jom follow

Monday, May 17, 2010

CELLULITIS ...



Staphylococcus and streptococcus bacteria are the most common causes of cellulitis.

The skin normally has many types of bacteria living on it. When there is a break in the skin, however, bacteria can enter the body and cause infection and inflammation. The skin tissues in the infected area become red, hot, irritated, and painful.

Risk factors for cellulitis include:

  • Cracks or peeling skin between the toes
  • History of peripheral vascular disease
  • Injury or trauma with a break in the skin (skin wounds)
  • Insect bites and stings, animal bites, or human bites
  • Ulcers from diabetes or a blockage in the blood supply (ischemia)
  • Use of corticosteroid medications or medications that suppress the immune system
  • Wound from a recent surgery

Symptoms

  • Fever
  • Signs of infection:
    • Chills, shaking
    • Fatigue
    • General ill feeling (malaise)
    • Muscle aches, pains (myalgias)
    • Warm skin, sweating
  • Pain or tenderness in the area with the rash or sore
  • Skin redness or inflammation that increases in size as the infection spreads
  • Skin sore or rash (macule):
    • Comes on suddenly
    • Grows quickly in the first 24 hours
    • Usually has sharp borders
  • Tight, glossy, "stretched" appearance of the skin
  • Warmth over the area of redness

Other symptoms that can occur with this disease:

  • Hair loss at the site of infection
  • Joint stiffness caused by swelling of the tissue over the joint
  • Nausea and vomiting


salam

shud any of u wonder ... why Cellulitis?? ... yes people ... Ammar xde ear infections ... in actual fact, what he has now is Cellulitis - Inflammation of soft tissue ...

anw, it has been a long day for me today ... pagi2 dah ke spital, pastu balik umah amik barang, pastu patah balik spital ... ngan keadaan wad yg panas & ramai patient ... seb baik, kami x lama ... ptg kami dah ada kat umah ... tp x lama pon, lepas tu kluar balik bwk Ammar gi mutiara damansara ... jumpa paed specialist (doc yg sama aku pegi last saturday) ...

masa kami sampai, xde patient ... so xlah lama menunggu ... doc kata Ammar nyer 'cellulitis' is getting better ... means his body responded well with the antibiotics ... nothing to worry about, unless kalau bahagian yg merah tu jadik bruise or jadik cam kudis ... that is when i shud be worry ....

and the doc supplied us with another bottle of Zinnat (cefuroxime) ... masa jumpa dia last saturday dia kata antibiotics for 5 days course ... skang nih dah jadik 7 days course ... just want to clear things up ... and also ointment utk sapu kat mata Ammar ...

kat spital, xde bg apa2 pon coz its the same prescription ... cumanyer Ammar kena pegi buat ENT check up (complete audio test) on 25th may nih ... elok gak arr ... biar dorang check btol2 telinga Ammar ...


latest pic of Ammar ... taken 10pm 17/05/2010


apa2pon, aku sbnrnyer sgt2 relief ... as u can see kat pic atas nih ... bengkak kat muka Ammar dah makin surut & yg paling penting ... x merebak ... syukur sgt2 ... Alhamdulillah!!!

oleh kerana nk memastikan antibiotics tu betol2 masuk dlm badan Ammar, aku xde pilihan selain masukkan terus dari perut Ammar ... bila sakit2 camni bagus gak ada gastro, senang sket nk bg ubat ... kalau bagi ikut mulut mmg kompem separuh je yg ditelan ... yg lain tu ntah kemana2 sepahnyer ...


easy peasy ... x payah le aku nk bersilat nk kasik Ammar mkn ubat ...


so now, sehari dua nih aku cuti lagi kot ... just to make sure Ammar xde fever selain i need to monitor him closely ... and i wud like to take this opportunity to thank each & everyone of u for ur support & doa for Ammar's well being ... may Allah bless all of u ...


p/s : mode skarang adalah sgt lega & happy ... :))



11 comments:

Noina said...

Alhamdulillah..lekas sembuh yek Ammar..:) cayang dia.. :)

noradzlina.kamdani said...

alhamdulillah...nasib baik bwk jumpa doc balik...

Danny Neza said...

Alhamdulillah..syukur..
hope Ammar cepat2 sembuh k..
n sis, even u jaga ammar..make sure u jaga juga kesihatan u ok..
sbb klu u sakit..sian kat ammar xder org nk uruskan dia..so,me & family doakan yg baik2 tuk ammar..Amin..

eynda said...

Alhamdulillah bengkak tu makin surut...kesian tengok budak kecik sakit2 ni...

sirna said...

semoga baby Ammar cepat sembuh, asz, cellulitis ni memang quite common..insyaAllah, he will responded well to a/biotic

Wansteddy Tales said...

alhamdulillah... ceria hati dgr khabar ni :)

semoga ammar, serta asz sekeluarga beroleh kesihatan yang baik selalu ^^

Ekin said...

Alhamdulillah,

Ekin lega kalau akak dah happy & Ammar pun getting better.. Kesian Ammar tapi Allah bagi dia kekuatan utk hadapai semua ni.. Take Care u two.. :)

AinZa said...

alhamdulillah.. semoga Ammar dan Kak Asz sekeluarga sihat dan sentiasa dalam lindungan Allah..

Scorpio Girl said...

Sis, alhamdulillah tgk keadaan Ammar dah okay dah..muka pun dah tak berapa sembab sangat..tapi takper, sembab2 pun tetap comel dan Auntie Zaza lagi tambah geram dengan dia..tak sabarnya nak jumpa dia in person..Sis, I course 3 bulan kat KL later boleh tak kalau kita buat playdate of the boys...?:D

A.I said...

Alhamdullilah...aku pon lega gak dgr :)

wah, senang je kau sumbat ubat kt ammar kan? ngeeeee

Asz said...

thnk u very much dear frens ... ur continuous support & prayers are much appreciated ...

zaza ... owh, course kat KL ...bila tu?? hmm ... menarik ... boleh je nk wat playdate for the boys ... gimme ur email, kita exchange phone nos ...

A.I ... iyer noks ... senang keje aku, dah sah2 aku x payah nk berperang ngan Ammar bila time nk bg mkn ubat ... aku cucuk je kat sinun ... hehehehe