jom follow

Monday, February 23, 2009

Ammar ... blessing in disguise

lega tul aku... setelah 2 minggu ammar tak sihat, akhirnyer alhamdullillah ... dia dah ok skang ni ... back to himself .. cheerful & playful as always ... :)


sejak dia dah sihat ni ... mcm2 keletah baru ammar yg buat aku tak senang duduk kat opis ... rasa cam nk balik je bila teringat telatah2 dia ...

all the sleepless night & pain we've been through ... worth it!!! sape yg sangka ammar boleh ketahap ini ... not even me!

ramai kwn2 yg ckp aku seorg ibu yg sabar, dedicated & kuat semangat... hakikatnyer bagi aku, sape2 je yg punya anak istimewa spt ammar akan buat yg sama mcm aku ... kalau di kenang2 balik waktu dulu ... aku tak sesabar seperti sekarang ni ... aku sedar kualiti yg aku ada skang bermula bila ammar hadir dlm hidup kami sekeluarga ...


aku lebih appreciate life, masa itu amat berharga utk bersama org2 yg tersayang ... aku sedar semua ni masa ammar 'berjuang' utk hidup waktu di icu dulu ... bukan sekali ... bukan 2 kali ... byk kali dia kat icu ... org2 yg rapat ngan aku je tau kisah camne kami menghadapi saat2 genting dgn ammar ... 1 saat amat berharga ...

1st week of ammar's life ...

org tgk aku kuat sbb nampak aku masih lagi bergaya ke hospital, anak kat icu pun aku boleh lagi nk 'melawa' ... i have my own reason nape aku gitu ...

org kata aku rileks je ... boleh gelak ketawa lagi bila bercerita, padahal ammar masih lagi terikat di katil icu ...

org kata aku still lagi maintain 'sihat' ... padahal kalau org lain dah kurus kering memikirkan anak yg sakit terlantar kat katil spital tu ...

still in icu ... masa umur 4 bulan

yg org tak nmpak ... yg org tak tau ... tiap malam mengalir air mata ni bila teringatkan ammar ... hati bagai di carik2 teringatkan derita ammar ... aku tido kat umah, atas katil yg empuk tapi hati aku remuk ... mengingatkan ammar tido sorang2 kat katil icu ... boleh kata tiap2 bulan dia dok kat icu tu ... ada sekali tu paling lama ammar kat icu, sampai 2 bulan ...

aku 'melawa' pasal aku tak nk org tgk aku susah ati ... takmo nmpak 'haggard' ... takmo org jauhkan diri dari aku ... sbb ada org takut nk tegur org yg nmpak sedih, takut yg bersedih tu makin sedih ... aku perlukan kwn2 & family utk kata2 semangat

aku still gelak ketawa pasal takmo org takut nk ckp ngan aku ... takut tetiba aku melalak lak ... aku nk org comfortable bila bersama aku ... pasal aku perlukan kwn utk bercerita ...

aku still maintain 'sihat' sbb semmgnyer bdn aku ni mmg jenis susah nk turun ... tapi walau apa2 pun reason aku ... aku dpt kekuatan ni suma dariNya ... ditunjukkan pada aku melalui ammar ...

setelah almost 2 bulan kat icu ... ammar jadik sgt skinny ... berat pun cuma 3kg tak sesuai utk baby yg hampir berumur 6 bulan ...

honestly, aku pernah hampir give up ngan ammar ... instead of berckp ngan dia spt kebiasaan aku menangis .... tapi kuasa Allah ... ammar mcm tau aku almost give up ... dan dia pun makin lemah ... ke satu tahap kritikal doktor dah panggil aku & hubby utk consider last option ...

waktu tu lah aku sedar yg aku tak boleh give up .. aku kena kuat ... kalau aku tak kuat & lemah .. ammar apatah lagi ... sejak tu aku tak pernah nangis depan ammar ... ku tahankan air mata ni tiap kali aku melawat ammar ... kalau tak tahan sgt, aku keluar pastu nangis puas2 dah ok baru aku masuk balik berckp ngan ammar


ni gambar last week ... aku & ammar ... :)

tapi tu suma kisah yg lepas ... alhamdullillah, aku beruntung punya suami yg sentiasa bersama ngan aku ... pahit getir yg kami lalui selama ni mmg berbaloi bila tgk telatah ammar skang ...

tak ku nafikan tido yg lena tidak ada dlm idup kami skang ni, waktu santai2 utk merehatkan diri dari penat & lelah pun camtu gak ... tapi tiap kali aku terpandang kan ammar, rasa penat letih tu hilang ngan sendiri ... aku bersyukur kepadaNya utk suma ini and i would never trade ammar for anything ... he is so precious!!!

pic smlm kat umah nenek... ngan abang kesayangan, adam

having ammar in our life is more than a blessing ... siapa sangka anak sekecil ammar byk mengajar aku erti kemanusiaan dan kehidupan ... juga menjadikan aku seorang yg lebih penyayang, sabar, bersyukur & berterima kasih atas setiap pemberianNya ... kami bersyukur di kurniakan anak seperti ammar.

apapun, kami bersyukur & berterima kasih kerana family & kwn2 sentiasa memberi kata2 semangat & dorongan ... alhamdulillah, tiada sorang pun yg menyisihkan kami di saat kami memerlukan ...hanya Allah yg dpt memberi balasan yg baik buat kalian ...

bagi aku anak2 itu harta .... maka aku berazam dan berjanji pada diri aku sendiri that i will be the 'bestest' mommy for them and make sure that they get the best of everything ... di dunia & di akhirat ... insyaallah

7 comments:

hezesuze said...

alhamdulillah..ammar dah kembali sihat...

AinZa said...

bercampur baur perasaan bila baca entry kali ni...
alhamdulillah...gembira dan lega bila tgk ammar makin sihat dan membesar...

Sherry Said said...

beb.. alhamdulillah..
memang ammar anak yg kuat..

and seperti biasa.. kalau aku bc entry pasai ammar.. mesti aku bergelinangan air mata..

tapi apa2 pun..
aku respek ngko..
memang ngko the bestest mommy ammar n adam ada..
muahhhhs to u, dear.

sWeEtdARLinG said...

setiap ujian ada hikmahnya... syukur alhamdulillah, ammar masih bersama kita sampai sekarang...

berkar kesabaran, makin bertambah sihat ammar kan?

aku ni tak sabar, mintak2 allah tak uji aku dengan ujian macam ni

Azimah@Melati said...

as..memang bila aku baca entry pasal ammar kan aku pun sebak.... aku tak tau kalau aku diuji dengan anak istimewa cam nieh.... rasanya cam tak mampu jek nak jadi cam ko.... aper2 pun aku doakan yang terbaik utk ko sekeluarga....

NaD said...

nampak sis cam rawks je.. tapi sifat keibuan sungguh menebal dalam diri.

and ammar.. he's a tough boy.. insyaAllah ammar akan membesar dengan sihat. jadi penyejuk hati mommy & daddy.

Asz said...

ze, mmg lega ammar dah sihat ... alhamdulllillah syukur ...

nuyu ... kita pun sbnrnye masa buat entry ni rasa mcm2 ... mix feelings ... tp yg sbnrnya nk melahirkan rasa syukur :)

sherry, thanks a mill babe ... coz i surrounded with frens like u & the others ...

darling ... insyaallah, aku doakan yg terbaik utk ko .. tp percayalah setiap dugaan yg dtg tu pasti ada hikmahnya ..

achik, mekasih byk2 ... aku sgt2 hargai coa, nasihat & kata2 semangat dari korang suma ... :)

nad .. akak nmpak rawk ke?!?? yeah yeah!!! rawk rawk gak ... anak ttp didulukan ...naluri seorg ibu gitulah kot ... nnti awak tu gitulah gak ... tak lama lagi je tu ..;p