jom follow

Sunday, August 29, 2010

kawasaki disease ... hope its not .. :((


salam

sesungguhnyer dugaan di bulan ramadan kali nih x putus2 ... kami 3 beranak demam (mommy, adam & ammar) ... aku & adam sejak minggu lepas dah demam ... on & off, antibiotic dah habis pon still demam x hilang ... ammar plak sejak smlm demam ... padahal x sampai 3 minggu lepas dia dah demam ... ni demam balik ...

so smlm aku dah gi klinik, amik ubat & antibiotik for 2nd round ... then pagi tadi bwk adam & ammar pulak ... ingt adam yg teruk coz demam on & off dah masuk 2 minggu ... rupa2nyer doc kata ammar yg we should worry about coz ammar ada simptom kawasaki disease ... adam just a viral infection ...

simptom2 kawasaki disease

(A) Bilateral, non-exudative conjunctivitis with perilimbal sparing - "conjunctival injection".
(B) Strawberry tongue and bright red, swollen lips with vertical cracking and bleeding.
(C)Erythematous rash involving perineum.
(D) Erythema of the palms, which is often accompanied by painful, brawny edema of the dorsa of the hands.
(E) Erythema of the soles, and swelling dorsa of the feet.
(F) Desquamation of the fingers.
(G) Erythema and induration at the site of a previous vaccination with Bacille Calmette-Gurin (BCG).
(H) Perianal erythematous desquamation.


bila aku dgr doc kata hv to monitor ammar closely coz dia dah ada simptom kawasaki disease ... berderau darah aku ... coz aku tau kawasaki disease nih boleh effect jantung ...

out of 8 simptoms kat atas tu, ammar dah ada 4 of it, simptom B, C, E & F ... kulit x sekata & menggelupas, bibir & lidah merah, kulit pada jari kat kuku melelas, private part merah ... so by tuesday kalau demam ammar still x resolve doc nk amik blood test ... kalau positif then he has to be admitted immediately ...

blom pon kerisauan di hati pasal jantung & telinga ammar nih surut .. ditambah pulak ngan saspek kawasaki disease ... as bad as it sounds, aku berdoa yg apa yg hinggap kat ammar nih just an infection, mintak jauh sgt2 dari kawasaki disease ... cukuplah ngan apa yg ammar ada skarang nih, x perlu2 ditambah lagi ... :((



14 comments:

Along said...

Alahai, sedihnya baca Ammar sakit lagi. Along doakan sangat2 bukan kawasaki disease macam dr syak. You take care also Asz...

Asz said...

thnk u along... dr pon x brani nk confirm, and she also told me lets pray it just an infection coz it can be treated with antibiotics ... tp kalau kawasaki lain lak citernyer, knowing ammar yg ada congenital heart disease ... make me worried sick ... hopefully its not... amin!

eynda said...

Hope takde apa-apa yg serius...get well soon Ammar...

MAMASYAZA said...

berharap sangat agar ammar cuma demam biasa, semoga cepat sembuh ya ammar

Farra Dhelina said...

lekas sembuh ammar

iCaLoVeZiE said...

tak yah tunggu la kot? minta surat refer and pegi buat blood test kat lab je. cepat sikit, cepat lega. ni nak tunggu sampai selasa, makin teruk nanti. my advise la..

Asz said...

eynda, mamasyaza & farra ..thnk u for ur prayer...


ica ... hv to wait coz dia baru demam 2 hari ni, kalau awal2 dah buat blood test x probably the result not accurate, susah nk trace ... by the 5th day kalau still demam and the simptoms still sama then baru buat blood test ... hopefully its nothing ... thnx for ur concern anw ..

makcikkantin said...

sedih makcik baca entry azs. harap dapat sabar ye, though its easier said than done.....

I want to lose weight said...

Harap Ammar tak apa-apa..
Sabar ye Asz :|

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

Asz,
sgt berat dugaan asz. saya yang diduga dgn ujian anak sakit, demam...
sabarlah...mereka anugerah untuk kita sampai ke syurga Allah. berdoalah, doa boleh mengubah segala qada` yg telah tertulis.

kesian ammar.... :(

Azma said...

kesiannya ammar..mcm2 jd kat dia akhir2 ni. Sabar ye asz.. smg ammar cpat sembuh.. Doa byk2 ye..tmbah2 kita dah 10 akhir ramadahan ni.. InsyaAllah, doa kita diperkenankan..

eus said...

cian ammar.. harap2 xde ape2 blaku.. aminnn.....

Zainol said...

Bru balik fm Hosptal Mlaka. Bbs twin sy pon dpt penyakit yg sme. 'patent ductus arteriosus'. Bergenang kejap air mata. Patut la Alisya nie xaktif sgt mcm adik dia, Aliah. Moga Allah kabulkan doa ku...Amin...

Asz said...

zainol ... bykkan bersabar & berdoa ... PDA ada harapan & peluang utk tutup sendiri esp kalau dpt detect sejak baby ... tp kalau umur dah menjangkau 2 tahun, saiz PDA x berubah (saiz x semakin mengecil) kemungkinan perlu dibuat sesuatu ... sebaiknyer tanya doc pakar keadaan anak, at least u know what to expect in the future ...