jom follow

Thursday, January 13, 2011

ammar & his breathing problems ...


salam

sunyi je blog aku nih kann ... lama sgt x update, xde mood pon iyer gak ... maaf ada yg bertanya, sampai hantar email ... terima kasih atas perhatian kalian ... tp byk sgt yg jadi lately nih, problem plak dtg silih berganti .. lepas satu, satu lagi ... x perlu lah nk elaborate, kang dikatakan mintak simpati plak ...

dah masuk tahun baru pon ... sedar2 dah 2 minggu thn baru ... tp problem2 aku camtu gak ... xde gak kurangnyer ... dlm byk2 problem tu, hanya satu perkara yg amat2 merisaukan aku iaitu ammar ... tahap kesihatan ammar masih sama, on & off ... hari ni dia ok, esok dia dah cam x sehat ... kejap demam, kejap cam sehat ... seriously aku btol2 stress ngan keadaan camni ...

baru2 nih (x lah baru sgt, cuti krismas ari tu), kami suami isteri buat keje giler ... tekad bwk ammar gi bercuti ngan kwn2 rapat kami ... x lah lama mana pon, tp kami nk jugak bwk ammar ... walaupon perasaan berbelah bg sgt menebal dlm diri ... sekejap aku konfiden, kejap aku x konfiden ... risau kalau2 ammar buat stunt, apa aku nk buat ... dah le kat tmpt org, x tau selok belok tmpt tu kann ... tp syukur kwn2 rapat yg sudah ibarat adik beradik sendiri sentiasa ada disisi menemani & bg support ...


video

setiap mlm camnilah keadaan ammar ... byk kali akan bgn, then duduk sambil mendongak just to catch his breath ... sedih ... kesian ... i wish i could do more to help my lil angel ... :'((


sepanjang kami disana bercuti ammar masih begitu keadaannyer ... kejap ok, kejap x ok ...yg peliknyer eveytime kami bwk ammar berpiknik & bermain air di pantai serta merta ammar akan jadi sihat walafiat ... tp bila dah balik chalet mulalah dtg panas bdn nyer tu ... dedar cam nk demam ...

anw, terbaru (last week 4hb jan 2011) ... kami bwk ammar gi ENT appt ... masa pegi bln 10 ari tu, doc kata appt kali ni nk test tahap pendengaran ammar buat kesekian kalinyer dan menentukan sama ada ammar memerlukan pembedahan kecil utk masukkan tube dlm telinga bg membantu pendengarannyer ....

tp since ammar sedang mengalami masalah pernafasan ... maka appt hari tu lebih kepada permasalahan tersebut ... so, lepas doc check mcm2 (masukkan camera lam idung & check tonsil) ... hasil perbincangan bersama pakar2 lain ... they hv decided that ammar need an operation to remove his tonsils and adenoid lumps ... tentatively doc dah book tarikh April 11, 2011 utk pembedahan ammar ....

Ammar's admission note utk tonsillectomy on April 11, 2011


ini disbbkan, saiz tonsil ammar masih lagi di tahap yg sama (tahap 4) wlaupon setelah diberi antibiotik ... at the same time (masa operation tu) ... kemungkinan besar dorang akan masukkan tube dlm telinga ammar juga ... so bulan depan ada satu lagi ENT appt utk confirmkan balik sumenyer nih ... kiranyer ni 3 dalam 1 punyer keje lah .... buang tonsil, buang adenoid & masukkan tube dlm telinga ... "hebat btol ammar!!"...:((

yg agak merisaukan hati ini ialah bila doc explain pada kami ttg risiko2 yg mungkin akan di hadapi oleh ammar waktu pembedahan tu nanti (faktor kesihatan ammar yg lain2 juga diambil kira termasuklah jantung nyer) ... sampaikan, pakar ENT tu mintak aku bgtau pada doc kat IJN masa appt ammar bulan february nnt, mintak 'clearance' sama ada ammar fit atau tidak utk this procedure atau tidak ... katalah pakar kat IJN kata ammar x fit lagi, abis tu camno?!?? susah ati aku nih weiii ... bulan 4 tu lama lagi ... mcm2 boleh jadik ...

picture terbaru ammar hari ahad lepas ... ammar cepat penat, jalan sket pastu dah termengah ... terus duduk utk amik nafas ...


to be frank, almost 3 bulan aku jadik zombie ... sampaikan aku phobia nk tido coz takot apa2 jadik kat ammar ... esp bila doc dah pesan spy monitor ammar tido coz katanyer ammar is having sleep apnea ... lg menakutkan bila aku baca kat wikipedia ... "stroke is associated with obstructive sleep apnea" ... maunyer aku nk tido lena pas baca tu!!!

secara x langsung, rasanyer keadaan ammar ni dah effect kat aku gak ... aku serabut, emo x tentu pasal sampaikan benda2 kecik boleh buat aku menangis ... honestly, lepas jumpa doc ENT hari tu ... seharian aku menangis sampai bengkak2 mata ... sedih sgt2 ... napelah x putus2 dugaan utk kami ... yg menanggung sakitnyer ammar ... lagi le aku sedih .. huhuhu :'((

aku harap sgt2 on next appt miracle will happen ... manalah tau tetiba lepas doc check ammar doc kata ammar ok .. xyah nk bedah segala ... harapannnnn .... huhuhu


12 comments:

ieda said...

alaaa....siannya tgk ammar tidur mcm tu..moga Allah berikan keajaiban buat ammar...

aQueen said...

salam kak asz.. aQueen pun tertunggu2 berita ammar dr kak asz.. tgk kt side bar kak asz tak hapdet.. dh agak sure sibuk ngan ammar.. FYI..aQueen dh selamat melahirkan baby girl 7.1.11 aritu.. alhamdulilah..semua berjalan lancar..
aQueen harap lps ni ammar akan terus sihat..! Amin... sabar ye kak asz..

ummuharithasif said...

salam kak asz...siannya tgok ammar tdo camtu...blh imagine mcamana prsaan k.asz menghadapi berita dr doktor...Ya Allah, kau berikanlah yang terbaik utk k.asz & ammar skluarga..smoga ammar akan trus sihat.amin amin

zatil said...

Lahai...sian ammar nak tido pun susah..tu susut badan ammar tu..

Tak pe..walau ammar x sihat tapi mummy bwk jugak g holiday...it's good actually so ammar tak rasa bosan n enjoy the family time..

We all, doa operation on April will be successful and ammar boleh tido dgn selesa..

Ekin said...

At last, ada jugak update pasal Ammar.. InsyaAllah.. berkat doa semua, satu hari Ammar akan sihat hendaknya.. Hang in there Akak... he needs u.. sebak pulak Ekin tulis comment ni...Dugaan Allah tu diberi pada org yang mampu menanggungnya.. Akak antara insan yang terpilih itu.... dan semestinya Ammar juga.. kita doakan yang terbaik ye....

A.I said...

Alahaiii :( sedih giler tgk ammar camtu. Adoi..kau mmg kene betol2 tabah + kuat semangat asz. Aku doakan yg terbaek utk Ammar + kau jugak. muahhhhhh xoxo

makcikkantin said...

Alhamdulillah....tiap hari tertunggu tunggu update ammar.
Asz di beri dugaan yang maha hebat, berat memandang berat lagi bahu asz menanggung. Harap asz tabah.
Makcik doa dipermudahkan urusan buat ammar sayang.

anen said...

Allah xkan bg akak dugaan yg akak xleh tanggung..ingat tuh selalu..sebab akak boleh tanggung lah Allah bagi kat akak..

Azma said...

kesiannya ammar.. harap2 operation nnt berjalan lancar dan ammar tak jadi camni lagi.. InsyaAllah

Bicara hati ibu aisya said...

Moga ammar kuat dan cepat sihat.saya faham perasaan seorg ibu bila diberitakan anaknya sakit macam-macam dan perlu di bedah kerana saya juga pernah melaluinya.Aisya juga ada PDA.dah buat operation 2x (1st masa umur 5 bulan(September 2010) then 2nd Jun thn lps.Semoga k.azs diberikan kekuatan dan kesabaran.Ada hikmahnya dugaan yang kita tempuhi ini.All bless to you dear!

Mieja@Amiizaa2001 said...

sayu hati tgk ammar:( auntie doakan ammar sentiasa kuat semangat sayang......kuat dan sihat jugak...amin amin...

mamawana said...

Assalamualaikum

Doa dari mwana semoga Ammar dan ibunya serta seisi keluarga tabahlah hati dan dikurniakan Allah swt hikmah dan keajaiban dari dugaan ini. Moga Ammar cepat sembuh.