jom follow

Thursday, December 16, 2010

acute tonsil infection & adenoid


Assalamualaikum

ni update terbaru pasal nape ammar bernafas sebegitu rupa ... isnin yg lepas kami ke ENT appt ammar for futher examination ... dr. A, a very nice & warm doc telah memeriksa ammar ... lepas bgtau all my concerns pasal ammar tanpa berlengah dr. A check ammar ... mula2 check telinga ammar .... dan adalah amat seksa coz ammar meronta walaupon doc cuma tgk je x korek or anything, pastu check adenoid lumps (a tissue at the back of the nose above the tonsils) kalau2 ianya telah menggangu pernafasan ammar ... masa check ni mmg hazab sungguh ... sampai 3 org yg pegang ammar coz doc nk masukkan wayar camera melalui lubang hidung ammar ... the findings are ...

1. adenoid lumps - agak besar dari saiz biasa ttp tidak menutupi seluruh salur
2. tonsil - sgt besar dari saiz biasa dan kemerahan ... kata dr. A, kemungkinan besar tonsil ammar nih punca ammar susah bernafas sehingga tercungap2 ... katanyer bila baring, tonsil ammar yg bengkak tu telah menutupi hampir keseluruhan rongga pernafasan ammar ... which explains y ammar kerapkali bgn & duduk waktu tido ...

kesimpulannyer, ammar telah didiagnos with ACUTE TONSIL INFECTIONS ... so, doc prescribed antibiotics selama 7 hari .... tp awal2 doc bagitau ... aku still kena monitor ammar's breathing closely coz akan amik masa utk tonsil tu pulih ...

waktu tunggu turn ammar @ ent dpt ....


in fact, sehingga ke hari ini ... cara pernafasan ammar masih sama ... dan aku, hingga ke hari ini masih lagi risau ttg ammar .... (''_)



6 comments:

R I N I . R A N I said...

kesiannya ammar. hope he'll get well soon. yer lah, tonsil mmg takes time utk sembuh. and kids mmg mudah utk kena tonsil. hopefully the antibiotics will help....

Azma said...

Betul tu Asz..harap2 antibiotik tu dapat bantu pulihkan ammar.. Cepat sihat ye ammar..seksanya auntie tgk ammar bernafas..

iman said...

as, aku ada update blog aku tapi tak abis lagi. dah setahun tak update. amar dah besar kan. hencem boy

iman said...

as, nabil pun ada tonsil. malam dia tido kadang aku kejut kejutkan macam mencungap tak acukup nafas. hari isnin 27 disember ni dia kene masuk ward. Dr. nak buat ujian pernafasan dia waktu malam. takut oksigen tak cukup kata dr. aku pun risau sangat bila dengar dia punya nafas berbunyi.

iman said...

as, nabil pun ada tonsil. malam dia tido kadang aku kejut kejutkan macam mencungap tak acukup nafas. hari isnin 27 disember ni dia kene masuk ward. Dr. nak buat ujian pernafasan dia waktu malam. takut oksigen tak cukup kata dr. aku pun risau sangat bila dengar dia punya nafas berbunyi.

eB@mamaAerish'n'Aed said...

takotnyer dgr...
is he ok now?...