jom follow

Monday, May 31, 2010

sad but true ... hearing aid is an option ...


salam

hari selasa lepas kami bwk Ammar pegi ENT dept HKL .. Ammar ada full ear check up ... appt pkl 9 pg... tp biasalah, nama pon HKL ... punyalah ramai umat kat situ menunggu giliran ... Alhamdulillah, turn kami no 2 ... walau x ramai, tp jenuh gak menunggu ...

sebelum Ammar masuk dlm audiometri room tu, audiologist panggil parent (ibu @ ayah) ... tanya a few questions pasal kebolehan Ammar ... sejauh mana & sebaik tahap kepekaan Ammar terhadap bunyi ...

dan sebelum Ammar dibolehkan menjalani ujian ... Ammar kena amik ubat tido dulu ... supaya tidak mengganggu perjalanan ujian yg juga akan effect result ujian ...



lena Ammar tido ... audiologist pasangkan benda tu pon dia x sedar ...



alat tu disambungkan ke machine khas to read the signal dlm otak Ammar ...


lepas buat test ni ada satu lagi test ... buat kat dlm bilik sound proof ... x sempat nk amik pic pon ... then, result from both test digabungkan utk mendapatkan keputusan yg lebih tepat ...

the result?!??? hmmmm .... i would say not so good ... to be honest, aku agak kecewa .... the whole week aku rasa x bape nk ada mood ... mcm yg ada dlm kepala otak aku nih ...

ok, cut the chase .... ni yg audiologist bgtau kat aku pasal pendengaran Ammar and her plan selepas dia meneliti keputusan kedua2 ujian ...

1. behind both eardrums (left & right) ada liquid which affected his hearing (otitis media - O.M.) ... so, Ammar needs a regular check up with ENT specialist for this, utk clearkan liquid behind the eardrums before its getting worse (sblm infection merebak ke saraf pendengaran yg akan mengakibatkan kecacatan kekal) ...

2. 'kekurangan' Ammar ni bersifat konduktif (blom merebak ke saraf) which means it can be treated kalau diberi perhatian yg khusus bg mengelakkan Ammar terus mendapat O.M.

3. the audiologist, strongly recommend Ammar utk menggunakan hearing aid utk membantu Ammar belajar bercakap & berkomunikasi dgn lebih baik .... kalau tidak, akan menjejaskan pertuturan Ammar ... but before Ammar boleh gunakan hearing aid tuh, masalah O.M. yg Ammar slalu dpt tu kena settle dulu ... coz dikhuatiri bila Ammar dah start pakai alat bantu dengar tiba2 ada liquid meleleh kluar dari telinga yg akan mengakibatkan kerosakan pada alat bantu dengar tu ...

4. kos perbelanjaan utk hearing aid (1pair) approximately RM5 k ...



lepas dengar audiologist punyer explanation pasal Ammar ... aku jadik terkedu ... all this while aku ingt pendengaran & penglihatan Ammar ok ... sempurna .... sungguh aku x sangka ... tp xpelah, aku redha ... ini sume ketentuaNya ... aku tau, ada yg lebih baik menanti kami nanti ... Insyaallah ...



10 comments:

Jiey^Mien said...

Salam, landed here from Yongnoina's blog..
Tertarik dgn perkataan hearing aid tu..
=)

FYI, I've a 2 years old son who's currently using hearing aids as well..

We just got it about 3 months ago and he's still adapting to the devices, slowly and steadily..

Hope Ammar can adapt well with the aids and most importantly, benefit from it.. =)

Asz said...

salam ... hi dear ... thnk u for sharing with me ... yup, i hope the best for him too ...

A.I said...

asz, camne cecair tu leh ada dlm ear ammar? Anak aku angah tu pon masa kecik dulu mmg checkup kat sana. dah besau ni aku bawak gi UM kat titiwangsa tu. kat sana pon leh check hearing. Dah besar ni mmg sah tinga dia yg takde lobang mmg takleh dengar langsung. anak aku tu tingin nk buat tinga tiruan. tp tuler, KOS nya tu masalah bagi aku laki bini yg bergaji kecik ni..huhuhu..

takpe Asz, selagi kita terdaya, kita buat yg terbaik utk anak2.. :)

Asz said...

aizah ... ntah le, aku pon x brp sure, tp ada doc dulu penah ckp kat aku mungkin masa mandikan ammar kot air tu masuk telinga dia ... mula2 dulu belah kiri je, skang nih dah merebak ke belah kanan plak ...lagipon, anak istimewa (SD) nih, anatomy badannyer berbeza ngan kita yg normal ... so, keseluruhan sistem pendengaran (yg kat dlm) pon berbeza ngan kita yg normal (sama tp rupa bentuk ada sket perbezaan, slalunyer ear canal dorang nih kecik dari saiz biasa) ... kalau ko perasan struktur facial muka SD kan flat ... tu yg audiologist tu ckp ngan aku lah ...

kos tu ko jgn ckplah ... aku pon fenin gak bila audiologist tu ckp ngan aku 1 pair 5 ribu lebih ... mau aku x terkedu, kat IJN pon blom settle lagi kes Ammar, duit lagi tu ... aku pon lebih kurang ko gak, ngan anak2 lain lagi ... mmg terasa gak arr ... abis tu anak ko skang pakai hearing aid gak ke?? sorilah aku tanya, ko jgn kecik ati eh ... x tau pulak aku citer anak ko nih ...

tp bak kata ko, selagi terdaya mmg kita akan buat yg terbaik utk anak2 kita kann .. kalau kita nih duit berkepok2 jgn citerlah ... yg penting anak2 dulu ...

A.I said...

Takde pon pakai apa2 alat lagi. Angah skang ni sekolah rendah biasa tau. Darjah 1. Tahap pendengaran dia belah kiri je. Kalau cikgu tu bagi penerangan kat belah kanan, dia tak bape nk boleh dengar. Doc ada suggest alat pendengaran utk dlm kelas. alat tu kene sangkut kt tinga angah, cikgu lak akan bercakap guna mic kecik. So, bila cikgu tu bergerak, angah still boleh dengar. Tp kau nak tau bape rege minatang tu?? RM10 ribu!!

meninggal aku nyah!!

Along said...

Wow..tak sangka kos hearing aid mahal gitu yer? Asz...kalau ko perlu bantuan, ko jangan segan bagitau kitaorg yer. Sikit ke banyak ke, kitaorg akan cuba tolong. Untuk Ammar.

Asz said...

aizah ... omak aihh!!! nok ... aku yg rm5k nih pon rasa somput2 nk meninggal ... lagi kan pulak ko 10k ... gulppp... ooo, si angah ke??? tp xpe gak arr, kurang2 dia gi skolah biasa ... cuma kurang dengar je ... kalau kita byk duit x byk citer arr kan ... bayau je ... yg penting anak kita ok ... xpe, ko sabar ok ... bahagian ko gitu ... bahagian aku gini plak ...

along .. aku pon barulah tau yg rupanyer hearing aid nih mahal .. all this while ingat xdelah mahal sgt ... aku bajet dlm seribu dua je paling2 tinggi pon ... Insyaallah, takat nih boleh diusahakan lagi ... moga jalan utk Ammar dipermudahkan ... terima kasih atas keprihatinan ko tu .. aku terharu!!

Yati said...

Asz,
saya baca sampai entry dulu-dulu. Saya yakin, Asz seorang ibu yang kuat. I wish there's something i can do to help.

Jiey^Mien said...

Asz, Rayyan punyer hearing aid RM8.6K sepasang.. Mak n pak dia pengsan lepas dapat quotation.. :P

Tapi tu la.. Rezeki dari Dia tu sentiasa ada.. =)

Asz said...

hi yati ... thnk u for dropping by .. Insyaallah, I'll try my best to stay strong for Ammar ...

Jiey ... adussss!!! seriaunyer tgk angka tuh ... risau gak nih, coz audiologist tu x kata pon price yg dia bg tu fix, approximately je tuh ... kot2 lah kalau yg Ammar kena pakai tu 'termahal' ... mau pengsan gak nih ... iskkkkk