jom follow

Tuesday, June 22, 2010

stomahesive powder



salam

entry ni boleh dikatakan dari kesinambungan entry 2 minggu lepas kot ... entry pasal wound kat perut Ammar tu ...

Alhamdulillah, finally dpat jugak stomahesive powder utk Ammar ... puas ku tanya farmasi kat ampang & kl ... xde satu pon yg jual powder nih ... btollah kata Chucky ... mmg susah nk dpt powder nih, yg pasti ada dijual kat farmasi PPUM ... nasib baik plak aku ada kenalan, Zura, yg kebetulan keje kat situ ...


ni le rupa botol stomahesive powder ...


so aku ingin mengucapkan byk2 terima kasih pada Chucky yg meng'rekomen'kan powder ni utk Ammar ... dan x lupa pada Zura yg susah payah belikan powder ni utk Ammar (lenkali kalau kata saya kirim, maknanyer kena amik duit tau ... hehehehe) ....

utk pengetahuan korang, Chucky & Zura nih adalah reader blog aku ... bagus gak ada blog ni kan, selain dpt kwn baru ... dpt gak berkongsi pengalaman, pengetahuan ... kalau x aku x penah tau pon pasal stomahesive powder nih ...

setakat nih, dah hampir seminggu aku letakkan powder ni pada wound kat perut Ammar ... nmpak berkesan ... walaupon blom kering sepenuhnyer, tp kat area tu dah kurang sgt warna merah ... skang dah tukar kaler pink ... mungkin amik masa sket coz susu tu still leaking ... tp aku rasa oklah kot ... skrang2 nyer x lah bertambah teruk ... lega hati aku nih ... Alhamdulillah!! :))


Friday, June 18, 2010

rocking his red moose ...


salam

2 hari lepas aku ada amik video ammar yg sedang asyik bermain ngan rusa merahnyer ... punyalah excited dia menghayunkan rusa merah tu sampai nk terbalik ke belakang ... Alhamdulillah xde insiden yg tidak diingini ... skali skala Ammar menonjolkan gaya org naik motor ... siap ngan aksi vroom vroom ... ala2 rempit ... kelakar pon ada gak bila tgk balik video nih ... tersengih aku sorang2 ... hehehe


video


bila tgk Ammar aktif camni, sape yg sangka yg dia masih lagi mkn melalui tube kat perut kann ... harap Ammar akan terus sihat & aktif ... to see him like this, happy & active is priceless!!!

rasa penat lelah & pengalaman aku menjaga & membesarkan Ammar selama nih berbayar ... ada hikmah di sebalik tiap kejadian kan ... i feel so blessed!!! Alhamdulillah syukur .... :))


Tuesday, June 15, 2010

adam, ammar & air ....


salam

lama gak aku x update blog eh ... rasanyer cukup seminggu dah ... bkn xmo update, tp kadang disbbkan penyakit M aku dah dtg ... makanyer, terbiarlah blog aku nih ... kena plak, last week aku mmg amat2 sebok ... ada je yg nk dibuat, ada je masalah berbangkit yg aku kena settle ... plumber dtg 2-3 kali nk repair paip bilik air yg leaking ... pastu contractor plak dtg nk tgk bilik air yg leaking teruk dari unit atas coz nk bg costing utk repair ... mmg dugaan sungguh ... tu sume nk pakai $$$$ ... feninnyer!!!

sampaikan nk jumpa zura (kwn alam maya) utk amik stomahesive powder yg aku kirim kat dia utk ammar pon masih tertangguh ... x berkesempatan ... kebetulan pulak wiken baru nih, uncle & cousin aku from spore turun kl ... so schedule aku adalah sgt hectic ... sorry ye zura, rasanyer minggu nih baru ada kesempatan nk jumpa zura ...

finally, hari ahad (last wk) barulah boleh bernafas sket ... dari pg sampai petang hari ahad tu rasa sgt santai dan relaks .... x yah nk terkejar2 buat itu & ini ... sempat gak lah aku & hubby melayan Adam & Ammar mandi sambil main air ...

2 beradik nih mmg pantang jumpa air ... kalau dah jumpa air mmg jakun ... boleh berendam sampai kecut2 kaki tgn sume ... Ammar pon x padan ngan sakit ... dia lagilah, boleh dikatakan hantu air ... kalau gi basuh tangan kat sinki dia akan menjerit2, kadang siap nanges sbb nk dok dlm sinki tu ... tgk dari gambar2 nih sume, punyalah happy 2 beradik nih dimandikan oleh abahnyer ...



spt biasa abang akan buat muka poyo tuh ...

adik plak dah x heran apa pon bila dah jumpa air ... ralit tgk air tuh ...

ntah apalah si adik ckp ngan abang ... cam poyo je eh ...

uiihhh ... besarnyer gigi abang!!! hehehe

happy nyer adik dpt main air ye ...

cubaan abah utk amik shower dari Ammar adalah gagal ... Ammar berubah watak menjadi incredible hulk bila abah nk amik shower utk bilas dorang 2 beradik ... cute!!

akhirnyer abah berjaya ngan misi memandikan Ammar & Adam ... to see Ammar's happy face .... priceless!!!!



lepas je mandi Adam complaint kata lapar ... dia mmg gitu, lepas main air lama2 sure akan rasa lapar ... so, lepas tu sume siap2 gi lunch kat luar ... mommy gantung kuali hari tu coz dah masak utk 50 org the day before ... x larat dah nk masak ... huhuhu


Tuesday, June 8, 2010

geram!!! ...



salam

hari ni aku kebosanan yg amat di ofis ... bos plak x masuk opis, x call x hape ... teman jenayah aku kat opis plak cuti ... dari tadi aku dah cam bangang x tau nk buat apa ... sampai berckp sendiri dlm hati ... baik aku dok umah jaga Ammar ...

berckp mengenai Ammar ... seminggu nih adik aku jaga Ammar ... aku x hantar Ammar gi nursery ... cikgu kat situ cuti seminggu sempena cuti skolah ... boleh aku nk hantar, tp x dan lak aku nk amik sblm pkl 5 ... (slalu lepas pkl 5 cikgu tu tunggu sampai pkl 6, aku kena bayar extra ...) so, next week baru aku start hantar nursery balik ... lgpon kalau hantar sure Ammar boring ... coz bila xde cikgu, xdelah aktiviti yg berfaedah utk Ammar ...

ok, berbalik pada tajuk entry ... ni kisah Ammar juga ... lately ni aku perhatikan Ammar, makin lama makin terserlah perangai yg satu nih ... geram ... kadang almost everything dia akan geramkan ... pastu bila dah geram mulalah ... pelapap! pelepuk! ... ada je yg jadik mangsa dia ... nk kata dia pemarah x jugak ... kadang bila dia over excited pon dia boleh lepuk org ... dalam dia kiss2 & sayang2 abg dia pon dia boleh gigit abg or lepuk abg dia ... x kiralah abg kecik ke abg besar ... kami sume dah penah jadik mangsa Ammar ... motif?!??


eeeeiiii .... gerammmm!!!!

tgk tu ... dlm sayang abg geram kat abg (tgk tgn dia cengkam muka abg) ...


walaupon cute bila Ammar buat muka geram ... aku sbnrnyer agak risau ... esp bila last week ada kesan gigitan kat tgn Ammar ... aku suspect one of them (anak2 di nursery) dah gigit Ammar ... but bila aku tanya cikgu ... sampai la ni xde apa2 jwpan ... bkn aku nk marah sgt ... aku pon x salahkan bdk yg gigit Ammar tu ... (bodohlah aku kalau nk marah, bdk2 mmg gitu ... x kiralah normal @ istimewa) ... risau, kalau sbb perangai yg satu ni lah punca Ammar digigit ... aku tau Ammar mmg sker buli or buat adik beradik dia ... kot2 dia buat perangai yg sama pada yg lain2 kat nursery and vice versa ... cuma jwpan & perhatian yg diberikan oleh cikgu & pengasuh tidak menepati piawaian aku ... boleh gitu???

aku risau & takot ... perangai geram Ammar tu bertukar jadik temper / pemarah ... coz dah nmpak bunga2 yg Ammar ni ada temper ... i know its good for kids to let out their feelings ... tp aku risau (risau lagi... byknyer aku risaukan) ... takut kalau dibiarkan, Ammar x pandai nk kontrol temper dia ... i try to set a good example to Ammar ... selagi boleh, aku ckp lembut2 ngan Ammar ... kalau nk marah or tinggi suara pada anak2 yg lain pon sebolehnyer xmo buat depan Ammar ... but still, aku control bagai nk rak kat umah tp aku x boleh control bila Ammar kat nursery ...

aku penah tanya pengasuh kat nursery pasal perangai Ammar ... one of them told me, rata2 perangai anak2 DS ni camtu ... dorang mmg emo ... kalau marah, boleh jadik sgt marah, kalau happy dorang akan jadik sgt happy, kalau sedih boleh jadik sgt sedih ... u know wat i mean?!??


kalau dia happy .... dia jadik sgt happy ...


so am wondering, ada sape2 yg pernah/ada masalah cam aku nih??? ... boleh lah share ur experience ngan aku ... kot2 ada info or tips yg berguna dan boleh share ngan aku ... pleaseeeeeeee ....

Sunday, June 6, 2010

dia sudah tiada .....Al-Fatihah


salam

pagi2 sudah ku jenguk blog jiey ... utk mendptkan perkhabaran terbaru ... sedih, sebak ... mengalir laju airmata ku ... dia kini sudah tiada lagi ... tiada lagi derita buat dia ... dia sudah pulang kepada Penciptanya ...for good ... ku harap dia damai disana ... menjadi bidadari di syurga ... buat mummy dan daddy serta family besarnya ... kuharap mereka tabah & redha kerna ku tau sgt .pedih, perit & berat utk kamu semua melalui situasi ini ... namun kupasti ada hikmah disebalik setiap kejadian ... Allah maha mengetahui, Dia tau apa yg terbaik bagi setiap umatNya ...

dan walaupon aku x kenal benar dgn mereka (hanya melalui blog) ... aku juga terasa kehilangan dia ... ini kerna sudah ku anggap mereka (insan2 terpilih ini - the chosen one) spt anak2 ku ... ku tau pahit getir membesarkan anak spt mereka ... aku slalu mengikuti perkembangan mereka ... cuma jarang skali meninggalkan komen ....

aku berdoa, moga anak2 ku yg lain sentiasa berada di keadaan sihat ... buat dia, Alanna Qish, ku sedekahkan Al-Fatihah ... moga damai disana ... :((


Saturday, June 5, 2010

Doa utk Alanna ....


salam

skang pkl 3.58 pagi ... aku x boleh tido ... tadi aku melawat blog ina (ibu nabila) ... aku dah nanges ... pastu aku gi blog ayu (mumy alanna) ... lagilah .... tiba2 laju je air mata aku ni ... i'm speechless for a while ... walaupon aku x kenal ayu, hanya melalui blog .... aku mmg pengikut setia blog ayu bcoz of Alanna ... i guess its becoz aku juga punya anak yg istimewa wth special needs ... so aku automatically feel connected to them ... aku baru nk usha ayu, nk tanya dia pasal mesin susu tu ... the other day masa aku baca one of her entries aku perasan dia ada mention pasal mesin tu ... but i guess its not the right time now ....

anw, bila aku tgk pic Alanna kat spital with high flow mask .... rasa pilu hati ni ... dan tiba2 kenangan lalu dtg bermain difikiran ... i've been there ... i've been through this before ... honestly ... waktu ammar sakit teruk dulu ... but look at him now ... he proves them wrong ... hanya Allah maha mengetahui ... Dia tau yg terbaik buat kita ... even if we hv to go through some worst event in our life ... He knows best!

am not giving false hope to ayu ... sekadar mengimbas kembali pengalaman aku dulu ... walau apapon kemungkinan yg berlaku, aku harap ayu sefamili tabah ... things happen for a reason ... experience makes us stronger ... and to my beautiful & adorable Alanna ... u r such a fighter sayang ... and as ina said in her blog ... aku juga yakin, ayu made the right decision for Alanna's sake ...

sama2lah kita doakan yg terbaik buat ayu & family ... esp to our dearest Alanna ... Amin!!!


Tuesday, June 1, 2010

aku siankan Ammar ... (ada imej yg agak ngeri, kalau x berani sila jgn klik ini entry) ...



salam

aku dah warn awal2 kat tajuk entry nih, x sanggup jgn berani2 baca entry nih ... as usual, kat blog aku ni lah aku nk meluahkan segala perasaan aku ... keluh kesah, gundah gulana, sedih, marah maupon gembira ... tp hari nih, aku agak sedih .... dan yg utamanyer aku sgt kesiankan my lil angel ... Ammar ....:((

nape aku kesian ngan Ammar??? wats up with the pic yg mengerikan tu??? bkn saje2 nk letak, aku sker bila bercerita ada pic ... org senang paham apa maksud aku ... coz kadang bila takde pic, they dont get the real pic dan salah faham ... u know wat i mean??? kalau x paham xpelah ... aku just nk luahkan rasa ati aku nih ...



aku rasa ni dah boleh dikatakan 'raw wound' kulit masih merah ... kalau kena air sure pedih... pastu kulit di sekeliling dah ada mcm ruam kecik2, kesan dari plaster yg tampal gauze tuh ... !!


anw, nampak x gastro site Ammar tuh .... in real life, area di sekeliling tu kaler merah ... tp bila amik gambar pakai camera hp jadik pink plak, automatically kurang sket tahap 'kengerian' pic nih ...

nilah sbbnyer aku kesian kan Ammar ... lately, dlm seminggu dua nih dressing kat gastro Ammar nih basah sentiasa ... ada 2-3 kali je yg x basah .... so bila dressing tu basah, kulit Ammar kat area gastro tu pon start le jadik merah ... mula2 sket je .. pastu makin besar ... dah tu pulak, aku rasa Ammar jadik x selesa, asyik nk menggaru je kat tmpt tu .... aku saspek area gatal coz lembab dek susu yg leaking ... tau jelah, susu + nestum kan manis ... adeihhh ....

aku x tau nk buat camne lagi pasal leaking2 nih ... dh puas tanya doc & surgeon ... balik2 katanyer x boleh nk buat apa ... dah mmg camtu ... paling2 yg aku boleh tolong ialah tukarkan dressing Ammar sekerap mungkin ... tu pon kulit dia dah start menunjukkan ruam2 kecik ... allergic plaster yg aku guna buat tampal gauze kat perut tu ... iskkk ... sianlah anak aku .... huhuhu

aku masih amalkan healin gamat utk Ammar, ngan harapan cepat sket bahagian sekeliling gastro tu tertutup ... tp camtu gak ... nk sapu2 ubat kat situ risau gak ... takot infection lah plak ... camne ye nk buat????


camni le rupa dressing Ammar ... skang nih asyik basah je gauze dia tuh ...



oh ya satu lagi ... aku susah ati gak pasal mesin susu Ammar nih ... skang nih kalau x disambungkan ke power cord, mmg sekejap je bateri tu tahan ... adalah dlm 10 minit je kot ... mmg merisaukan dan menyusahkan esp bila nk keluar ... terpaksa tunggu Ammar abis susu, pastu lak bila dah keluar kena balik awal coz kalau keluar lama2 nnt Ammar miss time susu dia lak .... aishhh!!!!


ni le rupa feeding machine Ammar ...


yg merisau kan aku ialah .... aku takot mesin ni rosak, kalau rosak abislah aku, camne Ammar nk susu/mkn kalau xde mesin nih??? pastu katalah rosak, kalau boleh repair xpe gak .... kalau x boleh, mana aku nk cekau rm3-4 ribu nk beli mesin nih lagi??? kalau kata boleh repair pon, brp lama lak nk repair, abis sementara tu camne Ammar nk susu/mkn??? fenin ... fenin ...!!!!