jom follow

Wednesday, February 18, 2009

when he turned pale ...oh my!!!

smlm adalah hari yg amat memenatkan bagi aku ... fizikal & mental ... dari mlm seblm tu lagi aku dah sebok2 memasak utk hari esoknyer (ni le rutin aku spt biasa sejak maid yilekk!!) ... pastu pagi2 dah bangun utk ammar nyer physio appt kul 10 pagi, al maklum sape2 yg ada anak kecik paham lah ... barang2 baby ni mcm2 .... ammar lagilah, segala macam gadget nk kena bawak, paling penting susu, pampers, machine susu & tube, kipas ajaib (wajib ni), nk ingat suma ni leh berpeluh2 ketiak aku pagi2 ... suma nk kena siapkan.

mana taknyer, ammar nyer rutin ubat wajib dah satu hal, nk bancuh ubat, nk bagi pump inhaler, tukar dressing lagik .... kalau org lain gi jog pagi2 bagi keluar peluh, aku takyah jog pun dah berpeluh2 ... tapi tak kurus2 gak ...

dlm kelam kabut gitu gini tambah lak ngan lelah carik parking kat paed HKL tu, akhirnyer sampai gak kat physio unit paed HKL, tapi aku lewat 1/2 jam!!! lambat bukan sbb jam ... lambat pasal takde parking ... bengang tul aku, nk tak nk kena gak parking jauh sket ... illegal lak tu ... saman dbkl jgn citerlah ... aku dah mcm buat collection saman ... berbelas2 saman parking ... gilos betul, harus management HKL do something about masalah parking ni, kalau ada emergency punyerlah susah, disbbkan org ramai parking sesuka ati, area HKL tu leh jadik jam ... kalau org sakit tenat camnelah ... mmglah kalau dah ajal tu mati gak, tapi masa itu emas ... 1 min pun boleh menyelamatkan nyawa tau!!!

anw, berbalik pada kisah aku yg penat ni ... lepas ammar abis physio lam kul 12 aku cam tak sedap ati, adik aku pun mcm ada plan nk kluar ... so aku bwk ammar gi opis (bos aku mmg jarang ada, kalau ada pun biar jelah ... dari aku cuti baik aku dtg gak keje ... tul tak?!?? :)

masa kawan aku, lisa, pegang & main2 ngan ammar (kat opis) ... lisa tegur nape badan dia cam panas, cam org demam ... bila aku rasa mmg pun, tapi bukan high grade fever ... dedar je ...cam baru2 nk demam ...pastu adik aku lak tegur bibir, lidah dia cam lebam sket ... aku pun apa lagi ... terus buat medical check up sendiri ... aku perasan hujung kuku dia pun lebam sket ... but not yet blue, muka pun pucat ... terus call hubby aku ...

hubby aku lak terus call 'papa joe' ammar (specialist yg handle kes ammar) ... masa tu bkn takmo bwk gi spital terus ... tapi di sbbkan ammar nyer condition ni on & off thing ... susah gak nk bawak gi emergency ... lagipun ni bukan 1st time ammar jadik gini ... 'papa joe' dia pun dah consult ngan aku simptom2 lain yg aku kena monitor before aku bwk dia ke spital ... aku takleh nk panik bila dia jadik camni ... pastu, kalau ikut pengalaman aku yg berkali2 dlm setahun berumah tangga kat spital tu or dlm erti kata lain .... i know when is the right time to rush him to the nearest clinic or hospital

ni gambar dia tido mlm tadi ... nmpak pucat sket bibir ammar tu...



gambar yg dua2 ni, waktu dia ngah ceria & sihat ... bibir pun tak le nmpak pucat sgt..

mcm2 benda yg hanging around lam kpala otak aku ni ... fyi, ammar ada heart condition ... masa dia lahir ada 2 salur yg tak tutup lagi .... then, masa dia discharge umur 40 hari kat icu dulu salah satu tu dah tutup sendiri tapi yg satu lagi, doc panggil 'PDA' still belum tutup ... so far saiz dia makin mengecil dan doctor pernah bagitau aku yg big chance PDA ni will not effect ammar cuma bagi masa sket dia tutup ngan sendiri, lega betul aku bila dengar news tu ...

however, there was one time masa tu umur dia 7 bln, bila ammar nanges bibir dia jadik biru ... masa tu aku rasa sedih sgt bila doctor mention pasal plan nk refer ammar to IJN ... itulah salah satu perkataan yg aku takmo dengar dari mulut doctor ... but alhamdullilah, lepas buat scanning segala, tambah ngan medication ammar sihat dan takyah gi IJN... phewww!!! lega sekali lagi ... tapi tak lama, doctor soh aku alert ngan condition ammar ... not to be overjoyed, anything can happen ....

pasal tu bila jadik cam smlm tu perasaan aku haywire ... mcm2 .... mix feelings ... nervous, confuse, sedih, panic ... pastu tiba2 rasa nk nanges .... aku tak tau apa puncanyer tiba2 lips & tounge ammar jadik lebam, padahal batuk dia tu dah kurang sgt ... satu hari nk dengar dia batuk pun susah ... mana logiknyer?!??

so mlm tadi, aku lena tak lena tido ... aku tenung je muka dia ... sampai aku sendiri tertido tak tau kul brapa ... yg pasti sambil tu aku pikir mcm2 ... why la?!?? maksud aku kenapa tiba2 jadik camtu eh??? puas aku perah otak ingat satu2 apa yg jadik siang tu .... tu yg akak ni letih mental fizikal ... sib baik aku tak cuckooo!!!!

but honestly ... jauh kat sudut ati aku ni ... aku suspect satu je .... sbb dia nanges bagai nk rak masa physio pagi tuh!!!

4 comments:

hezesuze said...

cam anak aku yg kecik la asz...dulu pun ada 1 lubang yg lom smpurna..tp doc kata akan tutup sndiri...alhamdulillah now oK da..

but kalo dia demam mmg ati aku susah coz prnah sekali demam panas..pastu degupan jantungnye laju x spt biasa...masuk gak emengency room...

aku penah rasa apa yg ko rasa asz...anw tabah okey..doa byk2

Azimah@Melati said...

sedih aku baca kisah ko nie as....sabar lah yer..dugaan besar utk ko nieh..besar pahala ko bela Ammar nie...

Asz said...

heze : insyaallah aku akan bersabar ngan segala ujian dariNya ... ni bahagian masing2 ... aku redha.

achik : tuhan je tau camne aku rasa bila dia jadik camtu ... dah ketentuan Allah ... aku akan cuba sedaya aku ... insyaallah ..

sWeETdARLinG said...

harap² sihat ler nanti.. kena cure bersungguh² laa kan bila sakit cenggini.. alahai, sayu nya hatii...

mujur Allah tak duga aku dengan dugaan cenggini