jom follow

Tuesday, March 24, 2009

aku sedih .... =(

smlm aku balik keje
ngan stress ... merempuh jam
ngan penat ... byk keje kat opis
sampai2 umah, adik aku dah wat muka panik
ammar ngah tersedak ... cam choking ...
aku tanya start bile ... adik aku kata baru sgt
the moment dia dengar pintu keta aku kat bwh ditutup ...

aku terus ngadap ammar... still cam susah nk telan air liur sendiri ...
nape lak ni ... tetiba je ... pdhal dia sihat ... tak demam, tak selsema, tak batuk
spt biasa, aku ingatkan diri aku jgn panik ... pasal hubby aku cam dah panik
aku ingat doctor ckp kat aku dulu ...
"monitor dulu, lgpun u dah slalu masuk hspital, u dah tau when is the right time nk rush him to emergency, u know the simptom kan"
mmg aku tau ... all the simptom ... tapi ni anak aku ...
takut apa2 jadi, i would blame myself ... aku takmo nyesal!

my hubby take over, somebody's have to cook for the kids ...
my hubby pat him on his back ... ammar nmpak a bit better ... and tertido ...
aku sebok masak, tiba2 ammar batuk ... pastu cam choking ...
dang!!! this is not a good sign ... why?!?
aku basuh tgn siap2 ... berlari ke ammar
ammar batuk lagi ... aku korek mulut ammar ...
niat nk tolong dia ... kot2 ada kahak ... but nothing ...
tiba2 teringat kat tuty ... one of my dear fren ... early this year she was admitted in icu
for the same reason ammar did everytime dia kat icu ... pneumonia

tuty ckp kat aku ... "ur ammar is true fighter az, i have no idea camne he can survive after so many times kena pneumonia nih ... aku yg besar ni pun kena pneumonia rasa cam ... ya Allah , ko amiklah nyawa aku ... sakit tak terkata, umpama ada daun kering kat tekak ko ni, umpama ada rambut tersekat kat tekak ni ... tu yg batuk tak henti pasal nk hilangkan rasa sakit & uncomfortable tu" ... kalau tuty rasa camtu ... ammar apa lagi kan ...

aku sedih ... aku nanges ... menaip ni pun berjurai airmata aku ...
teringat smlm lepas aku korek mulut ammar ...
aku soh hubby bagi ventolin, 2 puffs ... tapi ammar still batuk2, sampai tak cukup nafas
aku pegang ammar, aku terbalik kan dia ... aku tepuk belakang dia
ammar tetiba jadi lesu ... longlai ...
aku baringkan ammar ... dia tk melonjak cam slalu ...
dia tak terkinja cam slalu ... dia layu ...
aku panggil, dia cam dengar tak dengar ...
aku selak baju dia ... nafas dia nmpak laju ... mmg laju ...
soh nina amik jam tangan aku ... aku kira kelajuan nafas ammar...
aku soh hubby aku pat belakang dia ... sambil tu aku amik beg baju
aku diam ... takde sape pun bercakap ...
sambil tu aku pack baju ammar ... pack baju aku, tapi aku pikir benda lain ...
aku pikir ... what should i do next ... aku pikir mcm2 kemungkinan
kebetulan time for ammar's daily puff ... serevent & flixotide
aku soh hubby aku bagi puff tu pada ammar yg layu atas bahu abahnya ...
abah baringkan ammar, terkejut ... baju ammar basah ... tak mungkin peluh sampai camtu
aku pegang, raba2 bdn ammar ... aku dah agak!
tiub dia leaking ... terus aku suspect ... punca ammar jadik gini tetiba mesti pasal G-tube tu, kebetulan mesin susu ammar pun bunyi ... menandakan susu dah abis
bersihkan bdn ammar, hubby bagi puffs ... ammar terlena

aku ckp ngan hubby aku "syg, kita tgk dulu camne ammar respon lepas bagi serevent & flixotide nih ... lagi 2 jam, kita bagi lagi ventolin ... if by 12 ni ammar tak ok mlm ni gak kita rush dia gi emergency"
tapi lam hati berdoa ... ya Allah, tolonglah ... kesiankanlah ammar ...

alhamdulillah ... dari pukul 9 sampailah pukul 12.30 mlm ... ammar tido lena
tapi agaknyer disbbkan panas ammar terjaga
tak tau kul brp, ammar tido balik ... tapi tak berapa lena
but he looks so much better
sampailah pagi ni
pukul 7.30 pagi, mcm ada yg tak kena, mesin susu ammar asyik berbunyi ...
padahal sblm ni takde masalah pun ...
mcm susu tu tak boleh nk ditolak masuk dlm perut ammar
aku tgk hidung ammar, aku perasan hidung dia kembang kempis menarik nafas
mcm baru lepas berlari ... tak sedap ati aku baringkan ammar
aku selak baju ammar ... nafas ammar laju lagi ...
mcm mlm tadi, aku rasa bdn ammar ...
mcm suam2 ... dedar .... aku risau

risaukan ammar ... kenapa nih??
lagi satu risaukan keje aku ... kwn aku yg boleh cover keje aku tak sihat
cuti sakit ... kesian gak kat dia, baru lepas operation last weekend ...
bos lak cam .... susah betul ... kalau ada anak sakit baru paham masalah aku agaknya!
hubby aku cam paham dilemma aku, dia volunteer amik emergency leave
baru aku lega sket ... tapi sket je ... pasal aku yg lebih arif pasal ammar
berbanding hubby aku ...
pasal aku yg berumahtangga kat spital jaga ammar everytime ammar admitted
jadi aku byk pengalaman yg mendebarkan ... mencemaskan waktu jaga ammar dulu

skang aku kat opis, curi2 wat entry ni dari tadi lagi ...
badan je kat opis ... tapi hati kat umah ...
kejap2 kang aku call umah tanya ammar ...
pesan mcm2 kat hubby aku ...
how i wish aku kat umah ngan ammar skang ni
aku risau ... aku sedih =(

p/s : ni suma pic2 smlm, yg baju putih tu sblm mandi pagi ... yg merah tu lepas mandi ...

5 comments:

hezesuze said...

asz, aku baca n3 ni pun da takut da...ko mmg tabah la asz...

hope ammar cpat smbuh & sihat spt sediakala..

EraNaZeErA.. said...

Sabar yer Asz... sebak sedih baca kisah u n family tuk besarkan Ammar... tp u n hb.. mmg kuat n tabah... untung Ammar...

moga ammar sentiasa sihat... doa untuk ammar.. take care dear....

YoYo said...

begenang air mate bace ur n3 Sis.. thank GOD coz kurniakan kesabaran & ketabahan kat u.. Ammar mesti proud dapat Mummy like u sis.. Tuhan tue Maha Adil.. ade bahagian 4 u nanti kalau tak skarang kat akhirat insyaAllah..

my doa for Ammar..

take care Sis..

Asz said...

thnks to all of u ... with ur words of courage & prayers, hanya Allah yg dpt membalasnya.

this is my journey, i accept it as what it is, am happy to have u guys as my fren ... this is what makes me stronger, to have support from all of u!

thnks again :)

sWeEtdARLinG said...

aku memang tak tahu hujung pangkal cerita ammar ni.. tapi kalo aku tak tempat ko, aku tak tahu laa sekuat mana Allah bagi aku semangat

tabahkan lah hati kau erk...