jom follow

Thursday, January 8, 2009

bukit tinggi ...

last weekend, kami ke bukit tinggi, overnight kat sana ... konon2 nk buat family gathering (belah hubby), organized by my biras, mas ... aku pun berkobar la jgk nk pegi walaupun mula2 tu cam nk tk nk (atas sbb kesihatan) ... but then, bila pikir balik bila lagi kan ... ini lah chance ammar utk jumpa org kuantan (my inlaws & tokki)... lagipun ni le 1st outing utk ammar ... purposely pilih bukit tinggi sbb dekat ... tapi nmpaknya mmg bkn rezeki ammar ... atas2 sebab yg tk dpt dielakkan cuma ibu mertua aku je yg dpt turun dari kuantan ... :(

hari sabtu kul 3.00 ptg tu lam ujan kami gerak dari ampang ke bukit tinggi ... sib baik jam sket je kat mrr2, then jumpa ngan pak teh dorang ni (adik hubby) kat bp lepas tol gombak tu ... saje nk gi sama2 ... alhamdullillah, walaupun ujan kami selamat sampai ke destinasi ...

mak teh ngah check in ... kami suma tunggu lam keta

masa ni still ujan ... maka kabus penuh menutupi pemandangan ... sejuk jgn citer le ...


pemandangan dari balkoni apartment ... nyaman, aman, damai, sunyi ... indahnya suasana kat sini ...berbeza ngan kl yg bz sentiasa ...

ntah apa lah si adam tu ckp ngan tok dia, sampai gelak besar tok ... yg si kenit hafiy tu dok observe je ... (bersepahnya!!! masa ni baru smpai, tak sempat kemas lg ... sebok organize dapur dulu pasal nk mkn ... hehehe)

mlm tu kami tak gi mana2 pun ... sampai pun around kul 4 ... bila sampai masing2 ngah lapar ... lagi pun cuaca tak mengizinkan, still renyai2 ... so, kami lepak2 kat apartment sambil layan mkn, lepak, tgk tv, berborak dan of course bila sejuk2 camtu rasa cam nak zzzzzzzz je ... lagi2 bila lepas mkn ... pastu lak bila sejuk asyik lapar je ... uisshh!!! sib baik gak kl panas ... kalau sejuk mau aku dah lagi besar dari tong dram!!!

the next day ... pagi2 lg aku dah bgn, motifnya ialah .... nk menikmati suasana pagi yg nyaman dan segar... cantik tul weather pagi tu ... tetiba aku rasa cam bestnye kalau dpt beli umah & tinggal kat situ ... lagi2 ammar ... dia kan mana boleh panas sket, hangin je lah kalau dah berpeluh ... heaven dia kalau aku beli umah kat atas bukit yg sejuk camni ... tapi fulusnya takdok!!! so, berangan je lah yeee ... ;p

ammar was so excited pagi tu ...


so lepas suma org dah mandi ... kami siap2 utk check out ... kul 11 dah kluar, antar kunci then to our 1st destination ....

mula2 gi rabbit park ....

ammar 1st moment kat luar gi bercuti ... muka excited je ...

adam ... ngan pose jelir lidah dia tu ...

the kiddos ... haqeem & nina ... and of course my little nephew, notty boy ... hafiy

abah, ammar & adam ... si adam dok intai donkey tu ... dia takut ngan donkey tu sbnrnya ...

sesi adam berckp ngan donkey ... :D

ammar is so amazed with the rabbits, running here & there ... cute je tgn dia tu ... ala2 nk menggapai rabbit2 tu ...


tak abis2 lagi pandang rabbit ...



our next stop is colmar tropicale - french theme resort ... tapi bila sampai dah start gerimis ... hmmm ... nk buat camne, jalan je lah ...

sampai kat french town tu, ammar dah ngamuk2 ... rupa2nya nk tido ... sian .. sib baik dpn stage tu ada krusi byk bersusun ... kitaorg pun apa lagi ... buat port kat situ ..



hafiy jenjalan sesuka ati kat sini ... cam town ni abah dia yg punya ....


adam ngah kusyuk ... berkerut2 dahi .. sementara still ujan, the kiddos abiskan masa kalerkan benda ni ... aku lupalah namanya apa ...hissh!!!

susah tul nk amik gambar berdua ngan adam ... sampai aku kena peluk dia .. kalau tak dia sebok berlari sana sini

abah & ammar ... strolling down the street lepas ujan
the 3 siblings ... admiring the swans ..

adam & abg kesayangan ...
adam takut swan gigit dia ... tu yg jauh je ..
kompem kami berdua ni dah gumuks!!!

me & my beloved mom in law

dah start gerimis balik ... cepat2 pose suma org ... say cheesseee!!!
plan seterusnya nak gi japanese tea garden terpaksa dibatalkan ... atas sbb weather ... lagi satu pasal nk gi situ kena naik train khas dia ... ala2 cam bas kecik dorang sediakan ... aku susah nk pegi pasal leceh bwk ammar nyer machine segala ... takleh gi mana2 lagi kitaorg pun gerak terus balik umah mak aku antar adam, monday dah start skolah.
so next time je lah ... bila ammar fully recovered, takde tiub sana sini lagi kita boleh explore tmpt lain lak ... thnks to mas for organizing this trip ... len kali kita buat lagi nak, kalau suma dpt join lagi best, sure havoc ngan kerenah bdk2 ... tapi bila ammar dah boleh travel jauh la eh ..

12 comments:

Azimah@Melati said...

asz...ada saper2 advise ko guna Alpha Lipid tak utk ammar?....

oRanGeLiLY said...

uih..best nye kak...bile la nak pegi yek

sue cipot said...

wah snoknya akak jalan2...
dh lama psg hajat nk p situ tp lom ada rezeki lg.. ada je halangan yg dtg..

Asz said...

achik : alpha lipid tu menatang apa??? tak penah dengar pun ...

aan : kalau suka tmpat sejuk oklah, tapi food giler2 mahal ... nk jimat kena bwk bekal ... kalau setakat gi 2 org takpelah lagi, tapi kalau dah cam rombongan cik kiah baiklah bwk bekal okeh .. :)

sue : saje je sue ... nk bwk ammar ... sian dia tak tgk dunia luar ... insyaallah ada rezeki sampai gak kat situ ..

NaD said...

nampak mcm kat oversea. buat outdoor wedding photgraphy pun cantik nihh..

Asz said...

nad, the scenery mmg cantik ... rasa aman je ... insyaallah ada rezeki nk gi lagi .. tunggu ammar dah jalan lagi best .. skang susah sket .. byk gadget dia ..huhuhu ...

psst...nnti kawen amik lah gambar kat situ .. romantik je ..dah le sejuk2 ...leh peluk2 ... wakakaka

AQisH said...

kat sini mmg cantikkan dulu my sis zubye penah amek gambar kat sini mmg superb..

tp i lom sampai2 lg kat sini..teringin gak nak pi..tp taktau lah bila huhu..

Asz said...

aqish, u shud go ... scenery dia mmg cantek ... i dah 2 kali pegi ... tapi still tak dpt gi japanese garden dia ... hopefully next time i gi dpt lah visit japanese garden dia lak ..

atikahsalam said...

Asz...sihat ke lama tak dengar kabar berita... yelah walaupun duduk satu kg. tapi x pernah jumpa.. seronok jugak yek kat Bkt Tinggi X Gegaran lagi Ke..

Asz said...

ati ... ko ke tu??? tak tau pun ko ada blog ... mmg kita sekampung .. tapi kan aku dah bermastautin kat tmpt lain ...pasal tu kita jarang2 jumpa ... :)

ita.itu said...

syoknye bercuti ramai2 ngan sedara ek..amar lagi la syok ngk rabbit ek..kalo dkt..sure dia terkam

atikahsalam said...

Yelah... aku lah ni... siapa lagi.. ingat kan dah lupa kat ati.. heze yang bagi blog kau kat ati