jom follow

Thursday, February 5, 2009

alahai ammar ...

aku sbnrnya ni ngah risau yg teramat2 ... sejak smlm, ammar ada flu & batuk sket ... pukul 3 pagi tadi lak dia dah bantai nangis sampai kul 4 ... mkn pun cam takde selera je ... pagi ni lak nafas dia agak laju dari kebiasaan ... so dari smlm lagi aku dah pesan kat adik aku, dhada, soh bagi ventolin dia 4 jam skali ...

skang dhada yg jaga ammar pasal my trusted maid, ema, tu balik indon ... pengganti silih berganti tapi takde yg memuaskan ati ... ada yg keja 3 hari je ngan aku pastu aku 'fired' dia ... baru2 ni lak keje dari 7 pg sampai pkl 2 ptg je ... dia tak sanggup jaga ammar ... ngeri katanya nengok perut anak aku bertebuk camtu .... aku pun dah malas ... nnti2 jelah aku carik pengganti ema ...

anw, pagi ni ammar ada physio lagi ... buat kali yg ke-3 ... ingatkan dah tak nanges sbb mula2 mood ok jek ... hmmm... tak dapeklah ... nanges gak dia bila therapist tu betulkan kedudukan kaki dia ... marah betul dia ...mmg dia tak suka org paksa2 dia agaknya ...


ni nak belajar duduk & berdiri ... tapi sekejap je psal nanges tak hengat!!! nk tak nak kena 'ikat' gak dia ... paksa dia berdiri ...


masa mula2 kena ikat ni lah gayanyer ... nanges tak henti2 ... sbnrnya lam ati aku risau gak, diakan tak berapa sihat ... tak pasal2 kang biru lak anak aku ni kang ...


pujuk punya pujuk ..akhirnya dia berenti gak nanges ...



lepas berdiri kat situ lam lebih kurang 20 min, aku berdirikan ammar kat meja mainan ni ... tapi bila aku betulkan je postur dia berdiri tu terus hangin ... tak renti2 nanges ...


bila ammar dah ngamuk sakan aku pun ckp kat therapist tu mintak sambung next week je lah ... bkn apa, nk kejarkan doc specialist sblm dorang keluar lunch ... ammar kan tak sihat ... sblm makin teruk baik aku gi jumpa doktor cepat2.

sampai je kat wad kk@, doc specialist buat rounding lak kat icu ... takpelah, sib baik ada doc M.O. .. aku pun apa lagi explain kat M.O. tu ammar gitu gini dari smlm, nafas laju suma aku bagitau ... lepas dia check2 ammar kata M.O. tu chest ammar sounds ok ... so dia cuma bagi nasal drop utk flu & ubat demam just incase tiba2 ammar demam ... sblm balik M.O. tu pesan kalau nmpak ammar makin teruk terus bwk ke emergency ... utk admission ... part tu yg aku paling tak suka nk dengar.

tadi, sblm aku sampai opis adik aku kata nafas dia mkin teruk ... hmmm ... nk balik umah kang bos aku bising lak ... terpaksa lah aku soh adik aku bagi ventolin tu lebih kerap, hopefully it'll help ... sementara aku kat opis lagi ni ... mintak2 condition ammar tak makin teruk ... sian dia... aku takmo dia masuk spital lagi ... :(

4 comments:

Sherry Said said...

ammar dear..
sedey nyer aunty tgk ammar kene ikat camtu..
but dear.. it's for yr own gud, right..
be strong my boy.. and i know.. u r already a strong lil prince..
aunty lurve you, dear..
muahhh..

** asz..
a very big pat on yr back for being such a wonderful n loving mommy to ammar..
hang in there, k..

Asz said...

thnks a mill babe ... praying hard 4 ammar, hope all the medication i've given him works!

hezesuze said...

cam anak aku la asz...si zaquan..2 tawon br pandai jalan E2 pun every month g buat fisio...hope ammar sihat k...

MamaCira said...

sedih sgt tgk ammar kena 'ikat' cam tuh..
ya Allah..