jom follow

Tuesday, October 21, 2008

kura-kura ...


last weekend masa blk klg, mak aku surprise kan adam ngan kura2 lam baldi ni ... aku ingat mak beli, rupa2nya mak kata, one fine morning, masa dia nak sapu depan umah, kura2 ni betul2 ada kat tepi pintu ... sesat agaknya.
so knowing yg cucu dia yg sorang ni suka binatang, dia simpan kat lam baldi ni buat sementara nk tunggu kitaorg balik for weekend.
adam mmg excited giler bila nengok kura2 besar camtu ... ye lah kura2 belaan dia kan cenonet je ... dpt yg besar ni jakun jap. pastu sebok lak dia mintak permission aku, kot2 dia boleh amik tortoise ni as his new pet, of course aku ckp tak bleh sbb ... yg dia ada tu pun sekor dah mati ... si bob tu ... dah jadi janda si ton .... laki dia dah innalillah 1st raya ari tu.

adam ngah gigih nk lepaskan tortoise tu

so overnight bila dia pikir2 balik, pagi tu dia ckp kat aku yg dia dah decide to let the tortoise free ... ngan tak mandi dia bwk baldi gi luar umah nenek and lepaskan kat tepi pagar umah.

pemalu tul kura2 ni eh ... lama aku tunggu nk snap mukanya ... tak pernahnya dpt!!! elok je dok dendiam lam tu.


baru keluar muncung sket je ... aku dekat je terus dia nyorok lagi ...

tak larat aku nak mencangkung kat situ lama2 so aku pun masuk dlm umah .... alih2 bila aku kluar je kura2 ni dah kat bwh keta ayah ... tak kuasa la aku nak amik gambar so officially aku bg adam jadik photographer dan ni lah hasilnya.


ngah pikir nk gi mana ke??

tak sampai 1/2 jam kura2 tu dah lesap ntah ke mana ... semoga dia jumpa jln pulang.

10 comments:

AQisH said...

normally boys ni mmg suka animals..anak i pon sama..ari tu dah request pindah rmh baru kalu dia nak bela pet..memula mintak cat after a few considerations i agreed to have rabbits instead of cats hehe..maklumlah kucin ni kang takut melepas meratalah..klu kura² ni pon senang gak kan letak lam akuarium dia tu jer tak kuar merayap emm..akan dipertimbangkan gak lah :-D

Asz said...

tu la aqish... adam ni dah pernah ada kura2 dulu, tapi ghaib gitu je ... pelik gak, pastu beli lg 2-3 bln lepas dah kojol lak seko tu.

rabbit pun cute gak kan .. tapi cam umah i ni susah sket nk ada pet camtu ... takde tmpt nk letak la ...

sue cipot said...

sis..
boleh x sya nk link ur blog?

Asz said...

sue : ok je .. akak pun link blog sue eh ...

NaD said...

owhh..ni kakak dhada eh? aritu tengok dalam kete je tak nampak muka. btw, im nuyu's sis :)

Asz said...

hi nad .. btul tu, sya kakak dhada ... nad yg kat waterfront ari tu eh?? dok area situ gak kan??

AinZa said...

mak aii besaunye kura2 tu..kalo nenek2 or atuk2 yang ada cucu yang suka binatang nih kalu jumpa yg cucu dia suka mesti nak simpan..aritu umah nuyu masuk ular kecik..tu pun ayah nuyu simpan..dekat 2minggu simpan dlm balang tggu cucu dia balik dr saudi..nuyu soh buang takot gak mak ular tu carik..dia kata tak boleh cucu dia dah pesan balik nnti nak tgk..nasib 2 minggu..agaknya kalo 2 bulan mau jadik besar ular tu.huhu~

Asz said...

humang aaii!!! jumpa ular pun simpan gak utk cucu?!? tapi mmg la kan, nenek & atuk ni mmg camtu la ngan cucu ... manja tak hengat!!

kadang2 bengkek gak .. dpn dorang nk mrah adam pun serba salah .. kadang terlepas gak, pastu aku gak yg kena marah balik ... overkan??

sue cipot said...

sis...
letak lah shout box.. leh borak2.
amar cam ner sihat dh? mana pic baru ammar..winduuu kat dia

Asz said...

ye lah sue ... tu akak dah buat ... bila nk start sembang nih?!