jom follow

Wednesday, March 11, 2009

therapy session .... physio (5) & O.T. (1)

seperti biasa aku akan mengupdatekan gambar2 therapy ammar yg latest ... tak kiralah korang bosan ke tak, suka ke tak .... aku nk letak jugak ... hehehe ;p

PHYSIO THERAPY - part 5
as usual ... sblm physio mood ammar ceria yg amat ....
baru start dah kena ikat ... hangin le dia!!!
for the 1st time abah dtg temankan ammar ... abah ngah console kan ammar yg menanges tk hengat!!!
salah satu cara nk kasi dia diam ... bagi tgk dvd nursery rhymes ... dia suka banget ngan lagu old mcdonald ... eieiooooo
happy nyer ... abah nyanyikan lagu old mcdonald utk ammar .. moo moo here, moo moo there ... la la la la
dah puas nanges dan bergumbira ... terus layu ...nk tido ... laaaaaa!!!!

sudahnyer ... dan2 tu gak dia terlena ... tak sempat nk buat aktiviti yg lain lagi .... mintak2 friday ni tak le tido lagi ...

OCCUPATIONAL THERAPY (O.T) - part 1
haaa ... amek ko ...menganga leka ngan mainan tu ...
therapist tu soh masukkan cube tu lam balang tu ... si ammar ni buat dek je .. leka nengok kipas bergerak
ooo... kakak ni kata masukkan ... malaslah, nk keluarkan je manyak2 ... hehehe
eeiieee ... geramnyer ball kecik2 ni stuck lam nih .... issshh!!!
apo bondo eh kaler biru tu?!??
dia wat dek dia je therapist tu ckp ngan dia ... la la la la
ammar ngah bersungguh2 ngan toy tu ... maknyer lak sungguh2 nk posing ...
ammar ... mommy proud of u son!!!

barulah aku tau yg O.T. ni lebih menjurus pada latihan kepekaan utk minda dan fine motor (penggunaan tangan & jari). kalau ikut observation therapist tu, ammar ni walaupun umur dah lebih setahun tapi pergerakan tangan, penggunaan jari tu mcm bdk umur 7-8 bulan.

Therapist ni mmg aku dah kenal sbb dia slalu nmpak muka aku kat wad, katanyer ammar agak lambat tapi kena juga consider masa ammar yg byk terbuang kat katil spital tu ... so actually not so bad gak lah, coz ammar pun since umur dah cecah setahun jarang masuk spital ... tak kerap cam dulu, insyaallah ngan alat bantuan dan exercise kat umah, ammar boleh cepat sket pick up.

i only want the best for ammar ... insyaallah.

4 comments:

hezesuze said...

hahaha...cam anak aku yg kecik ni...every month kene pegi fisio & tatakeje kt HTAR...

now dah xyah pegi da...alhamdulilah...

pepun ko kene truskan gak asz...elok tuk ammar

Asz said...

ze ... nape ank ko kena gi wat fisio ngan o.t.?? dia sakit apa??

YoYo said...

pelan2 sis..
sure Ammar akan getting better n better..

Asz said...

tulah, bak kata org ... 'pelan2 kayuh'... lagi satu kan dik, tak sabar nk tgk 1st step ammar, problem is ammar mmg malas, manja tk hengat ... tu yg lagi slow ... sigh