jom follow

Friday, October 22, 2010

finally ... i surrender ...


salam

kali ni membawa perkhabaran terbaru ammar ... finally, i surrender ... after sleepless nights and 2 visits to paed specialist ... ammar warded, ammar skang nih di wad paed, hkl ...

ptg smlm, condition ammar makin teruk ... coughing non-stop, tachypnic (deep & rapid breathing), diarrhea, susu leaking from his gastro site & demam yg x kebah2 .... i know the drill, kami x boleh biarkan camtu je ... so, we rushed him to the hsptl ... as usual, when i told them (in charge kat triage emergency) symptom2 yg ammar ada, they will act immediately ... amik spo2, usher me to separa kritikal dept, x ray, admission dan seterusnyer di hantar ke wad naik ambulance ...

iklan sekejap ... nk meluahkan perasaan x puas ati :

bercerita mengenai ambulance, aku adalah sgt sakit hati & x puas hati ngan driver ambulance yg spttnyer bg aku x layak langsung utk bwk ambulance ... mmg aku sgt2 marah ... luckily ammar menangis mati2 xmo dok dlm stretcher masa nk dihantar ke wad tu, slalu aku akan pujuk ammar, tp smlm ntah kenapa aku mintak ngan MO bertugas spy biar aku dukung ammar je ... ada hikmah rupa2nyer ...

kebetulan smlm ada satu lagi patient yg ditemani ibunyer dlm ambulance tu ... so maknanyer ada 2 patient ... termasuk ammar, juga seorg nurse yg mengiringi kami ... driver ambulance & pembantunyer dok kat depan ... masa ambulance tu baru je bertolak dari emergency si driver yg sengal nih brek mengejut ... walaupon jelas, dia yg salah ... masa tu aku bersangka baik, pikir mungkin dia x perasan ada kereta lain kat tepi tu ... nk dijadikan citer, dorang hantar patient satu lagi tu dulu kat dept neuro ... sampai kat sana pembantu driver ambulance ni pon turun, bukak kan pintu ambulance (sliding) ... tp yg peliknyer dia x tutup pintu ambulance tu setelah patient tu turun ... ok fine lah ... kebetulan ada ambulance lain sampai, utk beri laluan, ambulance yg kami naik ni kena buat satu pusingan kecil utk membolehkan ambulance satu lagi nih turunkan patient ...

boleh x dgn pintu ambulance x tutup, dan aku dok kat tepi tu sambil dukung ammar, si driver yg aku rasa sgt bodoh & xde otak nih terus memandu ambulance ngan laju ... so kami yg kat belakang nih jadik takot, nurse yg mengiringi kami pon sound kat dia "bang, pintu x tutup lagi nih" ... dgn tindakan yg amat2 bodoh dia terus brek emergency dan secara otomatik pintu tu pon tertutup ngan sendirinyer ... laaa ... mangkuk btol, brek emergency semata2 nk tutup pintu ambulance!!!!

masa kejadian tu ammar menjerit ketakutan sambil peluk aku sekuat hati ... x penah ammar camni, takot sgt agaknyer dia ... nasib baik lepas insiden brek mengejut yg pertama aku dah amik langkah berjaga2 ... aku pegang sekuat hati railing kat dlm ambulance tu ... bayangkan kalau aku biarkan ammar baring kat atas stretcher tu ... mesti dah tercampak ammar ke luar ... paling tidak pon tersepit dek pintu ambulance tu ... dan x pasal jadik kes lain ...

nurse kat dlm tu terus, ckp kat aku ... "kurang ajar btol driver ni ... nnt dia, saya nk report kat incharge ... ni 1st time naik ngan dia nih " ... aku pon sambung "nasib baik saya x biar anak saya baring atas nih (stretcher), kalau x .... x pasal2 HKL ngan kementerian kesihatan kena saman ngan saya ... kalau ada org yg btol2 sakit atau nazak, silap gaya boleh mati kalau camnilah cara driver bwk ambulance ... langsung xde hati perut... x pikir ke yg dia ni bwk ambulance, ambulance kenderaan yg bwk org sakit ... "

sampai je kat paed unit, aku turun ambulance cepat2 ... rasa syukur sgt aku dah sampai kat paed unit ngan selamat, padahal bkn jauh pon ... tp seksa btol rasanyer ...

iklan dah abis ....


ammar & abah ... sambil menunggu MO tgk result x ray ...


berbalik pada citer ammar .... sampai je di wad, masih ada lagi muka2 lama ... sempat berborak sambil nurse yg lain prepare katil utk ammar ... nmpak sgt ammar letih ... letak je atas katil terus baring ... pastu mata layu je ...


sleepy and restless ... dah 4 mlm tido x lena, terganggu dek batuk ...


lepas sesi bercerita kronologi sakit ammar ngan doc pelatih, dtg plak pakar ... kali ni ammar is diagnose with pneumonia ... now on the strongest antibiotic, neb, PCM, prednisolone & flixotide ... also waiting for the surgical team to review ammar for his leaking gastrostomy ...


line utk drip & antibiotik ... utk dptkan line ni adalah amat seksa ... 8 kali cubaan baru dpt line nih ... syukur!!!

pic ammar paling latest, masih lagi x bermaya ... demam & batuk still ada ...



aku rasa maybe 4-5 hari gak kena dok wad nih ... slalunyer kalau ammar kena pneumonia, mmg agak lama sket coz nk kena complete antibiotik ... sumenyer bergantung pada ammar ... mintak2 xlah lama sgt, takot kena jangkitan lain plak ... al maklum, namanyer pon hospital kann ... tmpt org sakit ...

utk kwn2 serta family yg mendoakan kesihatan ammar serta bg kami kata2 semangat ... kami ucapkan terima kasih yg x terhingga ... sampai jumpa lagi, jaga diri k ...


17 comments:

nurKN @ Nur said...

Kekalkan ketabahan & smgt yg kuat..Mohon dgn Allah utk dptkn kekautan dalaman..

Ekin said...

Salam K. Asz,

Ekin harap Ammar cepat sembuh... Sedih tgk dia mcm tu. bergenang pulak airmata ni... hmmmm... About the ambulance driver, u try to get his name & buat report. melampau betul!

nieda said...

kesian Ammar, sis buat report je pasal driver ambulance tu. sekurang2nya boleh selamatkan nyawa org lain..

get well soon, Ammar.

Hezesuze said...

get well soon my lil ammar

Rizziela said...

Kurang Hajar betul driver ni..buat sakit hati betul saya nak dengar...


Semoga Ammar kembali sihat..insyallah

ieda said...

harap2 nurse tu buat report pasal driver ambulance tu...bahaya.

to ammar...moga cepat sembuh...be strong baby.

eus said...

ya ALLAH. ade jgan driver mcm ni.. sib baik asz pgang ammar..

arap2 sgt ammar cpat2sembuh! aminn...

iCaLoVeZiE said...

get well soon ammar. dah kat hospital, takde la risau sangat :D

Yasmin Nabilah.. said...

Moga Ammar lekas2 sembuh..susahnya hati..tgk keadaan Ammar.. Asz..sabar yek..kami ramai2 doakan Ammar lekas2 sembuh...

hampeh betul la ambulans tuh..ina aituh pun ada gak..dorang sumbat ramai2 dlm ambulans..sakit jiwa je rasa..malas nak patah balik byk2 kali..menyampah btl..

A.I said...

Nasib bek kau dokong ammar time naik ambulan tu. isk..mmg kuang ajar driver tu. sengal..

Kau bebanyakkan bersabar ye Asz. Aku doakan yg terbaik utk Ammar. Semoga dia cepat2 sembuh...amin..

Azma said...

smg ammar kuat ye..cpt baik tau! Anak2 SD memang sinonim ngan pneumonia asz. Kesian ammar..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

asz,
nak beritahu rasa tak puas hati gak dulu..."kuang hajo betol dgn drever ambulance tu ye!"

semoga ammar cepat sembuh. bila tgk pic ammar teringat sofie masa warded dulu. sabar ye. insya Allah, semuanya akan kembali ok.

I want to lose weight said...

Aku pun pernah merasa driver ambulan ganas camni..

Masa tu aku la baring kat strecher tu..

Dia langgor apa ntah.. sampai aku yang berat 125kg ni boleh melantun dari strecher tu.. pastu botol air yg depa gantung kat atas kepala aku terus jatuh tepat atas dahi.. nasib tak benjol je..

Anyway, Ammar cepat-cepat sembuh ok :)

Ummi Lily... said...

As Salam Sis,

Smoge Allah senantiase disisi mu sekeluarge... Insya'allah, amin...

mama c'fa said...

SIAN AMMAR..S EMOGE CEPAT SEMBUH YE SYG....SABR YE KAK ITU SEMUA DUGAAN.. TP EMNG BODH PUN PEMNDU AMBULANCE TU

LiAh said...

salam kenal,..sian ammarkn dia tlalu kecil untuk diuji sebegini.pasti ada hikmahnya yg kta x tahu.tiap kali melihat gmbar ammar bgenang airmata sya.

ank sya yg no.2 mengalami preauricular sinus saja sya sudah x keruan inikan pula klau sya ditempat anda.mama ammar & ayah ammar sgt tabah & sabar...sya bdoa ammar cepat sembuh & diberi peluang untuk gembira sperti kanak2 lain...

amie said...

moga ammar sehat..
kuat ye ammar..
banyak yang menantikan untuk lihat kamu berlari dan bermain.. :)