jom follow

Tuesday, August 17, 2010

ear infections again!


salam

smlm aku EL ... ammar tetiba demam panas ... out of the blue, so sudden ... aku pelik gak arr ... then bila badan dia ngah panas kulit dia akan ada cam ruam ... ala2 mcm demam campak ... then kulit jadik merah cam udang kena bakar ...


pagi smlm .. muka pucat, bibir merah ... badan panas up to 38.5 ...

bkn tu je ... pg smlm ammar start purging ... sampai melelas kulit punggung & bebird dia ... tu pon aku dah awal2 sapu zinc oxide, kalau x agaknyer lagi teruk kulit dia melelas ...

x cukup ngan tu, kulit kat area gastro ammar pon effect gak ... x pasal2 tumbuh cam ruam2 kaler merah ... pagi smlm x nmpak sgt ... tp pagi nih, nmpaknyer makin merah ... sampaikan bila aku cuci ngan kapas (utk tukar dressing) pada bahagian tuh ... kapas tu berdarah ... then everytime aku cuba nk cuci, ammar akan mengelak2 dari aku sambil merengek ... mesti sakit & pedih ... punggung ngan bebird dah le pedih ... perut pon sama ... x sampai ati aku nengok ammar ...
ni pic pagi smlm ... nmpak merah sket je ... keliling tu pon nmpak ok lagi ...

ni pic pagi tadi ... bertambah merah sampai ada satu part tu luka ... sekeliling tu tumbuh cam ruam kecik2 ...


seharian kat umah x sabar nk tunggu petang ... bkn sbb nk berbuka, tp sbb nk bwk ammar jumpa paed dia kat mutiara damansara tuh ... klinik tu bukak pkl 6 ptg onwards ... so nk menyampaikan ptg tuh aku gelisah je ... susah ati pon ye ... wondering pesal ammar gini plak ...

keluar umah pkl 4.30 sampai mutiara damansara pkl 7mlm ... punyalah teruk jam ... tp disbbkan ammar, kami tempuh gak ... Alhamdulillah, doc ada kat klinik, patient pon x ramai ... elok je kami sampai mmg dah turn kami ...

after aku bgtau ammar nyer condition ngan apa yg aku rasa x kena ngan ammar, doc pon check telinga, check perut ammar (gastro) & dengar bunyi paru2 ammar .... then, masa doc check telinga ammar belah kiri, she noticed there is some pus (nanah) kat dlm tu ... so dia kata most probably this ear infections trigger the fever and all ...

so she prescribed ammar augmentin (antibiotic), rhinatiol, prebiotix, pcm & ors ... hopefully all this meds will help ammar ... i really do ... coz rasa x sampai ati tgk ammar merengek tiap kali nk tukar pampers & tukar dressing ... i bet sure sgt2 pedih!!

12 comments:

eus said...

alahai.. cian ammar... moga cpat2 sihat!

Noina said...

adoiii..huhu..Ammar..lekas sembuh yek sayang.. :(

A.I said...

adoiiii...siannye ammar :(
cepat2 semboh ye cayunk...

Fariza said...

Ya Allah, sembuhkanlah ammar dengan segera.Amin.amin.amin.

noradzlina.kamdani said...

rsnye dh bnyk kali gak ammar kene ear infection...tp dpt tau x pe puncanye? is it bcoz air bertakung kt telinga ms mandi xperasan air masuk kt telinga dia ke?

iCaLoVeZiE said...

Semua ibu ade perasaan macam tu kan? Kalau boleh, biar kita je yang tanggung sakit tu.. Get well soon ammar.

CiK NuYu said...

Get well soon Ammar...

yasmine said...

get well soon ye ensem...

Azma said...

Kesian ammar..byk kali kena ear infection. Asz cuba tanya dr ttg suntikan pneumococcal conjugate. Suntikan tu berfungsi utk menghalang pelbagai jangkitan. salah satu ear infection ni.Dari segi supplemen pula, ada dr suggestkan akak bagi hasif transfer factor. Fungsinya mengelakkan sebarang jangkitan. Dulu hasif makan, skang x dah.. kesian dia selalu jadi mcm tu. Mesti sakit...x sampai hati tengok kan..

armouris said...

info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

asz,
sian la tgk ammar cam tu. seram tgk ...
semoga ammar cepat sembuh ye, sayang...

eynda said...

Kesian ammar..cepat sembuh ye...