepas satu beban berat kat bahu ... syukur!!!




salam

hari ni rasa lepas satu beban kat bahu aku nih ... tadi pegi jumpa supplier yg aku dok marahkan hari tu ... dia nk jumpa aku coz nk bagi 1 tube free utk Ammar ... agaknyer dia rasa bersalah kot pasal dah lama aku order tube nih kat dia dan dia gagal utk orderkan utk kami ...



itupon tadi masa aku tanya dia, dia kata dia x sure management dia dah orderkan tube ni ke belom ... tp dia janji yg dia akan follow up ngan office dia ...

since dia dah bg tube nih, aku kata ngan dia ok lah ... aku willing nk tunggu ... x le aku risau sgt pasal tube Ammar ... kurang2 boleh tahan lagi 2 bulan tube baru nih ... mintak2 tube nih tahan sampai le supplier nih deliver tube yg aku order tu ...

so mode aku hari nih, happy ... wlaupon ada masalah lain yg blom settle ... tp yg penting part Ammar dah settle buat masa nih ... Alhamdulillah ... :))



Friday, August 6, 2010

fish!! fish!! fish!!! ....grrrr ... aku sgt marahhhhh!!!!

salam

korang ingt x entry aku last week pasal tube ammar tuh ... ni hati aku ngah membara ... telinga aku merah2 menahan marah ... rasa cam nk lempang org je ... sakit jiwa, sakit ati, menyampah ... rasa cam nak maki je si bangang nih ... haaaa... kan x pasal2 aku panggil dia bangang ... kalau ikut ati rasa cam nk call pompuan tu dan maki dia ...

dari 1st time aku call dia, aku dah point out yg kami amat2 memerlukan tube tu coz yg ada skang nih dah terkoyak sket dan terpaksa aku tape kan ngan plaster ... itupon dia x faham2 lagi ke ... siap aku mms pic segala spy dia x salah order ... nk senangkan keje dia pon iyer gak ... kalau ammar boleh mkn/minum cam budak normal x le aku gelabah sgt ... fish! fish! fish!!!!

last week masa aku call dia, dia kata purchasing dept dia place order tube ammar tu hari tu gak ... baru tadi nih, bila hubby aku call (just nk follow up) ... dia kata monday next week (10hb) baru dia nk order ... kepala dia!!!! dgn alasan kononnyer, management dia x order lagi ... ingat aku main2 ke nk order tube camtu ... apa jadahnyer ... kalau mmg benda ni boleh beli over the counter mmg aku xkan deal ngan org camni ...

aku mmg desperately waiting for the tube ... dah le kalau order bkn boleh dpt dan2 tu gak ... kena tunggu kurang2 3 minggu ... aku risau je kalau2 tube yg ada skang nih hayat dia x sampai by the time nk dpt yg baru ... seriously aku rasa nk nanges sgt2 nih ... huuwaaaaaa!!!

bila jadi camni, how i wish ammar boleh minum/mkn orally cam anak2 yg lain ... x perlu bergantung ngan tube lg... ammar .. ammar ... nape xnak telan susu & makanan sume tu sayang?!?? mommy susah ati sgt nih ... :((


budak kicik kaler ijau ....toyol ....wujudkah?!??


salam

entry kali nih sbnrnyer ada kena mengena ngan apa yg terjadi lately nih ... actually pada family aku ... to be exact kejadian nih berlaku kat umah mak aku ....

pada yg kenal aku, tau lah umah mak aku kat mana ... dan aku pulak mmg tiap2 minggu akan menghabiskan wiken aku kat umah mak ... (coz adam tinggal ngan neneknyer) ....

anw, lately nih (start awal thn nih) ... paling ketara dlm minggu ni ... duit mak aku slalu ilang ... kadang2 x masuk akal camne duit tu boleh lesap gitu je ... coz kat umah aku tu bkn ada sape2 pon ... i mean, adik2 aku sume keje ... yg bongsu skali tu pon xde umah masa kejadian coz dia gi skool ..

minggu ni je mak aku dah ilang rm350 ... iyer ... mungkin bg sesetengah org amount tu x byk mana ... tp bagi kami ... amount tu sgt byk okeh ... hari senin tu duit yg aku bg mak pon lesap gak ... paling latest jadi hari rabu mlm ... camni citernyer ... adik aku yg no 3 tu balik umah (dia dok shah alam) ... biasalah cukup bulan, hulur2 lah kat mak kann ... dia bg mak exactly rm400 mlm tu ... masa tu mak aku dah atas tilam ... sudah mau tidooooo ... so, disbbkan mak dah ngantuk plus malas nk bgn ... mak selitkan duit tu dlm sarung bantal yg digunakan utk letak kepala mak ... pastu terus tido x bgn2 sampailah esok paginyer (pagi smlm) ...

pg2 tu mak bangun punyalah mak terkejut ... bgn2 tido seluk sarung bantal duit tu ada tp tinggal rm 350 je ... ilang dah 50 hengget!!!!

bkn mak aku sorang je kena ... aku laki bini pon kehilangan gak, adalah 2-3 kali ... skali ilang tu 50-100 hengget gak arr ... tp malas nk kecoh2, takot kang mak aku kecik ati plak sbb ilang kat umah dia kannn ... so aku diam2 sudah ...

sampailah hari smlm, kes nih jadik lagi misteri bila adik aku letak stat dia kat fb pasal kes duit ilang and dia saspek ada org bela budak kicik kaler ijau kat area umah mak aku tuh ... then dia post pic yg kami saspek mende alah tu ...

anw, sambung balik citer pasal mak aku .... mak aku pon rasa x sedap ati sbb mcm x masuk akal camne duit tu boleh lesap camtu je ... so mak aku pon ngadu ngan sorang neber nih ... rupa2nyer ... bkn umah kami je kena ... neber ni pon penah terkena dan katanyer boleh dikatakan hampir setiap rumah kat kawasan tu kehilangan gak ... yg lagi x sedap ... benda nih sbnrnyer bkn baru dan ramai pulak yg dah tau pasal kewujudan 'benda' nih kat area umah mak aku ... sampaikan ada diantara yg dah terkena tau sape tuan punya anak jin nih (ada yg pernah terjumpa 'dia' ngah ralit main kacang ijau dpan umah, siap tanya sape tuannyer) ... kami satu family je x tau citer ... huhuhuhu




ok, pasal pic kat atas nih ... x lama dulu, dlm tahun ni gak la ... adik aku ngan x sengaja teramik pic 'makhluk' itu ... pastu, 3-4 minggu lepas adik aku tunjuk balik pic nih kat aku and tanya aku rasa2 apa benda yg ada bwh meja tu eh ... masa aku mula2 tgk, meremang bulu roma aku ... tp x terpikir kan budak kicik ijau tuh langsung (walaupon masa tu dah start ilang duit) ...

kalau la kata bukan budak ijau tu ... apa benda tu eh?? mmg kat bwh meja mak aku tu ada letak hiasan ... tp xle sampai memenuhi ruang kat bwh tu ... mak aku letak bowl yg x berapa tinggi je kat situ ....

agak2 korang le ... apa benda tu?? aku cam percaya x percaya je .. coz aku bkn org yg percaya sgt ngan antu momok segala nih (tp aku percaya kewujudan jin & iblis) ... cuma persoalan aku betol ke wujud toyol nih???? kalau btol wujud, nape masih ada lagi manusia yg sanggup 'membela' benda nih?? cara paling senang nk kaya?!?? wallahualam ....