jom follow

Wednesday, December 24, 2008

sudoku ... my 1st challenge ....

last saturday aku gi tesco setia alam ... purposely pasal aku teringin sgt nk masuk sudoku challenge ni ... all this while aku tk dpt pegi pasal kebetulan ammar kat spital. so, since ammar pun baru je discharge ari khamisnya tu .. aku pun apa lagi ... ajak husband aku gi temankan aku. ammar lak kat umah mak aku ... lagipun kalau kat umah neneknya, aku mmg takde can langsung nk belek ammar ... mmg kompem ... lepas atuk pegang ... nenek lak pegang ... maklum je lah ... cucu yg sorang ni bkn selalu available ... asyik kat spital je kan ... so biarlah dorang gentel cucu sementara aku gi sudoku challenge ni.



banner & regulations utk sudoku challenge tu ...

ni 1st time lam idup aku masuk competition camni ... kalau tak aku mlas gak nk masuk ... tapi di sbbkan minat dan aku lak mmg addicted ngan sudoku (sampai satu hari tak buat sudoku rasa lain mcm je .. bley?!??) ... maka aku pun gi le register. sbnrnya, minggu sblm tu pun ada gak challenge ni tapi masa tu kan ammar kat spital lagi so aku lupakan je hasrat aku tu.

some of the participants yg take part ari tu ... aku kat yg ujung skali tu ...


punyalah kusyuk aku menjawab kertas soalan ... cam exam lak aku rasa ... :)


honestly aku pun tak tau apa prize yg dorang akan bagi to winners ... bagi aku tu suma tak penting ... aku masuk just for fun pastu nk tau tahap kebolehan aku. bila uncle yg jaga time tu (from sudoku association) kata start je, aku pun terus concentrate ... walaupun sbnrnya aku rasa nervous, tapi try gak concentrate ... tk nk pikir benda lain.... adik aku kata gigih tul aku ... tak pandang kiri kanan langsung!!! ye lah ko ... ada 3 soalan kena abis lam 45 mins .. masa itu emas.


masa ni aku baru habis jwb soklan .... fuh!!! lega rasa ... mintak2 betul le suma jwpan aku tu ... amin!!!

alhamdullillah, i was the first to finish ... padahal masa aku tgh buat tu aku rasa cam aku nmpak ada org lain yg angkat tgn, dah abis dulu ... masa tu aku cuma doa mintak2 jwapan aku suma betul. lepas suma org abis, baru aku start borak2 ngan yg lain2 ... barulah masa tu aku tau yg prizes dia voucher tesco ... no 1 dpt rm150 tesco vouchers pastu consolation dpt rm40 vouchers ... wow!!! bestnyer kalau aku menang ... masa tu mmg aku dah start berangan ... tapi, still takleh happy sgt ... lg pun ni 1st challenge utk aku ...

aku lupa apa nama uncle ni ... dia ni lah yg dari sudoku association tu ... masa ni dia ngah bg aku tips bila masuk competition camni ... thnk u very much sir!!!

so, bila result di umumkan ... aku bukanlah pemenang pertama ... uwaaa!!! ... eh ... tak arr ... aku tak nanges pun ... cuma rasa terkilan pasal aku nyer careless mistake, bengong tul aku ... fyi, aku kalah pasal ada satu salah ... lam 1 box tu aku letak no tu terbalik .. no 8 ke 3, no 3 gi ke 8 .... tu lah kan ... no 8 ngan 3 kan ada similarity ... dah tau rabun tk nk pakai cermin mata ... padan ngan muka aku ... terkilan betul!!!

so, yg abis no 2 tu terus jadik pemenang no 1 ... lagi sakit ati bila uncle tu bagitau kat aku yg time dia jauh beza ngan aku ... bak kata uncle tu, i should have checked the answers coz i got the time ... i finished in 6 mins ... dia lak finished in 10 mins ... uncle tu kata aku ada potential & time aku very good, dia tanya gak kat aku nape tak pernah nmpak aku lam mana2 sudoku competition sblm ni ... ada gak dia bagi aku tips bila masuk pertandingan2 camni ... before dia pegi dia ckp kat aku hope to see me again in future... (aku ckp lam ati .. no worries, u will see me often after this) ... itu pun kalau takde aral melintang cam slalu ... hehehe
ni le voucher yg aku menang ... dah abis pun ... dan2 tu gak aku abiskan ... ngehngehngeh ..:D

but watever it is ... aku puas ati ... akhirnya dpt gak aku merasa masuk sudoku challenge ni ... lpas2 ni kalau ada lagi aku akan register utk bertanding ... as now i know where i stand... :)

5 comments:

aku la ros said...

aku tak ada kesabaran langsung main sudoku..huh!!

ita.itu said...

wah tere ko nok..aku salute ngan ko..kalo x dpt ko no 1 ek

AQisH said...

alahaii..klu u chk musti menang tu kan..i pon minat sudoku..kdg2 rasa mcm nak kuar air idong klu try solve yg evil tu kan huhu..

Asz said...

ros : sbb utama nape aku cuba buat sudoku ni pasal nk belaja jadik lebih sabar ... lama2 dah jatuh cinta lak ngan sudoku ni ... hehehe

ita : hehehe ... jgn ckp cenggitu, malu le aku ta .. mmg bkn rejeki aku ... maklumlah 1st time ... apa2 pun lepas ni kalau ada lagi aku akan cuba lagi... insyaallah

aqish : kdg2 tgh time tak dpt jwb tu sakit ati je ... tapi slalunya lepas rileks jap, tenangkan fikiran baru bole jwb ... mmg kena byk sabar kan ..;)

oRanGeLiLY said...

wahhhhhh..men sudokuuuu