jom follow

Monday, September 8, 2008

konon2 friendly visit je, last2 ....


sehari selepas turun dari hdu ke wad kk2

thursday, sehari seblm discharged, baru off oksigen

ammar sbnrnya dah discharged on 29th Aug, so weekend merdeka tu mmg ada kat umah le ... tapi tiba2 hari rabu, 2nd sept tu dia start batuk2 non stop sampai muka jadik merah padam ... aku masa tu okey lagi tapi bibik aku lak nervous breakdown nengok ammar camtu.

baru lepas batuk, kepenatan nak zzzz tapi cam tau je aku nak snap pic dia

akhirnya ... dah zzzz .....

so aku pun nak melegakan ati sendiri, pegi le spital ...wad kk2 jumpa specialist dia ... uncle joe a.k.a. dr johan yg mmg dah betul2 arif ngan kes ammar ni. ala2 nak friendly visit je le... kononnye!

tapi, yg peliknya masuk je keta nak gi spital dia dah tak batuk, sampai spital lagi le ... senyap ... siap lena zzzzzzzz tak hengat.... sudahnya bila uncle joe check kata ok dia suruh balik... isssh .. ammar ni suka buat stunt tau!

balik umah dia nampak ok le sket cumanya dia start purging lak ... boleh kata tiap jam dia brraaapp!!! tak berenti2 cirit dia ni ... so aku pun start bagi dia ORS (garam mineral) ... kurang2nya coverle balik yg keluar tu.

tup tap malam dah ada bunga2 start batuk balik ... by 6.30 am after feeding tu dia dah tak berenti batuk .... so aku pun seperti biasa ... dah masak sgt ngan condition ammar terus packing baju, sbb aku confirm sgt kalau gi spital lagi ari ni, uncle johan mesti tak kasik balik.


pagi tu, dlm keta ... elok je, tapi tipah takkan tertipu lagi oke!

pagi tu aku terpaksa batalkan niat aku nak gi keje, adam pun terpaksa ponteng sekolah sbb bibik aku cuti lak ari tu, ada hal, so pagi2 aku kejut dia angkut bwk gi spital skali.

ammar ngah kepanasan, dpt side bed dulu sbb wad penuh... terpaksa tido lam prem dia betul2 bwah kipas!

ni le side bed yg hazab panasnye tu!!! walaupun kat luar tu ngah ujan..

as expected, lepas uncle joe check terus dia suruh admit ... nak observe overnight ... hasilnya??? aku terpaksa berbuka & bersahur kat spital for da 1st time! sedih tau ... tak leh nak imagine kalau aku terpaksa beraya kat spital.

suami terchenta aku dah nak terlena ... adam pun dah buat muka sbb penat & panas

merasa le aku berbuka sorang2 kat spital ditemani ammar. geram tul aku ngan si nemok aku ni tau ... bila kat spital takde lak dia nak buat batuk2 dia ... diarhea pun kurang sgt2... suka duduk spital ke dik??? mummy tak suka tau!

kan dah kena pakai oksigen!!!

cuma skejap kul 9 mlm tu dia buat stunt, tiba2 je dada dia berombak , nafas laju sgt sampai tak pasal2 kena pakai oksigen ... hissh!!! masa tu aku dah risau dah, silap2 tak boleh balik esok ni... tapi namanya pun stunt kan ... kejap je le ... by 12 midnight, aku sendiri off kan oksigen sbb aku nengok breathing dia dah stabil, bila nurse check pakai machine pun SPO2 dia pun cemerlang, 100%!

so kesimpulannya, ni kata doc tau bukan aku yg ckp ... ammar ni agaknya confuse mana umah dia, coz dia nampak lebih selesa duduk kat spital ... ada gak doc yg ckp apa kata buat friendly visit once a week, kot2 mme dia suka dok spital, pastu ada sorang doc lak bagi suggestion, suruh renovate bilik kat umah cam spital. pastu, bibik pakai baju cam nurse serba putih, aku lak bagi up sket ... pakai jubah doc ... kureng nye doc!

kat umah lepas 'overnight' kat spital ... senyum lebar


pagi ni dia dah start balik batuk2 .... sib baik esok pagi mmg ada appt ngan uncle joe , ptg lak ngan surgeon ... so the whole day aku kat spital ... next week on monday ada appt lagi ... for the meantime, muka aku je le kat spital tu.

hopefully ammar ok le ... jgn lah ada apa2 lagi lepas ni ... amin!

2 comments:

lily.lulu said...

aalahaiii .. suwitnyaa tgk gambar ammar tersenyum ...

lily doakan ammar cepat sihat dan sembuh ...

cepat sembuh yer sayang !!
:)

Asz said...

lily, tnks 4 da well wishes ... ngah sedey ni pasal ammar dah masuk spital, just admitted smlm ... sobsobsob ..