jom follow

Saturday, April 17, 2010

kenapa perlu berdengki ngan aku???

salam

entry aku kali nih sbnrnyer entry meluahkan perasaan ... honestly aku mmg x sangka, sampai tahap gitu skali ada yg x puas ati ngan aku ...

aku x paham ... perlukah bila aku ada anak yg sakit, aku perlu menangis, sedih sepanjang waktu serta perlu berpakaian selekeh ... motifnyer apa?!?? supaya org kesian pada aku??? or nk suruh org simpati ngan nasib aku??

dan bila juga aku ada anak yg sakit aku x boleh lagi keluar ngan kawan2 aku ... esp kawan2 baik aku yg sentiasa ada disisi taktala aku susah mahupun senang dan sentiasa bg aku kata2 semangat utk aku meneruskan hidup menghadapi dugaanNya??? maknanyer bila aku ada anak yg sakit aku kena putuskan segala hubungan aku ngan kawan2 aku serta dunia luar dan x boleh keluar rumah pegi mkn2 ... or minum2 kopi ... ngan kawan2 aku semata2 sbb aku kena jaga anak aku yg sakit???

atau dgn erti kata lain, aku x bley ada 'life' ... kalau aku ada 'life' maknanyer aku dah buat salah besar ngan mengabaikan kepentingan anak2 aku ... camtu ke??

well ... maybe ada yg bersetuju ngan pendapat di atas ... and at da same time, maybe ada yg x setuju ... as for me, aku mmg x setuju langsung ...

ini pendapat aku ok, kalau ada yg x setuju tu hak masing2 ...bg aku x semestinyer bila kita ada anak yg sakit kita kena bersedih sentiasa .... sepatotnyer kita kena berfikiran positif & redha ngan ketentuan Allah ... qada & qadar ... mmg aku sedih (sapelah yg happy bila anak yg dilahirkan sakit?!??) ... Allah je yg tau camne perasaan aku masa mula2 Ammar lahir, sepenuh hati aku bersedia menerima kehadiran Ammar yg istimewa, tp aku akui agak susah aku menerima kenyataan yg Ammar lahir dgn pelbagai masalah kesihatan ... Alhamdulillah ... slowly aku terima Ammar seadanyer .. cuma aku ngaku yg aku slalu x sampai hati & kesian ngan Ammar coz dia slalu sakit ...

dan bila aku keluar ngan kawan2 aku, x bermakna aku lupakan anak2 aku esp Ammar ... kalau Ammar ngah sihat dan hubby aku bg green light (maknanyer dgn rela hubby jaga Ammar) ... jadi apa masalahnyer??? i dun see any wrong keluar ngan kwn2 ... i need some space too ... furthermore they are my two best frens ... they already like my sisters ...

aku x pernah skali pon, pegi jumpa or lepak2 ngan kwn2 aku tu kalau Ammar x sihat ... never ever!!! i am not that stupid okeh ... i know my priorities ... sorry to say this, but please ... tolong jgn buat assumption sendiri ... u dun know how hard to raise a special child with special needs (tambahan ngan pelbagai penyakit) ... it is just not physically tiring ... mentally too ... so please dont!!!

pastu, aku kluar gi mkn2 atau minum2 kopi kat mana2 lah skali pon ... sama ada tmpat tu mahal ke, murah ke ... who r u question aku nyer financial??? ko tau ke sape yg bayar bil2 tu sume .... cuma aku nk ckp, kwn2 yg aku kluar ngan dorang tuh sume very generous ... money is not a big deal to them, bg dorang the most important is friendship!!! and i dun get to see them that often coz one of them dok nun jauh kat dubai ... so only when she's back in kl aku dpt chance berkumpul dan jumpa dorang ....

apa yg aku kesalkan ... sume umpatan nih datang dari mulut seorg kwn ... jgn ditanya mana aku tau ... itu x penting ... yg penting aku x sangka ini sume dtg dari mulut dia ... padahal, aku x buat apa2 pon kat dia ... aku x kacau org pon, am happy of wat i have now ... walaupon x sesempurna dan sebaik pada pandangan org lain, tp amat sempurna buat aku ... and i never ever tell bad things about her ... depan aku, benda yg kluar dari mulut dia sume yg baik2 ... puji2an yg baik serta kata2 semangat ... tp rupanyer depan aku lain, belakang aku lain ... ada lagi a few things dia kutuk aku ... motif???

mmg aku kesal ... sgt2 kesal ... all this while aku ingt dia kawan yg baik ... (terms aku kawan yg baik base on trust, kawan yg jujur, ikhlas x ngumpat belakang kita dan sentiasa bersama waktu susah senang) ... pernah juga dia jadi tmpat aku mengadu nasib, meluahkan perasaan ... tu pon jadik bahan dia nk kondem aku ... MasyaAllah!!!!

i really hope dia sedar kesilapan dia nih soon ... dan bkn aku sorang je jadik mangsa dia, ada a few lagi, cuma aku x sure sama ada dorang tau ke x yg minah ni been 'bitching' bout them too ... pity them ... wlaupon aku kenal mangsa2 yg lain, tp aku bkn jenis nk menyampai cerita2 gini ... so not me okeh!!!

am not going to serang dia or wat not ... bg aku senang je, biar Allah yg tentukan hukuman/ganjaran buat org camni, wat goes around comes around ... i always believe in that ... jgn dah terkena batang idung sendiri baru nk sedar ... or jgn sampai org yg kena kutuk tu hilang sabar pastu serang ko ... malu weiii!!! (hope jgn sampai tahap tu) ...

bila jadi camni, baru lah aku tersedar ... realitinyer bkn sume kawan yg dpn kita baik, belakang camtu gak ... ada yg bertalam 20 muka! ... apa2pon, aku bersyukur sume nih jadi ... aku pasti ada hikmahnyer ... i will be more careful in da future ...

lepas2 ni aku harap, xde lagi manusia yg aku anggap kawan, dan aku sayang sbg kawan buat camni pada aku atau sesiapa saja ... sesama kawan lain pon kalau boleh aku xmo lagi jadi camni ... we shud love & appreciate each other, bila senang maybe kita rasa kita x perlu kawan, tp percayalah ... bila dlm kesusahan & kesulitan, kawanlah org pertama yg kita cari utk mengadu nasib ... (selepas Dia yg satu) ...




20 comments:

Mya said...

akak memahami situasi awak yang..
nasihat akak, abaikan saja kata-kata orang tu k..
yang penting awk kuatkan semangat utk anak-anak awk..

take care yerh..

Asz said...

sis mya ... terima kasih byk krn cuba memahami situasi saya ... really appreciate that ... and also thnx for da comforting words ... u take care too ok ...

LYaFRINA said...

Isshhhh.. sgt2 teruk... smpai hal mcmni pon jd isu.. apa2 pun asz.. biarkn je, nak buat mcmana.. lya faham sgt dgn situasi asz.. sama mcm y lya lalui.. mentang2 la lya skit,, tp ini xbmakna lya kna tkurung dlm rmh..mnangisi takdir.. Padahal.. dh dinyatakan semua tu qada & qada' dr allah.. kt sbg manusia biasa harus trima dgn redha & perlu b'usha.. apa2 pun kt ttp hrus hdup mcm biasa.. jumpa kwn2.. buat xtvt y bisa kt buat.. x salah kn??

Scorpio Girl said...

sis, pedulikan lah orang semacam tu..It just shows what low mentality s/he has..as a mother, we are always entitle to have some personal time to ourselves..kalau hubby dah kasi green light, and as long as we know our limitation, then it shouldn't be a problem..org tu yang sebenarnya ada problem, tau? MENTAL PROBLEM!

student said...

tenangkan diri kak, jgn fikir sgt..kuatkan semangant, biarlah apa orang nak katakan pun, yang penting diri sendiri mengetahui apa yg dilaksanakan.

ALLAH bersama dengan orang-orang yang sabar. Apabila bersabar, akan diberi kekuatan Iman.

Ianya suatu janji..:)

ema.razali said...

setuju dengan sis ^^ knp fikiran dorang kolot sgt ? hidup ni mesti diteruskan , betul ta ?

Hot Mama said...

huhu yep2 betul tu..

org tu ada mental problem..mmg ramai org cmni tkleh tgk kite buat apa langsung..ada je bhn utk kutuk kite..org cmtu dia boring kott..tkde bahan so dia cr bhn..jd wartawan gosip kekdahnya...

takpe kak..sabar..tu semua dugaan biar dia gila sorang2 jgn kite gila lak cam dia.. kite ni ada standard kite so tkdelah kite sama dgn org2 cenggini..

Moral of story

-do everything we supposed to enjoy before we die
-build up a great family
-embracing ages with beauty and dignity
- die as significant woman
- rest on heaven.

pinjam ayat bes frenzz >>> http://yanafia.blogspot.com/

sgt suka ayt ituewww

Asz said...

my dear readers & frens ... i feel so much better after reading all ur comments ... thnk u very much .. mmmuahhh!!!

lya .. exactly! dats my point ... lya dah penah rasa kan, so only yg pernah mengalami faham situasi saya nih ... life has to go on!

zaza darling, i totally agree and hv da same tots .. we mothers r entitle to hv personal time .. juz dun understand y some people hv to be soooooo bloody judgemental!

student .. its true dik, thnks a lot dik ... as long as i know my limitation, i cant see any wrong wth dat ... its good to know dat there r some people who still can think rationally...

ema ... yup, know matter how bad thing can be, life has to go on ... x salah utk menangis, bersedih or meratapi sesuatu but sooner or later u hv to realize that u need to move on with ur life!

hotmama ... mungkin gak dia nih insecure, dun know y coz looking at her life, she seems so happy with her loved ones, financially pon looks stabil, watpe nk sakit ati ngan saya yg ada anak sakit, yg financial pon yg agak kurang memberangsangkan ... Allah dah bg kesenangan pada dia, tp masih lagi x puas ati ngan org yg lagi susah dari dia ... sighhh ... anw, thnx for ur comforting words babe, luv it too ... take care k!

Catwoman said...

Salam Sis Asz....

Apa khabar Sis Asz & hubby? Ammar apa khabar? Anak2 yg lain ok ke? Sy m`doakan yg baik2 buat Sis & family ye.

Sis Asz.....
Dlm hidup ini, kita tiada apa2 yg lebih. Yg kurang mmg t`serlah & byk. Tapi Dia yg punya segalanya ke atas muka bumi ni.
Biarlah apa yg org nak umpat atau keji kita, Sis. Biarlah org b`kata2 yg tak baik kpd kita. ALLAH m`nilai hamba2-Nya. Setiap kali kita d`keji mahupun d`umpat, kita sebut ALHAMDULILLAH s`byk yg mungkin. Inysa Allah, semakin lama org yg cakap tak baik ttg kita akan terima balasan dan hukuman dari Yg Maha Esa.
Jgn kita m`hukum s`sama kita, Sis. Tiada k`sudahan hasilnya. Kita doakan yg baik2 utk org tu. Insya Allah, ada ganjaran utk kita, Sis Asz.

Sy juga pernah m`lalui detik2 cenggini. Ada seorg hamba ALLAH m`hina anak yg sy kandungkan (my 1st child) sbg anak haram/ anak luar nikah. Anak sy adalah anak yg sah dan halal. Sy punya suami.Sy sabar dan istighfar byk2. Sy amalkan Asmaul Husna. Bila kita amalkan 99 nama ALLAH ni, ada ganjaran yg menanti. Itulah dugaan besar m`duga jiwa sy, Sis.

Kini sy sedang menanti k`lahiran 2nd baby, Insya Allah.

You take care ye, my Dear Sis Asz.
Jgn runsing2 ye.....di hati kita mmg perlu byk sabar & kuat. Pedulikan cakap2 org yg suka m`umpat....itu k`bodohan diaorg.

:)

Asz said...

Salam Zyma ...

Alhamdulillah, kami sume sihat, Ammar pon sihat dan makin aktif ...

terima kasih byk2 on ur comment ... panjang lebar and makes me think more ... am not perfect myself, thnx again ... masa entry ni dibuat, i was having mix feelings ... sedih, kecewa, terkejut ... sume bercampur baur, so bila baca entry ni ada yg dpt merasakan yg emosi saya terganggu ...

as for u my dear, u take care too ... and u r right ... biarlah Allah yg menentukan segalanyer ... Dia maha mengetahui kann...

Insyaallah, i'll try my best utk menjadi org yg sabar & tabah ... thnk u for ur wordings dear ... appreciate it so much ...

Alicia said...

apa ke kes nye??? tak paham aku....

Azimah@Melati said...

sabar asz....orang tak paham keadaan kita memang cam gitu.....

tak per your blog....sukati ko la nak ckp aper pun kan..... sabar ek...

Asz said...

lis ... nnt aku story mory ngan ko eh ... aku x sangka babe, dlm dia baik2 ngan aku, dia kutuk kaw2 ... xpelah, mmg ada org cenggini dlm dunia ni kan ... sob ..sob..sob..

achik ... tulah, yg sedih kwn sendiri ... aku mmg tau dia sker ckp pasal org, tp x sangka lah plak aku sendiri yg jadik bahan skang ... huhuhu

superduperkecik said...
This comment has been removed by the author.
Hezesuze said...

haiyooo sapekah org itu?? meh sini kasi geng trex pukul sama dia...huhu

alaaaa asz, ignore jek..dia jeles ngan ko tu...sabo ye..

Along said...

Asz, persetankan apa orang nak kata. U know what's best for your child and also what's best for your own peace of mind. Manusia ni memang takleh tengok orang lain lebih sket...dia nak dengki? Cuba kalau dia ada anak special macam Ammar, dia sanggup ngadap 24 jam ke? Come on la..to take care people, we have to take care of ourselves first. Baru bleh jadi isteri dan ibu yang terbaik. Kalau hari2 tensen, hari2 sedih je..effect the people around us. So my advice, lantak la ur "fren" nak cakap apa...orang mulut tempayan memang macam tu.

ps: along pun sulu pernah kena ngan orang macam tu...habis semua cerita along dia pi story kat org lain..then tokok tambah ngan cerita lain nak bagi hangat!! Hangin je bila along dpt tau...but in the end, what comes around goes around...minah tu kena transfer out sebab boss tak suka...hahahahha...

noradzlina.kamdani said...

akk, nwk bersabar..mulut org xbole nk ditutup..lain le mulut tempayan...ye..life goes on, kdg2 akk perlu space itu utk pulihkan semangat akk n ur frens r the best bcoz they u/stand u better...All the best ye kak..semoga Ammar akan lebih sihat di hari2 yg mendatang...abaikan MTI tu diorg dh xde keroje

Lynnzul said...

Salam..my dear..Ija..Itu semua dugaan..Manusia akan sentiasa nampak kesalahan dan kekurangan org lain,tp tak prnh cuba menilik diri sendiri..Sentiasa bersyukur dgn apa yg tlh dikurniakan pada kita..Redha n Pasrah..serta bertawakkal..pd Yg Maha Esa..supaya Ija sentiasa dipermudahkan..InsyaAllah..Supaya Ammar juga akan tabah..melihat Mommynya tabah..menghadapi semua ini.

yasmine said...

asz...jgn kisahkan kata kata yang dengki tgk idup u happy..tak semestinya kita nak menangis tiap ari rite..asz a good mother to ammar...kita yang jd mak kita tau to handle anak kita kan..ala skali skala kuar ok la..dengki gak org kat kita tak leh halang..rambut sama itam..hati...

sWeEtdARLiNG said...

abaikan..
abaikan....
ko pejam mata tutup telinga dengan benda2 ni...
allah pun marah kalau kita duk meratap hiba dengan ujianNya.. hidup kena diteruskan