jom follow

Thursday, March 26, 2009

dia dah tumbuh gigi ... :)


si manja busyuk masham aku nih dah tumbuh gigi ... umur dah 1thn 4 bulan baru nk masuk 2 batang ... dua2 pun gigi atas ... kapak lak tuh!!! hubby aku ckp, kalau gigi kapak tu ikut dia .... hehehe ... ngaku lak ...

bila ammar senyum tak nmpak lagi gigi tu ... pasal dia blm keluar abis ... gigi yg 1st skali keluar is belah kiri depan ... masa nk tumbuh tu aku pun pelik ngan perangai ammar ... dia takmo org lain selain dari aku ... even kalau abah yg pegang pun dia boleh nangis sampai nk putus nafas ... tapi bila aku amik je dari abahnyer ... secara otomatik ammar diam lantas tersenyum manis cam pic kat bawah ni ... harus le abahnyer kecik ati kan ... tak psal2 lak ammar takmo langsung ngn dia ...

punyerlah ammar taknak ngan suma org ... smpaikan ada satu masa tu, aku sakit perut ... maka ngan pantas aku ke toilet utk melepaskan hajat, tgh sedap layan sudoku sambil memerut anak aku ketuk pintu bilik air .. "mommy! mommy! ... abah soh cepat ... ammar nangis sampai mcm nk biru!" ... akak haruslah tersentap ... "what the heck?!??" ... takkanlah sampai aku memerut pun di kacau ... isshh ... potong stim btol lah!!!

apa lagi, kelam kelibut le aku kan settlekan 'masalah' aku lam toilet tuh ... cepat2 aku pegi ke ammar, elok je aku dudukkan ammar atas riba ... ammar tersengih ... bley nok?!?? (lam ati aku berkata "ko ni kan mmg bdk bertuah ... sampai mommy ko nk berak pun tak senang! napenyer ko nyampah sampai tak boleh sgt nengok abah nih?!?")

ni le rupa senyuman ammar bila aku yg pegang dia ... mana abah dia tak 'berbulu'!!!
nampak gigi kapak ammar?!?? yg sebelah tu baru keluar last week ...

tapi alhamdulillah gak arr ... ammar tumbuh gigi ni demam sekejap je ... sehari je demamnyer ... cuma ragamnyer tu lain macam ... pantang nmpak aku, mulalah dia tak senang duduk ... nk soh aku ngadap dia je ... tak pegang pun takpe asalkan aku dpn mata dia ... alahai anak mommy sorang nih .. :)

satu lagi perangai aku notice semenjak dah ada gigi ni, ammar suka membebel ... bising mulut dia! pastu lagi satu, ammar suka duduk lam babycot dia nih ... tapi duduk je suka ... tido ttp takmo dlm tu ... pelik tul lah ...

sengih je dudukkan lam babycot tuh ...

ngah leka ... pandang aku pun takmo ... tak heran katanyer ... hehehe

bila aku dudukkan dlm tu dia diam je ... provided kena bagi dia story books adam takpun toys ... leka lah dia 'membaca' buku2 adam tu ... ataupun lekalah dia main ngan toys ... cam pandai sgt!!!

walaupun pembesaran ammar agak lewat, tapi aku bersyukur sgt2 yg ammar masih bersama kami ... it is all worth it!

6 comments:

hezesuze said...

erm perangai ammar ni cam anak aku yg kecik la asz...bkn pasal tumbuh gg cam ammar..til now pun pepe hal mesT nak umi dia...

cam ko kate td la..smpai satu masa aku nak melepaskan hajat pun dia ketuk2 pintu nak umi katenye...

kdg2 cian gak kt babahnye...kdg2 je dpt main ngan anak2, e2 pun ikut mood anak2 aku...huh!

Asz said...

hehehe ... yelah tu ze, sama cam ammar tu ... padahal abahnyer punyalah lembut orgnyer ...lg2 kalau ngan ammar, menatang cam minyak yg penuh ... tapi tetap dia nk mommy dia gak ... ;)

nk wat camne ... anak mak!! hehehe

AinZa said...

iskk..geram betul tgk ammar ni...
mcm nak picit2 lengan dia
pastu nak gigit peha dia...
tembammmmm!!!

NaD said...

dia asyik senyuummmmm je. jarang nak jumpa budak suka senyum camni. semoga ammar sihat selalu.

YoYo said...

senyum je dia bile amek gambo ea?? kiut boy..

anak Mommy la pulek kan?? Mommy Mommy nak Mommy jugekkk..

miloais said...

hehehehhe

ragam baby memang cam tu asz

so cute lah dia...