jom follow

Thursday, February 26, 2009

mexican anybody?!?? tacos?!??

as usual entry aku hari jumaat ialah ..... entry recipe ... menu hari ni mexican food lak ... namanyer tacos .. meh citer sket pasal tacos ni ...

tacos yg dah siap ... ready to eat ... :)

tacos come in various shapes, sizes and forms:

Original Taco -- a crisp corn tortilla filled with seasoned beef, shredded lettuce and shredded (cheddar/mozarella) cheese.

Soft Taco -- a warm soft flour tortilla filled with seasoned beef, shredded lettuce and shredded (cheddar/mozarella) cheese.

Roti utk taco ni namanya tortilla ... ada variety gak ... original, wheat & garlic ... i prefer original while my hubby luuvvs yg garlic, kalau yg nk diet tu boleh lah amik yg wheat (tekstur dia kasar sket pasal gandum kan).

Dulu masa aku mula2 masak taco ni, anak2 tak pandang langsung, sebelah mata pun takmo ... skang ni kalau buat mcm tak cukup2 ... and lagi satu kami prefer crispy ... with chicken fillings ... yummy!!!

ok, done with my family ... these are the ingredients & instructions.

Bahan2 nya ialah ...

1 tube minced chicken/beef (450g)
4-5 ulas bwg putih (finely chopped)
1 biji bawang besar
1 biji capsicum (cili benggala)
1 biji tomato
1 botol taco sauce / serbuk
1 pack tortilla
Mozarella cheese
Salad

* bwg besar, capsicum & tomato di potong dadu

ni sos taco lam botol (liquid form) ... atau boleh guna yg serbuk mcm kat bawah ni ...

tapi ... pls take note ... kat atas ni serbuk utk 'chili' ... nk tunjuk contoh je packing dia camne ... sama mcm ni tapi tulis 'taco' instead of 'chili' .... len kali aku tunjuk resepi 'chili' lak ok ...

Cara2nyer ialah ....

1. Tuangkan sedikit minyak utk menumis, masukkan bwg putih yg dah finely chopped tadi.
2. naik bau terus masukkan minced chicken/beef, kacau sampai daging dah pejal/masak
3. then, masukkan bwg merah, capsicum & tomato ... kacau rata
4. last sekali masukkan taco sos tu ... masuk sket2 ... sbb takmo dia cair sgt ... nnti nk mkn ngan tortilla jadik lembab .. unless korang nk mkn soft taco ... kalau nk buat crispy taco takleh byk kuah ... nnti tak crispy

ni inti yg dah siap ... (kalau ikut tekak aku takyah letak garam pun, rasa dia mmg msm2 sket)

bagi yg suka soft taco ...

mula2 amik tortilla, letak inti tadi ... then mozarella cheese & salad (utk yg nk mkn soft taco, leh tukar cheddar cheese)

... and fold... tadaaa ... ni dah boleh di serve ...


tapi kalau korang suka yg crisp taco cam aku ...

caranyer suma sama .. cuma bila dah di lipat tu bakar atas kuali (tak payah pakai minyak langsung!!!) ... sampai dia dah kaler cam kat atas ni

haaa ... ni yg crisp taco yg dah siap ... iskkk ... rasa lapar lak bila aku tgk ..

kalau korang rasa nk ubah angin ... mkn yg lain dari kebiasaan, esp bagi yg adventurous bab mkn mcm aku ... this is a nice meal for u guys to try ....

insyaallah, kemungkinan tak jadi tu tipis ... bukan cam kek or biskut .... yg ni more simple & easy.

gud luck & enjoy ur meal ... adios!!!!


p/s: aku nk buat theme utk friday entry ... "home cooked meal is always the best for your family!" ... wat say u?!?? ;)

8 comments:

hezesuze said...

emmm ok gak asz ko buat n3 masak2 ni ari jumaat...bleh aku FOLLOWWWW..

Asz said...

tu lah ze ... kwn2 aku yg lain dari ari tu lagi soh buat camtu ... so aku rasa ari jumaat entry resepi ... pasal esoknyer dah weekend, boleh le mencuba ... follow ... jgn tak follow ... :)

NaD said...

sedapnya nampakk.. thanx for sharing sis!

Asz said...

sharing is caring kan nad ... but u know wat ... mkn lagi sodap .. hikhikhik ... ;)

Sherry Said said...

walaweyyy..
sedapnyer asz...
ngko dah bleh bukak kedai makan la beb..
sumer sedap2 nih..

aku jugakkk yg kerastangan..

Asz said...

hmm .. menarik gak tu bukak kedai mkn kan ... tapi sedap ke yg berangan aku ni nk bukak kedai mkn?!?? ;))

babe, aku ni mmg suka masak.. ko pun mesti ada ur own speciality kan ...

Lily.Lulu said...

sedapnyaaa tgk ...
nanti boleh lily cuba
:D

syud said...

asz.. nak pinjam resepi bley?? heheh dah try pun.. mmg soddap cume i ganti taco sauce tu ngan prego sb x jumpa hahaha but mabeles jugak..