jom follow

Thursday, April 8, 2010

susahnyer ati nih ... sigh ...



salam

kesinambungan dari entry smlm, kisah Ammar yg demam ... balik keje aku terus pick up Ammar kat umah pengasuh ... sementara nk sampai umah pengasuh tu jam lah plak ... mmg ati aku x tenang ... ati nih mmg rasa gusar ... x sedap ati .... bwk keta pon main redah je ... aku x dulik org nk hon aku ke hape ...

sampai umah pengasuh, aku tgk Ammar tgh duduk mkn bahulu ... abis baju Ammar, comot! anw, soklan pertama yg kluar dari mulut aku tanya pengasuh Ammar .. "Ammar demam x??" ... pengasuh kata waktu dia amik Ammar kat nursery, badan Ammar rasa suam2, dedar mcm nk demam je ... amik temperature pon baru 36.8 ... so xdelah demam ... Alhamduillah ... terus aku rasa lega ... kalau x terbayang2 katil spital ... skang nih aku cam terover phobia lak bila Ammar x sehat ... huhuhu

sampai kat umah, hubby mandikan Ammar ... ku pesan pada hubby, biar Ammar main air lama sket ... biar sejuk badan Ammar ... coz waktu sampai umah bdn Ammar dah start panas ... dan aku boleh nmpak yg Ammar x sehat ... Ammar dok diam, xmo main, xmo duduk, xmo berdiri ... sume dia xmo ... yg dia nk cuma baring dendiam ... that is so not Ammar kalau dia sehat ... kalau Ammar sehat, seminit pon dia x diam ... sekejapan dia bleh panjat sofa dan berdiri kat sofa ... sekejapan dia boleh sampai dapur or mana2 jelah kat umah tu ...



Ammar xmo wat apa2 pon ... dia cuma nk baring bergolek je ... kejap terlentang kejap menonggeng


lepas mandi aku terus tukar dressing (pengasuh kata Ammar mcm sakit bila dia usik bahagian perut Ammar) ... mmg btol lah kata pengasuh ... area sekeliling button Ammar tu nampak merah (xyah arr aku letak pic tu kat sini, kang ada lak yg serun tgk) ... membuatkan aku terfikir ... mungkinkah Ammar demam disebabkan itu?? mungkinkah ada infection di gastro site button Ammar tuh??




ingatkan bila dah tukar button ni xde masalah camni lagi ... haishhh ... :(


then aku capai thermometer dan check temprature bdn Ammar ... hmmm ... 38.2 .... sah demam!!! aku terus bg Ammar ubat demam ... Alhamdulillah, lepas hampir 2 jam mkn ubat, panas bdan Ammar hilang ... tp Ammar tetap xmo main, xmo wat apa2 pon ... dia asyik merengek je ... sampailah sedar2 Ammar dah tertido sendiri ...

tgh mlm tadi dlm pkl 12.30 Ammar masih tido lena, bila disambungkan tube susu ke perut pon dia tido gak lagi ... mungkin sbb bdn letih & lemah ... kami pon suami isteri tido x lena coz lepas tu Ammar kejap2 merengek, tau2 je dia dah duduk sambil menangis ... then, around pkl 4 pg tadi, kami terjaga dari lena yg amat pendek ... sedar2 habis bahagian tmpat Ammar baring basah ... Ammar plak ngah nanges ... aku jadik panik ... nape lak nih?!?? bila aku check balik, aku cium tmpt tu ... rupa2nyer yg basah tu ialah susu Ammar .... aduihhhhhh ... apa kes nih??? apasal lak leh leaking sampai byk gitu skali ... (umpama cam secawan air tumpah atas katil) ...


mcm nilah gaya Ammar tido lepas insiden susu leaking tuh ... nk berdakap je ngan abahnyer ...

siannnnn Ammar ... bulan lepas around this date gak, Ammar hospitalized ... puncanyer demam akibat dari gastro tube dia ... bulan ni jadik lagi ... wat masa nih punca x berapa pasti coz Ammar baru tukar dari gastro tube ke button ... mungkin pasal button tu leaking, mungkin juga pasal cuaca ... sedih btol lah ati aku nih ... ntah sampai bila nasib Ammar terus camni ... sejak dari bln 11 tahun lepas ... tiap2 bulan camnilah citernyer .... dah mcm rutin lak ... asal demam je dok spital ...


aku ni plak tunggu masa je nk kena buang keje ... mana x nyer ... tiap2 bulan aku cuti ... kejap2 cuti Ammar masuk spital, kejap2 kang sbb nk gi appt Ammar lak ... nk salah kan bos aku pon x bley gak .... dah bertahun dia tahan ngan kerenah aku yg asyik cuti semedang ... sejak Ammar lahir sampailah skang ... mmg aku tension ... kalau ikut kan mmg aku xmo keje, nk dok umah jaga Ammar, tp slagi Ammar masih bergantung pada mesin utk makan, aku kena gak keje utk bantu suami aku ... belanja Ammar bulanan bukan sket ... utk org cam kami yg punya 5 org anak amount tu mmg cukup banyak ... aku rasa nk nanges sgt skang nih ... x tau nk watpe lagi ... x sanggup tgk Ammar tanggung derita kesakitan all by himself ... it is soooo painful for me ... sob sob .. sob .. :'((

hari ni pon en hubby ngan rela hati cuti jaga Ammar kat umah, besok turn aku plak, nk x nk sorang di antara kami kena amik cuti ... xkan nk hantar Ammar kat nursery tgh dia x sehat camtu ... sian kat dia nanti, paham jelah budak ngah x sehat, byk ragamnyer ... kalau kat nursery sape lak nk melayan ... jln terbaik aku atau suami yg jaga time tgh x sehat camni .... alahai anak mommy ... sian nyer ... uhuk .. uhuk ...



aku sker sgt pic nih ... waktu ni Ammar admitted gak ... kalau x silap aku tahun lepas bulan pose ...

Dear Allah ... please ease Ammar's pain, and please give us strength and patience to pull through all obstacles in raising all of our children ... Amin!!



21 comments:

ita cutevirus said...

asz,
siannyer ammar... hope ammar cepat sembuh dari demam..

Asz said...

terima kasih ita ... harap2 gitulah .. dah x tau nk wat ape bantu ammar ...

Scorpio Girl said...

macam tu lah anak Zaza jugak, kalau tak sihat-->terus senyap je..menonggeng lah, meniarap lah..tapi nak baring 24/7, longlai semacam..kita plak tahu yang anak kita nih bukan macam tu kan-->lagi lah risau..insha-Allah Ammar okay, du'a kami sentiasa untuk dia yang comel!

zatil said...

Dear asz....

Sian ammar..I know how u feel..I really really wish i could help!!

Saya yang kecut perut baca cerita ammar yg x sihat..alahai kalau lah saya boleh tolong!!?

Saya doa ammar sihat dari demam cepat..

AQisH said...

alahaii asz..baca kisah u ni..i pon rasa sedih jer..x tau nk kata apa lg..i doakan satu hari ammar sihat juga..suka tgk dia ketawa..semoga ammar tabah..

Hezesuze said...

aduh beb....berat mata memandang berat lagi bahu memikulnye... :(

aku tau ko kuat beb....demi ammar..

noradzlina.kamdani said...

cian ammar...semoga ammar cepat sembuh ye kak

yasmine said...

ammar comel semoga cepat sembuh...

nieda said...

semoga Ammar cepat sembut..be a strong mommy ya..

mama zahin said...

sian Ammar..moga Ammar cepat sembuh..INSYAALLAH..

DAN moga akak sekeluarga tabah mengharungi segala onak kehidupan..

Thara said...

oh no! kesian nye dgn ammar. but u be strong ok. and take good care of both u urself & ammar. insyaallah this test will come to an end one day.

kak asz, i nak tanye ni dah lama sebenarnye tapi tak tertanye2. neh nak nyebok sket hehe. dkt sini, bole nampak 2 org anak akak je, ammar & adam. lagi 3 tu dah bekerja ke camane? psl tak penah nampak. :)

Rizziela said...

Ya ALLAH Ya Tuhanku...
Kau sembuhkanlah adik Ammar ini. Kasihanilah dia...Bayi secomel ini perlukan kehidupan yang lebih baik & sempurna...kau jauhkan segala penyakit darinya Ya ALLAH..

Semoga mummy ammar tabah menghadpi ujian dari ALLAH ini. Berat mata memandang...berat lagi bahu yg memikul....

zue @ annaleeya said...

adoii... sian btul tgk ammar... smoga ammar cepat sembuh yer...

smoga asz dan suami trus tabah okeh..

Asz said...

zaza ... thnx zaza, mcm2 gaya Ammar buat ... tp lately nih, dia mmg sker berdakap ngan abah dia ...

zatil .. same here, bila ammar sakit i wish i could take away all his pain or at least ease him ... kadang rasa cam loser lak bila tgk ammar sakit camtu ...

aqish .. thnk u dear, its ok ... sometimes words of courage & prayers pon dah ckp bagus ... take care!

ze ... thnx babe..i'll try my best for ammar ...

lina, yasmine,nieda & mama zahin ..thnx for da comforting words ...

Asz said...

thara ... thnx for ur wordings ... anw, bg menjawab soklan cepucemas tuh ... sbnrnyer sya pernah letak pic dorang lam blog ... tp sgt2 jarang, yg lagi 3 tu dah besar2 ... dah form 5, 4 & 2 ... tau2 jelah bdk2 skang dah besar2 .. bkn nk sgt bergambar ... tp kadang letak gak pic dorang ... bkn kat dlm blog nih, tp kat facebook ...

rizziela ... terima kasih byk2 krn mendoakan yg terbaik wat Ammar ...

zue ... thnx dear, zue slalu ada tinggal kata semangat buat saya bila waktu2 cemas cam ni ... saya terharu!

Wife Mr.Em~Ibu Mr.Aqil said...

kecian ammar.. be strong ok.. setiap kesakitan kesulitan tanda kasih-NYA pd kte.. Ibu tau ammar anak yg kuat..

Ekin said...

K. Asz, sabar byk2 ye. Kesian Ammar tapi dia mmg budak yg kuat semangat sebenarnya. Psl keje tu sepatutnya mgmt kena paham la.. Bukan kehendak kita jd mcm ni... Akak be strong k..

Asz said...

Ina ... terima kasih byk2, Alhamdulillah, Ammar dah sihat ...

Ekin ... dah lega nih ... Ammar dah sihat walaupon x sepenohnyer tp oklah .. xde lah panas sgt badannyer ... thnk u 4 ur concern dik ..

anw, ni akak nk tanya .... nape akak x bley nk tinggal komen kat blog ekin tuh?? akak sorang je ke x bley or mmg sengaja ekin wat gitu or mmg problem komen box tuh???

Along said...

Asz, be strong. Aku doakan Ammar cepat sembuh. Aku baca entri ko kali ni, aku pun x senang duduk. Paham sangat la perasaan seorang ibu bila anaknya x sihat. Apa lagi la kes macam Ammar, selalu sangat demam...sian dia.

Ekin said...

Sorry akak, lambat lak reply.. jiwa kacau 2,3 ari nih.. hehe.. Ekin dak betulkan moderation tu.. nanti ekin tgk2 sat ye.. hihi

Normi Ali said...

Asz...suka tgk gambar Ammar yg last tu.....cute sngt :D