jom follow

Tuesday, August 24, 2010

Ya Allah ... tabahkan hati ini ..


salam

maaf lama aku x update ... pada yg bertanya khabar, di chatbox & fb, terima kasih byk2 ... amat aku hargai perhatian kwn2 sekalian ... sejak minggu lepas hati aku x berapa tenang, sedih ... mixed feelings ... xtau apa yg patot aku rasa ... hebatnyer dugaan ini ...

ada 2 sebab nape aku rasa jiwa ku kacau ... result di IJN & result audio assessment kat HUKM ...

check up @ IJN, 18th August 2010


pagi tu masa nk gi IJN aku mmg berfikiran positif habis ... rasa sgt2 konfiden, ngan harapan doc akan bgtau aku PDA ammar makin mengecik & x payah nk buat apa2 pada ammar in the meantime ...

tp hakikatnyer ... bila doc buat echo ... PDA masih lagi saiz yg sama ... x mengecik pon ... tambah lak satu lagi keadaan yg merisaukan ... irregular heartbeat .... degupan jantungnyer x seirama ... masa doc ckp tu aku rasa cam bodo jap .. x tau nk pikir apa ... aku tgk tgn doc tu selak2 notes sblm nih ... ternyata masa buat ECG sblm nih, heartbeat ammar normal ... elok je sekata ...

so, just to make sure, doc tu soh buat ECG dulu ... so kluarlah kami dari consultation room, masuk ke bilik ECG plak ... and the result mmg sahih ... graf2 tu menunjukkan irregular heartbeat ... doc buat echo skali lagi, Alhamdulillah jantung ammar xde tanda2 menunjukkan yg ianya bengkak ... cuma doc soh aku monitor ammar closely ... kalau tetiba ammar cam susah nafas ke hape, cepat2 bwk gi spital yg berdekatan ...

jadinyer, PDA occlusions masih lagi tertangguh ... 6 bulan lagi doc nk review ammar skali lagi ... tp bg aku nk menunggu lagi 6 bulan adalah sgt seksa ... hanya Allah yg tahu camne rasa hati ini ...


ENT appts @ HUKM, audio assessment & ENT specialist, 23rd August, 2010


ok, yg nih plak jadik smlm ... ammar ada appt ngan audiology dept untuk buat audio test (utk make sure tahap pendengaran ammar) ... lepas appt ngan audiology, ada appt satu lagi ngan specialist ENT pulak ...

spt pic kat atas, masa nih ngah buat test ... nk tgk saraf pendengaran ammar berfungsi atau pon tidak ... lama gak arr... dlm masa 1 jam gak arr nk tunggu siap sume (sejam tu skali ngan time tidokan ammar) ... bg ubat tido pon ammar susah nk lena ...

ok, straight to the result ... audiologist bgtau aku, hearing loss ammar is 50% ... its not good ... aku rasa nk nanges sgt masa diberitahu pasal result ammar tu ... masa kat hkl 3-4 bulan lepas x plak dorang bgtau byk mana tahap pendengaran ammar ...

lepas jumpa audiologist, straight jumpa ENT team plak ... dorang bg tau result tu skali lagi ... aku jadik sangap je masa doc tu bgtau pasal hearing ammar ... sampai x terpikir nk tanya soalan apapon ... anw, dorang nk review sebulan lagi ... dunno what is their plan for ammar yet ....

secara jujur ... fikiran aku masih lagi berkecamuk ... x tau nk describe camne ... skang nih aku dah xde idea nk tulis apa lagi ... x boleh nk concentrate ...

biarlah aku tenangkan hati aku ni dulu ... esok2 bila dah ok, aku update lagi ye ...



11 comments:

iCaLoVeZiE said...

Sabar la ye.. Sedih itu normal namun, mesti kuat untuk AMmar. Aunty Ica doakan Ammar akan ok. Insyaallah..

AQisH said...

berat mata memandang..berat lagi bahu memikul yer asz..ujian di bulan Ramadhan..semoga asz dan keluarga tabah menghadapinya..insyaAllah..

noradzlina.kamdani said...

hmmmm klu hearing ammar ada prob mgkn sbb tu ammar ssh nk communicate sbb dia xatu pe yg akk n fmly ckp...
anyway akk, sy harap akk n fmly akn lbh tabah...

Jiey^Mien said...

InsyaAllah Kak.. 50% hearing losses can still be helped..

When Rayyan was born, he totally fail the hearing test. For both ears plak tu.. Tapi kami still stimulate hearing dia..

Then, bila ada 'tanda2' yang dia bleh dengar walaupun sket, 'penat'kami argue dengan audiologist sbb to them, the subsequent test result described everything; severe to profound hearing losses!

Tapi Mama Rayyan ni degil sket.. I kept on challenging the result and finally they gave in, diorg try plak with another canggih machine..

And the latest result shows severe to profound hearing losses on Rayyan's left ear and moderate to severe on his right ear.

Alhamdulillah, berkat sabar.

Skrg, with hearing aid, Alhamdulillah, his hearing is within the speech spectrum.

Masalahnya pulak, bila kami gi keje, bibik malas nk pasangkan hearing aid tu kat Ian..

Takpe la.. Slowly and steadily.. InsyaAllah he can and will talk one fine day..

=)

Jiey doakan yang sama untuk Ammar..

Noina said...

huhu..bila sedih mesti takde mood kan nak tulis apa2..ina paham asz..sabar yek..
sebenarnya untuk asz..ammar lost 50% hearing..masih lagi ok..berbanding Nabila yang langsung takde fokus mata. INa sendiri tak sure dia nampak tau tidak..namun..bak kata jiey..stimulate is the best thing yang perlu kita buat. Tak pe..apa yang doktor ckp itu adalah teori..manalah tau something miracle happen to Ammar..Insyaallah..berkat semua blogger yang mengikuti kisah Ammar..akan mendoakan segalanya baik buat Ammar :) Amin..

Along said...

Reading your post makes all my problems seems so insignificant. Along doakan Asz sabar hadapi dugaan. Cakap memang senang, yang nak buat tu susah...but I really hope the doctors will have better news for you and Ammar in the future. Kita doakan sesama.

Catwoman said...

Salam Sis Asz....

Bykkan b`doa ye. Mudah-mudahan ALLAH p`mudahkan jalan hidup Ammar.

Get well soon, Ammar Dear....

:)

mrs.ecam said...

salam kak....
bnyk2 bersbr k....sye doakn ammmar cpt sembuh....mmg sedeh bile tngk ank kt yg msh kecik berkeadaan camtu kn...tp ALLAH MAHA PENYANYANG n BERKUASA....klu DIA kata kun fayakun itu la yg akn terjadi...smoga akk n fmily tabah.....amin

A.I said...

sabar bebanyak asz (tu je yg boleh aku ckp), ingatkan Allah selalu. doa bebanyak k..mudah-mudahan Allah mempermudahkan jalan utk kau & ammar..

Azma said...

Akak doakan yg terbaik buat asz dan ammar. Akak pun tak tahu nak kata apa. semoga ammar sihat selalu hendaknya

mommy nazeef said...

salam ramadhan sis asz....kami yg membaca ni hanya boleh sabarkan sis asz dari jauh je...bahu yang memikul nye sendri hanya Allah je yg tahu...moga dikuatkan semangat hendaknyer! caiyok!!