jom follow

Monday, March 15, 2010

2nd opinion ...

salam

kelmarin, lepas Ammar discaj dari wad kami terus ke mutiara damansara utk Ammar nyer appt ... sbnrnyer appt ni mmg dah di set sejak 2 minggu lepas lagi ... kebetulan lak Ammar discaj maka kami amik kesempatan ni utk tidak melepaskan peluang ... lagi cepat lagi bagus ...

appt ni sbnrnyer bertujuan utk mendapatkan 2nd opinion ttg masalah jantung Ammar coz aku x puas ati kenapa pihak IJN nk review case Ammar 6 bulan lagi ... boleh ke Ammar bertahan selama itu?? maksud aku, kalau dorang delay PDA occlusion nih, kesihatan Ammar x terganggu ke?? soalan itu mmg sering bermain dlm fikiran aku sejak Ammar discaj dari IJN 23hb Feb lepas ... rasa mlm tido pon x lena ... asyik tertanya2 ... ok ke?? xde masalah ke??



Adam & Ammar main sakan sementara nk tunggu giliran Ammar .... punyelah bising coz dorang wat cam kat umah sendiri ...


lebih2 lagi lately nih Ammar slalu admitted ... sedikit sbyk hati aku nih tertanya gak, adakah jantung Ammar juga contributes problem to Ammar's lungs?? .aku penah tanya doctor, tp mereka x dpt pastikan ... so soalan aku mati camtu je ...

so kesempatan jumpa doctor yg mmg pakar paed & cardio, aku tanya byk soklan ... doctor ni bg byk tips utk Ammar ... juga doctor yg baik hati nih akan refer case Ammar ke HUKM utk sesi feeding terapi bg membantu Ammar bercakap serta speech terapi ditmpt lain bg membantu Ammar utk mkn menggunakan mulut ...



Adam sempat lagi main doktor2 ngan Ammar ... excited dia dpt try stethoscope tuh ...


doctor kata dgn adanyer speech terapi nih, ia akan stimulate muscle dan juga akan membantu a bit utk Ammar mkn dgn menggunakan mulut ... bila aku dgr doctor ckp camtu aku terus kata iya ... immediately aku get excited ... x sabar rasanyer nk gi HUKM utk feeding terapi dan juga speech terapi ....

masa Ammar admitted baru nih, ada pakar yg kata kemungkinan badan Ammar x bley terima ngan cara aku train Ammar utk mkn melalui mulut ... coz dia noticed, Ammar lose weight dan juga dehydrated ...

ada betulnyer ckp pakar tu, lagi2 bila doctor kat mutiara damansara nih pon ckp, mmg bkn senang utk train anak yg mmg dari lahir ada masalah mcm Ammar, coz dia dah biasa kenyang ... jadi perlukan feeding terapi juga ... silap2 gaya anak akan jadik kurang zat serta dehydrated ... this condition will lead to masalah2 lain (bg yg sensitif cam Ammar) ... setelah dipikir masak2, aku decide not to push Ammar too hard on oral feeding ... i'm gonna take it slow ... not until Ammar dah start speech terapi & feeding terapi kelak ...

at da same time, aku bgtau doctor pasal masalah paru2 Ammar ... bila dgr je nama2 penyakit yg Ammar ada, doctor immediately recommend supaya Ammar amik vaksin pneumococcal ... tp x bley amik immediately coz Ammar wajib btol2 sihat, off antibiotic and wat not bg membolehkan doctor jap vaksin ni pada Ammar ... Insyaallah, lagi 2 minggu aku akan ke klinik doctor ni lagi utk vaksin pneumococcal lak ....

elok lak Ammar dok diam waktu doc scan jantung dia ... ni 1st time Ammar x dibg ubat tido utk wat echo ... pecah record!!

dah asyik berciter pasal speech & feeding terapi bagai, terus tersasar dari motif sebnr ... padahal itulah main reason aku jumpa doctor kat mutiara damansara nih ... lepas doctor wat echo ... doctor explain kat aku pendapat dia pasal PDA Ammar .... katanyer PDA Ammar nih mmg xkan tutup ngan sendirinyer ... masih perlukan opt (PDA Occlusion) utk tutup PDA tuh ... buat masa nih mungkin ok tp in da future (x tau bila), in certain cases, maybe PDA ni akan bg masalah pada jantung ... hmmm ... aku agak lega gak bila dgr doctor kata camtu .... sekurang2nyer wat masa nih aku x perlu tertanya2 ... ok ke x??

aku juga sempat tanya pendapat dia, is there any good reason nape IJN nk review case Ammar ni lagi 6 bulan ... jawapan dia simple, tp make sense ... from her opinion, most probably IJN wat gitu coz dorang nk urat2 Ammar (utk set line) to heal .... coz Ammar kan terlampau kerap jadik penghuni kat wad ... so asyik kena cucuk sana sini sampai byk urat Ammar dah x bley pakai ... maybe next appt ngan IJN, dorang akan set new date utk Ammar nyer PDA occlusion ...

apa2 pon, aku mmg sgt berkenan ngan cara doctor nih ... the way she interact with Ammar & Adam, i can see dat she is not pretending and she is very good with kids (maaf, i've came across few doctors yg very der plastic!) ... i guess dat is y dia jadik paediatrician pon ... not jus dat, da way she explain things, kalau pon its a bad news, she is very good in choosing her words supaya kami tidak sedikit pon rasa tertekan & putus asa ...

so definitely lepas2 nih, i'm pretty sure dat i'm gonna visit this clinic again ...



14 comments:

MamaCira said...

mmg amat best skali dapat jumpa doktor yang betul² nak membantu
yang x membuat kita rasa lebih susah hati
hilang smua rasa gusar kan?
apatah lagi semua soalan yang berlegar² dalam kepala dijawabnya!

apapun sweet sgt tgk 2 beadik tu bermain².. ;)

Azimah@Melati said...

apa nama doktor tue asz...

LYaFRINA said...

Alhamdulillah.. sbb ada doc y betul ikhlas.. nk kenal.. hehehhee..
Harap smuanya bjln lncar skali...
Kali ni bru nmpak ammar cam happy skit.. blh main kot..

**Biasala... kdg2 pihak hosp slalu mcm tu.. kt yg skit t'amat ni btul2 xttangung.. Tp apakan dayakn.. kalo la kt dpt merawat sndiri diri kita ni..

Ekin said...

Alhamdulillah Ammar dah discharge. Nampak dia happy sikit. ;). I'm happy too.. Betul tu Kak Asz, kekadang kita x bole pegang kat 1 doc je.. kena dptkan 2nd or 3rd opinion gak... I really adore u so much.. Semoga kekuatan akak akan motivate kita semua..

sWeEtdARLiNG said...

ammar gud boy, dah tak nangis2 lagi bila doktor cek :)
sweetdarling79.com

Asz said...

mamacira .. btol tu, nmpak dia ikhlas buat keje dia as doctor ... mmg pon hilang rasa gusar tu ...

achik ... nama dia dr yong junina

lya ... mmg happy dpt kenal ngan doctor tu ... ammar sejak discaj nmpak ok, tp batuk dia still ada x ilang lagi ...

ekin ... tulah pasal akak nk gak 2nd opinion ... alhamdulillah, akak rasa akak leh percaya doc nih, kalau x asyik terpikir mcm2, wat keje pon rasa x sempurna ... lg2 bila ammar x sihat ... boleh jadik giler!!! tp skang dah ok sket ... cuma x sabar nk gi terapi utk ammar je ... hehehe

amy ... tu arr ... 1st time wat echo xyah kasik ubat tido ... mmg terer arr doctor nih pujuk ammar!!!

yasmine said...

a good doctor sometimes make us comfort kan asz..even we have alot of problem..specially our kid la yang problem..aunty doakan adam jd doctor nanti...

Asz said...

yup ... very true yasmine ... esp in my case, dpt doctor yg bagus is like a blessing ... coz ada certain doctor yg x peka ngan emosi patient/parents ... amin!!! hopefully masinlah mulut aunty yasmine tu ... elok gak ada doctor dlm family .. :))

Along said...

yes, setuju!! cara doktor layan kita banyak determine kita makin lega ke, makin risau ke...makin ok ke, makin ko ke. Alhamdulillah u jumpa doktor yang memamahi...

masrina said...

K.Asz bawak gi child specialist clinic ke? Paed kat clinic camni mmg selalunya lagi better and they know how to handle kids supaya senang nak check and budak2 ni pun tak seksa. Sebab tu budak 2 org tu kalau sakit saya lebih prefer bawak gi child clinic.. selain mmgnya cover kan... hehehhe. Apa nama klinik tempat Ammar check tu?

Asz said...

along ... btol kann ... am so happy bwk ammar gi specialist nih ...

mas ... nama klinik tu "klinik kanak2 junina" ... i'm so satisfied wth her service!!

Wife Mr.Em~Ibu Mr.Aqil said...

suka tgk gelagat adam, abg si ammar.. mudahan mana tau dia bakal jd doktor.. doktor pakar kpd ammar.. aminnn..

Asz said...

salina ... amin!!! mudah2an ... masin le mulut, sejuk perut kalau adam jadik doctor ...

Suliana said...

salam kenal kak asz,
dah besar adik ammar yek..nmpk sihat jek dia main2..smga sihat selalu adik amar :-)