jom follow

Friday, May 21, 2010

demam oh demam ... :'((



salam

kusut & serabut kpala otak aku ni memikirkan pasal Ammar ... petang semlm, pengasuh Ammar call aku bgtau tiba2 suhu badan Ammar panas, aku pesan pada pengasuh utk bg ubat demam immediately (seb baik aku bekalkan ubat demam) ...

aku x tunggu lama pastu, terus kluar ofis amik en hubby... x sabar nk amik Ammar plak... sambil bwk keta, aku tertanya2 sendiri ... knp Ammar demam lagi ... x pernah camni .. maksud aku x penah pulak bila Ammar on antibiotics dia still demam ... all this while once dia on antibiotics dia akan ok ... melainkan kalau antibiotics tu x sesuai ngan dia then, demam dia x kebah/berkurangan sampailah jumpa antibiotics yg sesuai ngan Ammar ...

tgh mlm tadi, Ammar demam skali lagi ... bkn sket2 ... mmg panas btol badan dia ... aku risau, mmg aku btol2 risau ... aku berjaga smpai pkl 3 pagi tadi ... just to make sure suhu bdn Ammar reda lepas bg mkn ubat ... sambil tu aku sponge bath kan Ammar ...


tgk tu ... temp bdn Ammar sampai ke 38.1 ...

bila Ammar demam, dia suka dipeluk ... sayang Ammar!!!


pkl 3 pg tu, aku baring sebelah Ammar ngan hati yg sayu, sebak, gundah ... x dpt aku nk gambarkan camne pedihnyer hati ni bila tgk Ammar sakit ... mcm2 yg aku pikirkan ... kebetulan baru2 ni aku ada baca article pasal down syndrome, mengenai penyakit2 yg related ngan down syndrome ... ada byk, selain congenital heart disease ... leukemia is another name yg slalu membuatkan aku rasa gerun & takot ... then bila aku teringat, salah satu simptom leukemia ialah infection & fever ... aku dah mengalir air mata ... sedih, sayu ... cepat2 aku padamkan ingatan tu ... biar ia pergi jauh2 ...

aku sentiasa berdoa supaya dijauhkan benda2 camni esp utk Ammar ... ckup lah ngan penyakit2 yg Ammar sedia ada skang ... paru2, jantung, sistem pemakanan ... jgnlah ditambah dan diduga ngan penyakit lain pulak ... sudah cukup aku melihat Ammar suffer ... melawan satu demi satu kesakitan yg dialaminyer ... kalau aku yg melihat dah cukup sakit ... apatah lagi Ammar yg melaluinyer ... sob sob sob ...

hari ni hubby aku amik emergency leave coz nk jaga Ammar kat umah ... aku dah x boleh cuti minggu nih coz hari isnin & selasa ari tu aku dah cuti ... skang giliran hubby plak ... minggu depan hari selasa nk cuti lagi ... utk appt ENT Ammar ... mintak2 hari tu Ammar sihat, sbb kalau x sihat Ammar x boleh buat audio test & check up ...

apa lagi yg patot aku buat utk bantu Ammar ye?? maksud aku utk antibodi dia tu ... dah mcm2 produk aku cuba .. sampai aku takot nnt produk2 ni plak akan bg side effect pada Ammar (sbb dah bercampur2) ... ya Allah ... bantulah aku!!!!



8 comments:

Ekin said...

Salam K. Asz,
Sebak Ekin baca entri ni.. ape lagi tgk gambar Ammar dipeluk camtu... As a mother, we always think of the worst sebab kita selalu risau.... Kan? Sabar byk2 akak.. be with Ammar & jgn fikir yg bukan2... kita yg melihat rasa terbeban.. Apatah lagi dia yg sekecil itu.. Doa byk2 ye akak.. take care... Allah sentiasa membantu dan mendengar doa hambaNya...

noradzlina.kamdani said...

akk, cian ammar...elok gak akk sponge bath kn ammar waktu dia tgh demam tu...xpun akk jaram (ala, mcm2 lap2 bdn) dgn air asam jawa yg diramas ke, xpun air daun bunga raya...sgt elok utk kurangkan pns bdn ank akk tu...takut demam pns sgt akn effect kt otak...cian ammar semoga cepat sembuh..

yunz_02 said...

olololo.. manjanya ammar. eh anak i pn bru baik demam. tiba² panas smpi 39.5 tgh malam. haihh betapa susahnya hati kalau anak sakitkan..

Azimah@Melati said...

beb...aku tau ko kuat...be strong ya.... dah tak tau aper lagik kata-kata semangat aku leh bagi kat kau...berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.....

AeMieZ EzZanY said...

ala..ammar cepat la sihat sayang.. sian mama.... aunty pun sedey tgk ammar tak sihat tau.. makan ubat yg mama kasi ye sayang.. insyallah..ammar cepat sembuh!amin..

Catwoman said...

Salam Sis Asz Deary.....

Semoga Ammar cepat sembuh ye. Itu doa dari sy selaku seorg ibu.

Sis, byk2 b`sabar dgn dugaan dari ALLAH ye. He knows what he gives to us.

And thanks 4 the advc you gave to me.

Take care ye, Sis. :)

Mayyonnizz said...

SALam,

asz, sebagai ibu..kita mmg salu risaukan..

pasal demam nih..doctor ammar ade pernah ckp tak tentang demam yang tidak menentu..

kadang2 anak istimewa nih .. mmg selalu demam mungkin disebabkan oleh kelemahan otaknya untuk mengawal suhu badannya sendiri sendiri.

kdg2 panas jer..kdg rendah pulak..
Macam Alanna selalu jugak demam serentak masa masuk antibiotik IV.
macam tak masuk akal..tp bila mayyo tanya doktor pakar dekat HKL.. itulah jawapannya..

harap membantu menghilangkan kerisauan asz..selebihnya boleh refer DR..:)

A.I said...

Kalau mcm aku ni, ada masalah ngan kidney + sistem imun badan + antibodi, doc syorkan aku makan minyak ikan (scott imulsion) tu utk makanan tambahan. Minyak ikan bleh tingkatkan sistem imun + antibodi. try bagi ammar...Insyaallah boleh..

tp skang ni mmg musim demam. anak aku yg sulong tu dah msk 4 hari demam selsema + batok. sok aku nk bawak dia gi klinik RM1 buat blood test...hope sume ok...