jom follow

Tuesday, April 28, 2009

reflection ...

lama btol aku tk update blog ni ... nmpak sgt aku bz dgn berbagai dugaan yg dtg ... lepas satu, satu lagi ... skang ni alhamdullillah, everything is under control ....

sbnrnyer, dr smlm nk update tp cam takde idea lak ... tetiba pagi tadi bru teringat pasal video ammar captured last saturday kat klcc ... sambil nk tunggu salesgirl tu amik kan kasut ikut size ammar (abah nk belikan kasut utk ammar) .... adik aku letakkan dia kat kerusi, kebetulan ada lak cermin kat situ ...

ammar skang ni pantang nmpak cermin ... mulalah dia wat mcm2 mimik muka ... dia bole leka tgk muka sendiri kat cermin tu ...


video video



kelakar lak bila tgk video ni balik ... adik aku ckp ammar cam kucing bila tgk cermin, kucing kan kalau tgk cermin dia leh gado ngan cermin tu ... padahal itu reflection diri sendiri ... :D

Friday, April 17, 2009

roasted chicken with blackpepper mushroom gravy ...

"home cooked meal is always the best for your family!"


pejam celik pejam celik tau2 dah hari jumaat ... the best day of the week!!!

anw, dah lebih 2 wks aku tak wat entry resepi ... almaklum ngan ke'bz'an yg amat ngan mcam2 hal ... takde mood nk update resepi ... so hari ni aku wat entry spesel sket ... bak kata ada 'ayam satu badan' thanksgiving ... akibat byk sgt tgk tv, sampai ingat kita ni sambut gak thanksgiving ... kuat jugak pengaruh tv pada bebdk kan???

berbalik pada resepi hari ni ... roasted chicken wth blackpepper mushroom gravy atau nama melayunyer ayam panggang ngan kuah lada hitam cendawan ... kita terus jelah ke bahan2 & cara memasak k ...

roasted chicken

bahan2nyer

1 ekor ayam
1 labu bwng putih
brown sauce
serbuk thyme/rosemary
madu
olive oil
honey
garam


cara2nyer

1. lumurkan segala bahan2 di atas kecuali butter ... butter akan digunakan nanti

2. jika suka, letakkan 2-3 ulas bwg putih di dalam perut ayam tadi dan perapkan semalaman atau sekurang2nyer 3-4 jam sblm memanggang ayam supaya bahan2 tadi sebati dgn ayam



3. panaskan ketuhar 180 - 200 darjah celcius dan
tetapkan masa 1 jam 30 minit

# please take note jangkamasa memasak bergantung pada saiz ayam

4. letakkan ayam yg sudah diperap tadi dalam bekas yg sesuai dan tutup dgn aluminium foil dgn kemas .... buat lubang2 kecil (5-6 lubang kecil), ini untuk aliran panas masuk dalam aluminium foil

5. panggang dalam masa 30-40 minit (dalam keadaan ditutup ngan aluminium foil tadi)

# boleh juga letakkan ubi kentang, carrot & baby carrot yg digaul dengan olive oil & parsley di sekeliling ayam ... jika suka

6. selepas 30-40 minit, keluarkan ayam tadi dan bukak aluminium foil (waktu ini, korang akan nmpak air yg bertakung lam bekas ayam ni, tuangkan dlm bekas lain, air ayam ni akan digunakan utk kuah lada hitam nanti ...

7. sapukan butter di merata ayam yg separa masak


8. kemudian masukkan semula ke dalam ketuhar dan bakar selama 1 jam lagi (tanpa aluminium foil menutupi ayam

9. bila ayam sudah siap dipanggang biarkan seketika. sambil tu meh kita wat kuah dia lak ..

black pepper mushroom gravy

bahan2nyer

3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1 tin cendawan
1/2 botol sos lada hitam
1/2 botol brown sauce
air lebihan ayam yg di panggang
1 sudu tepung jagung/tepung ubi

caranyer

tumis bwg merah & putih yg ditumbuk hingga naik bau, kemudian masukkan sos lada hitam, brown sauce & air lebihan ayam serta cendawan ... kacau sehingga mendidih dan matikan api.

since ayam & kuah dan siap dimasak, segeralah potong2 ayam tu ... mkn panas2 ngan kuah lada hitam ... lagi sedap kalau ada side dish yg lain, cthnyer coleslaw, mash potato serta kentang & baby carrot yg dipanggang skali ngan ayam tadi ... hmmmm... rasa mcm nk buat lagi wkend ni ...

sape2 yg suka western food, boleh le cuba roasted chicken ni ... lagi pulak skang ayam ngah murah ... the best time nk cuba resepi ni .. ye tak?!? ... bajet pun tak le tinggi sangat ... cost utk resepi ni skali ngan side dish yg mcm2 tu tak sampai rm50 pun ...

selamat mencuba!!!

Tuesday, April 14, 2009

syukur ... syukur ... syukur ...

dah lama aku tak update blog nih ... almaklum, ammar kurang sihat last week ... bila anak tak sihat ni mood pun kureng ... bila mood kureng, idea pun kureng ... kalau dah suma kureng nak update kejad@#nyer!

lama tak update pic ammar ... tgklah aksi2 ammar sehari sblm dia sakit dan sehari selepas dia sihat semula ... :-)

pic2 ammar sehari sebelum insiden mencemaskan

masa ni baru balik appt ngan cardiologist, blm sempat tukar baju dah posing sakan ...

alhamdullillah ... setelah lebih 4 hari aku jadik zombie ... akhirnyer smlm aku tido ngan agak lena walaupun tgh mlm masih berjaga pasal nk wat susu ammar ... huaargghhh!!! (nguap lagi ... ngantuk tak abis lagi nih)

since last saturday, ammar tetiba je sihat ... tetiba je dia cergas, ceria, ketawa, berguling, bergolek ... tetiba je ... aku terkejut gak arr, sket lagi nk sawan ... nape tetiba je ... tapi aku hepi sgt2 ... rasa beban batu yg amat besar kat kepala aku dah ilang ... sekelip mata je ... bagi aku ... itulah kebesaran ALLAH ...

hari ni mood aku ok ... bangun tido pagi tadi rasa bdn sakit2 (sket je) akibat gi wat full body massage mlm tadi ngan bff aku, mona .... yg sudi menghabiskan duit nyer utk kwn dia yg tersayang nih ... mekasih nok, i love u forever ... hehehe

pic2 ammar selepas sihat semula


kat jj bukit raja on sunday ... terpaksa bwk ammar pasal dah janji ngan adam


kesempatan ni, aku nk berterima kasih pada suma kengkawan yg sudi meninggalkan kata2 semangat utk aku supaya tak berputus asa, terus sabar & tabah dan segala bentuk encouragement utk aku menghadapi saat2 yg mencemaskan dan merisaukan waktu ammar sakit last week... semoga Allah membalas budi baik kalian suma ngan sebaik2 pembalasan ... amin!

harap2 this week takde lah insiden2 yg mencemaskan dari hero aku ... ammar ... atau apa2 saje insiden yg boleh bikin aku rasa nk pitam pasal sesungguhnyer aku amat memerlukan rehat, mentally & physically ...

Thursday, April 9, 2009

dugaan ... demi dugaan ... demi dugaan

skang dah pukul 2.13 pagi ...
aku tak tido lagi ..
serabut tak ilang, tambah lak ngan ammar tak sihat
letih siot ... aku dah cam zombie
jalan mcm tak jejak tanah
gi spital siang tadi dari tghari
senja baru sampai umah ...

hari selasa tu ammar dapat attack lagi
respiratory attack ... ala2 cam semput
tiba2 je ... padahal dia dah sihat
mula2 cam choking, then batuk ... pastu short of breath
tak sampai sejam dia dah lembik

monday dpt good news ... selasa lak dia wat hal ...
good news tu pasal gi appt ammar ngan cardiologist
specialist jantung tu confirm kata kat aku
PFO ammar dah tutup totally ... alhamdullilah!!!
PDA still tak tutup tapi saiz dia kurang 1mm since last echo thn lepas ... alhamdullillah gak arr ...
tak abis2 dugaan aku nih ...

kronologi nyer camni
lunch time aku call adik aku dhada
tanya pasal ammar ... dia kata ammar asyik cam nk muntah
cam choking pastu batuk sket ...
aku kata monitor dulu tgkcamne
tak sampai setgh jam adik aku call lak
kata ammar mcm diarrhea ... tiba2 je ...
aku dah tak sedap ati ... aku kata takpe perhatikan dulu
pukul 2.30 ptg tu ... adik aku kata makin kerap lak dia batuk
ammar dah letih masa tu
aku kata takpe, dont panic ... bagi ventolin 2 puff 2 hourly
aku soh dhada monitor lagi ...
masa tu aku berbelah bagi ... nk balik takde org lak boleh cover opis
bos lak cam h&@$m jad ... takde simpati
aku dah tak sedap ati sgt masa tu
tak sampai sejam dhada call lagi ...
dia kata "along... baliklah ... ammar dah lembik ... melepek je ... pastu air keluar dari tube, ngan kat perut dia ... org takotlah ..."
bila dgr ammar dah lembik ... melepek ... aku menggigil ...
nk tak nk aku call bos aku ...
automatik bila dpt ckp ngan bos aku mintak balik ...
aku menangis ... bkn nk mintak simpati
tapi ntahlah ... tetiba je air mata tu kluar sendiri ...
dan air mata tu tak berhenti2 keluar ...
menjurai2 ... ditambah ngan sedu sedan ...
sepanjang perjalanan aku ke parking ...
aku tak pedulik org tgk aku ... dah le jln cam lipas kudung
menonong je ...
the truth is masa tu
aku rasa sgt sedih & bersalah ...
kalau korang nk judge aku terpulang
aku bkn pentingkan keje ... tapi i really hv to keep this job
expenses ammar bkn sket2 ... tiap2 bulan cecah ribu ...
aku bkn org senang ... so i really hv to keep this job ...
walaupun kengkadang aku rasa mual ...
anw, dlm keta aku meraung ...
mcm2 kemungkinan ada lam kepala otak aku yg serabut ni
what if that .... what if this ... mcm2!
sambil aku bwk keta aku nanges, tersedu sedan ... i really need to talk to somebody. ..
help!!!
sedar tak sedar ... tak sampai 10 minit aku dah sampai opis hubby aku
hubby aku pun terkejut ... aku pun terkejut ... tapi itu tk penting
aku soh dia bwk keta ... pasal aku rasa mental aku tak stabil
mau aku menjadi penyebab org yg tak bersalah mati di langgar atau tercedera!
mmg sampai umah ammar tak bermaya ...
dia letih ... yg amat2 ... melepek
aku call dr J ... specialist yg kenal benar ngan ammar
bagitau simptom2 yg ammar ada .... dia kata if its getting worse just dtg & admit
takyah gi emergency ... just dtg, they will prepare a bed for ammar
sambil monitor ammar aku pack beg baju
just in case ... lepas bg suma medication yg spttnyer
ammar dah tak batuk2 tapi diarrhea mkn menjadi ...
aku bancuh ORS ... bagi ammar minum
to cover mineral & salt yg ilang akibat diarrhea ...
camtulah sepanjang mlm .... kejap2 check ammarnyer condition
tu yg aku cam zombie ...

siang tadi kebetulan ammarnyer appt ngan dr J
sampai je kat spital ammar ada temperature lak ...
alahai ... dmm lah pulak
jumpa dr J aku citer abis
gitu gini call sana sini surgeon advise soh tukar G-tube baru
so dr J soh aku tunggu dia kat ward ... dia nk insert new tube
coz aku insist dan highlight kat dr J pasal G-tube yg tak sampai sebulan tu
nk tgk apa masalahnyer sampai ammar jadik gitu skali

so selepas almost seharian kat spital ...
aku ngan ammar balik ngan G-tube yg baru
tapi kelegaan aku tak lama ...
sampai umah aku start bg susu ...
tiba2 hubby aku tegur ...
"B ... nape dressing ammar ni cam basah??? ada kaler merah2 lak tuh!!"
aku yg baru nk ilangkan penat lelah seharian kat spital ke hulu ke hilir terus bangun check ...
laaa ...G-tube baru ni leaking pulak!!!!

so, moral of the story nyer apa??
ntahlah .... aku pun tak tau apa yg aku ngarut kan ...
kepala dah ting tong
yg pastinyer esok aku terpaksa mencutikan diri aku sendiri ....
terpikir gak, camne aku nk bagitau bos aku
mesti dia hangin ... tapi nk wat camne ....
bkn aku suka2 ...
pasal nk kena bwk ammar jumpa dr J ... silap2 kena tukar tube yg baru lagi skali!!!

aarrgghhh!!!! susahnyer ati bila pikir pasal keje ....
tensen siot!!! help me!!!

p/s: aku nk post pic ammar yg plg latest .... tapi tak sabar nk tunggu dia upload ...very der cam sipot bab ... mata aku lak very der nk tutup ... kepala lak very der ngarut ... len kali je lah ..

Wednesday, April 1, 2009

serabut!!!

since smlm kpala otak aku ni serabut
tido pun cam tak lena
pukul 3.30 pagi aku leh terjaga
yg betulnyer pasal ammar kejutkan aku
mesin susu dia dah berbunyik
sambil nk tunggu kul 4
ammarnyer next feeding time
aku bukak lappy ... google youtube
carik nursery rhymes utk ammar
tapi lam mamai2 tu mcm2 aku pikirkan
aku tinggalkan ammar ngan nursery rhymes nyer
twinkle2 little star ...
pasal nk buat susu utk ammar

sambil basuh tube ammar aku menung lagi
berpikir lagi ...
aku byk pikir ...
sampai tertuang air yg tk berapa panas kat tgn sendiri
baru aku tersedar ...
susu dah siap dalam tube bwk masuk bilik
aku on machine ... dah set rate & dose
tapi lupa nk run ... sampai mesin tu berbunyik lagi

hisshh!!! nape la aku ni ...
kalau camni sah le aku tgh stress
sah aku ngah serabut .. tensen!!
sambil tepuk ammar soh tido
aku layan fb ... pepagi buta
tk pernah2 aku gitu ... ada gak yg online pepagi ni
stress cam aku gak ke??
dah arr ... tak tau nk tulis apa lagi
aku serabut... arrgggh!!!