jom follow

Thursday, December 9, 2010

this is what bothers me ....


Assalamualaikum ...

kami baru je balik dari bwk ammar ke klinik pakar di MD ... ammar x demam, mahupon selsema dan batuk, cuma ada tentang ammar yg merisaukan serta menghantui aku & suami ... tp sejak akhir2 nih, makin menjadi dan membuatkan aku x tido lena ... saban mlm aku menangis dan tertanya2, berfikir sambil memerhatikan ammar tido ... kesian, susah hati, sedih ... semua perasaan bercampur baur ...

3 minggu lepas ammar ada flu sket, so aku fikir mungkin disbbkan flu itu yg menggangu pernafasan ammar (slalu pon mmg camtu) ... dan almost tiap mlm, aku tersedar ammar akan duduk dari tido yg lena dan kemudian mencari tmpat yg selesa dan tido semula ... aku ingtkan ammar mengigau kot terbawak2 dari siang .... pastu pulak, benda nih jadi bila waktu tido je ... siang ammar ok je, pihak nursery pon xde inform apa2 pasal ammar .... sihat walafiat aktif dan makin ligat ... so aku diamkan dlm hati sampailah aku terlupa langsung ttg tu sume (coz ammar dah baik dr flu dan makin aktif, bagi aku tanda budak dah sihat) ...


bila siang/waktu ammar wide awake, he looks perfectly healthy ... x mcm org sakit/sesak nafas pon... (ni pic masa on the way gi jumpa paed tadi)



video

everytime ammar tido, camni lah gaya dia bernafas ... tp lately makin teruk sampai tercungap ...


but since minggu lepas, aku noticed makin ketara cara bernafas ammar yg satu nih .... menakutkan, merisaukan aku ... ammar susah nk bernafas sampai tercungap, dan tiap kali tercungap ammar akan tersentak ... 2-3 hari lepas nmpak lebih obvious ... bkn takat waktu tido je, malah waktu ammar jaga pon boleh nmpak yg ammar susah bernafas ... laju tp xlah sampai tercungap ...

dlm kepala otak aku nih constantly berfikir ttg nape ammar bernafas camtu skali ... ada masalah ngan jantung dia ke?? atau paru2 dia?? or mungkin gak pasal button ammar yg slalu leaking pastu dah effect lungs ammar??? seriously aku x lena tido ... susah ati ... kemuncak ialah pagi smlm ... smpaikan aku menangis sensorang dlm keta masa on da way gi keje ... kat traffic light ada yg memandang ngan muka pelik ... aku x kesah pon ... lantak le ... aku ngah susah hati, sedih pikir pasal ammar ...

hari yg sama (smlm) aku & suami amik keputusan utk bwk jumpa ngan dr pakar kat MD tu unfortunately klinik tutup plak, tu yg pegi balik keje tadi ... i think she is the best person i should consult wth pasal ammar ... and since dia pon mmg paed & pakar kardio at the same time ... i need to know what is going on with ammar ... nape dia bernafas camtu ... is the PDA starts giving him problem or is it his lungs?!??

lepas the paed check ammar, terus dia soh pegi buat ENT secepat mungkin ... kebetulan aku bgtau dia yg ammar nyer next check up due Jan 5, 2011 ... tp she said tu lama sgt, as she is so concerned about ammar's breathing, she made a call to somebody and request them (ENT) to see ammar secepat mungkin ...

this is briefly her findings & concern written in the referrence letter to (ENT) ....


"He was relatively well until about 1-2 weeks ago when his parents noticed that he had "heavy breathing" during sleep. His breathing was labored and rapid, culminating in a gasp and him waking up and sitting up. His parents have had to prop him with 3 pillows; however, his symptoms have persisted.

On examination, he was afebrile and mildly tachypnoeic. There was an increase in the anteroposterior diameter; however, there was no loss of cardiac or liver dullness. Breath sounds were vesicular in nature.

I am changing his flixotide to seretide 25/50 2 puffs bd, and adding singulair 4 mg daily to treat for hyperactive airway disease. In addition, he is also on avamys for allergic rhinitis.

I am concerned about his breathing. My differential diagnoses are upper airway obstruction secondary to adenoid hypertrophy or floppy larynx (though why it should happen only now is unclear to me). The other possibility is bronchospasm which why I am modifying his bronchodilator therapy."


so next monday we are going for ammar's ENT appt ... aku harap sgt2 moga xde berita yg kurang sedap didgr .... amin ya rabbal alamin ...


8 comments:

Azma said...

Siannya ammar..nampak susahnya dia nak bernafas. Satu lagi dugaan ye Asz.. Smg asz tterus cekal & tabah..

Ekin said...

Salam,

Akak, kita sama2 doakan Ammar ye.. InsyaAllah doa ibu tu makbul... Usaha setakat mana yg mampu & tawakal pd Allah. Be strong ok.. I know u're sad, worry about Ammar but take care of urself coz Ammar need u. Bagi Ekin, Ammar is a true fighter... & dia bertuah dpt mommy mcm akak. Ekin admire kekuatan K. Asz hadapi semua ni..Keep it up ok.

ieda said...

asz...mmg ada yg tak kena dgn pernafasan ammar tu.tp akak doakan ia sesuatu yg ringan & dapat sembuh dgn cepat.
asz tunjuk tak clip video ni kat doktor?kalau belum akak cadangkan next visit asz tunjuk.info yg sgt berguna utk doktor.

Asz said...

kak eida ... doc dah tgk, pasal tu dia pon concern sgt ... hopefully lepas buat ENT check up boleh tau the exact problem as why ammar nafas camtu ..

ekin ... thnk dik for ur continuous support & doa ...

kak azma ... Insyaallah, will do ... thnk u ...

NaD said...

kak asz.. nak nangis tengok clip ammar tu.. kesian sangat2 :( :(

kak asz be strong ok? harap2 isnin ni result dia ok.

Yasmin Nabilah.. said...

huhu..Asz..kuatkan semangat yek..Ina doakan segalanya kembali baik seperti sediakala.Amin...

eus said...

kesian sgt! npak.. susahnyer dia nk bernafas.. insyaALLAH.. xde ape akan blaku.. amin ya rabal alamin..

mamawana said...

Assalamualaikum,

Banyakkan doa yg tak putus. Semoga terus tabah. May God bless you and yr family.