jom follow

Friday, October 31, 2008

asam pedas

petang smlm masa gi pasar mlm aku nmpak ikan merah, tiba2 terliur lak bila membayangkan ikan merah masak asam pedas, nk beli tinggal ekor je, 1 je pulak tu, mana cukup ngan anak2 yg lain lagi kang ... buat aku terkulat2 je nanti.

si adik, senyum manis je ...

si abang yg suka amik pic tak semenggah!

aku & hubby, masa ni ngah tunggu lauk sampai

agak sbb sian nengok aku, hubby aku pun ajak gi mkn asam pedas ... kebetulan lak aku mmg dah lama nk pegi kat kedai neighbour aku ni, tapi tak berkesempatan... ada je hal yg datang.

balik dari pasar mlm, suruh suma bersiap, sambil tu aku bagi ammar susu dulu, senang sket takyah kang aku terhegeh2 nk bagi susu, mana nk mkn lak lagi ... lam kul 8.30 kitaorg pun kluar umah.

sib baik tak jam, dekat je pun ... kat tesco ampang je ... around 8.45 sampailah kami kat MAPS aka My Asam Pedas Shop ... ni salah satu bisnes baru family linda onn, blm opening pun lagi ... maybe lam seminggu dua ni dorang buat opening ceremony.

aku suka sudut ni, cantik ... rasa cam nk bawak balik je lampu tu ... bley?!!? :P

blm masuk kedai lagi aku dah bau aroma asam pedas yg sgt mencabar perut aku ... mau taknya, punye le aku ni menahan lapar dari siang, takmo mkn nasi ... dah tu lak, kunun2 nk ratah2 & hirup2 je asam pedas tu nanti ... tapi aku dah dpt rasakan yg kemungkinan besar aku akan tewas.

bila tgk menu, suma cam sedap .... aku pun apa lagi, meneruskan misi mengorder ... part2 ni slalu keje aku ... pasal aku ni cerewet, kang kalau dia order kang byk mulut aku ni .... so pandai gak hubby aku ni, sblm apa2 baik dia bagi aku je yg order ... lagi senang.

tak order byk pun, sbb anak2 pun kata tak berapa lapar .... jom tgk apa yg aku order..


ulam & sambal belacan ni kalau tak silap aku mmg bg free

tu diaaa .... yg aku idamkan ... asam pedas ikan merah ... yuuummmm


asam pedas ikan kembung ...

ikan kembung bakar bercili ...

sotong bakar bercili

kan betul ... mmg aku kalah ... terjebak gak aku mkn nasik ... walaupun sket tetap aku rasa bersalah, tapi takpelah ... dah mkn, takkan nk keluarkan balik lak kan .. ;)

kalau ikut tekak aku, asam pedas ni mmg cukup rasa ... masam, pedas ... sesedap rasa. kalau ikut kata mak aku, tak lokek bahan ... kuahnye pun pekat ... tak le cair mcm yg aku mkn kat wangsa maju tu. hubby aku ckp, smbal belacan dia mmg meletop! ... aku tanya apsal meletop?!! dia ckp pasal pedas & sedap .... laaaa dah mmg sah2 awak tu suka sambal belacan.

ikan & sotong bakar bercili tu marveles beb .... yg buat sedap aku rasa sambal cili tu ... mmg kena je kat tekak aku ni ... perah lak limau tu ... pehh!!! mmg kaw2 .... rasa cam mkn ikan bakar kat umbai lak.

aku ni cerewet, kalau tekak aku rasa tak sedap aku mmg tak leh telan ... lain ngan hubby aku, tak sedap pun dia boleh lagi telan pasal tak nak membazir katanya. bukan senang aku nk mkn yg bakar, sbb aku pernah terkena order sotong bakar tapi tak fresh then bila mkn rasa hanyir2 tu ada lagi ... bau pun semcm je ... eewwwe ... tapi kat MAPS ni, ikan & sotong dia fresh, ada gak udang bakar, tapi aku tak order, next time nk try udang bakar lak.

for desert kitaorg order chocolate mud truffle ... combination panas & sejuk ... serius sedap!!! tak sempat amik gambar sbb masa tu aku ngah leka berborak ngan head chef nye .. neighbour aku, abg suhairi a.k.a abg ipar linda onn.

abg suhairi ni mmg pandai masak, kat umah pun dia rajin memasak ... mmg dah minat kot. pagi2 buta org tgh tido dia dah gi pasar beli bhn mentah utk MAPS, pasal tu aku tgk ikan2 kat situ fresh2 belaka ... takdelah ikan yg sakit2 mata.

so overall aku mmg puashati ngan kualiti food & servis kat MAPS ni ... worth your money, kadang2 kita gi mkn kat restoren, tmpt cantik tapi food hampeh ... lagi sakit ati bila nk bayar mahal.

bagi aku MAPS ni selesa, bersih, servis cepat & yg paling penting sedap & fresh. bukan aku puji lebih pasal dia neighbour aku tapi mmg pandangan ikhlas seorg pelanggan yg sgt berpuas hati. aku pun tak dpt comission, lagi satu dorang pun tak baca blog aku ... errr ... rasanya dorang pun tak tau aku ada blog.

sambil2 aku upload pix food ni suma ... terliur lak aku ... ngah carik2 time & kesempatan nk gi lagi ni .. hiks!


2 comments:

AQisH said...

mak oiii kecur ayaq lioq i tgk asam pedas laa..lamanyer tak mkn..tetiba jer rasa lapo..isshh u punyer pasal lah nih..:-p klu u kata sdp i nak pi rasa gak lah nnt..hehe..

AinZa said...

terliur tgk asam pedas...meleleh wooo...