jom follow

Saturday, March 13, 2010

Ammar's new gadget ..

salam

fyi, Ammar admitted due to his leaking gastro ... ni dah kali ke 4!! tiap2 bulan 'check in' wad ... dah cam jadik satu kemestian lak ... rutin bulanan ... pastu tiap kali admit, docs will puasakan Ammar selama 3 hari sblm gantikan ngan tube baru ... but dat is over now ... Ammar dah ada gadget baru ... goodbye gastrostomy tube ... welcome BARD!!!!


*** sebelum itu, bg sape2 yg ada darah gemuruh, atau ngeri/takot/mual disarankan spy bersedia utk sebarang kemungkinan, aku x berniat apa2 ... sekadar utk berkongsi info & pengalaman ... harap maklum ye ...

masa mula2 lepas surgeon bg Ammar sedatif , keadaan Ammar agak membimbangkan ... we was told that the sedative will effect his breathing dan bersedia utk sebarang kemungkinan ... i was sooooo worried ...

Ammar, still not ok ... masa nih nafas Ammar sgt2 laju ... sungguh aku menangis masa nih ... rasa cam aku has made a wrong decision ...huuwaaaa .. :'(

but not for long ... x sampai 10 minit letak balik lam baby cot lepas 'prosedur' pasang button tuh ... Ammar terus bangun dan nk tarik sume wayar yg melekat kat bdn dia ... sampai aku terpaksa pakaikan socks kat dua2 belah tgn Ammar .. phewwww!!! lega btol aku!!



ok, berbalik pada gadget baru Ammar ... BARD (Button Replacement Gastrostomy Device) ... bg yg penah tgk tube Ammar sblm nih, panjang, kaler kuning ... dan bila wat dressing aku kena gulungkan then plaster .. kalau x tube tu dangling kat perut Ammar ... juga membataskan pergerakan Ammar ... tp ngan button ... berbeza skali ... coz button nih melekat kat perut Ammar ... management wise, mmg jauh lebih baik ... risiko utk leaking juga x seteruk pakai gastro tube (Foley Catheter)...


ni gastro tube or to be exact Foley Catheter ...

inilah rupa button (BARD) yg telah 'ditanamkan' dlm perut Ammar ...

camnilah cara penggunaan button ... bukak tutupnyer dan sambungkan susu ...

kotak BARD ... including manual dan juga device lain ... device nih akan digunakan mengikut keperluan Ammar ...


tapi kalau nk wat price comparison mmg Foley Catheter tu jauh lebih murah kalau nk dibandingkan ngan BARD .... harga Foley Catheter around RM 4.50, harga BARD plak RM800++ ... giler jauh difference harganyer kannn ... dan Foley Catheter tu boleh beli kat farmasi, unlike BARD ... mmg aku x penah nmpak ada kat shelves farmasi ... setau aku cuma boleh dpt kat spital dan kalau nk beli sker2 mmg x bley arr ... sape lak sker2 nk keluar duit RM800 wthout reasonable reason ... ye x??

walaupon harga BARD nih agak mahal, tp xpelah ... demi Ammar mahal camne skali pon aku sanggup ... maaf, xde niat utk meninggi diri ... aku buat ni sume utk kebaikan Ammar, aku harus pikir jalan yg terbaik bg mengelakkan Ammar terus di admitkan ke wad tiap2 bulan ...
bagusnyer ttg BARN, tahap ketahanannyer boleh menjangkau ke 8 tahun! ... but it depends on how often kita guna BARD nih ... ada certain cases yg x sampai 2 tahun dah kena tukar yg baru ... parah gak kalau camtu ...

i really wish, after this xde lagi insiden aku 'check in' ke wad coz gastro wound Ammar tu leaking ... but i was told by Dato' Zack (the head surgeon, pssttt ... sumbody told me he is the best paeds surgeon in the country!!!!) ... ok sambung balik .... i was told by Dato' Zack dat BARD ni pon masih ada risiko utk leaking ... but not as bad cam gastro tube tu ...

hopefully dgn ada nyer BARD/button nih ... Ammar xkan lagi di admitkan ke wad coz leaking gastro site ... hope it helps Ammar spy Ammar boleh menjalani hidup lebih baik ... Insyaallah ... itulah harapan aku wat masa nih ... Amin!

15 comments:

ibu emy efy eqy said...

acik wa doakan semoga ammar cepat sembuh dan boleh bermain seperti kawan2 ammar yang lain.

Noina said...

Alhamdulillah..At least ada gak perubahan ke arah gadjet yang lain.. Ina tgk sian gak ammar..asyik bocor je ..huhu..Mesti Asz risau kan..

Ina doakan segalanya yang terbaik buat Ammar.. Amin.. :)

Ibu Mr.Aqil ~ Wife Mr.Em said...

2 ammar.. tabah yer nak.. untie faham mcm mana perasaan bila HOSPITAL jadi rumah kedua kte.. Dr kecik nasib kte sama cuma dlm keadaan je yg brbeza.. Kekuatan & semangat Ammar je yg mampu harungi smua tu.. Sabar ye nak..

I want to lose weight said...

hopefully tkde leaking2 lagi..
tgk perut dia berdarah2 tu..
aku lak terlebih emo smpi tersedu-sedan menangis :(

eynda said...

Sedih sangat tengok keadaan Ammar...harap lepas ni takde leaking lagi...teringin nak tengok Ammar besar nanti macam kanak2 lain yg sihat ...insyaallah :-)

Ain said...

moga gadget baru ni sesuai dan serasi ngan ammar....

harapnya takde la leaking lagi...

achik ain doakan ammar cepat sembuh dan boleh keluar hospital secepat mungkin....

LYaFRINA said...

Tp... lg sngkan gna button cam ni.. sng skit ammar nk bgerak kn...
Apa2 pon, hrp ammar makin sihat n dpt mjalani khidupan sprti kanak2 lain.. insyallah..

Thara said...

salam asz. kiranya, ammar masih perlu makan melalui perut dan bukan melalui mulut ye? anyhow, i harap ammar will be much better after this! be strong, we're all behind u! :)

Asz said...

wa .. terima kasih byk2 coz doakan utk ammar ...

ina .. yup, hopefully adalah gak dorang take action, xdelah wat mende yg sama tiap kali pastu masalah yg sama berulang lagi ... thnk u dear

salina dearie .. same goes to u .. hope u tabah slalu, nasib kita lebih kurang cuma dlm situasi berbeza ...

zel... alaaa ... sian ko sampai nangis2 gitu skali ... aku pon lepas ni xdelah episod berdarah2 cam gitu lagi ... seriau aku.. kita dah le bkn doctor, bila jadik camtu tertanya2 nape berdarah, dari mana?? perut ke?? usus ke?? haishhh!!!


eynda, saya ni walau dah biasa tgk ttp rasa ngeri ... kesian jgn ckplah ... anak lah plak kann ... tp nk wat camne, sudah ketentuanNya ... anw, thnx dear ..

Asz said...

Ain ... harap2 gitulah, mintak sgt jgn bg masalah kat ammar lagi .. kalau x sian kat ammar, doc ada ckp, kalau lepas ni dia masuk spital lagi keadaan akan jadik lebih mencabar coz urat/line ammar mmg terlampau susah nk dpt ... sian ammar... huhuhu

lya ... management wise mmg lagi senang utk ammar bergerak ... hopefully x sensitif cam tube lama ..


thara dearie ... yup, ammar masih mkn melalui tube ... dah cuba utk bg oral tp ammar reject ... skang ni plak doc kata jgn push sgt, coz takot ammar x tahan (berkait ngan penyakit ammar) ... so dia kata ngan anak2 lain mungkin boleh guna pendekatan yg saya gunakan skrg tp ngan ammar kena hati2 ... takot nnt memudaratkan ammar ...

Lynn said...

Semoga Ija n Suffian sentiasa tabah menjaga dan merawat Ammar..ini semua kurniaan Allah(s.wt)..utk menguji keimanan dan kesabaran kita sebagai parents..

Wansteddy Tales said...

demi anak. apa pun kita sanggup gadaikan untuk keselesaan dan kesihatan dorang. faham sngt pe asz rasa.

Lelaki Ini said...

Alahai..sayu hati betul tengok keadaan Ammar mcm ni..be strong sis, we pray for Ammar..

eazlye said...

nmpk smart gadjet baru ammar tuh..hehehehe...ammar jgn garu2 lagik tau...jaga gadjet kamu elok2....gud boi..

Anonymous said...

salam... mu nephew nak operate bulan 2 nie... leh x bagi contact no. mane nak beli bard ni.. rely need it.. puas kitorang cari xde.. pliz call me with this info xpon mceg pon xpe.. will call u back.. sbb hspital yg nak d operate x provide mende ni.. die suruh cari sendiri.. klau x kene pkai tube... plizzz... call me back.. farizza 0122334575