jom follow

Wednesday, April 14, 2010

finally ... Ammar balik kuantan ...

salam

wiken baru2 nih, kami sefamili balik kg ... di kuantan ... wat julung2 kalinyer setelah lebih 2 tahun ... to be exact seumur hidup Ammar kami x pernah jejak kaki ke kuantan ... al maklum, Ammar punya masalah kesihatan sejak lahir lgi ... sampai satu tahap doc x bg Ammar travel jauh2 ... doc sarankan perjalanan maksimum hanya 1 jam sahaja, tidak boleh lebih dari itu ... dikhuatiri akan menyebabkan kesihatan Ammar terjejas ...

mula2 dulu ada yg cam x percaya, xkan lah teruk sgt sampai camtu skali ... malas aku nk layankan org2 tu sume ... dorang xde anak yg sakit cam Ammar, boleh lah sedap2 mulut berkata2 ... aku wat dunno jek ... aku pikir yg terbaik wat Ammar, sanggup kami hanya berada di sekitar lembah klang selama 2 thn lebih nih ... seb baik parents aku x jauh ... nun kat klg ..



dlm keta, from kntan - kl ... penat!!!


dan selama tu jugalah, x pernah pon skali pergi bercuti jauh2 ... paling jauh terbaru nih, kami santai di Port Dickson (perjalanan pon sejam jek) ... itu pon sbb Ammar dah tukar dari gastro tube ke button ... (gastro tube sgt mudah tercabut, kalau tercabut kena masukkan yg baru cepat2 kalau x lubang kat dlm perut tu akan tertutup semula, xmo amik risiko tulah sbbnyer kami x pegi jenjalan jauh2 ... senang berada sekitar lembah klang coz HKL x jauh).

anw, kami balik kuantan baru2 ni pon kira last minute nyer plan ... tu pon hampir2 x jadi coz Ammar dah start demam hari rabu ... on & off ... on & off ... camtulah style demam Ammar, cam tau2 je nk gi jalan jauh ...

sampaikan hari jumaat mlm, MIL aku call tanya jadik x balik kuantan (dorang excited kot menunggu kepulangan Ammar) ... aku still ckp x sure lagi coz siang tu Ammar demam ... tp Alhamdulillah, sepanjang mlm hari jumaat tu Ammar nmpak sihat ... so aku & hubby decide utk balik kuantan pg sabtu (tu pon setelah kami pastikan Ammar x demam sepanjang malam ..)

anak2 lain sume excited, seawal 6 pg sume dah bgn bersiap nk balik kuantan ... cadangnyer lepas solat subuh nk bertolak ... tp pg tu hujan pulak ... hujan rahmat gamaknyer .... so kami tunggu hujan reda sampailah pkl 7.45 pg ... barulah kami bertolak ....

Adam ngan semangat berkobar2 nk balik kuantan, siap soh sume adik beradik yg lain baca doa naik kenderaan kecuali Ammar ... katanyer spy perjalanan pergi & balik selamat ... Alhamdulillah, sejuk perut mendengar dan bila tgk Adam & buku doa yg sentiasa ditgn nyer (buku faveret dia wat masa nih)...

Ammar, nmpak sgt2 ok spanjang perjalanan ke kuantan ... nmpak xde masalah ... cuma dia bosan dok lam keta lama2 ... yelah, org x penah berjalan jauh ... (mcm kuantan jauh sgt kannn) ...

Alhamdulillah .. kami sampai umah MIL pkl 11 pg ... tu pon sbb hubby ada tersilap jalan (alasannyer dah lama x balik kg ... huhuhu) .... kalau x mungkin sampai lebih awal .... masa kami sampai, org2 surau masih x abis lagi marhaban (ada kenduri aqiqah si comel Arissa) ... seb baik sempat sampai sblm majlis abis, coz aku sponsor apam coklat utk majlis nih ...

makan time!


tp cuaca kat kuantan mmg sgt panas ... rasanyer lagi panas dari dulu .... fuhhh!!! aku nih dah bermandi peluh ... sambil tungguh org2 surau habis bermarhaban, kami lepak kat umah sebelah (umah sepupu hubby) ... terima kasih Jannah ... bg kami wat cam umah sendiri .. hehehe

Ammar pulak x melepaskan peluang explore umah mak long Jannah nyer tuh .. btol2 dia wat cam umah sendiri ... adalah dlm 4 jam kot Ammar bertahan dgn keadaan yg sungguh berbahang tuh ... kipas pon x bley membantu ... kitorg ok jek. cuma Ammar dah mula rasa x sedap badan ... bila aku rasa bdn Ammar dah dedar ... alahaiii .... mmg x tahan panas sungguh!!!


ntah apa yg dia nk buat tu ....


buat pertama kali juga (tujuan utama nk balik kuantan selain dari kenduri aqiqah) ... Ammar bertemu 4 mata ngan Tokki (my FIL) ... seumur hidup Ammar ni lah pertama kali jumpa Tokki .. xde rezeki nk jumpa selama nih, waktu Ammar lahir, xde sape yg dpt tgk dia kat NICU .,.. kecuali aku dan abahnyer ... lama gak Tokki tunggu nk jumpa Ammar... adalah sampai umur Ammar sebulan, tp Ammar still kat NICU .... genap Ammar umur 44 hari, baru boleh balik umah ...

Ammar jumpa Tokki wat pertama kali ... cam jejak kasih dah ...

Ammar yg tgh geram nk menggomol si comey Arissa ... (sbnrnyer dia sker cium baby, tp kalau aku jadik baby tu aku pon rimas coz asyik nk cium je kejenyer)


ok, berbalik pada Ammar yg x than panas dan terus demam tuh ... membuatkan kami xde pilihan, kami carik hotel berdekatan umah MIL ... yg penting murah! .... sampai hotel, terus on aircond ... x sampai sejam dia dah start aktif balik .... dok main sampai tertonggeng2 atas katil ...

tgk keadaan Ammar yg dah ok, petang tu dlm pkl 6, kami bwk Ammar ke TC wat pertama kali ... pertama kali jugalah Ammar menjejakkan kakinyer di atas pasir pantai ... Ammar excited bila tgk ombak, bila tgk Adam sebok main2 air, Ammar pon kelam kabut nk turun merasa air laut gak... seeing him 1st time on da beach is such a precious moment for us ... mcm, x sangka .... finally Ammar berjaya gak balik kuantan!!

Pantai Teluk Cempedak

abah excited bwk Ammar ke pantai ... Adam lagi le, x yah ckp, tgk sengih dia dah tau dia sgt happy balik kuantan!!


masa ni Ammar x keruan dah ... terkesima tgk ombak tu kot ... ari tu pegi PD x pegi pantai pon ... pantai belah barat berbeza dari pantai belah timur ....



balik tu singgah Kemaman Kopitiam, dah lama teringin nk mkn nasi dagang
pagi ahad tu skali lagi aku bwk anak2 gi TC ... anak2 yg lain pasal dah besar2 ... malu or i wud say malas nk mandi pantai dah .. so they just jenjalan, main celup2 kaki & carik seashells kat pantai ... x mcm adam yg pantang jumpa air ... so dia sorang je pon yg mandi manda kat situ ...
sambil menunggu anak2 main kat pantai

nina ngah feeling sorang2 ...


adam wth his sister & brother ...





adam dan hasil tangkapan pg tuh ... anak ketam & umang2 ... nk bwk balik tunjuk nenek & atok kat klg ...

overall ... its a a fun & memorable trip ... cuma Ammar x tahan ngan cuaca panas kat sana ... ada a few insiden yg membuatkan aku & abahnyer panik ... bila tiba2 kulit Ammar berbatik, nafas laju .... pastu tetiba badan Ammar panas ... then skali tuh nafas Ammar berbunyi kuat mcm kena semput ... sume sbb kami expose dia dibwh matahari ... faham2 jelah panas tepi pantai ni lain sket ...
so wat masa terdekat nih, x mungkin akan balik kuantan lagi .... kalau nk balik kuantan pon kena wat preparation btol2, esp mental & fizikal ...

19 comments:

ita cutevirus said...

asz,
alhamdulillah takde insiden yg teruk berlaku...
so, tahniah buat ammar kerana berjaya sampai ke kuantan.. takpa asz, baru pertama kali.. insya Allah, boleh pegi lagi jauh pas ni ye...

mrs.ecam said...

terharu bce cite akak...tp hepi gak tngk ammar dh bleh blk kg...sesungguhnyer akak n fmily btol2 tabah....n smoga ammar cpt sembuh...amin insyaallah

azura said...

kak asz,

terkejut akak ckp kulit ammar berbatik tu.. tak cukup oksigen ke apa??.. tp alhamdulillah.. sumernya ok kan.. akhirnya dpt jugak dia main pantai.. rasanya skang musim panas.. kalau akak rancang g yg musim tak panas sgt.. ia mungkin lg bagus.. even kat kl pun kita rasa mcm panas gler.. apa2 pun peluk cium sy utk ammar.. syg ammar!

cik omey said...

sonok dpt jln2..bestnya dpt main pntai..alhamdllah Ammar xde ape2=)
comel tgk muka Ammar yg geram kt baby tu hihi

Asz said...

ita ... yup, syukur alhamdulillah ... sampai gak ammar ke kuantan ... walaupon ammar ada wat stunt kecil2an ... Insyaallah, hopefully gitulah ... thnx ita ...

mrs ecam .. terima kasih sudi baca blog saya ... mmg saya terharu2, excited ... mcm2 perasaan ada ... finally ammar dpt jumpa ngan Tokki nyer ... saya pon harap ammar cepat2 sembuh ... Amin!

zura ... iyelah tuh ... ammar kalau dah start tetiba kulit berbatik tuh, pastu nafas laju ... mmg sah le x ckp oksigen ... mungkin gak faktor cuaca & mungkin gak sbb dia penat jalan jauh ... tulah, kebetulan plak blk kuantan waktu musim panas gini ... btol gak tu, mungkin bila musim x bape panas ammar lebih selesa balik kuantan .... xpelah pengalaman pertama kali ... thnx zura!

Asz said...

cik omey ... hehehe ... nmpak sgt muka ammar geram kat baby tu kann ... thnx yer dik ...

Along said...

Wah..clap for Ammar!! Lepas ni Mama bleh bwk pi jejalan lagi. Good boy la.

Asz, jangankan budak, Along pun x tahan kalau panas. Time tu la terasa nak botakkan kepala la..nak jalan dalam rumah bogel la..tapi rumah in laws...camne?..kuangkuangkuang...

Ekin said...

Dapat jugak Amar balik ye... Kalau boleh mesti dia nak terjun laut tu sama.. hehehe..

Asz said...

along ... tulah pasalnyer, aku pon dah berlengas rasa seluruh badan ... bak kata ko, rasa cam nk jalan rumah bogel tp rumah in laws kann ... mau dorang ingt aku buang tebiat ... hahhahaa

ekin ... mmg dia sgt teruja tgk ombak tuh ... kelam kabut soh abah dia letak dia kat bwh ... 1st time experience lah katakann ...

Dee said...

alhamdulillah..tercapai juga hasrat asz..xpelah..at least org yg nk jumpa ammar dh dpt pun jumpa..lepas ni kena tgu ammar betul2 sihat baru leh balik kuantan lg kan..

Asz said...

dee ... klau ada plan nk kemana2 pon maybe after appt ammar kat IJN bln 8 ni kot ... tgk apa plan seterusnyer ...buat masa terdekat nih nmpak nyer kat area lembah klg ni je lah ...

superZhariff said...

bestnyer blik kampung...
teras mau blik kg plak bece entri nie...

zue @ annaleeya said...

sonot ammar 1st time jmpe tokki yer.... lagi syok dpt main kt TC tu erk...

asz .. ktn duk ktner???

yasmine said...

asz...best tgk amar dah g berjalan..hopefully pasni mummy ammar tak isau sgt lagik yer...amar good boy..strong boy..makin comey tgk....geram

Asz said...

superzhariff ... mmg seronok balik kg, saya nih mmg xde kg, so bila kawen ngan hubby barulah merasa kemeriahan balik kg ... esp time raya ..

zue ... Alhamdulillah, finally dpt gak jumpa Tokki nyer ... kg kat kntan tu Kg Tengah ... dekat je ngan town ..

yasmine ... barulah nk cuba2 travel jauh2 nih ... itu pon x bape cemerlang coz Ammar ada gak wat 'stunt' .. panik gak kami ... tp kalau nk compare ngan dulu kiranyer adalah perubahan positif ... Alhamdulillah

Scorpio Girl said...

Ammar leh fwen-fwen dgn Abg Harryth koz dia pun suka sgt cium pipi baby, especially pipi adik dia sendiri..:P tu belum lagi kalau dpt cium pipi ge-girl..hi hi hi...boys will be boys kan?anyway, seronok sangat tgk dia dah boleh jalan jauh skit, explore life..geram sgt tgk dia sooo inquisitive about his surrounding..insha-Allah, semuanya kan okay, sis..:D

Asz said...

zaza ... owhhh ... abg harryth pon camtu gak ke??? sweeetttt!! yup, happy gak coz ammar dah bley travel jauh sket, walaupon still ada insiden2 yg memanikkan mommy & abah ... hopefully he will recover soon ... Amin! thnx dear ...

Hot Mama said...

alhamdulillah syukur dpt gak ammar main2 dh skrg..moga2 sehat selalu..

:)

Asz said...

thnk u hotmama ... hope da same too ... Amin!!