jom follow

Friday, July 23, 2010

8 new appointments, new surroundings ...

salam

lama dah aku x update pasal ammar ... baru2 nih ammar x sihat ... skang still on medication ... anw, just nk update pasal perkembangan ammar ...

last monday minggu lepas pegi HKL utk cardio appt ammar ... i was told that the PDA is still there ... saiz is 0.3cm ... so selanjutnyer, kena tunggu tindakan & keputusan IJN (sama ada akan buat occlusion dlm waktu terdekat ni atau pon tunggu ammar besar sket) since he is not on medication for his PDA nih ... means still under control ... Alhamdulillah ...

okay, tu citer yg kat HKL ... monday baru2 nih ... kami pegi HUKM plak ... utk sesi feeding therapy ammar ... sempatlah bertemu ngan head paed utk child development nih ... Dr Juriza ... dlm sessi tu cuba gak arr bg susu pada ammar (ikut mulut), pakar2 sume nk tgk camne respons ammar ... ternyata mmg susah ... ammar menangis x berenti2 bak dipukul ... atau mungkin gak mata dah ngantuk, perut lapar disuruh2 plak hisap botol dpn doktor2 sekalian ...

dlm keriuhan nk bg ammar susu tu, sempat gak kami bangkitkan a few issues ... hasilnyer byk gak feedback & cadangan2 dari pihak HUKM sendiri ... seterusnyer, mereka2 yg arif ini merasakan byk yg perlu dibuat demi utk kebaikan ammar ... sebagai permulaan, kami diberikan 8 appt baru ... iyer ... 8!!!! bkn sket2 appt tuh ...

8 appt tuh termasuklah 4 jenis therapy ... speech, physio, occupational & feeding ... yg lagi 4 tu plak ialah opthamology (mata), thyroid dan ENT (ada 2 appt) ... jenuh gak arr aku nk amik appt satu2 ... kepala masa tu serabut gak memikirkan nk kena amik cuti byk utk appt ni sume ...

Alhamdulillah, ada appt yg kami boleh buat sekali ... dlm satu hari ada 2 appt .. so kurang le sket cuti yg aku kena apply ...





susulan dari feeding therapy baru ni ... skrg tiap2 hari aku akan bagi ammar susu botol sekerap yg mungkin ... utk membiasakan dia ...tp dlm amount yg sikit ... (but still bg juga susu melalui tube, takot dia dehydrated & xde tenaga) ... and i let him play with his foods ... so buat masa ni aku akan lebih kerap bg dia main ngan food ... jgn salah sangka, bkn nk membazir ... ini adalah salah satu tips yg pakar diet & speech therapy sarankan ...

doktor juga ada bgtau aku jgn terlampau drastik buat masa nih, biar dia main food (utk biasakan dia) dan susu botol in small amount je ... ni sume sbb ammar akan melalui satu test utk memastikan yg ammar tidak ada masalah menelan dan adalah selamat utk ammar minum & mkn melalui mulut ... (takut choking nnt jadik kes lain plak) ... test ni kena buat next time bila dtg utk feeding therapy ...


Ammar ngah feeling sorang2 minum susu dlm his fav tent ... elok plak nk pegang botol tu sendiri ... its a gud sign!! ;))


apa2 pon, i really hope things will go smooth on ammar ... moga xde apa2 yg buruk jadi pada ammar dlm masa proses belajar nih ... amin!!!

11 comments:

Along said...

Yeah Ammar!! Lepas ni bleh minta Mummy bawak makan aiskrim lak yer..hehehe.

Alahmdulillah tengok Ammar dah ok walaupun still kena buat banyak testing. Semoga semua selamat...dan Ammar pun bertambah sihat.

A.I said...

Byknya appointment Ammar! Tp tu sume utk kebaikan dia. Sama cam Angah gak. Tp aku tumpu kt 1 spital dulu. HUKM tu aku posponed dulu (utk wat tinga pelsu). Skang nk nk treat tinga dia yg normal tu dulu.

Cute Ammar pegang botol tu sendiri. hehehe...Auntie tau, ammar kuat! ammar budak cerdik :)

Azma said...
This comment has been removed by the author.
Azma said...

Huhh..banyak tul appoinment.. Selamat berumah tangga la kat HUKM tu macam akak berumah tangga di PPUM. Nampak ok ammar ngan botolnya tu. Hopefully, xde masalah meneruskannya. Good Luck to Ammar & Ammar's Mommy, be patien kay!

iCaLoVeZiE said...

Semoga Ammar menunjukkan improvement dengan pengorbanan mama menghadiri 8 app. Insyaallah.

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

appointment yg byk tu mmg buat kita pening,kan? mcm saya sendiri mmg ada calender khas kat rumah, tandakan hari2 appointment. susah kalau tak de calender...

ammar, semoga boleh terus success yer...

LYaFRINA said...

byknya appoitment y bakal menanti.. sama la dgn lya.. nasib kita pon serupa..sama2 kt berdoa utk kesejahteraan hidup kt yer.. smoga kt sama2 tabah mengharunginya.

asz..
tq sbb byk bg support..lya x dpt ungkap dgn kata2. btapa erharu d atas sokongan padu y diberikan.. benar2 mbuatkan lya terharu. hanya tuhan y mampu mbalasnya

makcikkantin said...

alhamdulillah.....moga ammar semakin pulih, and tahniah az atas ketabahan hadapi ujian ni

noradzlina.kamdani said...

ooo br lin tahu, ammar b4 this mmg xminum melalui botol...xpe, elok gak doktor soh buat camtu, jd ammar ble baljo menelan guna mouth, semoga ammar cepat membiasakan diri ye kak

Noina said...

Wah..seronoknya tgk ammar pegang botol sendiri.. :) Takpe Asz..buat pelan..nanti lelama mesti Ammar leh minum dan makan melalui mulut.. :)
Ina doakan segalanya baik dan berjalan lancar nanti.. :)
peluk cium untuk Ammar yek.. :)

Asz said...

along ... thnk u for ur support ... ko jgn x caye dlm byk2 mknan aku sumbat kat mulut dia ... eskem baskin tu jugak yg dia bedal ... hehehe

ai ... tq aunty (konon2 ammar yg jwb nih) ... hehehe... abis tu angah skang appt kat mana je? aku bkn apa ... dah letih ngan dorang ... asyik tangguh2 je ... sampai bila pon x settle kalau asyik tangguh .. tu yg aku decide gi buat kat HUKM ...

azma ... hukm umah baru kak ... hopefully sumenyer berjalan lancar utk ammar ... thnk u kak ...

icalovezie ... thnk u for ur support dear ...

fiza ... samalah kita ... tp saya xde calendar .. saya ada board lekat kat fridge ... senang nk monitor date ... peluk cium utk sofie k ... XOXO

makcikkantin ... thnk u for ur continuous support ... take care!

lin ... xpelah ... ramai yg x tau dah x perasan ... ada gak yg x caye ammar mkn ikut tube esp yg penah jumpa ammar live ... x sangka, nmpak sihat tp rupa2nyer perut tu bertampal ... kalau boleh nk sgt ammar off tube tu ... x perlu lagi mkn ikut tube ... biarlah cam anak2 lain mkn ikut mulut ... anw, terima kasih for ur support ye ...

lya ... amin!!! moga2 begitulah hendaknyer ... dun mention pasal tu lya ...kita tolong menolong .. dulu saya susah, lya pon buat yg sama ... x kiralah sape je ... kalau saya mampu tolong, saya tolong ... yg penting skang lya sihat dan ammar pon sihat ... take care dear! *hugs


ina ... thnk u for ur support & doa ... ina slalu bg semangat pada kami ... Insyaallah ... saya pon mengharapkan yg sama buat Ammar dan juga Nabila ... moga anak2 kita sihat selalu & bertambah cerdik ... Amin!!