jom follow

Tuesday, April 26, 2011

Bosannyer menunggu ...huhuhuhu



As-Salam ...

Bosannyer aku nih ...disaat ini aku kat APSH ...sedang melangut menunggu doc serta blood test result aku ... Ngan badan yg masih lemah akibat diarrhea sejak hari ahad, almaklum bila ngah diarrhea tu makan minum pon x guna ...sume kluar balik!!!

Sampai semalam selera makan masih blom ada ...tp dah kurang sgt part ulang alik ke bilik air tu ...cuma bahagian perut belah kiri tu kejap2 dtg cramp ...skali dtg tu berpeluh2 gak arr nk menahan sakit ...

Sepanjang aku x sihat hari ahad baru nih, aku tertanya2 diri sendiri ... Adakah sakit yg aku rasa dan alami skang nih adalah healing crisis (kesan dari mkn produk) atau sakit akibat masalah dalam perutku atau sekadar diarrhea biasa???

Berdebar gak sebenarnyer nk ngadap doc sensorang nih ...hubby smlm kata nk teman, tp aku kata xyah, soh dia jimat cuti sbb cuti hubby pon tinggal sikit je ...nanti bulan 7 ammar nk operate dah tentu2 nk kena amik cuti lagi kann ...

Oklah ...ntah apa yg aku dah merapu nih ...perut dah menjerit2 mintak makan ...dah ler sejak 2 hari lepas x makan ...asyik minum air je ...ditambah plak kena puasa sejak pkl 12 mlm tadi ...skang nih rasa cam nk pitam2 pon ada ...huhuhu

Sebelom aku melalut lagi baiklah aku sign off ...jap gi turn aku amik darah, pastu terus nk carik makan kat cafe bawah nih ... Bye2 ...sampai jumpa lagi ... Hv a great day semua ... Assalamualaikum ...;)

Monday, April 18, 2011

Ammar's big day @ hukm



‎As-salam

Berkat hari jumaat yg lepas (15/04) date utk surgery ammar dah finalised ... Pagi jumaaat tu aku dapat call from one of the doc giving me dates for ammar's appt & surgery...Alhamdulillah, cepat gak dorang buat keje ...walaupon tarikh yg dorang bg tu lagi 3 bulan nk menunggu tp aku redha, mungkin itu yg terbaik yg dorang boleh buat utk ammar ....

Aku difahamkan yg dorang terpaksa 'book' sorang pakar bius kanak2 khas utk ammar ...dah tu plak prof ni (iyer, pakar ni juga seorang profesor) is only on contract basis wth hukm ...and to get her is not easy coz she is very bz dan hanya available on thursday!

To be honest, aku btol2 berharap, penantian kali ni x sia2 ...dengan adanyer prof ni, aku harap dia xde masalah nk carik line ammar ...kalau dah namanyer paed anest kalau x dpt gak line ammar, x taulah nk ckp apa ...apa yg jadi ni sume kann kuasa Allah ...selagi Dia x izinkan, panggil lah sape je, pakar mana pon, terer camne pon, selagi Dia x izinkan selagi tulah xkan berjaya ...anw, aku akan cuba sedaya aku utk berfikiran positif ...

Ammar kena masuk wad on 05/07/2011 dan dgn izinNya InsyaAllah 07/07/2011 will be the big day ....moga xde aral yg menghalang bila tiba waktu tu nanti ...amin ...


Monday, April 11, 2011

Oh no!!! Not again ...huhuhu


As-Salam

Update mengenai ammar ... Setelah menunggu hampir 1 jam setengah ...tepat pkl 10.20 pg, nurse panggil aku masuk OT semula ... Aiikk!!! Terkejut gak sbb mcm cepat dari jangkaan sebenar (paling kurang 2 jam kata doc) ...bila tanya nurse yg panggil aku tu mcm acuh x acuh menjawab, maybe dia pon x bape sure ngan apa yg jadi ...mcm nk putus nyawa, sesak nafas pon ada bila memikirkan apa yg jadi sebenarnyer nih...






detik2 sebelum masuk OT hall ...


Sampai2 kat OT station tu, nmpak pakar2 serta nurses keliling ammar ...being emotional yg teramat aku try control suara dan cuba bertanya ...tp blom pon sempat one of them dah pegang tgn aku dan ckp "we r so sorry puan, we cant proceed wth the surgery today, we hv to postpone to another date ...lebih satu jam kami cuba, tp we couldnt find the line ..."

Secara otomatik aku ...phewwww!!! Lega sgt, ingtkan napenyer ...kot ada benda x elok jadi pada ammar ke hape ... Rupanyer sbb x dpt nk carik line ... Saspen btol!!!

Then, her colleagues came to me and they both explained the real situation ...berkali2 they apologise to me ...maybe rasa bersalah sbb cucuk ammar sana sini ...sampaikan pakai special gadget (ultrasound) machine tp tetap gagal ...xpe, i dun blame them ...aku akui, mmg susah nk dpt line ammar nih ...ada doc penah bgtau aku, urat ammar dah byk x boleh guna sebab terlampau kerap masuk spital dulu ...

Cuma aku kesian ngan ammar, terpaksa postpone lagi ...mcm nk ckp je kat doc2 tu sume ..."i told u so" ...tp what is the point kann ...xyahlah aku nk elaborate panjang2 pasal nih ...mmg ada sikit terkilan ...tp aku yakin, Allah pasti ada plan yg lebih baik utk kami ...

Kat ijn thn lepas pon sama gak kesnyer ...terpaksa postpone coz anest x jumpa line gak ... So, their next plan is to get another date for ammar's surgery and book sorang pakar bius nih ...from their explanation, she is the paed anest ...she must be good, coz susah nk dptkan dia nih ...once they got a date, they will call us ..and i really2 hope that ammar dun hv to wait for another few months ...kalau boleh biar dlm waktu terdekat nih ...

deep down in my heart i always believe, segala apa yg terjadi hari ni / selama ni ada hikmah disebaliknyer ...aku yakin Dia punya agenda yg lebih baik buat kami, especially buat ammar ... He knows best! Allahuakbar!!


P/s : surgery ammar dah delay, maknanyer surgery mommy pon kena delay gak lah ...huhuhuhu



Work in progress @ OT room 2, hukm



As-Salam

As i am posting this, ammar is in OT room 2 @ hukm ...pkl 8.30 dari wad turun ke OT hall ...gedebak gedebuk tepat pkl 9 tadi ammar masuk OT room ...yg nervous spt biasa mommy & abah ...tp abah nmpak cool, mommy yg panas punggung ...serba x kena ...blom apa2 kat wad pon dah nanges dulu ...huhuhu

Masa menunggu doc & staf dlm OT tu siapkan tube segala, aku ngan ammar duduk berpelukan ...ammar pon mcm tau yg dia bakal baring atas operating bed tu ...ammar peluk mommy sekuat hati ...mommy pon peluk ammar kuat2 sambil mulut x henti2 baca ayat kursi dan berdoa moga segalanyer dipermudahkan, selamat dan pembedahan berjaya ...

Sebelum aku kluar dr OT hantar ammar, sempat ku cium & kubisikkan pada ammar "mommy & abah sayang sgt pada ammar, ammar anak yg kuat ...be strong! Mommy tunggu ammar kat luar ok ..." (sambil air mata bergenang ....

Melangkah je kluar OT tu ...air mata dah x dpt nk tahan ...mengalir cam air paip ...walau camne aku try control tp tetap laju airmata nih mengalir ...

Kata doc the whole process will take 2 hours to complete ...nk menunggu 2 jam nih rasa terseksa sgt2 ...kepala otak x berenti pikir pasal ammar ...i hope everything will goes well sayang ...moga segalanyer selamat & dipermudahkan buat ammar sayang ... Sob sob sob ...:'((


Sunday, April 10, 2011

Tonsillectomy, Adenoidectomy & Insertion of Grommet tube ...



As Salam ...

akhirnyer tadi pakar bius datang tgk ammar ... sambil check ammar pakar tu bertanya mcm2 soklan utk memastikan ammar btol sihat utk pembedahan esok .... Insyaallah, pakar tu kata ammar sihat dan ammar akan jadi org yg pertama (1st case) utk masuk OT esok ...

anw, skrg aku adalah sgt nervous ... lagi2 selepas mendengar penerangan lebih lanjut ttg pembedahan nih termasuklah komplikasi2 yg mungkin berlaku semasa dan selepas surgery ... harap2 xdelah kann ... mintak jauh sgt2 ...

so pagi2 esok pkl 7.30 am dorang akan siapkan ammar di wad nih sblm di bawa masuk ke OT ... dan aku akan menemani ammar masuk ke dalam OT sampailah dorang tidurkan ammar ...(sambil menaip nih tetiba sebak plak ...) ...huhuhu :'((

ok ... xpe, jgn sedih2 mommy ... be positive, think positive ...Insyaallah, Allah sentiasa melindungi anak istimewa spt ammar ... oleh itu marilah tgk video clip ammar yg paling latest ... dirakamkan oleh my other half a.k.a. abah ammar ... boleh tgk ammar lari lintang pukang ... cute sgt!!


video



aktiviti bebas Ammar sementara menunggu BIG day monday nih ...



As-Salam

hari ni dah masuk hari ke-3 kami berkampung di hukm ... sejak hari jumaat pagi kami disini ... 'check in' utk kesekian kalinyer tp bkn di hospital yang sama ...

adalah agak bosan bagi mommy & ammar ... xde byk aktiviti yg boleh dibuat selain mommy bergumpal ngan ammar atas katil, tido sama2, ammar kacau mommy pastu mommy kacau ammar plak atau aktiviti yg paling ammar suka ialah aktiviti bebas di mana mommy biarkan je apa ammar nk buat ... selagi boleh mommy xkan kata 'no'! ....adalah amat sukar sbnrnyer coz ammar adalah seorang budak kecil yg sgt pandai provoke mommy ... hehehe

kat bawah ni adalah di antara aktiviti2 bebas yg slalu ammar buat dikala kebosanan ...



mendengar lagu dari hp mommy atau abah sambil menari ...

lipat selagi ada kain atas katil x kiralah apa pon .. selimut, uniform hospital ...sampai cadar pon dia nk bukak sbb nk lipat!!!

cubaan memakai seluar yg amatlah besar utk saiz badan ammar ... hasilnyer??!?

taraaaa!!! x berapa nk berjaya sbb pakai separuh je ... hahahahaa

ataupon kalau bosan sgt ammar gi tgk tv kat living room ward ... dekat sgt ngan katil ammar pon ... tu ngah dok relax ngan abah sambil tgk tv ... cam x percaya je boleh dok diam gitu ...cam baik sgt je kann ... padahal lasak x hengat!!!

ni ler salah satu citer fevret yg boleh bikin ammar dok diam satu tempat ...


sebenarnyer hati aku nih x bape nk ceria, berdebar, risau ... coz Insyaallah, kalau xde aral hari esok (Isnin 11/04/2011) ammar akan menjalani pembedahan ... pakar dari pelbagai bidang dah datang tgk ammar (cardio, lungs, paed) dan bg green light ... cuma pakar bius je blom view ammar lagi ... apa2 pon kata putus adalah dari anest team, sama ada boleh teruskan ke x pembedahan nih ... tp rasanyer boleh kot, coz ammar pon nmpak sihat je sejak dok spital nih ...

pastu nk mintak kalau boleh lah ... jasa baik kawan2 sume mendoakan kejayaan pembedahan ammar nnt dan moga segalanyer selamat & berjalan lancar ... amin ... :))



Thursday, April 7, 2011

Al-Fatihah


As-Salam ...

Dalam perjalanan pulang ke kl petang tadi ...to be exact as we reached the karak tunnel ...aku terima perkhabaran yg menyedihkan ...abah, iaitu ayahanda mertuaku atau nama penuhnyer Mohd Afandi Saariat, telah kembali ke rahmahtullah ...namun apakan daya, kami terpaksa meneruskan perjalanan ke kl ...

Walaupon begitu ...sebelum pulang tadi kami sempat melawat abah di hospital ...sempat kami anak beranak pegang tgn abah ...kecuali adam & ammar sbb dorang bawah umur 12 thn ...terima kasih pada nurse yg bertimbang rasa dengan memenuhi permintaan kami supaya adam dapat tgk tokki ...maka adam berpeluang juga tgk tokki dlm jarak 1 meter ...



inilah kali pertama ammar jumpa ngan tokki, bulan april 2010 ...cukup setahun pertemuan ammar & tokki, tokki telah pergi meninggalkan kami buat selama2nya ...


Tak tau apa lagi yg nk kucoretkan disini ... hati masih lagi sedih & sebak dengan pemergian abah ... namun kehidupan harus diteruskan juga ... harap2 apa yang bakal menanti aku hari esok adalah lebih baik dari hari ini, Insyaallah ...

Buat abah ... Al-Fatihah, moga rohnya ditempatkan dikalangan org2 yg beriman ....amin



Tawakal & redha ...

As-Salam ...

As i'm typing this, Ammar is not well ...really2 not well...mula ngan demam+running nose since pg smlm (Isnin) before appt kat ENT, HUKM ...bila jumpa doc x pasal2 plak kena admit 3 hari sblm opt day ....pkl 6 ptg tadi, temp badan Ammar tiba2 je naik sampai ke 39.4 ...mmg aku panik giler, dah ler kat hiway ..seb baik medication Ammar sume ada, aku dah standby awal2 ...

Pasal opt day, as i mentioned in my earlier post ...Ammar is due for a tonsillectomy and his adenoid lymph, insertion of grommet tube into both ears ..or dlm bahasa melayu yg simple ialah pembedahan buang tonsil dan kelenjar adenoid dan pada masa yg sama masukkan tube grommet ke dlm dua2 belah telinga Ammar ...

Dan kami sbnrnyer berada di kuantan, balik emergency petang tadi coz my FIL is in a critical condition ...aku & hubby gamble je balik bwk ammar yg tgh x sehat nih ...tawakkal je, demi abah yg still fighting for his life in ICU kuantan ...tp walau apapon terjadi, besok kami terpaksa balik semula ke kl coz Ammar hv to be admitted hari jumaat pagi for observation ...

To be honest, mmg hidup aku lately sgt kucar kacir ...dah lebih 2 minggu kami berulang alik kl-kuantan sbb abah, my father inlaw sakit teruk ...tambah ngan date opt Ammar makin hampir ...to make it worse, aku pon sakit sampai doc dah plan surgery on me ...tp demi org2 tersayang aku mintak tangguh dulu ...lgpon doc kata kalau takat delay sebulan should be no problem utk aku ...

Terima kasih pada yg sudi email aku tanya khabar Ammar, maaf x dpt nk update slalu skang nih ye dik ...byk sgt benda yg jadi, bertimpa2 ...tp xpelah, ini sume dugaan dari Allah ...sungguh pon adakalanyer amat perit namun aku redha ngan ketentuanNya ...cuma nk minta favor sket dr kengkawan ...mintak tolong kalau sudi doakan Ammar ...moga Ammar sehat secepat yg mungkin supaya dapat menjalani pembedahan pada hari isnin (10/04/2011) nanti ... Amin ....

Thnk u, xoxo