jom follow

Friday, October 22, 2010

finally ... i surrender ...


salam

kali ni membawa perkhabaran terbaru ammar ... finally, i surrender ... after sleepless nights and 2 visits to paed specialist ... ammar warded, ammar skang nih di wad paed, hkl ...

ptg smlm, condition ammar makin teruk ... coughing non-stop, tachypnic (deep & rapid breathing), diarrhea, susu leaking from his gastro site & demam yg x kebah2 .... i know the drill, kami x boleh biarkan camtu je ... so, we rushed him to the hsptl ... as usual, when i told them (in charge kat triage emergency) symptom2 yg ammar ada, they will act immediately ... amik spo2, usher me to separa kritikal dept, x ray, admission dan seterusnyer di hantar ke wad naik ambulance ...

iklan sekejap ... nk meluahkan perasaan x puas ati :

bercerita mengenai ambulance, aku adalah sgt sakit hati & x puas hati ngan driver ambulance yg spttnyer bg aku x layak langsung utk bwk ambulance ... mmg aku sgt2 marah ... luckily ammar menangis mati2 xmo dok dlm stretcher masa nk dihantar ke wad tu, slalu aku akan pujuk ammar, tp smlm ntah kenapa aku mintak ngan MO bertugas spy biar aku dukung ammar je ... ada hikmah rupa2nyer ...

kebetulan smlm ada satu lagi patient yg ditemani ibunyer dlm ambulance tu ... so maknanyer ada 2 patient ... termasuk ammar, juga seorg nurse yg mengiringi kami ... driver ambulance & pembantunyer dok kat depan ... masa ambulance tu baru je bertolak dari emergency si driver yg sengal nih brek mengejut ... walaupon jelas, dia yg salah ... masa tu aku bersangka baik, pikir mungkin dia x perasan ada kereta lain kat tepi tu ... nk dijadikan citer, dorang hantar patient satu lagi tu dulu kat dept neuro ... sampai kat sana pembantu driver ambulance ni pon turun, bukak kan pintu ambulance (sliding) ... tp yg peliknyer dia x tutup pintu ambulance tu setelah patient tu turun ... ok fine lah ... kebetulan ada ambulance lain sampai, utk beri laluan, ambulance yg kami naik ni kena buat satu pusingan kecil utk membolehkan ambulance satu lagi nih turunkan patient ...

boleh x dgn pintu ambulance x tutup, dan aku dok kat tepi tu sambil dukung ammar, si driver yg aku rasa sgt bodoh & xde otak nih terus memandu ambulance ngan laju ... so kami yg kat belakang nih jadik takot, nurse yg mengiringi kami pon sound kat dia "bang, pintu x tutup lagi nih" ... dgn tindakan yg amat2 bodoh dia terus brek emergency dan secara otomatik pintu tu pon tertutup ngan sendirinyer ... laaa ... mangkuk btol, brek emergency semata2 nk tutup pintu ambulance!!!!

masa kejadian tu ammar menjerit ketakutan sambil peluk aku sekuat hati ... x penah ammar camni, takot sgt agaknyer dia ... nasib baik lepas insiden brek mengejut yg pertama aku dah amik langkah berjaga2 ... aku pegang sekuat hati railing kat dlm ambulance tu ... bayangkan kalau aku biarkan ammar baring kat atas stretcher tu ... mesti dah tercampak ammar ke luar ... paling tidak pon tersepit dek pintu ambulance tu ... dan x pasal jadik kes lain ...

nurse kat dlm tu terus, ckp kat aku ... "kurang ajar btol driver ni ... nnt dia, saya nk report kat incharge ... ni 1st time naik ngan dia nih " ... aku pon sambung "nasib baik saya x biar anak saya baring atas nih (stretcher), kalau x .... x pasal2 HKL ngan kementerian kesihatan kena saman ngan saya ... kalau ada org yg btol2 sakit atau nazak, silap gaya boleh mati kalau camnilah cara driver bwk ambulance ... langsung xde hati perut... x pikir ke yg dia ni bwk ambulance, ambulance kenderaan yg bwk org sakit ... "

sampai je kat paed unit, aku turun ambulance cepat2 ... rasa syukur sgt aku dah sampai kat paed unit ngan selamat, padahal bkn jauh pon ... tp seksa btol rasanyer ...

iklan dah abis ....


ammar & abah ... sambil menunggu MO tgk result x ray ...


berbalik pada citer ammar .... sampai je di wad, masih ada lagi muka2 lama ... sempat berborak sambil nurse yg lain prepare katil utk ammar ... nmpak sgt ammar letih ... letak je atas katil terus baring ... pastu mata layu je ...


sleepy and restless ... dah 4 mlm tido x lena, terganggu dek batuk ...


lepas sesi bercerita kronologi sakit ammar ngan doc pelatih, dtg plak pakar ... kali ni ammar is diagnose with pneumonia ... now on the strongest antibiotic, neb, PCM, prednisolone & flixotide ... also waiting for the surgical team to review ammar for his leaking gastrostomy ...


line utk drip & antibiotik ... utk dptkan line ni adalah amat seksa ... 8 kali cubaan baru dpt line nih ... syukur!!!

pic ammar paling latest, masih lagi x bermaya ... demam & batuk still ada ...



aku rasa maybe 4-5 hari gak kena dok wad nih ... slalunyer kalau ammar kena pneumonia, mmg agak lama sket coz nk kena complete antibiotik ... sumenyer bergantung pada ammar ... mintak2 xlah lama sgt, takot kena jangkitan lain plak ... al maklum, namanyer pon hospital kann ... tmpt org sakit ...

utk kwn2 serta family yg mendoakan kesihatan ammar serta bg kami kata2 semangat ... kami ucapkan terima kasih yg x terhingga ... sampai jumpa lagi, jaga diri k ...


Thursday, October 21, 2010

kami sedang diuji ...


salam ...

saat ini, waktu ini ... kami sedang diuji lagi ... sungguh pon ini bkn kali yg pertama tp perasaan itu masih sama ... perasaan sedih, sebak, risau, takut ... sama spt dulu, waktu ammar masih baby di NICU, di ICU, di wad mahu pon ketika ammar masih di rumah menahan kesakitan yg hanya dia tahu betapa sakitnya rasa itu ...

aku slalu fikir, kalau selalu sgt diuji mungkin aku bisa jadi lali, jadi lebih kuat, jadi lebih tabah, jadi lebih sabar .. jadi lebih segalanya ... namun hakikatnya, aku masih spt mula2 dulu ... aku masih lagi sedih dan menangis melihat ammar berkeadaan sebegitu ... aku masih lagi punya perasaan takut kehilangan ...




ni jelah yg mampu ammar lakukan buat masa ni ... tidur, tidur & tidur ...

sedang Ammar batuk, tetiba dia capai aerochamber ... to let me know that he needs his ventolin badly ... tp blom time lagi masa tu, sebak dada aku ...


hari ni sudah 5 mlm aku x lena tidur ... kalau dihitung2 waktu ku terlelap, kurang dari 4 jam sehari sejak mlm ahad ... demam ammar masih ada, walaupon ubat dah kuberikan tp bdan ammar masih panas ... nafas makin kuat, laju & berat hingga dadanya berombak ... bunyi batuk ammar pun sudah ku dgrkan lain, bkn spt batuk biasa (bunyi spt berat/x lepas) ... lama juga ammar x sakit camni ...

ammar makin lemah, langkah juga longlai ... aku rindu ammar yg aktif, ceria & bubbly ... mmg ku akui aku penat bila ammar ligat, tp aku sanggup dari melihat ammar hanya terbaring lemah dikatil ... hanya sesekali lepas mkn ubat ammar ceria, tp x lama ... x sampai 1 jam ammar akan kembali lemah ...

buat masa ini, aku mohon diberikan kekuatan serta kesabaran dariNya utk melalui ujian yg getir ini ... ya Allah, kasihanilah anakku ... sembuhkanlah ammar dari segala kesakitan ... amin .. :'((


Wednesday, October 13, 2010

orthopaedic shoes

salam

entry kali ni pasal orthopaedic shoes ... kasut khas utk anak2 yg ada masalah utk berjalan ... dah dekat seminggu gak lah aku dok simpan entry ni ... tp x berpeluang nk menaip isinyer ... pic2 ni sume awal2 aku dah upload ...

as u all know ... ammar kan only recently pandai berjalan ... tapi therapist kata cara jalan ammar blom mantap lagi ... x stabil ... dan kalau mahu dia berjalan dgn betol dlm waktu yg lebih singkat, ammar memerlukan kasut khas ...

sbnrnyer ada a few options yg kami ada ... yg 1st, beli kasut yg diimport khas dari luar negeri, harga dlm linkungan 3-4 ratus ... gulppp .... terus telan air liur kami mendengar harga tu ... hehehe

yg ke2 ... tempah kasut khas ni kat satu kedai di Jalan TAR ... famous gak kedai kasut nih ... coz masa aku bwk ammar gi fisio kat HKL dulu pon therapist kat sana soh buat kasut kat kedai yg sama ... harga lebih kurang rm150 bergantung pada saiz dan patern kasut ...

yg ke3 ... splint ... lebih jimat, no cost at all ... buat kat HUKM gak ... tp kena tunggu lama utk dpt appt utk buat & kalau kata dah buat tp x sesuai ngan kaki anak kita, dah satu hal plak ... kena buat lain ... so byk masa abis kat situ ...


ni le kedai yg famous tu di kalangan therapist ... Shanghai Shoes aka Choi Hoong Shoe Enterprise ....

aunty kedai kasut tu sedang amik ukuran kaki ammar ...

part ni paling seksa ... ammar xmo dok diam ... aunty tu nk lukis frame tapak kaki ammar

the materials .... kami pilih kaler brown/maroon with beige stripe ...

ni le aunty yg amik ukuran kaki ammar tu ... aku rasa dia pon tukang kasut gak ... nmpak dari percakapan & gayanyer, dia arif pasal kasut khas utk anak2 cam ammar ...


so, setelah diambil kira segala aspek ... kami pilih option yg ke 2 ... harga x terlalu mahal pastu kasut tu pon boleh siap dlm masa 3 minggu je ... hehehe

Alhamdulillah, masa kami ke Jalan TAR wiken lepas (2/10/2010) jalan amat2 clear ... kalau x, situ lah tmpat jam yg teramat ... dipermudahkan urusan utk ammar ...

oh ye ... nnt bila dah siap kasut ammar tu, aku akan update yer ... Insyaallah, minggu dpan kasut ammar siap ... x sabar rasanyer nk tgk ammar berjalan ngan kasut baru tu ... hik hik hik :))



Tuesday, October 5, 2010

HAPPY BIRTHDAY ADAM!!!


To my manja buchuk ... MUHAMMAD ADAM DANIAL ... 8 years ago Allah gave me a very precious gift, blessed me many years through ... years seem to pass so rapidly, as if it was yesterday i hold you in my arms ... my bundle of joy ... today you may have grown up a lot ... but in my heart you will always be my special tiny baby ...

Happy Birthday sayang ... wish the very best of you, may your life filled with joy, happiness, great health and countless dreams come true ... just want you to know that
MOMMY WILL ALWAYS LOVE YOU ... XOXO


p/s : moga jadi anak yg soleh and jangan notty2 k ... muahhhh!!!


muka yg ceria kat kedai cake mlm tadi sblm mommy balik ampang ..

his fav cake ... pandan layer cake ... walaupon ada cake yg gambar katun2 ... but still adam chose this ... bagus anak mommy nih ... hehehe

sedang ralit memilih present ... x tau nk pilih mana satu, byk sgt yg dia berkenan ...

finally he chose this ... dah berbulan2 dia nk kan lego nih ... tp kami tetap kata tunggu birthday adam (almaklum ... harga dia mahal) ... x mampu nk beli selalu ... huhuhu




Saturday, October 2, 2010

Ammar ... finally, he is walking!!!

salam

just want to share this happy news with everyone ... dalam 2-3 hari ni, Ammar bersemangat nk jalan ... and tiap kali Ammar berjalan, aku x penah berkesempatan utk capture saat2 itu ...

video kat bawah ni adik aku yg amik during physiotherapy Ammar kat HUKM pagi smlm ... walaupon therapist tu kata Ammar masih lagi x stabil and still need the special shoes to help him on that ...

and eventho byk kali jatuh tersungkur, terlungkup, terlentang bagai, Ammar x penah give up ... Ammar tetap bangun and he kept on trying ... kuat semangat btol anak mommy nih ... hehehe

after all the hardship, this is the moment we've been waiting for ... our pride n joy, Muhammad Ammar Danish is finally walking ... Alhamdulillah syukur ya Allah ... doaku selama ini dimakbulkan ...




video