jom follow

Saturday, January 30, 2010

Bila Ammar mula x sihat ...

bila Ammar mula x sihat, masa tu jugalah aku rasa sume yg aku buat serba x kena ... x senang duduk, x boleh nk buat keje lain ... kalau boleh asik nk ngadap Ammar ... sume sbb aku takut & risau ...


Ammar nmpak letih, maybe coz idung tersumbat dan penat lepas batuk ...


pada yg baru kenal Ammar, Ammar ni selalu sgt keluar masuk wad ... selalu puncanya batuk ... kalau anak normal yg lain setakat batuk x menjadi masalah yg besar, tp bg Ammar kalau dia dah start batuk boleh jadik benda yg serius ...

gambar tahun lepas ... masa nih puncanyer batuk gak arr ... batuk baru 2 hari terus jadik gini ... terus dok icu!


tp lately nih sejak nov 2009, dah 2 kali ... Ammar masuk wad sbb batuk yg berpunca dari tube gastro dia (tube makan yg dipakai sejak umur Ammar 4 bulan) ... x taulah nape, makin kerap pulak tube tu bg masalah pada Ammar sekarang (dari dulu gak aku saspek puncanyer tube gastro tu, tp doc x dpt nk pastikan) ... kalau ikut kan hati sekarang gak nk paksa Ammar makan ikut mulut cam anak2 normal yg lain ... tp mengenangkan Ammar akan ke IJN 22/02 nih maka aku terpaksa postpone niat aku tuh (atas nasihat doc gak lah).

sejak dari hari khamis pagi Ammar dah start batuk ... tp x kerap ... smlm batuk Ammar makin kerap plak aku dengar tambah lak ngan selsema ... mcm biasa aku terus start ventolin utk batuk, normal saline drop utk selsema ... cuma yg buat aku risau bila Ammar batuk, susu akan keluar dari tempat gastro dia kat perut tu ... kadang2 bunyi angin pon kedengaran keluar dari tmpt yg sama ...

ni lah maksud aku ...nmpak putih2 keliling tube kat perut Ammar tu? tulah susu yg keluar melalui lubang kat perut keliling tube tu ... sian Ammar .. :((


moga2 lepas aku start bg Ammar ventolin batuk dia akan hilang ... coz aku dah x sanggup tgk Ammar dok wad lagi ... coz aku sure, kalau Ammar masuk wad kali ni disbbkan tube dia, mesti doc akan treat da same thing ... tukarkan gastro tube skang (saiz 16) kepada yg lebih kecik (saiz 8) then put Ammar on drip, at da same time puasakan Ammar selama 3 hari (proses ni adalah utk mengecilkan saiz lubang kat perut Ammar supaya susu x keluar dari situ) ...then, lepas 3 hari keluarkan tube kecik dan masukkan semula tube saiz 14 atau 16 ... ikut kesesuaian saiz lubang perut Ammar tu ...

disebabkan ni lah aku selagi boleh xmo bawak Ammar ke spital .. maksud aku selagi aku rasa keadaan Ammar masih boleh aku handle/kawal ... aku akan tetap bertahan kat umah, paling tidak pon aku bwk gi klinik kat area umah aku ni je ... lgpon ni bkn kali pertama jadi camni ... dah byk kali, sampaikan aku boleh agak bila waktu yg sesuai utk bwk Ammar ke spital...

aku harap2 sgt keadaan Ammar ni cuma sementara ... mintak2lah x melarat sampai ke spital .. Amin!



24 comments:

Ayah Aiman said...

salam asz,

usaha yg kecil sahaja. hrp ianya dpt membantu..

moga adik comel ammar cepat sembuh. kebetulan sama nama dgn anak ke2 saya. skrg dah darjah 2..

Mimi said...

Salam Asz..

Kuatkan semangat ya! Kalau u kuat insyallah Ammar pun kuat.

I doakan kesihatan and kesejahteraan ur baby. Moga-moga cepat sembuh. Amin.

Take Care!

Hezesuze said...

smoga ko tabah wahai my frenz....

Asz said...

salam ayah aiman .. rasa terharu, masih ramai lg yg prihatin kat luar sana ... saya mmg sgt berharap lepas ammar buat PDA occlusion nih xkan ada lagi masalah2 berbangkit ..

salam mimi ... Insyaallah, mmg itu lah saya minta dariNya, kekuatan, ketabahan, kesabaran, kesihatan supaya saya boleh menjaga Ammar sebaik mungkin ... terima kasih for ur doa and comforting words ... u take care too!

ze ... thnx babe, moga Allah memberi ganjaran yg sebaik nyer utk ko & family ... Amin!

zue @ annaleeya said...

salam Asz,

berat mata mandang berat lg bahu Asz skeluarga yg memikul kan... x sggup nak tgk gambar Ammar cmtu... menitis airmata sy ni tau Asz..

smoga Ammar cepat sembuh... Sy doakan dr kejauhan..

Asz said...

salam zue ...terima kasih kerana memahami perasaan saya ... kebetulan saat ini mmg saya sgt 'down' ... mmg x sampai ati tgk Ammar, anak2 lain mkn cara normal tp Ammar melalui tube ... terdetik di hati saya, sampai bila harus begini, bila dugaan ini semua akan berakhir... tapi kita x boleh melawan takdir ... semua ini sudah tertulis, ini bahagian saya ... saya redha ... moga Allah berikan saya kekuatan demi Ammar ... Insyaallah ... :'((

LYaFRINA said...

Salam asz.. lamanya xmenjengah.. line tenet x ok 2, 3 ari bru ni..
ape2 pon hrp ammar cpt2 sihat n smuanya akn bjln dgn lncar..
Mudah-mudahan smua usaha y tlh dijalankn akn bjalan dgn jayanya.. N, harap ammar akn dpt mnikmati khidupan y lbih baik slps ini. amin

Sharinginfoz said...

i am really sorry to hear that.... semoga semuanya cepat recover..... be strong untuk hadapinya semua.... semoga Allah tabahkan hati sekeluarga ....

fiza said...

Salam asz, sedih tgk gambar² nih, get well soon to ammar. Saya ada buat n3 pasal nuffnang charity ads tu, harap dpt membantu (^_^)

Smoga tabah menghadapi dugaan.

Thara said...

salam asz,

bergenang mata i bile baca ur entry ni, thanks to Nuffnang. luluh hati tengok such a small toddler like him kene harungi dugaan sebesar ini. :( but be strong ok, insyaallah this misery will end, and replaced with a happy ending soon, insyaallah.

i hope sumbangan ikhlas i yang tak seberapa tu dpt membantu dlm baby ammar's surgery tu nanti. we're all behind u 100% :) my hugs & kisses to adorable baby ammar!

UmiMia said...

Hi asz,
sgt sedih tengok keadaan Ammar tu, my daughter pun ada problem ni dulu masa dia keluar as a premature baby of 26 weeks. Tapi after 2 months doc tengok PDA dia tak tutup sendiri, doc kat NICU HUKM terus buat PDA Ligation kat dia. Syukur Alhamdulillah, Mia sekarang seorang kanak-kanak yang sihat sepenuhnya. Cuma mungkin ada masa bila dia batuk agak susah nak baik atau byk buat aktiviti dia akan cepat batuk.

Yang penting sekarang, asz kena kuat demi untuk Ammar. Baby akan dapat rasa kekuatan ibunya dan secara tak langsung dia akan jadi kuat. Jangan risau tentang bayaran pembedahan, rasanya blogger semua pasti dapat membantu. Saya sendiri masih lagi berdikit2 membayar selepas 7 tahun dengan keseluruhan bil lebih RM40,000 dan tinggal lagi berbaki RM18,000. Syukur HUKM menerima pembayaran installment.

Asz said...

alya .. saya rasa terhutang budi pada lya ... terima kasih kerana sentiasa mendoakan ammar

sharinginfoz .. thnx for da support ... take care!

fiza ... terima kasih byk2 krn sudi wat entry utk bantu ammar ...

Thara ... thank u for everything, means a lot to us ...

May Allah bless all of u .. Amin!

Asz said...

Umimia .. thanx for sharing ur experience with me .. skang nih dlm kpala ligat memikirkan pasal ammar after da opt tuh ... will he gets better or da other way round .. knowing ammar yg ada mcm2 penyakit, hati nih jadi gundah gulana ... nasib lah jenis bdan susah nk kurus, kalau x mau nyer aku nih kurus kering ... huhuhu

.::s3cReT_g@rDeN::. said...

Salam,

Hope u and ur husband tabah dan kuat dgn segala ujian yang datang...

Moga ammar cepat sembuh and i hanya mampu doakan agar opt itu nnt berjalan dgn lancar..take care

5577 said...

salam kak asz..
berlinang air mata saya baca entry2 akak, teringat masa duk kat hosp dulu tgk baby2 yg sakit kat situ..
kesian sgt kan kak? kecik lg..
kite plak rs cam ilang punca, sbb xmampu buat apa2.. insyaAllah farah pun akan cube menolong apa yg termampu..

Momma Mia said...

Salam Asz,

Sedih tgk gambar adik ammar. semoga semuanya cepat recover... Kuatkan semangat yer untuk hadapinya semua.... semoga Allah tabahkan hati Asz sekeluarga

Jard The Great said...

salam..... will try to help.. huhu

kulop ludin said...

semoga usaha semua dalam membantu ammar dapat meringankan sedikit sebanyak beban yang ditanggung oleh tuan tanah...

KambingBujang said...

me and officemate did some collection for adik ammar, hope our small token will lessen your family burden.

insya allah

Zyma Da` Catwoman said...

Salam Asz....

I have just read about ur son, Baby Ammar.

You must be even stronger than before......

I will always pray 4 u and Baby Ammar....

Take care...

:)

kak ina kl said...

Salam dik...boleh cuber buat rayuan kat tempat kebajikan kat bawah tu..insyallah dapat kurang...selalu akak buat rayuan untuk abah akak yang dah 3 kali masuk kat dalam wad ijn..kena bayar dalam RM400 ajer..

cuberlah yer..insyallah kalau kuat semangat ammar akan sembuh.

||| PöJìé PööH ||| said...

Semakin Pojie baca semakin sayu hati ini..
Tapi Pojie xboleh macam tuh, POjie kene kuat demi memberi sokongan kepada akak dan baby ammar..
InsyAllah, setiap kali selesai solat, akan Pojie doakan utk kebaikan Ammar dan akak sekeluarga..
Sama² kita berusaha dan bertawakal, insyAllah..
Mudah² han Allah memberikan kemudahan serta kebaikan ke atas kita semua, lebih² Ammar..

Moorish Idol said...

My family just transfer a small token to your account, hope this will help.

God Bless Ammar and all the best, stay strong and think positive.

YANG GAMBI said...

Salam, harap puan dan suami tabah dan kuat semangat menghadapi dugaan Allah.....InsyaAllah adik Ammar akan sihat sejahtera.....