jom follow

Monday, August 25, 2008

ingatkan dah ok ...


aku ingat ammar dah ok sket sbb pagi jumaat tu masa aku dtg nengok dia kat hdu tu doc kata kiv nak turun kat wad ... alih2 masa aku abis keje gi tgk dia ... dah pakai bipap mask lak .... nape lak ni?!??!




friday evening, still active tapi nmpak a bit weak


saturday masa aku dtg ammar tgh tido, tghri tu dia nmpak extra penat dari smlmnya ... aku risau tul, tak sedap ati sgt, suruh misi panggil doc ... pastu bila doc dtg check2 dia, doc ckp kat aku "mak, saya nak call doc icu dtg tgk baby ye ... dia nampak susah sgt bernafas, kita tgk dulu camne, kita bagi steroid dulu ... kalau dia tak respond to steroid & makin teruk maybe kena transfer icu, terpaksa guna ventilator bantu dia bernafas". aku dah rasa nk nangis pun ada bila dengar doc ckp camtu... memanglah ini bukan 1st time dia ke icu, tapi aku tetap rasa sedih & kesian pasal dia jadik balik cenggini ... tapi alhamdullillah, after an hour his condition stable .. so kiv icu, lega tul aku rasa masa tu.




ngah keletihan sgt tu, kalau bom meletop pun tak sedo agaknya



malam tu aku dtg lagi, dia still tido, puas aku cium2, belai2 ... tapi takde respond pun. ammar discharged last 3 weeks and within this 3 wks bdn dia naik 1.1 kg (tu kira rekod plg baik) ... skang kena puasa balik ... baru nak bulat anak aku tu.



still lena tido, doc kata mlm tadi nafasnya laju ... bila dah ok sket baru dia boleh tido



smlm masa aku dtg dia tido lagi, dah 2 hari aku dtg dia tido je ... letih agaknya. aku panggil2 nama dia pun dia tak respond, sedih tu aku masa tu .... tiba2 aku rindu sgt kat dia walaupun masa tu ada dpn mata.


kalau perasan kat tumit dia tu bekas jarum, 3 kali sehari amik darah nak tgk glucose level dia sbb ari sabtu tu tiba2 glucose level dia drop mendadak ...


pagi tadi masa aku dtg, ammar baru lepas nangis ... doc baru set line baru utk dia, line yg buat smlm dah bengkak .... sian dia... bengkak2 mata nangis. tapi pagi ni dia dah bukak mata, pandang je muka aku ... sebak aku tgk condition dia gitu ... kata doc he is more stable today and looking at his condition now, doc plans to off the bipap mask... insyaallah.

1 comment:

MamaCira said...

ya allah..
sedih tgk ammar gini..
semoga ammar jadi anak yang kuat..