jom follow

Thursday, April 9, 2009

dugaan ... demi dugaan ... demi dugaan

skang dah pukul 2.13 pagi ...
aku tak tido lagi ..
serabut tak ilang, tambah lak ngan ammar tak sihat
letih siot ... aku dah cam zombie
jalan mcm tak jejak tanah
gi spital siang tadi dari tghari
senja baru sampai umah ...

hari selasa tu ammar dapat attack lagi
respiratory attack ... ala2 cam semput
tiba2 je ... padahal dia dah sihat
mula2 cam choking, then batuk ... pastu short of breath
tak sampai sejam dia dah lembik

monday dpt good news ... selasa lak dia wat hal ...
good news tu pasal gi appt ammar ngan cardiologist
specialist jantung tu confirm kata kat aku
PFO ammar dah tutup totally ... alhamdullilah!!!
PDA still tak tutup tapi saiz dia kurang 1mm since last echo thn lepas ... alhamdullillah gak arr ...
tak abis2 dugaan aku nih ...

kronologi nyer camni
lunch time aku call adik aku dhada
tanya pasal ammar ... dia kata ammar asyik cam nk muntah
cam choking pastu batuk sket ...
aku kata monitor dulu tgkcamne
tak sampai setgh jam adik aku call lak
kata ammar mcm diarrhea ... tiba2 je ...
aku dah tak sedap ati ... aku kata takpe perhatikan dulu
pukul 2.30 ptg tu ... adik aku kata makin kerap lak dia batuk
ammar dah letih masa tu
aku kata takpe, dont panic ... bagi ventolin 2 puff 2 hourly
aku soh dhada monitor lagi ...
masa tu aku berbelah bagi ... nk balik takde org lak boleh cover opis
bos lak cam h&@$m jad ... takde simpati
aku dah tak sedap ati sgt masa tu
tak sampai sejam dhada call lagi ...
dia kata "along... baliklah ... ammar dah lembik ... melepek je ... pastu air keluar dari tube, ngan kat perut dia ... org takotlah ..."
bila dgr ammar dah lembik ... melepek ... aku menggigil ...
nk tak nk aku call bos aku ...
automatik bila dpt ckp ngan bos aku mintak balik ...
aku menangis ... bkn nk mintak simpati
tapi ntahlah ... tetiba je air mata tu kluar sendiri ...
dan air mata tu tak berhenti2 keluar ...
menjurai2 ... ditambah ngan sedu sedan ...
sepanjang perjalanan aku ke parking ...
aku tak pedulik org tgk aku ... dah le jln cam lipas kudung
menonong je ...
the truth is masa tu
aku rasa sgt sedih & bersalah ...
kalau korang nk judge aku terpulang
aku bkn pentingkan keje ... tapi i really hv to keep this job
expenses ammar bkn sket2 ... tiap2 bulan cecah ribu ...
aku bkn org senang ... so i really hv to keep this job ...
walaupun kengkadang aku rasa mual ...
anw, dlm keta aku meraung ...
mcm2 kemungkinan ada lam kepala otak aku yg serabut ni
what if that .... what if this ... mcm2!
sambil aku bwk keta aku nanges, tersedu sedan ... i really need to talk to somebody. ..
help!!!
sedar tak sedar ... tak sampai 10 minit aku dah sampai opis hubby aku
hubby aku pun terkejut ... aku pun terkejut ... tapi itu tk penting
aku soh dia bwk keta ... pasal aku rasa mental aku tak stabil
mau aku menjadi penyebab org yg tak bersalah mati di langgar atau tercedera!
mmg sampai umah ammar tak bermaya ...
dia letih ... yg amat2 ... melepek
aku call dr J ... specialist yg kenal benar ngan ammar
bagitau simptom2 yg ammar ada .... dia kata if its getting worse just dtg & admit
takyah gi emergency ... just dtg, they will prepare a bed for ammar
sambil monitor ammar aku pack beg baju
just in case ... lepas bg suma medication yg spttnyer
ammar dah tak batuk2 tapi diarrhea mkn menjadi ...
aku bancuh ORS ... bagi ammar minum
to cover mineral & salt yg ilang akibat diarrhea ...
camtulah sepanjang mlm .... kejap2 check ammarnyer condition
tu yg aku cam zombie ...

siang tadi kebetulan ammarnyer appt ngan dr J
sampai je kat spital ammar ada temperature lak ...
alahai ... dmm lah pulak
jumpa dr J aku citer abis
gitu gini call sana sini surgeon advise soh tukar G-tube baru
so dr J soh aku tunggu dia kat ward ... dia nk insert new tube
coz aku insist dan highlight kat dr J pasal G-tube yg tak sampai sebulan tu
nk tgk apa masalahnyer sampai ammar jadik gitu skali

so selepas almost seharian kat spital ...
aku ngan ammar balik ngan G-tube yg baru
tapi kelegaan aku tak lama ...
sampai umah aku start bg susu ...
tiba2 hubby aku tegur ...
"B ... nape dressing ammar ni cam basah??? ada kaler merah2 lak tuh!!"
aku yg baru nk ilangkan penat lelah seharian kat spital ke hulu ke hilir terus bangun check ...
laaa ...G-tube baru ni leaking pulak!!!!

so, moral of the story nyer apa??
ntahlah .... aku pun tak tau apa yg aku ngarut kan ...
kepala dah ting tong
yg pastinyer esok aku terpaksa mencutikan diri aku sendiri ....
terpikir gak, camne aku nk bagitau bos aku
mesti dia hangin ... tapi nk wat camne ....
bkn aku suka2 ...
pasal nk kena bwk ammar jumpa dr J ... silap2 kena tukar tube yg baru lagi skali!!!

aarrgghhh!!!! susahnyer ati bila pikir pasal keje ....
tensen siot!!! help me!!!

p/s: aku nk post pic ammar yg plg latest .... tapi tak sabar nk tunggu dia upload ...very der cam sipot bab ... mata aku lak very der nk tutup ... kepala lak very der ngarut ... len kali je lah ..

6 comments:

hezesuze said...

wah bgitu beso dugaanmu itew...hope ammar da okey now...

ko story ler personally ngan boss ko...bknnye ko suke2 nak balik kan...mest dia paham punya...

so aku doakan moga ammar cpat smbuh & ko smmgnye ibu yg kuat smagat asz...

NaD said...

sis.. be strong! tenang2 aja ya. *hugs*

EraNaZeErA.. said...

Sabar, dan kuat semangat demi Ammar. Doa kami untuk Ammar dan keluarga Asz dlm menempuh dugaan ini... Insyaallah Ammar akan sembuh dan sihat sepenuhnya...

take care dear... be strong k...

YoYo said...

sis.. ALLAH tue duge org yg DIA sayang.. besa dugaan tue insyaAllah yg menanti lagi besar utk u.. jgn pernah feel bad bout it ok?? i know u r very kuat 4 all this.. n AMMAR really proud of u n me too..

take a gud care of Ammar n u too sis.. *hugs*

Ya Allah.. KAU lindungi AMMAR dan seluroh keluargenyer dan berkati hidopnya.. AMIN..

Lily.Lulu said...

sabar ye asz
lily doakan semoga amar cepat sembuh kembali

take care
:)

AinZa said...

Sabar k kak Asz.. setiap yang berlaku tu ada hikmahnya... Allah mendengar suara hati kita. Insyaallah ammar pasti sihat n ceria macam selalu.