jom follow

Wednesday, September 10, 2008

Dugaan di bulan Ramadan

bulan puasa thn ni betul2 menduga aku, kalau mcm thn2 sblm ni aku rasa tercabar le gak nengok org mkn dpn aku, tapi thn ni dugaan dari segi lain lak.

kat umah, masa ni dah start batuk2 nampak tak sihat, tido pun terpaksa meniarap, kalau tak langsung tak leh tido



ngah dukung dia dlm keta, masa ni kul 11.45 mlm, nak gi wad kk2 amik neb sbb batuk tak berenti, nmpk weak sgt, bukak mata pun tak larat


dah mcm kebiasaan, ammar is back at hdu, just admitted subuh smlm, di kala org ngah nyenyak tido & bersahur, aku ngan hubby kelam kabut, rushing gi spital. perasaan bercampur baur ada risau, cemas, sedih ... mcm2. sudahnya kami tak sahur & tido semalaman, tp alhamdullillah, dpt jugak puasa penuh smlm.

rasa ngantuk tak ilang lagi smpai ari ni, takde mood nak nulis panjang so aku attach pic ngan citer pendek2 dah le.


kul 3 pg, on da way gi emergency, dia dah lembik, nafas dah laju sgt2


sampai2 je terus masuk resus room, doc check lebih kurang terus bagi neb sbb kata doc, bunyi lungs dia tight sgt, kena bg neb biar lungs kembang


lepas dpt neb terus dia bukak mata, pastu mulut membebel ... agaknya nak ngadu le kat aku yg dia sakit kot ... sian dia



tepat kul 5 pg, aku naik ambulan from emergency gi paed unit masuk wad yg aktif mlm tu, kk6 ... tapi tak masuk cubicle acute pun ... pelik gak, tapi agaknya sbb yg mula2 tgk ammar kat wad pun doc trainee bkn specialist, so dia ingat ni kes biasa2 je kot


pagi tu dlm pkl 8, dtg sorang lady doc, she's actually m.o. bkn specialist tapi dia pernah attend kes ammar, terus dia suruh ammar transfer ke acute cubicle for close monitoring, then bila specialist dtg tgk ammar dia nak tgk dulu keadaan ammar slps bagi neb (padahal dr kul 6.30 sampai 7.30 pg tu ammar dah amik 3 x neb, tapi still tak ok) sblm decide nk antar ammar gi icu atau hdu.



SELINGAN .....


nama adik ni muhd ikhwan, dah lebih setahun dia kat hdu ni, dia ada masalah neuro, tak boleh bergerak cam lumpuh seluruh bdn, bernafas pun dibantu ngan machine, yg kat leher tu. senyum lebar dia bila aku acukan hp aku ke arah dia, aku bagi signal suruh dia senyum ... amik gambar pun kena sorok2 sbb kat dlm tu takleh amik gambar sbnrnya.


masa awal2 ammar masuk hdu dulu, dia tak nak senyum ngan aku, skang ni agaknya sbb selalu nampak muka aku kat situ dia pun dah respon bila aku & hubby aku tegur dia, smlm dia tunjukkan kebolehan dia angkat kaki dia ... sebak ati aku nengok keadaan dia, sbnrnya aku happy sbb dia dah boleh gerakkan kaki dia maknanya dah ada improvement.


aku harap adik iwan cepat sembuh walaupun realitinya utk dia sembuh back to normal agak tipis tapi manalah tau kan, kuasa Allah, apa2 pun boleh terjadi, yg penting kita percaya padaNya.


SELINGAN TAMAT


akhirnya setelah cubaan doc2 kat kk6 tak berjaya, ammar pun terus di transfer ke phdw a.k.a. hdu utk breathing support (ni gambar pintu masuk hdu)

sampai2 je hdu, temperature dia naik, demam lak, so kena le letak kain basah kat kepala ngan badan dia, masa ni he looks better compare masa kat wad

monitor yg tertera segala mcm rate, heart rate, pulse rate, spo2 dan mcm2, nampak tak yg blinking kaler kuning tu, itu menunjukkan yg heart rate dia tinggi melebihi yg spttnya

laaa.. mlm tadi datang nengok dia dah pakai topeng (bipap) tu ... isshh ... sian tau, rimas je dia pakai topeng, terbatas pergerakan dia.

so, tu le lebih kurang apa yg terjadi smlm, dari awal pagi sampai le ke malam.... penat pun tak ilang lagi, tapi pedulik le ngan suma tu ... aku cuma harap ammar cepat sembuh. cepat2 kita balik eh dik ... mummy tak teringin nak raye kat spital.


6 comments:

alicia said...

sian dia kan...penuh balik la wayar2 bagai ni....sabo je la k..

Asz said...

ngah sabo le ni ... kalau tak sabo aku dah meroyan .. jadik org gile dok kat tepi jln ckp sensorang sbb depress... nasible aku masih berpijak di bumi yg nyata.

lily.lulu said...

alahaiiii sayang ....
sayunya tengok ammar masuk hospital balik ..

cepat sembuhhhh ...
nanti boleh raya dengan mummy kat rumah

Asz said...

tulah lily ... doa2kanlah kami ni ... tak teringin la nak raya kat spital ... ammar ok je ..aku yg meraung sakan kat situ nanti!!!

sue cipot said...

sis..
kalo u xkisah sya nak link ur blog..
entah kali ke berapa airmata sya tumpah di blog ini..
tabahnya hati seorg ibu..
sya doakan ammar cepat sembuh..

MamaCira said...

sedih yang teramat...