jom follow

Thursday, December 4, 2008

kek ...

2-3 minggu ni aku asyik buat kek je .... salah satu sbbnya ari tu mak aku merajuk ngan aku... siap perli aku kata kalau dia mati nnti tk merasalah nk mkn kek .... isssh!!! mak ni kan ... bukan org tk nk buat, tp kengkadang tu ada je benda lain yg dtg ... so aku amik inisiatif buat kan kek utk mak aku tiap2 minggu (pasal every wkend aku balik umah mak aku, adam kat sana skang ni sejak cuti sekolah).

dulu sblm ammar lahir mmg almost every week aku buat kek kadang2 tu cookies ... tapi sejak ammar lahir aku tingggalkan bidang yg aku minat ni .... setahun aku tk layan oven aku tu ... mau taknya, ammar keluar masuk spital tahun ni je dah countless, tu belum campur berapa hari dia kat spital ... jadi mmg takde masa le aku nk telek perkakas kat dapur tu.

ok, berbalik pada mak ku sayang ni ... takde niat nk ngata mak sendiri, tapi mak aku mmg cerewet sket orgnya kalau pasal mkn .... cth paling senang kek ... dia tak brp berkenan ngan kek coklat ... kalau dia dtg umah aku kebetulan aku buat kek coklat, terus dia buat muka tak berkenan dia tu .... yg paling dia suka plain kek ... guna butter atau marjerin planta pastu taburkan kelapa kering kat atas, tapi aku perasan mak aku lg prefer kalau aku buat kek utk dia gunakan planta... kecuali kalau aku buatkan dia marble kek ... yg itu ok lak kalau pakai butter... hmmm... apsal ye?!?

masa mula2 aku buat utk dia ari tu aku tabur kan je coklat rice, pasal aku tak tau pun yg rupanya dia suka kelapa kering as topping ... so, sape2 yg takde apa nk buat wkend ni kebetulan lak nk raya haji .. bolehlah cuba resepi kek aku yg senang ni ... bagi aku senang, bahan pun tak byk ... sori, aku lupa nk amik gambo step by step ... dah tuang lam tray baru teringat ... hehehehe ...


bahan2nya ...

250g butter / planta (ikut suka)
250g gula halus
250g tepung gandum / tepung naik sendiri
4 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1/3 cwn air suam
1 sudu susu pekat manis
1 sudu rata baking powder (utk tepung gandum) atau 1/2 sudu baking powder (utk tepung naik sendiri)

cara2nya ....

1. pukul gula & butter/marjerin sehingga kembang
2. masukkan telur (lepas sebiji kacau sket dan sterusnya sampai abis telur)
3. masuk esen vanilla
4. tepung & baking powder di ayak bersama
5. air suam & susu pekat manis kacau hingga sebati
6. masukkan tepung (yg sudah diayak dgn bking powder) separuh dan kacau rata ... jgn lama sgt!
7. masukkan air bancuhan susu tadi setengah dan kacau rata ... juga jgn lama sgt
8. masukkan suma balance tepung tadi ... kacau rata
9. akhir skali masukkan balance susu tadi dan kacau rata ... make sure adunan tidak berketul2 pastu ....

sebelum itu set kan 160 darjah celsius, bake lam 55 minit ... dah tak yah cucuk2 nk tgk masak ke tak... (bergantung pada saiz tray gak tau)

then, masukkan adunan lam tray ... kalau suka boleh tabur coklat rice ni ... tak nk kasi melekat lagi bagus lapikkan ngan baking sheet ... senang nk bwk keluar .... pastu terus masuk lam oven bila oven dah ready nk bakar ....


dah masak pun ... bwk kluar dari tray ... selalunya kalau aku pakai tray aku ni 55 minit tu mmg just nice masaknya ... satu lagi, family aku mmg suka mkn kek panas2 ..... yummy!!!!

potong sket ... tgk masak tak kat dlm ....

close up ... sori, kualiti gambar tk brp cantik le ...tapi nmpk tak kek ni mmg dah masak ... nmpak cam moist je pasal bake guna suhu yg tk terlalu panas


amacam ... senang kan?!?? ... apa lagi?!?? ... aku mmg confirm kena buat kek ... kurang2 2 biji kek utk raya haji ni nnti .... selamat mencuba!


p/s: tips dari aku, kalau buat kek jgn kacau lama sgt ... nnti kek naik tk cantik .... yg paling penting masa pukul gula & marjerin ... tu je satu2 part yg kena kacau lama pasal nk kasi kembang ....yg lain setakat kacau rata supaya adunan tk berketul ... sekian ;p

4 comments:

Alicia said...

tu le kan..dah lama sgt ammar tak pegi akademi..jgn le kan mintak2.

sedap kek tu....kalau org nak order leh buat ke??? berapa sebijik???? camni leh bukak bakery la...

sue cipot said...

Akak!!! sue nak makan je buleh x? sue xder bakat la. boleh gitu x?

Asz said...

lis : ko cam tak biasa lak .. tanya2lak lagi ... ;p

sue : boleh je ... sue gi bakery pastu beli kek, last sekali masuk lam mulut terus ngap ... ekekeke

Lily.Lulu said...

cedapnyaaaaaaa tengok !!
mcm nih asz boleh buat kerja sampingan tau ..

:D