jom follow

Sunday, March 8, 2009

when things happened unexpectedly ...

aku tau aku dah janji ngan kwn aku kat fb nk update dorang pasal story ammar ASAP ... tapi since ammar discharged khamis petang tu aku tak menang tangan .. ada je yg nk dibuat.

to those yg tak tau citer, unexpected things happenned on wednesday yg mengakibatkan ammar admitted buat kesekian kalinya .. and to those yg dah biasa masuk blog aku ni, dlm entry sblm ni aku ada bagitau yg ammar ada appt utk physio utk kali yg ke5 dan occupational therapy utk kali yg pertama.

and so, nk dijadikan cerita pagi tu masa kat umah, ammar nyer feeding tube burst!! ... punyalah aku berdebar bila tgk baju dia suma basah, rupanyer hujung G-tube tu pecah ... aku tau aku takleh panik bila keadaan camni jadik, pasal hubby aku ni aku perasan mudah panik orgnyer walaupun bila aku tanya dia kata takde (ni kes kontrol macho ... ampun B!).

lepas aku trim yg pecah tu dan sumbat ngan stopper sementara nk gi spital. kitaorg pun siap2 nk gi spital utk appt ammar spt yg dijadualkan. sampai je kat tmpt physio tu sementara nk tunggu turn ammar, aku soh hubby aku gi jumpa paed yg handle kes ammar ... bkn apa dah alang2 kat spital baiklah aku soh hubby aku citer ngan paed tu pasal tube ammar yg burst tu, kot2 nk kena tukar baru ke or tak payah tukar.

ngam2 sblm nama ammar dipanggil utk physio hubby aku pun masuk, katanyer paed tu kata kul 12 kang bawak ammar dtg jumpa dia, dia nk tgk dulu condition tube tu ... gitu gini lam physio tu kul 11.30 dah abis ... mmg cepat dari biasa ... pasalnyer ... ammar tido masa ngah physio tu ... heeeeiii bertuah tul anak aku nih!!!

tanpa membuang masa aku & hubby aku bwk ammar gi paed tu, lepas dia observe ammar check G-tube tu segala dia kata ok, kalau ikut dia takyah tukar, katanyer lagi kalau nk tukar ada extra charge yg boleh thn byk gak lah utk aku ... pasal tu katanyer lagi ramai parents amik inisiatif sendiri meng'adjust' tube ni selagi boleh, melainkan dah nazak sgt baru lah dorang mintak tukar yg baru ... ooo gitu pulak (lam ati aku berkata).

aku pun konpiden yakin boleh ... konon2 ingat takpe kot, boleh tahan lagi ni ... dari pagi lepas aku bega tube tu nmpak still ok je sampai tghari ... then, we went for ammar's another appt ... occupational therapy (o.t.).

nk dijadikan citer, lepas kami berseronok2 gi mkn kat foodcourt lot 10 dan lepas check out sale kat isetan & nichi .... sampai umah tetiba g-tube ammar koyak ... mkn lama mkn panjang koyaknyer .. ishhh ... nape lak ni ... tanpa membuang masa aku call paed tu ... aku story kat dia wat happened, tanpa membuang masa dia soh aku dtg wad admit terus, in the meantime dia akan call surgical team coz G-tube ni under surgical teamnyer jurisdiction.

bermulalah kembali episod aku dok kat spital ...

punyalah ammar tak suka masuk nasal tube tu ... tp nk buat camne, kalau tak kang camne dia nk susu ...
sian dia ... lepas nurse siap pasang nasal tube tu ammar nangis non-stop for 2 hrs ... maybe coz dia rasa sgt uncomfortable
nampak tak ujung tube tu aku simpulkan, kalau tak abis suma isi lam perut suma keluar ... masa ni dah kritikal, tak dapek nk nolong lg dah!!!
ngah penat ... setelah 2 jam nanges ammar finally letih & give up nk nanges ....mata pun dah nk tertutup ... sket je lagi tu ...
haaa ... tu dia .. dah tido pun ...

masa aku call paed sblm admit tu, i was told that ammar is schedule for an emergency operation the very next day ... aku sedih, nervous ... mcm2 perasaan ada. sebab tetiba aku teringat insiden masa ammar kat icu dulu ... aku takot the same thing jadik lagi ... berdebar2 je rasa hati ni.

since masa ammar admitted the paed tu pun dah balik and was told by the nurse incharged yg surgical team will come and review ammar dulu before anything ... tapi sampai esoknyer ... nan ado yg dtg ...

mmg aku menyirap gak arr, tapi ttp maintain cool ... nk kecoh2 pun tak guna pasal ammar tu dah regular sgt kat wad tu ... buat malu aku je kan nk kecoh then bila paed tu buat round pagi tu barulah aku dpt discuss dan meluahkan rasa ketidakpuasan hatiku ini ...

tak lama lepas tu dia dtg balik, tak sampai 1/2 jam pun ... dia kata dia dah bagi wrong info kat aku ... then bila dia explain the real situation, tetiba rasa ringan je tangan aku ni nk tunjal kpala dia ... aku mmg ada sket bengkek gak arr, tapi sib baik hubby aku ada utk comfort aku yg hangin masa tu ....

if i were him (the paed), before i reveal/advise anything to the patient or the patient's parents, i will make sure that all my details is accurate ... kalau tk sure gi check ngan doc lain, jgn nk memandai2 dah awak tu pulak bukan dlm surgical team ... nk potong anak org bukan main2 punya citer tau!

anw, aku dah ok skang ... everybody makes mistakes, just hope he didnt do it again, kot org lemah semangat ada heart attack kan tak pasal2 buat aniaya org. petang tu gak around 4 pm surgical team dtg bwk ammar utk replace G-tube yg baru ...

ni le rupa G-tube Ammar yg baru ... tp lain sket rupanyer ... bercabang pulak yg ni ...
ni close up G-tube ni ...
tu ngah feeding ....

lepas dorang insert tube yg baru tu, doc kata dah boleh discharged immediately .. tapi aku kena monitor ammar closely ... as precaution, manalah tau ... benda baru mcm2 boleh jadi, one of the common possibility is leaking from tmpt yg ditebuk tu ... kena make sure bila buat dressing tu cuci bersih2.

kat umah ngah bergumpal ngan abg adam ....

up to this date, ammar nmpak ok ... takde lak nmpak leaking tu, cuma smlm ada bunyi dia batuk sket .... mintak2 batuk sbb gatal tekak je le ... i really hope everything will goes well for ammar lepas ni .. amin!!!

11 comments:

NaD said...

hanya org yg betul2 tabah dan sabar je boleh lalui semua ni..

hopefully ammar cepat sihat dan cergas mcm biasa. Amin...

AinZa said...

teringin nak tgk ammar..mcm nak cubit2 pipi dia...tgk peha dia pun mcm nak gigit2...
semoga ammar sihat selalu...

miloais said...

aduhhhhhh!
kengerian la plak bila baca azs

banyak2 sabar beb!

my pray for ammar
moga dia cepat sembuh

Asz said...

nad & nuyu ... thnks for ur prayers, mintak2 lepas ni ammar takde lagi issue berbangkit .. ;)

nuyu ... ramai yg nk geget2 peha tu, mommy nyer pun sama ... hehehe

Asz said...

miloais, mekasih bebyk ... insyaallah aku akan bersabar ngan ujianNya ... thnks for the prayer eh ..

EraNaZeErA.. said...

banyak2 bersabar n berdoa yerk.. semoga kesihatan ammar pulih... insyaallah kami2 akan sentiasa berdoa untuk kesihatan ammar... take care both of you...

amin amin amin....

YoYo said...

hai kak Asz..
remember me tak?? dulu 1skolah ngan u.. ingat tak Yoyo?? hehehe.. erm ekceli i'm 1of ur silent reader since dunno when.. asal2nyer geng ngan ita.itu just klik2 blog yg link n tebace lah ur blog n when c Heze start memblogging nowdays dah jadi 'mesti singgah n bace' blog.. hehe..

suke bace cite Ammar.. so sweet of him.. bile bace sebak ade sedih pon ade.. pity him.. n u r so sabar n kuat jage Ammar.. hanye org yg kuat tabah n sabar je yg boleh facing all this dugaan kan?? u r 1of them sis.. hope everything goes fine n Ammar sihat2 n cumel2 selalu..

do take a gud care of Ammar n urself k?!! take care..

my pray for Ammar.. amin..

Asz said...

era, mekasih byk2 for your prayers, hanya Allah yg mampu membalas budi baik kwn2 suma ... insyaallah.

Asz said...

yoyo .. of course i remember u, rasanyer ada sorang je nama yoyo dulu kan ... hehehe

thnx for sudi menjadi reader blog ni, tak sangka lak ada gak yg suka baca citer pasal ammar ni ... actually, blog ni wujud pun sbb nk update frens & family (esp my hubby's side) sbb ammar slalu kat spital and doc pun tak advise dia travel long distance or expose dia to crowd, so in a way, adanyer blog ni dorang tau ammar nyer latest update.

anw, i am so touched by ur concern for ammar ... so kind & totful of you dik, sebak dan sedih baca citer ammar?? sorry, it was not my intention at all, am just letting out wat's inside and share with all of you .. and yes dear, i'll take a good care of ammar coz i love him with all my heart ... no worries k.

fyi, i consider ammar as one of my most precious 'anugerah' dariNya ... dugaan dtg pada kita dgn berbagai cara & bentuk kan, so as a humble person redha ngan pemberianNya. insyaallah, cuma mintak dipanjangkan umur & diberikan lebih kesabaran so that i can take care of ammar spnjang hayatnyer .. amin!

thnx again dik ... jgn segan2 singgah n leave comment ya .. ;)

YoYo said...

sedih la pulak sis oooiii.. uwaaaa.. ekceli Yo dah biase ngan insan DS nie coz my PakSu oso have it.. n he's 40+ rite now.. sihat n tak penah nyusahkan org lain.. and owiz make us smile.. cume 1 lar, dorang nie nak kan perhatian, takleh sorang2 n sensitif sket..

luv them wif all our HEART!!

salam utk Ammar..

Asz said...

usually org yg ada pengalaman wth DS paham my situation.

sure thing dik, ammar is surrounded with all the love as always .. thnx again.

yes ... luv them wth all our hearts!!!

u take care now.