jom follow

Friday, November 12, 2010

Ammar kena gigit lagik ... huuwaaaa :'((


salam

ni citer pasal ammar kena gigit kat nursery ... hari rabu lepas keje waktu amik ammar, sampai2 je pengasuh mintak maaf byk2 pada aku ... apahal plak ... rupa2nyer nk bgtau ammar kena gigit ngan sorang budak ni ...

sian ammar ... bkn sket2 dia kena gigit .. dah le tu ... tgn kiri kanan kena gigit ... masa aku tgk luka tu, rasa kesian sgt2 ngan ammar, sebak terus dada aku ... mentang2lah dia x pandai melawan, sedap je budak tu buli ammar ...


budak kena gigit ngah tido ... shiannnnn dia ... uhuk uhuk uhuk

tgn kanan ammar ...

tgn kiri ammar ...


aku pon x tau sejauh mana kebenarannyer ... tp kata pengasuh tu, luka kat tgn kiri ammar disbbkan kena gigit ngan budak tu waktu ketiadaannyer (dlm jagaan pengasuh lain) ... then, petang yg sama ammar kena gigit lagi oleh budak yg sama kat tgn kanan, tp kata pengasuh benda tu jadi depan bapak budak tu (yg kebetulan dtg nk amik anak dia) ... pengasuh tu kata dia tinggal kejap sbb nk amik beg budak tu coz dia pikir bapak budak tu ada situ so dia boleh tgk2kan ... tau2 ammar dah kena gigit ...

aku pon pelik gak arr ... kot ye pon bapak budak tu ada situ, xkan dia tgkkan je anak dia gigit ammar ?? korang rasa pelik x?? tp kalau btol lah citer tu ... aku mmg sgt marah pada bapak budak tu ... nk marah pada budak tu pon dia bkn tau apa (pengasuh tu ckp bila ammar dah kena gigit, bapak budak tu marah anak dia ... )

bila aku post pic2 nih kat fb aku, ada gak kengkawan yg komen kata luka ammar tu bkn mcm luka kena gigit coz xde kesan gigitan ... more to mcm guna barang/benda tajam cucuk ammar ... honestly, masa dlm keta lepas amik ammar tu aku pon terpikir benda yg sama ... coz aku dok telek dlm2 ... mmg x nmpak kesan gigitan ... tapi wallahualam ...nk ckp byk2 nnt org kata aku menuduh plak ... lgpon benda tu x jadi dpn mata aku ... susah nk ckp ...

nk salahkan pengasuh pon, susah gak ... coz mmg skang nih mmg dorang kekurangan tenaga pekerja ... selalunyer ammar dijaga oleh sorang pengasuh nih ... namanyer ida, muda lagi budak nih ... kebetulan ida ni on maternity leave ... aku suka cara dia jaga & layan ammar ... kalau dia rasa ada benda x kena ngan ammar, cepat2 dia call aku ... dia risau coz dia tau ammar fragile ...

so since ida ni xde lah ammar kena gigit ... last week skali ammar kena gigit .. not so bad, tp mmg nmpak kesan gigitan (separa bulat) ... minggu nih jadi lagi skali ... hadoiiii ... sianlah anak aku tuh!!!

sejak hari rabu tu aku rasa x tenang bila tinggalkan ammar kat nursery coz terbayangkan kot2lah sbnrnyer ammar bkn kena gigit ... tp sebaliknyer ... ishhh ... camne eh??

aku nk tanya pendapat korang ... korang tgk pic ammar nih, rasanyer cam kesan gigitan ke hape?? please ... tolong aku ... what shud i do?!??




21 comments:

saveme_zero said...

ye la sis,ni bkn kesan gigitan. klu bawa jumpa doc pun...mesti doc kata bkn kesan gigitan. saya kata mcm ni sebab dulu anak su pun ada gak menggigit kwn2 dia or kwn2 dia gigit dia. klu kesan gigitan mmg ada kesan gigi kat situ. klu sis tak caya,cuba sis buat sendiri kat tangan. rasa seperti menggunakan objek. sian ammar tau..aihh. better sis siasat btl2. riki2 kat bdk2 taska ker.

mama zahin said...

salam..
akak, saya rasa akak la yang saya nampak akak kat giant, ampang point.. saya kenal sbb saya nampak ammar..saya cam sangat ammar..akak pakai keter kia kan..

luka tu pun saya nampak bukan gigitan..tu mesti kena benda tajam, tapi apa??budak2 pegang benda tajam??bahaya tu kak...

mama zahin said...

eh, silap..bukan giant..saya nampak akak kat parking basement ampang point..saya tengok je akak, akak pun pelik napa saya pandang2 akak je kan...:-)

keciknye dunia nie..rasa nak tegur, tapi kita kan tak penah kenal..

Along said...

Sometimes kesan gigitan kalau dah lama sket, bekas gigi tu hilang. Along selalu kena gigit ngan anak2 (sabar je la) time diaorang baru dpt gigi tu...and memang tinggal bekas macam tangan Ammar tu. So actually maybe jugak la kesan gigitan.

But like u said, it could be something else also. Maybe you can get Ammar to wear long sleeves? Yg kain cotton so x panas sangat...sian je tengok Ammar dah baik, kena gigit plak. Isy...be strong ye Ammar.

Asz said...

su .. ada gak terpikir smlm nk bwk jumpa doc ... nk tanya apa pendapat dia ... thnx dik ...

mama zahin ... adakah kejadian ini berlaku smlm?!?? sbb smlm akak gi beli barang kat ampg point ... dan kebetulan mmg ada org pandang akak dr dlm keta ... keta baru tuuu ... hehehee ... lain kali tegur jelah .. dr x kenal, kita boleh kenal kannn ...

Asz said...

along ... pic2 tu sume diambil hari yg sama ... mmg purposely amik coz nk bandingkan kesannyer lepas 2-3 hari ... coz masa ammar 1st time kena gigit last week, kesan gigitan tu muncul lepas 2 hari ... tp tulah, x berani nk kata lebih2 ...

R I N I . R A N I said...

kesiannya ammar. kena gigit sampai luka2. biasanya kalo sampai luka nih, org yg menggigit nih, gigit lama. takkan yg bapak si budak tuh biarkan jer anaknya gigit budak lain? kan benda tuh berlaku depan mata dia. kalo cpt ditarik budak tuh, rasanya tak sampai luka. sbb anak sy pun kadang2 gigit adiknya sbb geram. tp sbb kitorang cpt tarik dia, tuh yg takde sampai luka. cuma ada kesan merah je.

Asz said...

rini ... susah nk komen panjang pasal nape bapak budak tu x buat apa2 masa anak dia gigit ammar coz kita xde kat situ kann ... kang ckp lebih2 org kata kita apa plak ...just hope in future x jadik lagi kejadian camni pada ammar ...

Rizziela said...

nampak mcm bukan kesan gigitan..

Harap2 ammar terus kuat menghadapi dugaan yer...sian ammar...budak baik selalu kena buli kan?

mama zahin said...

saya la tu kak...

ok, next time saya tegur eh kalau tersempak ngan akak..

:-)

Asz said...

rizziela ... hmmmm, awk pon rasa camtu gak?!?? tulah ... sian ammar, slalu kena buli ... huhuhu

mama zahin ... patotlah rasa, apsal lah cik kak nih dok pandang2, kot ada yg x kena ... lenkali tegur tau, kompem akak balas ngan senyuman ... ada gak yg takot nk tegor akak coz ingt akak nih sombong padahal x sombong ... tp pemalu ... hehehee ;)

sWeEtdARLiNG said...

ada sorang budak kat apt aku, naik lif sama2 tp dia mmg hiper aku rasa, siap tarik baju orang dalam lif...

makpak budak tu cuma tegah anak dia, but never say sorry kat orang yg kena tarik ngan anak dia tu... WTH punya manusia!!!

mmg ada spesis gini laaaa.... teruk betoiii!

www.sw33tdarling.com


p/s: nak mintak tolong re-install
link sw33tdarling kat ur bloglink.
ada error laa, update entry tak naik
sebab tukar nama blog. TQ!

Mieja@Faiza Amir 2001 said...

ass,

rasanya ini bukan kesan gegetan
tapi ini kesan mcm di cakar pakai kuku....kalaou geget lain...bekasnya lain...

anak akak pernah kena geget, masa ambik dari nesery kesan gigi bdk yg geget tu masih berkesan...kat perut anak akak....memang luka, tp lukanya dalam berkesan gigi bdk yg geget tuh...

afnie ayub said...

salam..

sy pernah tgk kesan bdak kene gigit di nursery..anak kwn sy..lebam seluruh bdn..sgt teruk mcm kene dera/belasah..tp yg tu mmg btul kene gigit..sbb kesan dier lebam smpai kaler purple dn bentuk bulat2 kecik..sbb mulut bdak kn bleh bukak kecik..tu yg jd mcm bulat2 tu..

yg ni pd sy serius bkn kene gigit..mungkin btul bdak buat..tp mesti ngan bende tajam..

kak..pls check..jgn bia..sian tgk ammar..

Yasmin Nabilah.. said...

Asz ina rasa mcm kena cakar je atau kena cucuk benda tajam..hurm..sian ammar..tetiba teringat kat nabila klu dia dok kat sekolah.risau je klu2 ada budak dok sepak dia..sebab penah tgk anak org lain kena sepak..yelah anak2 special..mana tau benda baik ke buruk..huhu..

betul la kata ada sorang commentor tu..pakaikan long sleeve..tapi sian gak..takkan lengan panjang tghari2 buta kan..huhu..

sue said...

sian ammar.. ganasnya bdk2

I want to lose weight said...

Memang bukan macam kena gigit sebab takde kesan gigi..

Tapi macam kena toreh..
Maybe pensil tajam @ pembaris..

Eee.. kalau aku mmg dah kena sepuk budak tu..

Tapi tulaaaa anak orang kan..
Kang orang kata benda kecik dibesar-besarkan..

Kalau Ammar tu tak sakit, tkpe laa jugak.. EEEE... aku yg tengok pulak naik geram..

Cam Khaleef, hari tu ada budak cucuk telinga dia dengan pensil, nasib baik tak dalam sangat, tapi luka laa jugak dalam telinga.

Bgtau je pengasuh tu suh tengok betul2 kalau budak rimau tu dok dekat2 dengan Ammar..

eus said...

ish.. cian ammar! ni bkn kena gigit ni... asz, cuba check btol2.. huhu... mmg btol la ckp yg komen2 kt atas, ni kesan bnde tajam ni asz..

xleh nk biarkan ni.. huhuuu..

makcikkantin said...

dua lengan dengan dua luka yang berlainan.....susah nak kata....tp yg kanan tu nampak terkena cakaran/something yg halus/tajam (dawai?), wallahualam.
just take note sbb ammar maybe sensitive to all these.

LiAh said...

cian nya dak ammar ni..baru nk sembuh kan, mesti dia mnangis je masa kena tu, cam besar je lukanya

ummuharithasif said...

sian nya tgk ammar kna mcm tu..susah jga kn..nk marah2,nk mnta dia jga anak kite..tp kna mnta pengasuh bg more attentionla especially time bersma bdak2 yg nakal..hrp2 lps ni xde lg kejadian mcm ni kn, bru tenang kak asz bkrja...